28.11.08
09:32
А бе търсих из форума, ама явно или съм сляп или просто няма информация. :)
Айде чакам предложения, че идната седмица ще тренирам сам, а тренирам с максимум тежести и няма кой да ме пази.. та да знам :P Един път съм бягал от неуспешен клек и два пъти от лег. Не знам дали правилно съм го направил и за това искам да чуя дали има други варианти.
От клека избягах просто когато бях в най-долно положение бавно пуснах щангата зад мен и тя издрънка на земята и малко конфузно се получи, защото цялта зала се обърна... Иначе от лег и 2та пъти се измъквам като бутна щангата на корема после на краката и се изправя, ама така единия път си прещипах кожата на корема и ми седя черевено и болеше :P
Дайте някакви по-ефикасни предложения :)
Ако си без щипки на лега-накланяш щангата на 1 страна за да паднат дисковете ,При клека я пускаш назад или пак я накланяш на 1 страна ако можеш,ама ще е доста шумно после :) Мен лично не ми се е случвало да се затискам досега ,преценявай си възможностите ,ако чувстваш слабост не дигай с толкова много,щото могат да се получат травми.(и не прави повече тая глупост с Лега-да си таркаляш щангата по тялото-доста е опасно!
28.11.08
11:06
да,наистина е доста неприятно.Онзи ден като ходих на тренировка на машината за хакен клек бяха сложени около 120 килограма,та вигнах едно момче да ми помогне,че неможех да го сваля.На него му стана смешно,на мен ми стана малко неудобно,ама какво да правя.
Иначе клек не можеш ли да правиш на машина.Аз там си правя.
Викни някой да те пази.
Който и да е в залата няма да ти откаже - човешко е и колегиално.
Ако няма трениращи - викни някой от персонала, пак няма да ти откаже.
Може да се травмираш при опит да си “помогнеш” сам.
:)
28.11.08
18:17
казано от az100yan на 28.11.08, 11:06:
да,наистина е доста неприятно.Онзи ден като ходих на тренировка на машината за хакен клек бяха сложени около 120 килограма,та вигнах едно момче да ми помогне,че неможех да го сваля.На него му стана смешно,на мен ми стана малко неудобно,ама какво да правя.
Иначе клек не можеш ли да правиш на машина.Аз там си правя.
В никакъв случай не можеш да сравняваш хакенклека с клек с щанга!
28.11.08
18:38
Викни някой да помага. Ако са много тежестите даже 2ма за двете страни. Никой няма да ти откаже.
казано от mitaka101 на 28.11.08, 11:17:
Викни някой да те пази.
Който и да е в залата няма да ти откаже - човешко е и колегиално.
Ако няма трениращи - викни някой от персонала, пак няма да ти откаже.
Може да се травмираш при опит да си “помогнеш” сам.
:)
Идеята е добра, но искам да добавя, че е хубаво да се има предвид кого викаш. На мен ми се е случвало да получавам трамви (леки, но все пак неприятни) от не подготвени партньори. Дори и да им обясниш преди това не стига, трябва той да има опит, за да разбере за какво става въпрос.
п.п. Викна ме един в нашата зала тези дни да го пазя, при което го попитах просто от любопитство как да го направя и той ми каза “ако не мога да я вдигна я задръж, докато аз излеза изпод нея и я пускай”. Пича е завършил спортно, ВИФ и опита му в спорта е не по-малко от 20год :)
На клек се изсипах и то щото не ме пазиха и не я оставих на време . По-хубаво гледай някой да намериш.
Старай се да не се стига до нужда от помощ. Не се изсилвай с килограмите, респективно с бройката повторения и ще си Ок. Аз винаги тренирам сам и за щастие, до момента не съм стигал до отказ на клек. Максимум до разваляне на техниката, като при изправянето пристъпям напред с лек разкрач - не знам, дали това не е по-кофти начин.
За вдигането от лег -
с влачене по тялото - в най-добрия случай, ще те понаболва това-онова, ще си прежулен.
с изсипване на тежестите - шумно, но по-безопасно и все пак...при такова рязко освобождаване на напрежение, не е гот.
казано от С7АЛК3Р на 29.11.08, 12:18:
Старай се да не се стига до нужда от помощ.
Така е, аз примерно нямам неуспешни опити и повторения и съответно няма нужда никой да ме пази или спасява :)
Значи аз ползвам партнъор само на лежанката,и то по скоро като психологична помощ-казвам му да се включи едва след като аз го извикам или не го предупредя преди повторението.целта ми е да измуча още едно две повторения в края на серията.Но...за клека там нещата са други преди да те затисне щангата на клека сигнал че ти е тежка можеш да получиш от това че не изпълняваш правилно-технически упражнението,там участват много групи мускули и винаги можеш да се прехвърлиш на някой да ти помотне да завършиш повторението но ти правиш множество такива повториния-нечисти и накрая неизбежно оставаш под щангата.Намали си тежеста и клякай правилно технически и ще има по голям ефект от това което правиш в момента.Тежкото ще дойде с времето като заздравееш.
на всеки може да се случи да се налага да бяга. за гърди винаги викам някой да ме пази, но имах случай на клек да хвърля щангата назад - последна серия правя с разтоварена щанга и не повиках някой да ме пази, на трето или четвърто повторение, при движението надолу, ми “отказа” лявата тазобедрена става - все едно, че крака ми се откачи ...... голям джангър се вдигна и хубаво, че нямаше никой зад мен. не се получи някаква контузия .... никаква болка след това и никакви такива проблеми досега ....
30.11.08
08:41
казано от IronFreak на 28.11.08, 18:17:
казано от az100yan на 28.11.08, 11:06:
Иначе клек не можеш ли да правиш на машина.Аз там си правя.В никакъв случай не можеш да сравняваш хакенклека с клек с щанга!
да,естествено,че не може.Но понеже в моята зала няма машина за лег преси аз правя хакен клек.А иначе си правя обикновен клек също,само че на смит машина-така няма произшествия.
Да-според мен за клека,ако нямаш партньор-алтернатива е смит машина.
Щом е на машина не е клек!При клека сам стабилизираш тежестта, а машината го прави вместо тебе.
казано от Петко К на 29.11.08, 17:22:
Така е, аз примерно нямам неуспешни опити и повторения и съответно няма нужда никой да ме пази или спасява :)
Има хора , които гонят оптимално натоварване . Тогава е различно.
казано от Sha6ma на 30.11.08, 12:07:
казано от Петко К на 29.11.08, 17:22:
Оптимално се дефинира според целите, иначе е дума без смисъл. Стигането до отказ със сигурност не е оптимално за голяма част от възможните цели ;)
А ако има вероятност да се затиснеш (това трябва да е ясно още преди да си отишъл в залата) си викаш хора да те пазят. На клек специално първото затискане може да ти е за последно. Лежанката не е толкова опасна, но пак - ако има вероятност да стане по-добре да те пазят.
Аз не гоня оптимално, аз гоня максимално :lol:
А иначе, оптимално е това натоварване, при което не се налага да те спасяват под щангата ;)
казано от Петко К на 30.11.08, 16:23:
Аз не гоня оптимално, аз гоня максимално :lol:
А иначе, оптимално е това натоварване, при което не се налага да те спасяват под щангата ;)
Правилно си разбрал оптималното , а само за максималното натоварване да поясня , че е това при което червата ти падат в оная ти работа и лекари ти изправят гръбнака . Две мн хубави дифиниции - оптимално , максимално.
На лега с по натоварена щанга ако тръгнеш през корема ще се изкормиш.Въпросното бягане става когато те пази някои .
Пич толкова ако е само 1 седмица да няма кой да те пази не го мисли и си тренйрай с по-леки килограми. Относно това че няма кой да те пази е няма как да няма никой в залата смисъл там персонала ала бала или ако е някоя възрастна жена недей вдига с много килограми може да се контузиш и да се наложи много дълго време дане стъпваш в зала ;)