08.12.08
19:04
Предполагам всички сте разбрали за случилото се : Преди няколко дни група младежи убиха от бои студент по медицина без тои да ги е предизвикал по какъвто и да е начин ! След като той изгубил съзнание те продължили да го ритат в главата. Линейката пристигнала след половин час но вече било късно! Какво наказание според вас заслужават тези убиици ? и смятате ли, че ще им се размине всичко с условни присъди - вече дори не го разглеждат като убиивсто а като предумишлно убииство ? (И само да допълня беше ясно че това някога ще стане на мен преди десетки пъти ми се е случвало като сме малко хора голями компании да ни скачат на бои, просто има твърде много комплексирани селяндури)
Закона трябва да е общ за всички, както за мен, за теб, за близките и обичните ни хора. За важните и популярните в обществото също. Така, че извършителите заслужават полагащото се от закона наказание.
За един миг тези деца влизат от другата страна на обществото. За една грешка, случката става за моменти. Не трябва извършителите да се олицетворяват с ужасителни окраски и чудовищни такива. Те са хора като всички други, нуждаят се обаче от държавно дисциплиниране и обществено порицаване.
Тези хора трябва да са пример за останалите - какво не бива да се прави, какви не трябва да бъдем.
Човек нито трябва да съди, нито да фокусира вниманието си върху това лошо събитие. Ние всички правим грешки, но сме от тази страна на решетките. Здравето на едно общество се измерва с бройката на хората в затворите и хората в болниците. При добри морални устои и ценности на едно общество тези случай ще са наистина трагични, един случай на няколко години.
казано от ^MaD^ на 08.12.08, 19:04:
Предполагам всички сте разбрали за случилото се : Преди няколко дни група младежи убиха от бои студент по медицина без тои да ги е предизвикал по какъвто и да е начин ! След като той изгубил съзнание те продължили да го ритат в главата. Линейката пристигнала след половин час но вече било късно! Какво наказание според вас заслужават тези убиици ? и смятате ли, че ще им се размине всичко с условни присъди - вече дори не го разглеждат като убиивсто а като предумишлно убииство ? (И само да допълня беше ясно че това някога ще стане на мен преди десетки пъти ми се е случвало като сме малко хора голями компании да ни скачат на бои, просто има твърде много комплексирани селяндури)
Ами, аз до колкото съм чувал в закона има някакво положение, при което за такова убийство (няколко човека са го били) присъдата като за 1 човек се разпределя върху всичките извършители, така стига до няква минимална и в крайна сметка следва условна, което е практически нищо за подобно деяние. Трудно ми е да кажа какво заслужават...Честно казано освен стандартния затвор полза биха имали и прилаганите наказания в Китай, Индия, Корея и някои арабски държави (там освен, че са лишени от свобода биват бити с камшици, държани без вода, в адски жеги, ежедневно пребивани и т.н и т.н... Между другото съм гледал затвор в някаква арабска страна и килията беше всъщност дупка в пясъка със една решетка отгоре.) За мен това не са просто мъчения, а един вид превъзпитание - разбиране що е болка и каква е цената на 1 живот. Жалко, че в нашите модерни общества е невъзможно. Лично мнение, не искам да навлизам в спорове.
Честно казано сериозно обмислям да си извадя разрешително за пистолет, било то и газов, тъй като за бойните в 95% от случаите не дават без връзки. Просто като се замисля колко подобни ситуации е имало и , че е въпрос на ‘късмет’ дали тези от среща ще са такива боклуци и ще те пребият/убият или просто ще те напсуват и ти ще се направиш на ударен, понеже си сам. Говоря от личен опит. Човек да го е страх да се прибере сам от дискотека... Накрая наистина ще стане като в САЩ - всеки втори с оръжие. Няма начин. Абсурда е, че полицаи ги е страх да стрелят и биват пребити, защото закона не ги пази, какво остава до обикновените хора. Не ми се коментира чак...
Emil, прав си до известна степен. Всеки прави грешки, всеки се е правил на мъж, но всичко си има граници. Тая групичка не са го хванали и да го ошамарят и пак да са пичове, ами най-зверски са го пребили до смърт. Не случайно закона е толкова мек спрямо неща от сорта на пиянска свада и размяна на тупаници - там е по бързата за дребно хулиганство - няква пръдлива глоба, точно за това - защото такива неща се случват. Но да падне на земята и да го ритат в главата докато умре - това е друго. Това е като онзи случай в дискотека “HELP” мисля където охраната убиха някакъв чужденец. Имаше клипче как 100+ кг охранител скочи с кубинките си право в/у главата на лежащия полу-мъртъв младеж. Вярно, правил е големи глупости вътре, но чак да го убият !??! Да го посинят, да му натрошат крака ръце, но смърт?!? Това за мене умишлено убийство - да биеш човек в несвяст...
Мнението беше редактирано от ozo на 08.12.08 19:37.
Потресен съм от изказването на Емил !
Как искаш хора които пребиват за лично удоволствие съвсем невинен човек който нищо зло не им е направил да се разхождат по улиците и да са развни с другите !? Хора които са толкова жестоки че да ритат в главата човек в безсъзнание при това многократно и пак повтарям ТОВА МОМЧЕ ДОРИ НЕ ГИ Е ПРОВОКИРАЛО ! За каква грешка говорим ? Да беше катастрофа ... да грешка, случва се, хора сме! Това не е грешка а е било съвсем умишлено ! Може да не са искали да го убият, но какъв човек трябва да си да риташ в главата безпомощено момче което не е в съзнание ?
Ами след време ако убият твоя син за удоволствие или от скука... за разнообразие ? Пак ли така ще мислиш случва ве ще си направя нов... наясно ли си че живота е бил пред този човек ?
Мнението беше редактирано от ^MaD^ на 08.12.08 19:38.
Трябва да се получат присъдите и да бъдат пример за всички. Правовата държава е мечтаната вид държавност във всяка една система, това работи, това е нужно.
За газовия пистолет не е толкова лошо, но за каквото се готвиш, това и те настига братле. Баща ми има пистолет, но го държи в къщи и никога не се носи. За мен това да имаш оръжие е оправдано в някои случай, а и щом закона го позволява. Но не бива да бъде нито в речта, нито в ума на човека.
казано от ^MaD^ на 08.12.08, 19:36:
Потресен съм от изказването на Емил !
Как искаш хора които пребиват за лично удоволствие съвсем невинен човек който нищо зло не им е направил да се разхождат по улиците и да са развни с другите !? Хора които са толкова жестоки че да ритат в главата човек в безсъзнание при това многократно и пак повтарям ТОВА МОМЧЕ ДОРИ НЕ ГИ Е ПРОВОКИРАЛО ! За каква грешка говорим ? Да беше катастрофа ... да грешка, случва се, хора сме! Това не е грешка а е било съвсем умишлено ! Може да не са искали да го убият, но какъв човек трябва да си да риташ в главата безпомощено момче което не е в съзнание ?
Ами след време ако убият твоя син за удоволствие или от скука... за разнообразие ? Пак ли така ще мислиш случва ве ще си направя нов... наясно ли си че живота е бил пред този човек ?
Не си ми разбрал поста братле, те трябва да си получат присъдите, това е задължително за да има държава, без значение дали са ми близки или не!!!
Но недей да мислиш с такива идеалистични престави за някакви изверги. Правили сме курсове в затвора, хората всички са еднакви дълбоко в себе си.
Терористи, престъпници, дори сериини убийци и те са хора колкото останалите, в театъра на живота и ситуациите човека става машина и кукла на конци.
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 08.12.08 19:46.
Око за око , убили са човек - да ги убият тях , чрез доживотен затвор без право на отмяна , друг начин да се спре насилието не виждам . Чакаме още мнения ;)
08.12.08
19:47
казано от Emil_mlo на 08.12.08, 19:38:
Трябва да се получат присъдите и да бъдат пример за всички.
И назидание!!!
Това е безобразие... Вижте какво става в съседна Гърция... Някой ще каже те си стачкуват за всичко, а дали просто не си търсят правата по начин толкова далечен за нас от една страна,... пример нагледен, иначе даден ни от една толкова близка по географско положение страна... Не че това е пример за подражание, но поне няма да остане като новината на деня, а утре ще е нов ден, както е при нас... Жалка работа!!
казано от Гошко на 08.12.08, 19:42:
Око за око , убили са човек - да ги убият тях , чрез доживотен затвор без право на отмяна , друг начин да се спре насилието не виждам . Чакаме още мнения ;)
С доживотния затвор 1 вид се слага край и на живота на извършителя. Няма смисъл. Това са млади хора, могат да бъдат превъзпитани и за година, и да имат съвсем друг мироглед, но както казах в нашето толкова цивилизовано общество методите за превъзпитание, които наистина действат, са немислими, за жалост. В такъв случай известно време в затвора ще ги накара да преосмислят какво са направили. И като чуете ‘осъден на 2 години’ не си представяйте нещо от сорта ‘е кво толкова Пешо бачка в чужбина 2 години - минаха като че беше вчера. Затвора не е хотел, не е никъде по света и това е идеята. Ти ако си заключен у вас пак ще си лишен от свобода, но е друго. И по 2 години да им дадат - стигат им за да се разкаят един вид. Най-важното е да не е условно. Това е адската глупост - условна присъда за тежко престъпление.
08.12.08
19:55
Сила БГ,
Гърция не знам как е.
Ама в нашата страна кога си виждал стачка?
Нема как, то не е имало.
Всяка стачка е била политическа и политически употребена.
Утре ако отида да протестирам заради смъртта на момчето, и то ше се окаже употребено. И смъртта м усъщо.
Ще се окаже, че той е умрел и ние сме стачкували против Сергей Станишев.
Или против Бойко Борисов.
Против Ахмед Доган...
И тъй нататъка...
А беззаконието... То ше продължи.
В нашата страна нямаме инструмент да променяме нещата.
Пак казвам, не знам в Гърция как е...
Но ние... Просто ще завъртиме същата мафия още веднъж...
Бойко Борисов ще смени Царя, тех ше ги измести Георги Първанов, а от миналото може д изплува и некой злокобен дух, като Иван Костов...
А момчето ше си е умряло и по дискотеките пак ще се бият.
Честно казано аз се чудя дали не бих одобрил даже не законът, ами бащата на момчето ако земе пушката...
Щото за съжаление на нашата държава не знам кво да й се довериме... Законност? Съд?
Емо ми се стори ,че еднозначно намекна за великия руски фигурист.
Поздрави!
Аз бих дал пример с Чехия, когато се появиха вълни от цигани какви митинги се направиха и как се поиска от държавата да не им позволява да живеят на гърба на останалите хора. Същи с унгарците, когато се оказа, че правителството ги лъже и всички излязоха в Будапеща. Също и в Румъния дори където през последните 3 години имаше над 20 огромни митинги по проблеми интересуващи гражданите и всички имаха успех. В Германия пак отдавна не е нужно да се правят подобни неща, защото никой не би си позволил да се базика с обществото.
В Гърция огъня е подклаждан и от крайно леви анархисти, повечето от които студенти, които смятат, че всичко трябва да им е безплатно и на тепсия. Гърция е държава, която има политика за изтискване на всичко възможно от туристите, цените са едни от най-високите в ЕС. В такава държава да си млад човек е тежко, но не ги извинява, това което правеха миналата година по улиците на Атина, само защото се чу слух, че ще се увеличават таксите... Аз лично имах възможност тогава да пътувам в Гърция, където видеха младеж с гола глава ни гонеха из улиците... Мачовете които играхме с тях на волейбол, баскетбол и футбол видяхме слаботелесни младежи, които се чувстват силни с дървета, камъни и огромна тълпа срещу група от 50 българи... В Гърция студентските градчета са по-плачевна картинка от студ. град в София... смрад и мизерия, слаба култура.
Еми даите да направим нещо всички само говорят народа ни народа ни ... ние сме народа! Ние сме тези които трябва да направят нещо ! На мен ми писна само да гледам ! Гледам как ни ограбват държавата, гледам как ни потурчват, гледам как цяри беззаконие, аз лично не искам да продължавам така!
Ние когато правим нещо сме 200 човека и после ни изкарват лумпени. Ултраси, БГНС, ВМРО, всички други гледат само себе си. Когато учителите стачкуват се вдигнахме бяхме 1000 човека просто ей така да има подкрепа. Но в България не става, съсипват ни, ние седим мирно и тихо. Студентски град е пример за каква паплач и измет съществува. Да не ми се обиждат хората живеещи или живяли там по необходимост, но те си знаят за какво става въпрос.
За да има държава, първо трябва да има граждани, когато има овце не стават нещата.
08.12.08
20:11
казано от D3BEP на 08.12.08, 19:55:
Сила БГ,
Гърция не знам как е.
Ама в нашата страна кога си виждал стачка?Нема как, то не е имало.
Всяка стачка е била политическа и политически употребена.
Утре ако отида да протестирам заради смъртта на момчето, и то ше се окаже употребено. И смъртта м усъщо.Ще се окаже, че той е умрел и ние сме стачкували против Сергей Станишев.
Или против Бойко Борисов.
Против Ахмед Доган...
И тъй нататъка...А беззаконието... То ше продължи.
В нашата страна нямаме инструмент да променяме нещата.
Пак казвам, не знам в Гърция как е...
Но ние... Просто ще завъртиме същата мафия още веднъж...
Бойко Борисов ще смени Царя, тех ше ги измести Георги Първанов, а от миналото може д изплува и некой злокобен дух, като Иван Костов...А момчето ше си е умряло и по дискотеките пак ще се бият.
Честно казано аз се чудя дали не бих одобрил даже не законът, ами бащата на момчето ако земе пушката...
Щото за съжаление на нашата държава не знам кво да й се довериме... Законност? Съд?
Емо ми се стори ,че еднозначно намекна за великия руски фигурист.Поздрави!
М***ка му колко си прав... от всякъде блика цинизъм, богато гарниран с пуполизъм...
Абе политиката ви е виновна, не може без политика бе Дзвер. Айде да не прецакваме темата, но да си кажем нещата в очите.
Историята е такава - пупулзъм, използване за политически цели уж граждански инициативи.
Но това не извинява нито един, включително тези които пишете във форума. Защото когато се случват всички тези несправедливости, къде сте вие? Къде е гражданското общество, не сте ли част от него? Колко неща се случиха в държавата и колко хора излязоха да направят нещо? Нужно ли е БТВ и Стандарт да правят скъпа кампания за да отидете да гледате концерт?..........
Като говорихме за Гърция там през изминалите 2 години Българи бяха пребити до смърт две малки момичета, едно момче и едно момиче изнасилено при това в полицейско поделение... нямаше отговор нито от българската държава, нито от гражданските ни организации...
В Англия хора бяха малтретирани, ограбени, из нарушаване на правата им, изземали са им паспортите... и също нямаше отговор от наша страна...
Ако тези неща се случат с една друга нация като Немската, Английската и т.н. не ми се мисли, правителството щеше да падне поне 3 пъти.
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 08.12.08 20:25.
08.12.08
20:25
Чааакай малко сега...значи ако се съберат 50 човека да убият 1…всеки ще лежи по 3-4 месеца. : ))
Според мен това е най-големия проблем националните телевизии служат на властта ! Потулват всичко само кабеларките показват истината и хората които се опитват да направят нещо, а това стига до малко хора и нищо не може да се направи! Главно визирам Боян Расате и Волен Сидеров (и като цяло партия атака коят се различава коренно от останалите подли мижитурки и Борисов сега е изложи с тая джамия в Малинова долина!)
Имате ли си представа колко вестници и радиа са купени от ДПС ? Знаете ли, че сега ТВ7 е купено от ДПС ? А да не забравяме, че не безизвестния им лидер аХМЕД дОГАН на времето е бил терорист и многократно е заявявал, че ще направи всичко възможно Бг да се потурчи !
Мнението беше редактирано от ^MaD^ на 08.12.08 20:28.
08.12.08
20:28
Не знам кво да ти кажа, Емо... Променил си се... Странни работи приказваш.
Студентите били виновни и били измет.
Кръчмарски приказки.
Ми той убитият е студент. От Сливен, в общежитията. Значи е бил измет. Кво ти пука тогава?
А не е виновно туй, че седмо РПУ ранени около РПУ-то отиват да ги видят чак след като са умрели в Пирогов....
Добре ве. Предложи какво да направим.
“Гражданско общество”... Гражданското общество предполага пред ивсичко инструмент гражданите да влияят на властта не само на “избори”.
Ние немаме нищо. Нито съд да съдим имунизираните политици, нито международни институции, които те да зачитат, нито ефективен омбудсман...
Пишеш и ти едни лозунги....
Кво произлезе от стачката на учителките приятел?
700 лева заплати?
ХАХАХА....
Произлезоха към 20% съкращение, съкращение и промяна на бюджетите за училищата, намаление на заплатите в размер на времето, за което са отсъствали от училище и нови правила за учителите,при условие че те от правила и затягане нямаха нужда .А именно учениците имаха. Твоите съученици. Същите, дето убиха студент пред общежитията...
Поздрави!
Пиши си ти, най-много да кажат, че сме долни нацисти, фашисти и какви ли не други. В България сега да кажеш “смърт за българите’ не значи нищо, но ако кажеш “Да живее България” ще дойдат един куп полицай да се занимават с теб.
А за много неща хората имат добра информираност, не може всички да знаят, че БФС и мафията се гаври с институция като ЦСКА... а никой да не го интересува, да си правим разни концертчета и полиция да идва да ни казва, че сме с единия крак в затвора и само ни дебнели...
Същото стана и с Левски, да не ми се обиждат, влязоха незаслужено в ШЛ, дадоха парите където трябва, продадоха си отбора и сега вече хората просто не ходят на стадиона, а в ШЛ всички фенове с фешън прически и хубави дрешки дойдоха да гледат Челси и БарсИлона...
овце пълни сме
Абе не може младото поколение да не учи, а да пълни дискотеки, да се създават на техен гръб чалга индистрии. Едно време студентите правеха изкуство, правеха и телевизия, радио. Правеха политически движения и граждански такива.
Днес Студент е синоним на прост, пъпчив и нахален развратен млад човек, който обича цигарките, алкохола, марихуаната и чалгата пред държавата си.
Не може да го има този студ. град пълен с млади хора и почти никой от тях да не се интересува за държавата където живее, да не взима участие в обществено важните събития, да няма дори хоби и интереси.
Аз не помня дзвер ти докато живееше в Студ. Град с приятелката ти и да сте ходили по чалга дискотеки и да се биете с другата групичка от Сливен или от Сандански примерно.
Дзвер, аз не искам да пиша срещу студентите, а за цялото възпитание на младот поколение. Хора като теб, Владо, Митко, Мишо, Марто и т.н. са между 30-40%, което ви прави малцинство, за съжалние е така. Сега Дзвер, Студ. Град е по-зле от преди 2 години, след още 2 ще е още по-зле, явно е прогресивно.
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 08.12.08 20:45.
08.12.08
20:47
То ние не го правихме, ама по мое време застреляха един студент пред дискотека в студентски. Друг изчезна от дискотека и подир няколко месеца намериха трупа му да се разлага по симеоновско - вероятно работа на “едри” посетители с обиграна система на работа. Един друг умря от кръвоизлив в мозъка след сбиване. Некакъв младеж, вероятно не студент, умре в дискотеката, или по - точно пред нея, от свръхдоза.... Приятелят му го спасиха.
Така че... Тея работи винаги ги е имало.
И не са от студентите. Те са от:
1. Липсата на ред.
2. Липсата на морал и възпитание.
3. Липсата на уважение и овълчването между хората, които хич не са нехарактерни за софианци например . Ако не верваш, ходи, повози се в градския транспорт да видиш ка ккондуктри бият пътник, шофьор бие кондуктори и т.н.
Само че с протест нема да намерим решение. Ние с тебе и явно не виждаме еднакво решение, братле.... Аз смятам решени евъвежданеот на ред и добро образование.
Ти виждаш протеста срещу нещо си, намеси ЦСКА, шампионска лига, мафията.... Ок, ше протестираме срещу мафията, ама кво от туй? Ше излезе г-н Очите и ше каже: “съкращаваме личния състав на мафията с 30%”...
Не разбираш ли, че това е проблем на новия морал? Малк оса вече тея, които не са склонни да поставят егото си над доброто на съседа. Т.е. малко са тея, дето зарад егото си не са готови да убиват...
Поздрави!
Абе когато майка ми и баща ми са били студенти не е било така братле. Анархизма и свободията роди това изродяване на обществото. Роди и тези от другата тема с мерцедесите, курвите и голямото его, които са пример за малките как с простотия и агресивност се постигали неща... Абсолютна смрад и човекоподобни същества.
“За да триумфира злото, е необходимо добрите да не правят нищо.” Едмънд Бърк
Краен човек съм и така е било винаги, извинявам се ако съм обидил някой. Богатството идва от познаване на различните гледни точки, ако човек се збие само в своята собствена, той сляб за света.
поздрави
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 08.12.08 21:10.
08.12.08
21:30
Изходът в “American Story X” е добър пример за един променен човек, а завършекът поставя нови въпроси. Човек бива изпращан в затвора, заради това, че е избрал да налага егото си над тази на другите на всяка цена, включително и с убийства. Там егото или умира или става по-силно. По света има различни гледни точки за това кое е ефикасно. В демократичните държави с християнско възпитание се признава правото на прошка и изкупление. Справка: вторият затворник на кръста до Исус. Австралия е хубав пример за правова държава, където хората имат път назад.
На изток пък човешкият живот на индивида губи стойност, а дисциплината и общественият ред са важни. Там убиват престъпника не за мъст, не за компенсация т.е. баланс, а за респект към закона, пък това не е фактор за висок морал, така че не им го приписвайте. На изток законът е над всички, така се управлява по-лесно, а и е по-евтино. У нас затворът си е школа за престъпници, а законът е за да се заобикаля, затова саморазправата е политика. Защо няма осъдени? Ами затворите са препълнени, често има амнистии, пък обществото иска “лошите” в затвора, но не иска да им плаща храната. Какво е решението - смъртно наказание? Мислех си за нещо далеч по страшно, защото за човек без никаква собственост и изход в живота, това не е заплаха, щото така и така няма за какво да живее. Кастрация. За всеки мъж с повече тестостерон това е хубав стимул да предпочита да крещи, вместо да удря. Щото в нашето “мъжкарско” общество е много важни да ти е по-голям. А иначе, живея за деня, в който всяка следваща чашка алкохол, ще струва двойно, после тройно и така.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 08.12.08 21:36.
чл.116, т.5 от Наказателния кодекс квалифицира деянието като квалифициран състав на умишлено убийство, защото според точка 5 става дума за убийство в безпомощно състояние, а за такова се тълкува състоянието, когато пострадалото лице се намира повалено на земята. Точка 11 на същия член пък казва, че деянието е квалифицирано убийство, извършено по хулигански подбуди. Според мен деянието минава под т.11. Наказанието е лишаване от свобода от 15 до 20г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Но да не забравяме, че неминуемо ще има и смекчаващи вината обстоятелства и възможност съда да мине под минимума - чл.55 от Наказателния кодекс.
09.12.08
11:57
Ами да, ако това че убийците доброволно са се напили като прасета може да мине за “смекчаващо вината обстоятелство”.
Както и това, че не знаем кой точно го е изритал последен....
За съжаление това се случва в студентски град не заради дискотеките, а заради полицаите. Заради безхаберното седмо РПУ, към което съм имал честта и неудоволствието неколкократно да се обръщам, дори аз да им свършвам работата и въпреки това от тех нищо....
Ако седмо РПУ беше в центъра, в центъра щеше да има убийства.... Тва е положението.
Сега 2-3 дена ше обикалят патрулки и после пак, както си знаят...
Не би трябвало да е смекчаващо вината...Аз като се напоркаме с приятели викаме и пеем и яко резил, ама не убиваме. Явно просто са си боклуци - пияни, трезви - все едно..боклуци.
казано от ozo на 09.12.08, 12:08:
Не би трябвало да е смекчаващо вината...Аз като се напоркаме с приятели викаме и пеем и яко резил, ама не убиваме. Явно просто са си боклуци - пияни, трезви - все едно..боклуци.
Друго се има предвид под смекчаващи вината обстоятелства, такова е например чистото съдебно минало на дееца.
Значи,не бих искал да обидя с мнението си Стоянчо.Когото уважавам и ми е симпатичен.Но според мен основният проблем у нас в последните 20 години е нефункциониращата съдебна система.Това се отрича от беге юристите.Обаче беше ни казано в лицето от последните 3-4 американски посланици например.И Сол Полански,Джеймз Пардю.И Ейвис Боулън.И на всичкото отгоре са прави.При Живков бяхме полицейска държава.Сега пък има една пълна анархия в тая страна вече цели 20 години,независимо кой беше на власт.Всеки върши каквото си иска.Няма кой да му търси отговорност.Няма кой да го осъди.Няма кой да го озапти.Агресията се лее ежедневно и ежечасно по улици,в домове,по заведения.Няма нормална съдебна система която да сложи ред в тая страна. “Смекчаващо вината на юристите обстоятелство” е,че законите и процедурите по които съдят са очевидно умишлено създадени в тоя “либерален дух” от законодателите.Тоест политиците,депутатите в парламента.Очевидно имат доста тесни връзки с криминалнопроявени лица и разтварят защитен чадър над главите им.Това е първо.
Второ.От всички медии в беге се лее денонощно насилие и агресия.Не може да говорим срещу насилието,а да го пропагандираме от телевизионния екран.Не искам да говоря за някои сайтове като Днес.бг и Дир.бг.На всяка втора тема заливат четящия с една дива, необуздана агресия.С една омраза и ненавист към различния(цигани,турци,руснаци и т.н.),но и към себеподобните.Тоя бил комунист, оня костовист.Другият-фашист,третият-демократ и т.н.Прочетете малко блоговете на Днес.бг да разберете за какво иде реч.Лее се една омраза на едни българи срещу други.И резултатът е налице.Тинейджърите виждат тоя модел на поведение.Пропагандира им се тоя стил,тая агресивност.И те подражават на всичко това.Спомняте си за Кристин и Кристиян преди 2-3 години.Единият закла и разфасова другия.Спомняте си за ония момичета на 15-17 години,които удушиха своята съученичка.Ще има още много убийства като това на 20-годишния студент.Още много невинни младежи ще загинат по тоя нелеп начин.
Мнението беше редактирано от Миро на 09.12.08 21:35.
Kога ще се разглежда делото ?
Мнението беше редактирано от BOR на 09.12.08 18:24.
09.12.08
18:59
казано от Стоянчо на 09.12.08, 15:51:
казано от ozo на 09.12.08, 12:08:
Друго се има предвид под смекчаващи вината обстоятелства, такова е например чистото съдебно минало на дееца.
Тъй е бате. В дебелите книги туй се има предвид под смекчаващо вината обстоятелство.
Ама в практиката... Май е нещо съвсем друго и зависи от прокурора, съдията и адвоката.
На, чети и се възхищавай:
http://lex.bg/bulletin/?isu=219&tp=n&id=4236
Източват дедесе, обаче единият бил тъп!
Ефективна е присъдата на секретарката!
Малко прилича на виц... Повече обаче прилича на “в каква държава попаднахме”.
Та в тая връзка, не знам що се чудиш ако при убийство бъдат наказани тежко за употребата на алкохол и хулиганска проява, обаче за самото убийство да бъде взето предвид, че “не са били на себе си” и го изкарат непредумишлено или нещо такова...
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 09.12.08 20:46.
Аз говоря теоретично, изхождам от нормативните актове, които уреждат тази материя, т.е. цитирах закона... Практиката на всички им е ясно, че е калпава работа.
10.12.08
12:30
”Главният организатор Сашко Янакиев е осъден на 8 години лишаване от свобода, но поради факта, че човекът се укривал в чужбина, присъдата му е само задочна. Съучастникът му Апостол Кирилов пък бе осъден на само за 5 години затвор, защото имал ниската му интелигентност, която не му позволила да прецени какви документи е подписал.”
Хахахахах :lol: Това ми прилича повече на стимулиране престъпността...
10.12.08
12:35
На практика човекът, който е движел цялата работа, управител на фирмата вБългария е с намалена присъда поради смекчаващото вината обстоятелство, че бил тъп.
Сметайте, щом тъпите точат ДДС за милиони... Ние какви сме.
Понеже друго в България не могат да им направят, както се спомена горе, да им дадат поне 5 години затвор (според мен заслужават много повече, въпреки че им се прецаква живота, нека са мислели докато му е време), ама в някой ГАДЕН затвор, че да им дойде акъла в главата. Нека видят с какви души са се сродили. :)
А това с разпределянето на присъдата е голяма глупост, даже не ми се струва вярно. Ако беше така, могат да се вдигнат десетина хиляди души, да изпотрепят сегашните представители на власта и да се разминат с 24 часа обществено полезен труд. :р
Сещам се за полицаите, които убиха Чората:
“Майор Мирослав Писов бе осъден на 18 години затвор, а капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 16 години. Подсъдимите получиха общо 82 години затвор.” (там е друго де, убийството е извършено от полицейски служители,но все пак...) В България обаче присъди за много сходни престъпления са тотално различни съм забелязъл. Както и да е, очаквам да дадат голяма присъда за тези младежи, поради голямото обществено недоволство и поради това, че са просто едни келеши, не са мутри, спокойно ще ги джаснат за да се бият в гърдите после.
Мнението беше редактирано от ozo на 10.12.08 17:36.
Каквото и наказание да им дадът (не ги оправдавам), нищо няма да се промени, младежи ще продължават да се бият, мъртвите ще си останат мъртви... и кво? В крайна сметка нищо.
Глупости са това ако знаеш, че ако пребиеш някой те очакват санкции (сериозни) дали ще продължат голямите мъжки компании да си търсят малки групички за да се бият :)
10.12.08
20:07
30 години или зависи от начина по който е направено... в Америка ако беше това 30 години затвор 10 мин съдебен процес и прекарваш следващите 30 год в строго охраняван затвор с 24 часова охрана кадето ще те оправят по цял ден негрите!!!А България докато присъдите за убийство са 500 лева парична гаранция и 3 години условно нещата никога няма да се оправят !!!!!!
10.12.08
21:18
по принцип навсякъде се случват такива неща за съжаление и ще продължат да се случват. Аз настоявам за 2 неща:
1. Изясняване на причините за побоя. Кой е започнал и тъй нататък, ако наистина с нищо не ги е предизвикал, ужас ...
2. Жестоко наказание за извършителите на убийството
Все пак е нормално един мъж да иска да се бие, но за това си има зали за кикбокс, джудо и т.н.
Аз също съм студент и живея в студенстки град :) :( и искам да кажа, че в града има невероятно готини и интелигентни хора, но се навъртат и мутри и олигофрени, чието единствено занимание е да са непрестанно пияни. Но тези вторите не са толкова много, колкото ги изкарвате. Всичко това е заради големия брой дискотеки и клубове. Както каза Любо Пенев : “Отборът ще се оправи, когато затворят дискотеките в студентски град”. Да не ви напомням, че след 6-1 от Сърбия двама национали веднага са се забили точно там. Имаше такава статия в sportal.bg . Но това вече е съвсем друга тема...
Мнението беше редактирано от Явор Христов на 10.12.08 21:29.
Една приятелка живееща в САЩ а осъдиха на 2г. условно, защото на един рожден ден на 20 годишнат и дъщеря им купила каса бира... ако имаше и тук такива закони...
казано от ^MaD^ на 10.12.08, 19:53:
Глупости са това ако знаеш, че ако пребиеш някой те очакват санкции (сериозни) дали ще продължат голямите мъжки компании да си търсят малки групички за да се бият :)
За съжеление в България строги наказания ..... няма :) Пък и винаги ще се намери (особенно при нас) някои, дето ще се бие ей така, не щото има някаква полза от това, ами просто щото е забранено, той да е извън закона....