14.12.08
18:05
Какво ви е мнението за т.нар. обърната пирамида при лежанката? Аз лично в момента от лежанка правя следните серии:
1) загряване с лоста 12-15 повторения
2) 4х65 кг
3)6х60 кг
4)8х55 кг
5)10х50 кг
Знам че по този начин има риск от контузии но аз лично до момента не съм имал проблеми, а и 65 кила не са толова мн си мисля че да се контузя кой знае колко лошо (да чукам на дърво). Ако тръгна по “нормалния” път (50-55-60-65), накрая 65 кила просто абсурд да ги вдигна 4 пъти, просто съм мн изморен вече. Та, какво мислите за този вид трениране за гърди?
Опитвал съм по подобен начин и не бих казал, че е супер-ефективно за каквото и да било.
По-скоро си загрей и направи няколко серии с 60кг. :)
14.12.08
20:08
Ми аз горе-долу така тренирам, само дето с намаляването на килата не намалявам повторенията а правя същия брой като предната серия.
Примерно:
5*65
5*60
5*55
5*55
Това което съм приел за мен лично(и ти предлагам съответно) е да си сложиш като цел един брой повторения (5-6) и да слагаш такава тежест, с която можеш да направиш горе-долу тази бройка(нито повече, нито по-малко, ако в началото не си свикнал, след 3-4 тренировки няма да имаш проблеми). А колкото за варианта за контузии -
1. Загрявай повече - например 12-15 с лоста и после една серия с 50-60% от тежеста на първата ти работна серия.
2. Не мислиш ли че има повече логика да се контузиш като си вече изморен и нямаш сила да вдигаш отколкото, когато си най-свеж и надъхан :) .
За около месец и аз бях пробвал да правя лежанката с обърната пирамида като почвах от максимални килограми към минималните-
1-70 10
2-70 10
3-60 10
4-50 10
5-50 10
По този начи просто имаш сила за големите килограми но има и негативен ефект защото накрая с килограмите който като почваш при нормална пирамида повторенията не са толкова чисти както обикновено. Според мене тренирай си така 1 месец и прецени има ли ефект или няма и сам си направи изводите или питай някой в залата която тренираш ;)
1. Загрявай повече - например 12-15 с лоста и после една серия с 50-60% от тежеста на първата ти работна серия.
2. Не мислиш ли че има повече логика да се контузиш като си вече изморен и нямаш сила да вдигаш отколкото, когато си най-свеж и надъхан
С първото съм съгласен, с второто - не.
Мускула се контузва (обикновено) при последните повторения в серията, а сухожилията (обикновено) в първите. За ставите - незнам. Вифаджийска статистика. Сухожилието и ставата също трябва да се загреят и ВРАБОТЯТ.
Май изпускате второто. Вработването са именно загряващите серии. Никой не е казал, че трябва да стигаш до отказ в тях, нали?
Прави 2 повторения по-малко, отколкото можеш да направиш и няма да си изморен за “работната” серия.
Една загряваща серия на 50% от работната тежест е в основата на Хеви-дюти системата на Майк Менцер. Най-видният и привърженик е Дориан Йейтс и той скъса освен гръб, бицепс, трицепс, квадрицепс ... и корем. И в последствие започна да загрява и да уточнява, че правил две-три загряващи серии, ама не ги броял, щото били леки.
Успех!