14.12.08
09:31
Здравейте,
Тренирам от 1 година , сериозно, в домашни условия. Висок 180 см, 90 кг. Имам си 2 дъмбела и подвижна лежанка и мисля че ми стигат за всичко.
На този етап вдигам за маса и гледам да се товаря малко повече. Упражненията са ми малко , но тежки. В момента вдигам за гърди от хоризонтална лежанка. За бицепс - от стоеж, за долни гърди - от наклонена лежанка. Забелязах, че ако го правя с по-свити ръце, много добре се натоварва и трицепса,с тези килограми. За гръб- придърпване на дъмбел от наклон, на едната страна на лежанката. Не се сещам точно как се казваше това но предполагам разбрахте какво имам предвид. От време на време вкарвам и други упражнения за корем, крака и предмишница но като цяло това ми е базовата програма. Трицепса и рамото са ми напред, преди време се престарах с тях така че сега са на по-заден план. Корем и крака тренирам в почивните дни. Знам, че програмата ми е много измислена и определено може да отнесе много критики но да речем че всеки си има свои цели така че ще ви помоля да се абстрахирате от това.
Въпроса ми е за килограмите на дъмбелите. Като всеки новак и аз съм се хвърлял на по-тежко и от време на време съм си докарвал по някоя беля , най-често на предмишница и на лакти. Нищо сериозно (да чукна на дърво-демек, главата) ,спирал съм максимум за няколко седмици. Вече влязох в някакъв ритъм и може да се каже че безопасно качвам килограмите по много прост принцип. С времето съвсем естествено , ние растем , силата се покачва и все по честичко може да изстискаме някое друго повторение над нормата която сме си поставили. Лично аз се продържам към “3-4 х 8-12” и когато започна да вдигам ,да речем по 16 и нагоре, мисля че е време за покачване на килограмите. Пак казвам че не гоня релеф , на този етап ,така че наистина искам да се придържам към “8-12”. Проблема е че така вече съм стигнал до 33 килограмови дъмбели, което ми се струва малко множко. Не искам да звучи нескромно но повечето хора в моята категория, спрягат килограми от сорта на 22-25 за дъмбели. По принцип стриктно спазвам техника и избягвам чийт но с тези килограми е малко трудно. Като цяло, да речем че ги правя чисти. Ако започна да се изморявам и да чийтвам , просто спирам на 2-рото повторение което не е чисто, защото явно съм здал багажа и не съм готов за тези кг. Чудех се дали е нормално да правя упражнения с тези килограми , при условие че не съм чак такава буца но какво да направя когато наистина мога да ги вдигам. Опасявам се обаче че това са твърде тежки килограми за моя стаж и след време мога да бера ядове със износване на стави и сухожилия. На този етап не мога да кажа че имам някакви по-конкретни болежки освен обичайните но си мислех в по-дългосрочен план и затова реших да се обърна към по-опитните хора тук.
Благодаря предварително и се извинявам за обширния пост.
14.12.08
22:01
Стига бе човек. Ти си написал някакви пълни глупости. Килограмите и стажа нямат отношение. Някои хора си вдигат силово и бързо достигат по голени килограми. Други искат да са слаби и релефни и изобщо не гонят тежест. Ти си избираш дали да вдигаш колкото се може по тежко или да си помпаш лекичко. А за износване на ставите не знам. За тях аз лично не мисля. Има препарати, които предпазват от износване, ако си толкова притеснен. А за килограмите ако са на лежанка не се мисли за герой, не вдигаш нищо особено.
казано от tisho на 14.12.08, 22:01:
Стига бе човек. Ти си написал някакви пълни глупости. Килограмите и стажа нямат отношение. Някои хора си вдигат силово и бързо достигат по голени килограми. Други искат да са слаби и релефни и изобщо не гонят тежест. Ти си избираш дали да вдигаш колкото се може по тежко или да си помпаш лекичко. А за износване на ставите не знам. За тях аз лично не мисля. Има препарати, които предпазват от износване, ако си толкова притеснен. А за килограмите ако са на лежанка не се мисли за герой, не вдигаш нищо особено.
:)
Забавен пост. Знам за препаратите , даже ги пия. Но знам че само препаратите няма да те предпазят. И килограмите и стажа имат огромно отношение , повярвай ми. Мисля че изрично уточних ще се придържам към по силови тренировки. Относно това дали съм герой- казах, че не се изхвърлям и не искам да се правя на герой. Да, от лежанка ги вдигам. И да , знам че са малко за лежанка. но са ми леки и по-големия проблем ми е да ги стабилизирам, отколкото вдигна. Знам че с лост се вдига много повече и не се съмнявам че ще бутна повече килца на лост но по ред причина искам да се придържам към дъмбели. А ти като си толкова як , пробвай да правиш с 33 кила дъмбели за бицепс , от седеж, не прав , та да ми се клатиш. Или хамър кърл. Не те познавам , знам че има много хора които могат и с 40-50 кила дъмбели да ги правят ама ти едва ли си от тях. Аз също не съм, все още, но като гледам как върви...
Както и да е , не е важно , не искам да подхождам лично и не ме вълнува колко буташ. Казах че искам съвет от хора които имат стаж и могат да дадат конструктивно мнение вместо общи приказки. Също така казах че за момента нямам проблеми , просто споделям мисли.
15.12.08
12:33
Здравей, nemon! Аз имам около 12 години тренировъчен стаж с малки прекъсвания и ще ти кажа моето мнение. Определено в началото на заниманията ми с този прекрасен спорт и аз не мислех за ставите си и изобщо човек, няма ли даден проблем не се замисля че може да му се случи и на него. Но бях естествено млад и глупав, като повечето тийнейджъри, които се мислят за неуязвими. Годинките си минават, стажът се натрупа и в определен момент започнаха болежките. Смея да твърдя, че техниката на изпълнение ми е беупречна, но постоянните тежки тренировки си казват своето, все пак не сме машини, а дори и да бяхме пак щяха да ни скърцат ламарините :) Ставният хрущял се износва, независимо от курсовете с глюкозамин и др. подобни, които помагат, но не решават проблема като цяло. Това, което те съветвам да направиш е на всеки 3-4 седмици тежки тренировки да имаш 1 лека седмица, през която да намалиш тежестите с около 50% и да увеличиш повторенията с също с около 50%, казано по-просто “да си помпаш”. Тази лека седмица няма да те върне назад с постиженията, а напротив - ще извличаш само плюсове: ще даде възможност на стави, мускули и сухожилия да се възстановят от натрупания стрес; ще действа като средство за деадаптация от тежките тренировки, към които си привикнал; ще намали психическото напрежение от мисълтата че постоянно трябва да вдигаш все по-тежко и др. Така права и аз, а отделно на 2 пъти в годината си давам пълна почивка от тежести за около 10 дни и в момента ставите ми се чустват чудесно, а напредъкът е много по-добър. Пази се най-вече здрав, защото за човешкото тяло резервни части няма. Успех!
Благодаря за изчерпателният и смислен пост, Любомире.
Забравих да спомена че и аз имах навика на всеки 4-5 седмици да си давам 1 в която не правя нищо но сега като се замисля , не съм спирал от месеци. Треска и мания, предполагам.
Може да се каже че сме вървели по един и същи път , само дето аз съм назад с годините. Но както каза , тялото започва да се оплаква ,малко по малко, и ти разбираш че не си терминатор. Може да пробвам по твоя начин - да не спирам напълно но да намаля на 50 %. Да ти кажа , до сега не съм усетил спад за 1 седмица , не вярвам и да има. Но тялото определно има нужда и се радва на такива почивки. След това започвам с нови сили.
Значи с 2 думи наистина човек трябва повече да внимава и да не се изхвърля , макар че в началото не усеща проблеми. Защото след една такава тежка тренировка , може да се получи контузия която да има много по сериозни последици...
Както и да е , значи опасенията са ми били правилни. Макар че в момента нямам особени проблеми , не значи че винаги трябва да се хвърлям на все по тежко.
Мерси още веднъж.