15.12.08
10:15
Здравейте.Наскоро започнах да се колебая върху един въпрос.Значи малко след като започнах да тренирам един приятел ми каза като правя лег захвата да ми е без палците,тъй като така се натоварвали повече гърдите,а с нормалния се натоварвала повече предмишницата.Досега все така си ги правя,но често в залата са ме питали защо използвам този захват и вече започнах да се замислям дали е грешно?
Приятелят ти говори пълни глупости.Кво,като си хванал лоста с палеца предмишницата ли вдига щангата или гърдите?Освен това в по-безопасно - иначе може да си изпуснеш щангата на главата.
При по-големи килограми може да се контузиш много ама много лошо иначе е въпрос на удобство как ще го хванеш лоста ;)
15.12.08
12:40
По-особено се товариш така,вярно е.Но ако не си сигурен в хвата си си е чисто самоубийство. :) Или много внимавай,или ползвай нормален хват.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 15.12.08 12:41.
15.12.08
20:27
Еми според вас струва ли си риска или по-добре да си ги правя по нормалния начин?Голяма ли е разликата в натоварването?Пробвах в 1 тренировка и с 2та хвата,но не усетих някаква разлика..
Каква разлика може да има? При вдигане на щанга от лег тежестта се вдига от гърдите, трицепса и рамото. Предмишницата играе стабилизираща фукция, с нея държиш тежестта, а не я вдигаш. Как точно може да намлее натоварването на гърдите, ако предмишницата е по-натоварена.
При хват без палците се стимулира поемане на по-голяма част от тежестта от трицепса и даже от гърба (перките) поради факта, че лактите могат да се доближават до тялото при спускане на щангата надолу.
При нормален хват - със срещуположен палец, основната тежест я поемат гърдите.
Много хора са се контузвали с хвата без палец, включително и професионални легаджии. Впечатляващо е, че настоящия шампион от лег, който вдига и във федерации с разрешен хват без палец (IPF задължава хвата с палец), та тоз младеж двига винаги с палец, след като си е изпуснал веднъж 300+кг на гърдите.
Ако няма да гониш максимуми категорично ти препоръчвам да вдигаш с хват с палец. Веднъж да ти трепне китката, а това се случва и щангата е върху теб от половин метър височина ...
15.12.08
21:41
Добре!Вече ще си правя лег-а с палците :) Мерси на всички за отговорите!
И добре ще правиш ;)
http://de.youtube.com/watch?v=cSJCDcAKShA - за да се убедиш сам, хвърли едно око на коментара към видеото.
Ако и да натоварва гърдите по-добре (силно ме съмнява), пак не си струва тая работа.
http://www.youtube.com/watch?v=l9DPmPxIZhc&feature=related виж и този линк, голям урок
аз преди като вдигах културистично бях свикнал да правя дори раменните преси с маймунски хват и откакто почнах да вдигам трибойски бая зор видях докато свикна с правилен хват, според мен хвата има значение и преди да хванеш лоста трябва хубаво да си налгасиш и стегнеш и двее ръчички
17.12.08
07:29
След като всички тук се изказаха против хвата без палец се замислих и аз да си променя хвата... Лично на мен инструктора в старата ми зала ми беше казал “Махни палеца, без него по-добре се натоварват гърдите, иначе влиза много и предно рамо...” и аз така направих. Досега така си вдигам, обаче явно няма смисъл.Гледал съм ги тия клипчета - неслучайно му казват “suicide grip”... :)
А може ли да ми кажете как се товари по лошо китката или няма разлика понеже мисля 4е не хващам правилно и от това ми пукат от скоро китките със палец или без палец. Благодаря и се извинявам 4е в 4ужда тема задавам въпроса си.
Дълго време вдигах без палец, т. е. с пет пръста от една и съща страна. Катеогрично мога да твърдя, че така по-малко се товари самата китка, особено при повече килограми на щангата. Все пак безопасността при това упражнение трябва да е приоритет, защото при грешка нещата могат да станат сериозни и затова най-добре ползвай нормалния хват - няма да ти повлияе на растежа разликата между двата хвата.