Въпрос за новата ми тренировъчна програма

29.12.08
12:25

От нова година започвам с нова програма. Решил съм да тренирам понеделник, пряда и събота. Проблема ми е че не мога да реша кои мускулни групи да тренирам в събота.
В понеделник правя гърди бицепс и корем*.
В сряда гръб трицепс и прасец*.
*за прасец и корем правя само по едно опражнение така,че няма смисъл да ги пренасям в отделен ден.
Във вкъщи имам дъмбели с достатъчно тежест и мога да тренирам спокойно раменете. Чудя се какво да оставя за събота. Най правилно ми изглежда да тренирам мускулните групи които изостават и на които искам да наблегна (гърди и гръб). Дайте съвет.

Понеделник: Гърди и гръб
Сряда: Бедра
Събота ти остават мускулните групи, които спокойно могат да се тренират само с дъмбели: рамо и ръце.
По-разумно е гърдите, гърба и бедрата да са в отделни дни, но и на трите им трябва тежка щанга ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Знам, че няма да ме послушаш :)

29.12.08
13:00

Пропуснах да кажа, че не предвиждам да тренирам бедра. За рамо си имам условия да тренирам и във вкъщи. Гърди бицепс и гръб трицепс са доста често срещана комбинация и възнамерявам да се придържам към нея. В събота се препоръчва да се тринират крака и рамо, но както казах вече за рамо си имам условия в нас, а крака не ги тренирам.

Слабо тяло бицепс и слабо тяло трицепс са доста често срещана комбинация. Щом възнамеряваш да се придържаш към нея...
Ако няма скоро да зобиш знай, че до 50% от ефекта на стероидите може да постигнеш с...правилно клякане. Пък и всички световноизвестни билдери в зората на кариерите си са клякали и дърпали тяга с огромни тежести. След като са натрупали масата вече са започнали да правят концентрирано сгъване, кик с гиричка за трицепс и т.н. упражнения, както и са минали на доста машини. Прескачайки този период се озоваваш в доста често срещаната комбинация по залите... :)

29.12.08
13:44

Много хора не правят крака с мисълта да станат по-бързо по-здрави нагоре,майче и ти ще бъдеш поредния заблуден който не прави крака.А живи и здрави като станеш голям нагоре,крачката малки като клечици ще разбереш защо е трябвало да правиш и крака...

29.12.08
13:58

Не правя крака защото нямам време и защото смятам че физиката ми не е готова за това (16 годин, висок и слаб). Ако трябва да съм честен краката са ми доста слаби и определено имат нужда от трениране, но просто смятам, че сега не е момента и че ако се храня здраво ще постигна до някаде резултат. Ще се замисля над това, което ми казвате, но просто не се виждам на този етап да тренирам бедра.

Мнението беше редактирано от avirex на 29.12.08 13:59.

Ако си нисък, с дълъг торс и много къси и дебели крака - недей да правиш. Иначе точно за младежи като теб правилният клек не е само мускули, а много повече...
Но все пак да се повторя отново - ТРЕНИРАНЕТО НА КРАКАТА КАЧВА ПО ЦЯЛОТО ТЯЛО!
Един твой близнак, хранещ се и възстановяващ се като теб, но правещ в залата само тяга, клек и лежанка, след година ще е поне с 10кг по-голям и мускулест от теб...
Звучи нелогично и няма да започнеш да клякаш, сигурен съм ;)
Все пак докато тренираш в залата наблюдавай кой кляка и кой прекарва часове в трениране на бицепса си. После сравни физиките им. Ще се учудиш от резултатите от изследването :)

29.12.08
14:20

Ще се консултирам и ако е вярно това което казваш ще го взема в предвид. Мога ли да разбирам казаното от теб така: тежеста която пада върху мен при клека ще спомогне да се разширя в часно гръдният кош и раменете?

Мнението беше редактирано от avirex на 29.12.08 14:26.

Има различни мнения по въпроса с разширяването на гръдния кош и клякането. Едната школа твърди, че дихателният пулоувър или тягата на Райдер, изпълнени след тежък клек, стимулира гръдния кош да нараства. Представител на твърдението е например Арни. Други смятат, че това не е така. За пример бих ти посочил Дориан и известната му реплика: “Пулоувър ли?!? Я марш на лежанката!”. При всички положения клекът ‘налива кофи с кислород’, както непрекъснато повтаря Еньо Рангелов...
Раменният пояс е генетично заложен, но покрит с мускули по делтите изглеждаш много по-внушителен.
На 16 тепърва растеш, хормоните бъкат в теб като дрОгарчета на техно парти. Скелетът ти има да расте още поне 7 години, а клякането, както вече ти писна да слушаш, стимулира разтежа...
При всички положения клекът дава невероятна стимулация на цялото тяло, но тя не идва директно от тежестта върху тялото ти. Ако искаш да разбереш биомеханиката на клека и биофизичните и биохимичните процеси, която се осъществяват в тялото ти по време на и след упражнението - чети книжки. Но все си мисля, че предпочиташ за станеш Бионикъл, вместо биолог :)
Затова клякай и се радвай на здраве и мускули!

29.12.08
16:29

Извинете ме, че се намесвам така в темата, но ми стана доста интересно от споделеното до тук.
Аз съм предимно нисък, на почти 17 години съм, висок съм около 172 см. тежа около 68 кг.
Искам да попитам дали клякането би могло да спомогне за увеличаване на ръста ми? До сега не съм клякал по няколко причини:
Имам стара трябва с лявото коляно и леко гръбначно изкривяване, което според личният ми лекар вече е коригирано, но все пак преди ми бяха забранили да вдигам тежко. Та чувал съм и на други места, че клякането стимулирало разтежа и бих ви бил много благодарен, ако ме ориентирате към накои статий или дори книги, където мога да прочета повече. Разбира се искам, ако може да изразите и своето собствено мнение. :)

Весели празници!

29.12.08
17:44

От личн опит мога да ти кажа, че упражнения като клека ще ти повлиаят лошо на разтежа.  Мерил след тренировка и съм излизъл с 1, 2 санта по-нисък.

казано от avirex на 29.12.08, 17:44:

От личн опит мога да ти кажа, че упражнения като клека ще ти повлиаят лошо на разтежа.  Мерил след тренировка и съм излизъл с 1, 2 санта по-нисък.

Това е поради компресията върху междупрешленните дискове, които после възвръщат нормалното си състояние и няма нищо общо с растежа. Измери се сутрин и вечер без да си тренирал и пак ще имаш 1-2 см разлика.
@LttS трябва да се консултираш със специалист дали може да клякаш. Щом сколиозата е коригирана на първо време трябва да заздравиш гръбната и коремната мускулатура, за да не ти създава проблеми за вбъдеще.

29.12.08
18:38

Добре, но искам да го чуя и от някой като теб - би ли спомогнал клека за издължаването ми поне с 3-4 сантиметра(говоря, ако го правя с години, защото нямам намерение да спирам)? Нека задам въпроса не толкова индивидуално: клякането спомага ли за по-големия ръст?

29.12.08
18:45

Ако искаш да пораснеш според мен набиранията ще ти помогнат повече.

казано от LttS на 29.12.08, 18:38:

Добре, но искам да го чуя и от някой като теб - би ли спомогнал клека за издължаването ми поне с 3-4 сантиметра(говоря, ако го правя с години, защото нямам намерение да спирам)? Нека задам въпроса не толкова индивидуално: клякането спомага ли за по-големия ръст?

Честно казано не. Ще порастнеш точно толкова колкото ти е зададено генетично.

29.12.08
20:39

Благодаря за отговорите!

Весели празници на всички! :)

Аз започнах 59кг и 172см на 16 години. 3 години по-късно бях 180 на 80кг. Без никакви добавки, с храна - каквото има вкъщи + по кофичка кисело мляко за двете междинни закуски.
Родителите ми са под 170см и двамата. Набирания започнах да правя две години по-късно. Клек обаче не съм пропускал, просто треньорът се оказа доста добър и всички, които попивахме съветите му постигнахме телата, които искаме. Дори и повече.
Не мога да кажа обаче, че съм порасъл заради клека. В интерес на истината дори не съм се замислял колко съм висок.
По въпроса с порастването има доста интересна глава в една от книгите на Еньо Рангелов “Маса+”. Заслужава си четенето.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 29.12.08 21:22.

01.01.09
13:52

Всеки “разбирач” не прави крака.И аз бях така отначало и се чудех какво бърках и като почнах да права “опасните”  упражнения - тяга и клек, наричам ги така защото това беше една от причините да не ги правя, всичко се управи.

01.01.09
15:02

казано от iokmjo на 01.01.09, 13:52:

Всеки “разбирач” не прави крака.И аз бях така отначало и се чудех какво бърках и като почнах да права “опасните”  упражнения - тяга и клек, наричам ги така защото това беше една от причините да не ги правя, всичко се управи.

Кого визираш с думата разбирач в кавички?

01.01.09
16:51

Общо взето човек които си прави сам тренировъчна програма и не прави споменатите от мен упражнения.

Мнението беше редактирано от iokmjo на 01.01.09 16:52.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1