05.01.09
22:17
Искам да ви питам защо когато правя коремните преси усещам повече натоварване в кръста отколкото в корема.Правя коремните преси съвсем нормално и ако няма допълнителна тежест изобщо не чувствам натоварване в корема, но в кръста се усеща леко.
Преди тренировка загрявам кръста много добре и непосредствено преди да започна с коремните преси отново загрявам кръста добре.С едно момче от фитнеса разговарях и ми показа упражнение за кръста(нещо като обратна коремна преса по корем с вдигане на гърба нагоре).КАза че го прави винаги защото го боли кръста ако започне коремни без него.На мен и това не ми помогна.Упражнението го правя правилно и наистина незнам от какво може да се получава така.Кръста ме боли при всички видове коремни преси без тези на римско столче.При тези от земя усещам малка болка а при тези на уреда във фитнеса(незнам как се казва но мисля че повечет ще се сетят),натоварването в кръста е по-голямо от това пи тези на земя.Много е странен този проблем защото няма абсолютно никакво напрежение в корема сякаш кръста поема цялото натоварване.Проблеми с кръста нямам и не съм имал скоро.Ако някой знае защо може да се получава така нека сподели.
Благодаря предварително
06.01.09
04:56
Личното ми мнение е че не ги правиш правилно. При коремни преси главата трябва да е неподвижна и гърба да е прав. Погледа (собственика на залата ми каза) че трябва да е в точка зад мен през цялото време за да не натоварвам кръста си и врата. А за уреда във фитнеса мисля че пускаш много надолу. Прави ги по резки с по малка амплитуда и предполагам болката ще премине. Момчето хубаво ти е казало за хиперекстензиите но не мисля че болката е свързана с мускула по точно мисля че идва от прешлените - самия гръбначен стълб.
http://www.youtube.com/watch?v=TKg_cdwq9l4 - аз правя коремни по този начин (2рия) и не изпитвам никаква болка в кръста си.
Мнението беше редактирано от Xeeu3 на 07.01.09 04:25.
08.01.09
10:53
При коремните преси най важното е изпълението и дишането. Тук не е от значение дали ще направиш 20 или 100 повторения в серия. Коремните преси за това се казват така. Натоварването трябва да е върху тях. От тука може да си направиш заключение че не ги правиш правилно. Душането което е много важно при изпълнението им играе основна роля. Тоест когато се свиваш трябва да издишаш и да задържиш малко и след това отпускаш. Пробвай няколко пъти и ще видиш че е много по ефективно от 100-те повторения. А има и много по лесно решение. Вмести коремни преси, прави повдигане на крака (както от висеж така и от легнало положение).
Не ги правиш правилно явно.Трябва сам да си намериш точното движение , което да ти действа.Натоварването в кръста идва от това че се стягаш и се вдигаш с кръста а корема е кажи речи изклиучен.