гърди без щанга ,само с дъмбели - може ли ?

05.01.09
21:28

1-во ,толкова фатално ли е ако тренирам гърдите само с дъмбели ... просто нямам лежанка с поставки  а само такава за коремни преси с регулируем наклон.Тренирам изтласкване от лег от полулег, флайс от лег и кофички с тежест .. старая се да правя до 8-10 чисти повторения с възможно най голяма тежест в 3-4 серии за всяко упражнение .

и 2-ро имам още един въпрос който не се отнася за този раздел, но да не отварям тема ... при добро хранене , само с качествена храна (ориз,пилешко,салати ,извара,мед) може ли да се мине без добавки(протеин,гейнер) в период на качване .... 178см/82кг-83кг.  ...целта е да се спестят средства , но ако с добавките ще мога да дръпна напред ще прежаля 150-200лв на месец за качествен протеин и аминокиселини.

QM

05.01.09
21:35

1 може само с димбели
2 ако нямаш ка4ествен хранителен режим по добре тес пари ги дай за ка4ествена храна

BL

05.01.09
21:37

ами само с дамбели немойш да товариш толкова колкото сас щанга,а зависи и какви са ти целите.а относно за добавките ако трен лубителско нема смисал да се дават пари за скапи протеини и т.н-мое мнение

BL

05.01.09
21:48

или както ти казва qm_meso даи ги за качествена храна

QM

05.01.09
21:49

с дъмбелите и щтангата разликата  е 4е при щтангата имаш по голямо равновесие и по тежко можеш да използваш това е  на някои щтангата на др димбелите ако нямаш под рака и димбелите виршат работа

05.01.09
22:10

казано от djani на 05.01.09, 21:37:

ами само с дамбели немойш да товариш толкова колкото сас щанга

Не съм съгласен с теб! Моите гърди започнаха да прогресират откакто минах изцяло на дъмбели.

DI

05.01.09
22:20

При всеки е индивидуално...
При някой с дъмбели ефекта е по-добър, при някой на лост...
Можеш да разжереш как е при теб, според натоварването което усещаш в гърдите си в дадена работна серия.

При мен нещата стоят по следния начин:
Полулег - Лост
Лег - Дъмбели / със завъртане в края /
Обратен лег - Дъмбели / без завъртане в края /
Флайс - строго индивидуално упражнение, никой неможе да ти каже как да го правиш! (гледай да усещаш разтягане в долната част на повторението и концентрация във вътрешната част на гърдите в края на повторението) Флайсът с добро разтягане и събиране, според мен е идеалният завършек на тренировката за гърди, и пак не се влияй толкова от мен, важното е при теб кое каква работа върши!

Избирай си упражненията и подхода според натоварването което усещаш, заложи на повече работни серий при гърдите - минимум 4.

Мнението беше редактирано от DiscoveryCold на 05.01.09 22:23.

06.01.09
07:20

и аз от много време (2-3 години) тренирам почти изцяло с дъмбели и съм доволен.

Аз лично не правя с щанга от години. Дори и нямам представя колко ще вдигна. Не се стремя към много ММ, но може да видиш снимките в галерията, не мисля, че съм дъска :)
Тези 150-200лв ги дай за хубава храна. Протеин е добре да вземаш само при много работа, която не ти дава време да си носиш и хапнеш нищо през 2-3 часа. Щом качваш маса обаче не очаквай да няма и грам покачена сланина. Така че може да си позволиш малко волност в храненето, пък когато тръгнеш да оформяш и релефиш вече ще е добре да седиш на чистата храна...
Ако сложиш и пето упражнение пулоувър ще получиш точно любимата програма на Арни на гърди ;)
Много отдавна, още преди стероидите да се появят никой не е използвал щангата за вдигане от лег. Всички са наблягали на пулоувър и са имали големи за времето си (а дори и за днес) гърди. Един ден един морски пехотинец слязъл от кораба, където имал само щанга и лежанка и правил само бенч преси. Всички се удивили на добре изглеждащите му и огромни гърди и оттогава това неправено преди упражнение станало основното и любимо на всички билдери. Името на човека било Джон Ейферман...

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 06.01.09 07:22.

06.01.09
08:13

благодаря за отговорите , храната ми 2-3 часа преди и до към 30 мин след тренировка е основно бял ориз , около 400гр пилешко или няколко консерви с риба тон , салата от домати и краставици ... хляб не ям никакъв ... всяка сутрин хапвам офесени ядки с лъжица мед , яйца не обичам затова ги замествам с извара ... вечер хапвам ядки (фъстъци/орехи) със шейк от кисело мляко и извара, понякога зааедно със пилешка пържола . за хубава  храна се старая да не пестя ... режим на хранене гледам да спазвам , по някога има разминавания с околло 30-тина минути в различните дни за всяко хранене , мисля че не е такъв проблем ако примерно понякога обядвам 13:00 вместо в 12:30 ...  занимавам се любителски , тренирам у дома и ходя на лостове ...

Мнението беше редактирано от CheFolino на 06.01.09 08:15.

06.01.09
08:34

И аз не съм съгласен,че с дъмбели няма да може да ги натовари.Иначе е факт,че всеки който те срещне и пита:”Колко вдигаш от лежанка”-Любимия ми отговор е към 200-220кг,защото всеки иска нещо да ти намекне,че е голямата работа и вдига повече от лег отколкото ТИ.Аз лично съм 75кг,лежанката не ми е някав барометър за това как изглеждам.Не вдигам много-сер с 70-75 с 80 правя 4-5.

06.01.09
09:40

При положение, че повечето от вас казвате относно броя упражнения за гърди да бъдат поне 4, колко сериии би трябвало да има във всяко упражнение? Ако поставим и пулоувър за финал /което е много добра идея/, то упражненията стават 5. Това отнема доста време за една мускулна група и не се ли претоварва по този начин?
След гърдите трябва да се работи за още нещо - да речем трицепс или бицепс, нали така. Тогава самата тренировка не става ли прекалено продължителна?

06.01.09
11:15

Няма понятие “колко трябва”. Важното е колко са ти достатъчни точно на теб, твоите възможности да възстановиш. Аз правя 3 упражнения с по 3 работни серии (не броя загряващите и вработващите).

казано от Иво Радев на 06.01.09, 09:40:

При положение, че повечето от вас казвате относно броя упражнения за гърди да бъдат поне 4, колко сериии би трябвало да има във всяко упражнение? Ако поставим и пулоувър за финал /което е много добра идея/, то упражненията стават 5. Това отнема доста време за една мускулна група и не се ли претоварва по този начин?
След гърдите трябва да се работи за още нещо - да речем трицепс или бицепс, нали така. Тогава самата тренировка не става ли прекалено продължителна?

Не, ако правиш само последните 1-2 серии от всяко упражнение до отказ. При 2 минути почивка между сериите се вместваш в рамките на 45 минути, което е добро време за една голяма мускулна група. С една малка група (бицепс да кажем) тренировката ти излиза около час и малко отгоре със загряването - чудесно време. Пък и зависи в какъв период си...
По залите има пичове, които се кълчат под 50кг щанга като футболист на Левски в наказателното, но продължават да форсират всяка серия, докато партньорът им се умори да им помага. Е, те и след година пак ще са си на тези кила.
Пък и навремето флашинг принципът направил революция в тренировките именно защото се отделя много време на една група, задържайки кръвта и притока на хранителни вещества към нея за по-дълго.
Рядко има претренирал за гърди. Повечето се хвърлят на огромни тежести и трицепсът и рамото им се отказват много преди гърдите. Хората претренират бицепсите най-често ;)

ГН

06.01.09
12:08

казано от Стоянчо на 05.01.09, 22:10:

ами само с дамбели немойш да товариш толкова колкото сас щанга

Не съм съгласен с теб! Моите гърди започнаха да прогресират откакто минах изцяло на дъмбели.

Подкрепям тотално! Едновременно с това - да индивидуално е. При мен също е така. Дори се стигна до там, че правя с 53 кг дъмбели, което би трябвало да означава че ще подместя 120 кг на лежанката няколко пъти... но не би. Последния път, след като след 6 години включих това упражнение отново в програмата ми, вдигнах 107.5кг, единица. Така че не е вярно, че с дъмбелите се вдига по-малко. Лежанката дава по-добре резултати при около 90%, дори повече от хората, но при мнозина тя е неефективна, затова не трябва де се робува на упражнения.

Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 06.01.09 12:08.

06.01.09
12:43

ами само с дамбели немойш да товариш толкова колкото сас щанга,а зависи и какви са ти целите.а относно за добавките ако трен лубителско нема смисал да се дават пари за скапи протеини и т.н-мое мнение

Айде оправи си правописа преди да спамишр не сме длъжни да ти четем неграмотните простотии!

06.01.09
15:15

От човек до човек разликата е голяма при един действат едни упражнения при друг други.. Аз лично ако не направя лежанка на другия ден нечувствам гърдите натоварени но пак казвам на всеки всяко упражнение му влиза различно. Иначе ти си тренирай упорито спазвай си режима и ще имаш резултати ;) Евала че си почнал и хран. режим ;)

06.01.09
16:17

затова постоянно ги редувам.

06.01.09
17:20

Oranje: С една малка група (бицепс да кажем) тренировката ти излиза около час и малко отгоре със загряването - чудесно време. Пък и зависи в какъв период си...

Само, че аз тренирам три пъти седмично като за финал имам и 20 мин. кардио. По този начин тренировката си става около 2 часа.
Смятай: загрявка, тренировка за поне 2 мускулни групи, включване и на корем като 3-та заради три седмичното посещение и за финал кардио.
То всъщност няма нищо лошо, само дето ми се струва, че по този начин ще предизвикам катаболен ефект вместо анаболен от дългата тренировка. Какво мислиш?

Мнението беше редактирано от Иво Радев на 06.01.09 17:22.

06.01.09
19:54

Извинявам се за offtopic-а,но:
Каква е разликата между загряваща и вработваща серия?

06.01.09
19:59

казано от Иво Радев на 06.01.09, 17:20:

То всъщност няма нищо лошо, само дето ми се струва, че по този начин ще предизвикам катаболен ефект вместо анаболен от дългата тренировка. Какво мислиш?

ей тука идва мястото на добавките - за за спиране или поне ограничаване на въпросния катаболен ефект ;)

Мнението беше редактирано от FRANKO на 06.01.09 20:00.

06.01.09
20:22

казано от trancemater на 06.01.09, 19:54:

Извинявам се за offtopic-а,но:
Каква е разликата между загряваща и вработваща серия?

Загряваща серия е ясно. Вработваща наричам когато от полулег минавам на хоризонтален и правя една серия с по-малко килограми за привикване към ъгъла, вработвам упражнението. Ако загрявам с 10 килограма, а работната тежест ми е 50 килограма, вработваща серия правя с 35 ;)

06.01.09
20:32

Сега вече разбрах.Хитро е :)

06.01.09
20:41

казано от FRANKO1 на 06.01.09, 19:59:

ей тука идва мястото на добавките - за за спиране или поне ограничаване на въпросния катаболен ефект ;)

Така е Франко. Но тренировката е просто твърде дълга.
Колкото до добавките то си е ясно. Преди тренировка и след нея, пък колко вида взимам - думи нямам :)
Всъщност проблема е дали 2 часа тренировка не са ли твърде много?

06.01.09
22:46

Много са.
А тренировката на 2 - 3 мускулни групи се вмества перфектно в един час.

07.01.09
07:30

досега никога не съм тренирал 2 часа - много са. ако с кардиото се проточва много тренировката, прави го в нетренировъчни дни (поне аз така правя). 4 силови + 2 кардио тренировки на седмица става.
ама много се отклонихме от темата :)

казано от Иво Радев на 06.01.09, 20:41:

казано от FRANKO1 на 06.01.09, 19:59:

Така е Франко. Но тренировката е просто твърде дълга.
Колкото до добавките то си е ясно. Преди тренировка и след нея, пък колко вида взимам - думи нямам :)
Всъщност проблема е дали 2 часа тренировка не са ли твърде много?

За добавките спор няма - аз лично пия доза XTEND преди/по време на и веднага след тренировката втора с въглехидратите и суроватката.
Дали 2 часа са много показват признаците на претренираност и огледалото. За някой и час идва доста, други прекарват по 3. Индивидуално е. От постовете ти личи, че си ерудиран и не вярвам да не забележиш, ако дългата тренировка започне да дава отрицателни резултати при теб.
Иначе времето може да се намали с комбиниране на упражненията в съчетани или суперсерии, или някой друг от методите.
Дориан тренираше за седмица толкова, колкото други за ден престояваха в залата ;)

07.01.09
10:21

казано от Петко К на 06.01.09, 22:46:

Много са.
А тренировката на 2 - 3 мускулни групи се вмества перфектно в един час.

Напълно съгласен!Две тежки упражнения за гърди са напълно достатъчни.4-5 упражнения за гърди са нещо довеждащо до застой ,според мене ;) Относно дъмбелите и лоста - при мене оптималният вариант е като включвам и двете иначе нещата не вървят.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1