Въпрос за Тягата

29.12.08
13:54

В сайта пише: ” Ширината и вида на хвата не са от значение за натоварването на мускулите”
Интересува ме, няма ли по широк хват да акцентира малко повече в/у гърба или съвсем не е от значение?

Също така ако някой забелязва някакви грешки в изпълнението да каже. Опитвам се да я докарам както трябва:
http://www.youtube.com/watch?v=jiPKiXxDwfQ&feature=channel_page

29.12.08
14:08

ne men mi se struva 4e trqbva da namali6 kilogramite ina4e ima6 pravilna tehnika

29.12.08
14:24

Музиката ти направо изби рибата ;)
HeartCore недей да вярваш на всеки в тоя форум каквото ти пише защото има доста философи ;) Иначе има момчета тука който разбират доста даже и на мене сам и казвали някой неща

казано от HeartCore на 29.12.08, 13:54:

В сайта пише: ” Ширината и вида на хвата не са от значение за натоварването на мускулите”
Интересува ме, няма ли по широк хват да акцентира малко повече в/у гърба или съвсем не е от значение?

Също така ако някой забелязва някакви грешки в изпълнението да каже. Опитвам се да я докарам както трябва:
http://www.youtube.com/watch?v=jiPKiXxDwfQ&feature=channel_page

Искам да те питам като вдигаш от лег на всяко повторение ли закачаш щангата на куките преди да направиш следващото, както правиш тяга? Колкото до ширината на хвата, аз предпочитам по-широк, при който стоиш все едно си в релакс, тъй като товари допълнително латисимуса. Също като се изправиш събери лопатките и стегни гърба за секунда. От всичко това обаче тежестите ще паднат, ако не те притеснява.

29.12.08
14:59

По принцип се старая само да докосвам пода, без да оставям щангата напълно на земята. Това ми беше 6-та серия, последно упражнение, и се поуморих. Въпроса ми е, дали гърба ми е достатъчно изправен, дали не се кривя, и какви допълнителни забележки може да предложите.
Благодаря.

казано от HeartCore на 29.12.08, 14:59:

По принцип се старая само да докосвам пода, без да оставям щангата напълно на земята. Това ми беше 6-та серия, последно упражнение, и се поуморих. Въпроса ми е, дали гърба ми е достатъчно изправен, дали не се кривя, и какви допълнителни забележки може да предложите.
Благодаря.

Не, изобщо не е достатъчно изправен, даже бих казал че се изгърбваш доста по време на вдигането. Оправи си техниката преди да е станало късно!

29.12.08
15:10

тръгваш с кръста...бедрата са водещите при започване на движението...иначе за пускането до долу може да се поспори, защото според мен всяко повторение трябва да започва от изходната позиция, демек от пода...това с лейанката и стойките мисля, че не беше много уместно де...

казано от slavko на 29.12.08, 15:10:

тръгваш с кръста...бедрата са водещите при започване на движението...иначе за пускането до долу може да се поспори, защото според мен всяко повторение трябва да започва от изходната позиция, демек от пода...това с лейанката и стойките мисля, че не беше много уместно де...

Не ми се спори, но културистичният стил на трениране включва постоянно напрежение в мускула при всяко едно упражнение. Ако тягата се използва с цел мускулно развитие не трябва да се оставя на пода поради тази причина. Като казваш, че трябва да започва от изходна позиция поне се аргументирай.

29.12.08
15:51

и аз съм чувал спорни мнения за поставянето на пода.
движението започва с бедрата. до като се изпънат напълно, и чак тогава изправям кръста ли?

29.12.08
17:03

Ето тук виж как най-големия прави тягата. yep yep baby :) ;)

Мнението беше редактирано от Aquiles на 29.12.08 17:06.

казано от Aquiles на 29.12.08, 17:03:

Нали си наясно, че най-големия прави такова силово изпълнение само за пред камерата  ;-)

29.12.08
17:20

Мисля че това което ти каза Любомир_Иванов е най точното и аз се старая да правя тягата така. Относно това дали трябва да се прави от изходно положение аз зная че попринцип всички упражнения накрая не се затваря ставата и при клека е така ако имаш сила накрая не изправяш крака за да има по-голямо натоварване в мускула но така по бързо се изморява и упражнението се прави с по-малки килограми а за начианещите това е неприемливо :D

29.12.08
18:20

казано от Любомир_Иванов на 29.12.08, 17:19:

Нали си наясно, че най-големия прави такова силово изпълнение само за пред камерата  ;-)

Дали го прави само пред камерата или не, няма как да разберем.Мисълта ми беше да се види как се изпълнява правилно тяга, а не дали да се правят 2 или 20 повторения. ;)

BU

29.12.08
18:25

казано от Aquiles на 29.12.08, 18:20:

казано от Любомир_Иванов на 29.12.08, 17:19:

Дали го прави само пред камерата или не, няма как да разберем.Мисълта ми беше да се види как се изпълнява правилно тяга, а не дали да се правят 2 или 20 повторения. ;)

Правилно?Краката му са прекалено изправени,дръпна с кръста в началото,целта е била повече килограми и зрелищност...

29.12.08
18:28

аз в youtube.com мога да изгледам 100-ина клипа как се прави тяга, интересува ме специално какво аз трябва да подобря. Ако някой може да е по-конкретен ще съм му благодарен.

BU

29.12.08
18:57

Спри музиката ,докато правиш тяга...намали музиката по време на упражненията изобщо.Като тръгваш да вдигаш не гледай нагоре ,а напред;дръж кръста максимално изправен/извит нагоре по време на вдигането,целта е или идеално прав гръб,или лека чупка,но не и превит надолу кръст.Започни вдигането с избутване на пода чрез бедрата,тласъкът да идва от краката ти...

...и въобще изгледай 100-тината клипчета в интернет и намери къде грешиш.

29.12.08
20:36

Изпълнението не е добро.Това според мен се дължи на слаби крака и тежеста е повечко явно.Изгърбването при вдигането е очевидно и при по големи тежести е много вероятно да се контузиш.

29.12.08
21:10

До третото повторение си добре. От там нататък краката ти издишат и компенсираш с кръста. За да е добро движението трябва да си по-изправен през цялото време. Тоест в долна точка задника да е една педя по-ниско. И винаги тръгвай с главата назад, все едно сядаш на стол зад теб (щангата ще те държи, не се безпокой от падане). Лоста трябва да ти е в постоянен контакт с краката и нагоре и надолу. Ако не е допрян до краката, значи тежестта ти виси на кръста. Досадно е, даже до рани се стига, ама това е техниката. Сложи си тягата по-напред в програмата и като усетиш, че ти тежи - спри, макар и посредата на серията.
Ширината на хвата няма отношение към натоварването на гърба. Колкото по-близко е до ширината на раменете, толкова от по-изправена позиция стартираш, което е и по-лесно. Затова тягата се прави с този хват, независимо от вариантите - класическа, сумо, ед-коен.

29.12.08
23:35

DeadManWalking…точно за това говоря и аз...!!!...ех дейба любо, абе тягата си е тяга бе колега...:))))..., оставяш до долу, тръгваш правилно и така...иначе си стой по скрипците и тем подобни. и искам да ми кажеш- силен и голям гръб с какво се прави- с тяга и зверски набирания или с измислени уреди, придърпвания с под-над-през-при и други видове хватове...

30.12.08
03:00

Благодаря на всички за отзивите, ще постна видео от следващата тренировка за гръб.

30.12.08
07:05

От видените клипчета, правя следните изводи - 1 правиш тягата някак си вкарвайки много гърба и раменете (съдя по очевидните моменти на изгърбване), 2 Клипа на Колман е пълна простотия.

казано от slavko на 29.12.08, 23:35:

DeadManWalking…точно за това говоря и аз...!!!...ех дейба любо, абе тягата си е тяга бе колега...:))))..., оставяш до долу, тръгваш правилно и така...иначе си стой по скрипците и тем подобни. и искам да ми кажеш- силен и голям гръб с какво се прави- с тяга и зверски набирания или с измислени уреди, придърпвания с под-над-през-при и други видове хватове...

Аз да съм казал, че тягата не е тяга или че голям гръб се прави на скрипци? Не преиначавай думите ми! Правил съм я и по двата начина. С оставяне до долу, освен по-голяма тежест че дърпам друг ефект не съм имал. Казвам кое е по-добре за мен, а не налагам мнението си като някои хора!

30.12.08
08:46

оки, разбрахме се :-)

30.12.08
12:41

Гърба ти не е изправен и особено вредно според мен е началния напън който правиш. Особено към края просто си вирваш седалището нагоре, и тъй като не стигаш тежестта спокойно си навеждъш гърба. Според мен намали тежестта и виж други клипове примерно този: http://fr.youtube.com/watch?v=cs-wOHN5tdw Но внимавай защото ето тук според мен пича преувеличава изправянето на гръбнака и отива в другата крайност: http://fr.youtube.com/watch?v=rZ5KudEtZWk

Идеята е да дръпнеш тежестта с краката си плавно в началото а гърба служи само за заступоряване на тежестта един вид. Ако краката ти не са достатъчно силни да правиш нормални плавни повторения по-добре потренирай известно време на по-ниски тежести ще увеличиш после.

Добре че поне не правиш тяга с изпънати крака защото с такава техника направо може да стане лошо...

Мнението беше редактирано от tpd на 30.12.08 12:45.

10.01.09
04:50

ъпдейт на техниката: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/35165/P30/
моля за критики/коментари/предложения

10.01.09
04:51

http://www.youtube.com/watch?v=6b-VEZ9Mmtc за по-бързо.

казано от HeartCore на 10.01.09, 04:51:

http://www.youtube.com/watch?v=6b-VEZ9Mmtc за по-бързо.

По-добре е като цяло, но още малко критика ще изтърпиш  :)  При изправянето в началото тазът трябва да е още по-ниско т.е. клекни повече. Не гледай встрани като на 2-ро повторение. Горе не си личи дали го правиш, но винаги може още да стягаш гърба (като събираш лопатките). Това е от едно гледане, със сигурност другите ще добавят по нещо  ;-)

BU

10.01.09
10:40

А?Това е по-зле от предишното. :) Защо държиш да си изправен?Ние ти казахме гърба да е изправен,но не да е вертикално нагоре.

Наведи се,нагъзи се,изправи се.

Което ми напомня,че и моята техника може да куца.По някое време ще направя едно видео...

Мнението беше редактирано от BusyMan на 10.01.09 10:49.

Мда, като се замисля повече прилича на клек с щанга в ръцете!

10.01.09
13:46

deadmanwalking, имаш предвид да дърпам малко повече с кръста ли?
И също така, първо се изправят краката и после се “додърпва” един вид с кръста ли?
Абе ще я докарам тая техника. Следващият път ще е точно.
Критики ще търпя колкото трябва, няма проблем, напротив - помага. Благодаря
:)

BU

10.01.09
14:04

Баш с кръста си дърпай,но започни с краката.И внимавай с килограмите.

http://www.youtube.com/watch?v=hqxim0YXr90

10.01.09
23:34

стига с тоя кръст..!!!!!...тръгвай силно с краката...силен хват...движението ти просто минава през кръста и си издърпваш щангата с гърба-това е идеята на тягата-тренировка за гръб, а не за кръст...и да бъди търпелив с килограмите...!!!...на тягата бързо се качват килцата...търпение и си клякай профилактично ;-)

11.01.09
01:12

Килограмите никога не са ме притеснявали въпреки факта че тренирам с много леко.
А отностно краката си имам отделен ден за крака :)

BU

11.01.09
11:25

казано от slavko на 10.01.09, 23:34:

стига с тоя кръст..!!!!!...тръгвай силно с краката...силен хват...движението ти просто минава през кръста и си издърпваш щангата с гърба-това е идеята на тягата-тренировка за гръб, а не за кръст...и да бъди търпелив с килограмите...!!!...на тягата бързо се качват килцата...търпение и си клякай профилактично ;-)

Ъм...как така дърпаш с гърба :? Дърпаш с еректорите и накрая с трапеца,докато краката се изправят напълно. :)

HeartCore ако пък все пак те е бъз можеш да правиш тягата след клек,по-малко килограми ще използваш.

15.01.09
23:37

http://www.youtube.com/watch?v=KUrt_79gF9o&feature=channel_page

май имаше 1 повторение с правилна форма.

BU

16.01.09
09:10

http://www.youtube.com/watch?v=KUrt_79gF9o&feature=channel_page

Това е много по-добре.Ако малко още извиеш и кръста ще е сносно.Остава само да свикнеш да спазваш техника и с повече килограми,свиваш краката умишлено,а трябва да ти стане навик и необходимост.

16.01.09
09:19

Поздравления,тука вече е супер

16.01.09
13:48

Благодаря за съветите на всички. Сега ще свиквам с формата, по-нататък ще постна някое друго клипче да видим дали не съм развалил нещо.

16.01.09
15:04

Да, и на мен ми допада вече.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1