12.01.09
23:21
Пускам тази тема от чисто любопитство.
Започнах да тренирам сериозно през март 2008г. Влязох в залата 90 кг. и с малки размери в обиколките на различните мускули - типично за начинаещ и неспортувал активно. Силата ми на лежанката беше, че едвам повдигах 60 кг.
Какво се случва към днешна дата: сега тежа 100 кг., размерите ми са променени силно в посока нагоре, но си задавам въпрос относно покачването на силата, а той е: какво би трябвало да е нормалното покачване на силата в първата година в килограми?
Пример мой: започнах упражненията си за горни гърди в самото начало със серии от 10х40 кг., 10х50кг. и 10х60 кг.
Сега съм на работни серии: 15х60 кг., 12х70 кг. и 8х80 кг.
Добре ли е това като постижение за периода от както съм започнал да тренирам към днешна дата и с колко кг. на година е нормално да се увеличава силата?
Храненето и приема на суплементи са ми като по учебник.
Моля за отговор само от компетентните. Благодаря.
ми според мен е нормално. в началото, увеличението на силата, е функция на натрупването и окачествяването на мускулна маса. след това (кога ще дойде това време за всеки е различно), качването на сила става все повече функция на нервната система. можеш да направиш един цикъл за сила ако искаш - 2-3 месеца, като освен по-специфичните тренировки, трябва и психически да се настроиш, че ще стигнеш определена цел (дали ще е определена тежест на отделно упражнение или определени килограми на трибой сам си избираш). правил ли си максове за да прецениш работните си тежести какъв % от максимума са ти? според мен имаш още доста капацитет за покачване на силата, като се има предвид личното ти тегло. номера е първо да я вдигнеш в главата си ;)
Да ти кажа до момента максове си позволих да правя на лежанката за горни гърди само веднъж и вдигнах 90 кг. веднъж. Преди това обаче в работните си серии съответно се бях изчерпал. До момента винаги съм тренирал по-скоро към изчистване и с режим на храненето към НВД. Ще ми се някак да повдигна и мина тази психологическа за мен граница 100 кг. - собственото ми тегло.
Явно трябва да променя основно тренировката си и броя на повторенията в отделните серии които в момента са от 10 нагоре.
Това с психическото съсреодоточаване и нагласа за по-тежко ще се наложи да го направя някак си.
Нямам претенции към силовия трибой. По-скоро оформяне и ваене на тялото са ми приоритет. Но пък тази сила и тя не ми дава мира. Дано успея - хъс имам достатъчно. Има ли някакви норми за покачване на силата измерени в килограми при тренировки за сила? Какво да очаквам като време и килограми?
ще ти кажа при мен как стана ;)
за да преодолея психическата бариера “100кг”, почнах с упражнението при което най-лесно се прогресира (при мен беше тягата). дръпнах 100, след 2-3 седмици 120, после направих цикъл за сила като си поставих цел 430кг трибой - за 2 месеца ги достигнах. за тежките серии на лег (нормален) ползвах партньор да ме пази. номера е да се самонахъсаш. добре че нямаш амбиции в трибоя, но за да постигнеш целта си ти трябва сила, а силата се придобива с психика и тренировки за тази цел.
не знам да има някакви норми ..... по-скоро целите сам си ги поставяш - искам да бутна толкова кг; искам да дръпна толкова кг; искам да клекна с толкова кг - всичко е въпрос на психическа нагласа.
чел съм копетентни мнения на D3BEP по тази тема - добре ще е и той да се изкаже.