Готвене в микровълнова - хранителни стойности

19.01.09
17:10

Поради липсата на време често си приготвям или притоплям храната в микровълнова (най-често си правя омлети, кюфтета , притоплям ястия , пека ядки....) и се чудя дали по този начин не се влошават хранителните стойности на продуктите. Какво става с протеина в храните например , не се ли уврежда по някакъв начин  аминокиселинния профил и тн.  Някой има ли инфо по въпроса ? :)

19.01.09
17:42

Когаато месото се приготвя под микровълново облъчване се предизвиква формиране на  канцироген - d-Nitrosodienthanolamines ,а млякото и зърнените закуски - обръщат някои от своите аминокиселини също в канцирогени.
Като цяло обработката в микровълнова снижава питателната стойност на храната, ускорява се  структурната деградация, която води до понижена питателна стойност и най-вече:  витамин В-комплекс,  есенциални минерали и липотропични фактори, витамин С и Е, увредени субстанции в много растения: алкалоиди, глюкоза, глюкоктосиди и нитрилосиди, деградация на нуклео-протеините в месото....Готви си на микровълнова, но гледай да не е за всяко нещо......

19.01.09
18:41

за притоплянето няма проблем...иначе и аз си правя омлетчета почти всяка вечер. а тва за хранителната стойност май е мит, мисля, че новите микровълнови са доста усъвършенствани

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1