19.01.09
17:10
Поради липсата на време често си приготвям или притоплям храната в микровълнова (най-често си правя омлети, кюфтета , притоплям ястия , пека ядки....) и се чудя дали по този начин не се влошават хранителните стойности на продуктите. Какво става с протеина в храните например , не се ли уврежда по някакъв начин аминокиселинния профил и тн. Някой има ли инфо по въпроса ? :)
Когаато месото се приготвя под микровълново облъчване се предизвиква формиране на канцироген - d-Nitrosodienthanolamines ,а млякото и зърнените закуски - обръщат някои от своите аминокиселини също в канцирогени.
Като цяло обработката в микровълнова снижава питателната стойност на храната, ускорява се структурната деградация, която води до понижена питателна стойност и най-вече: витамин В-комплекс, есенциални минерали и липотропични фактори, витамин С и Е, увредени субстанции в много растения: алкалоиди, глюкоза, глюкоктосиди и нитрилосиди, деградация на нуклео-протеините в месото....Готви си на микровълнова, но гледай да не е за всяко нещо......