Какво да НЕ купим? (Вие питате - специалистите отговарят!)

Прескочи до:
ВН

27.12.08
13:24

Здравейте!
Пускам тази откровено негативна тема с цел, ако не да спра, то поне да притесня некоректните производители и дистрибутори на храни и напитки на пазара в България.

Провокиран съм от една престъпно подвеждаща реклама, в която псевдо лекар “препоръчва чипс”, затова възнамерявам да разнищвам хранителната стойност на всеки търговски продукт, за който попитате. Вярвам, че в дискусията ще се включат и други специалисти - треньори, диетолози, биотехнолози и надявам се юристи. 

В случай, че заподозрете някоя храна в нездравословност, отсъствие на хранителни качества или несъответствие между реклама и реален продукт, задайте въпроса си тук като: упоменете марката и продукта, приложите снимка (по желание) и зададете конкретен въпрос.

Примерни конкретни въпроси:
- Подходяща ли е тази храна за здравословното ми хранене?
- Отговаря ли на действителността характеристиката, която са и дали в рекламата/рекламният текст на етикета или този в продуктовия каталог на производителя?
- За кой тип диета е подходяща конкретно тази храна?
- Кога мога да консумирам тази храна?
- Колко често мога да консумирам тази храна?
- В комбинация с какво е по-добре да консумирам тази храня, за да я допълня/направя по-здравословна или по-малко нездравословна/полезна за целите на здравословното и спортното хранене?

На кои въпроси няма да отговарям:
- Коя храна ми препоръчвате вместо нея?
- Ако сменя производителя/продукта по-добре ли ще направя?
- Коя е най-добрият хранителен продукт от този клас?
- Кой е по-добър продукт А или продукт В?

В случай, че смятате темата за полезна, гласувайте в анкетата. При 50 положителни гласа и превес спрямо отрицателния вот, ще направя дискусията важна.

Поздрави!

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 11.07.10 17:08.

27.12.08
15:20

Чудесна инициатива, поздравления! Предполагам, че ще има трудности да се отговори изчерпателно да речем на втория примерен въпрос, защото опираме до изследвания, които както се убедих наскоро трудно се осъществяват.
Предлагам да се допълни инициативата със съобщения за липсващи хранителни стойноисти на продукти.
Нека Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните ви напътства—> http://www.mi.government.bg/integration/eu/docs.html?id=44493 (Чл.4, 5 и 6 са особено важни). Имайте предвид също, че за някой храни няма изисквания да бъдат описани на етикетите.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 27.12.08 15:28.

01.01.09
16:18

Веднага се сещам за един въпрос:

хляб Бонус - отговаря ли на етикета ?

01.01.09
17:03

И аналогично всичките “пълнозърнести” продукти.

Скоро ще се включа и аз с някакви мюслита (или нещо подобно), които изпъкваха с някакъв здравословен слоган, но трябва да ги поразуча малко по-подробно + ще добавя снимка.

ВН

02.01.09
11:40

Здрасти!
Емзо, трябва да си по-конкретен. Компанията „Даунтаун - Фуудс енд Дринкс” има 7 вида хляб. Кой точно те интересува?

Поздрави!

02.01.09
11:46

Владо, мен ме интересува специално хлябът Бонус с есенциалните мазнини и основно отговор на въпроса “Отговаря ли на действителността характеристиката, която са и дали в рекламата/рекламният текст на етикета или този в продуктовия каталог на производителя?”

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 02.01.09 11:48.

02.01.09
11:52

Taka е, доуточнявам:
ХЛЯБ БОНУС – 6 ЗЪРНА - http://gds.bg/bonus/images/products/bread/pic/04.jpg
СЪСТАВ:
Пшеничени зърна 50%, ръжени зърна 40%, оризови зърна 5%, ( лен, сусам, мак, овес ) 5%, (хляб без брашно) , вода, сол, мая, без никакви добавки.
СЪДЪРЖАНИЕ:
Белтъчени - 6.9 % ; Въглехидрати - 41.6 % ;
Мазнини - 3.2 % ; Целулоза - 13.65 % ;
Витаминен комплекс .
Енергийна стойност: 222.6 килокалории

Отговарят ли на истината тези стойности ?

BO

02.01.09
22:33

Така искам да дискутираме въпросното кафе Dynamics!Първо как така то дава прилив на енергия и хаха какви са тези витамини от група “B” след като знаем как се усвояват от организма при подобен прием(но това не е най-важното в случая,важното е че убеждават хората в неверни работи,в лъжи).И все пак нямам аргументи,за да докажа,че това кафе недава прилив на енергия и сила и прочие,а може би ги няма и въпросните витамини в него.

Мнението беше редактирано от Boy_ на 02.01.09 22:35.

казано от Владимир Недков на 27.12.08, 13:24:

Провокиран съм от една престъпно подвеждаща реклама, в която псевдо лекар “препоръчва чипс”...

Този е актьор. Преди водеше някакво умряло предаване стил скрита камера. Не мисля, че са искали така да изглежда рекламата, а точно като шега с актьор. Иначе може да е подсъдимо даже това действие.
Съжалявам за отклонението от темата.

03.01.09
09:08

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/35234/
Поставям въпроса си отново. Възможно ли е БЕЗ КОНСЕРВАНТИ да се постигне толкова дълъг срок на годност?

ВН

05.01.09
20:07

Здравейте!
Правя темата важна. Утре съм на пазар за отбелязаните хлябове Бонус, понеже в интернет в сайта на производителите има само рекламен текст, но не и етикета. Същото важи и за “Дай-на-макс човече.” :)

По въпроса на Стоян: Да, трайността е реална. Този хляб е известен в цял свят с тази си характеристика, използват специален вид мая (патент), която забавя мухлясването, а суровините са или предварително стерилизирани или има гама облъчване на продуктите, това ще кажат технолозите. Съдържанието му на сол също е високо. Още нещо, трайността е така дълга, докато е в опаковката. После нещата се ускоряват според условията на съхранение.

ПП: Прилагайте снимки на етикетите на въпросните продукти, стига да Ви е възможно.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 05.01.09 20:40.

05.01.09
20:17

Благодаря за отговора!

ВН

06.01.09
20:48

казано от Boy_ на 02.01.09, 22:33:

Така искам да дискутираме въпросното кафе Dynamics!Първо как така то дава прилив на енергия и хаха какви са тези витамини от група “B” след като знаем как се усвояват от организма при подобен прием(но това не е най-важното в случая,важното е че убеждават хората в неверни работи,в лъжи).И все пак нямам аргументи,за да докажа,че това кафе недава прилив на енергия и сила и прочие,а може би ги няма и въпросните витамини в него.

Държа в ръката си опаковка от въпросното кафе “Dynamix Energy +” с макра Jacobs, произведено от Крафт Фуудс Чехия. Разглеждайки състава му мога да направя следните изводи. Напитката съдържа кофеин, но съдържанието му не е отбелязано, което е голям минус за тонизираща напитка, пък какво да кажем за “енергийна напитка”. Явно е, че кафето не е регистрирано като такава иначе, дозата щеше да е ясно отбелязана. Фактът, че съдържа сухо кафе 12,9% го прави тонизатор на ЦНС. Съдържа 13,5 гр. въглехидрати (лактоза и глюкозен сироп), 1,9 гр. растителни хидрогенизирани мазнини и 0,5 гр. млечни протеини и общо 73 ккал. Проверката на Е-номерата показа:
E340: Potassium phosphates (Калиев фосфат) - има разхлабващ ефект, използва се за боядисване в текстила. Големият прием може да наруши баланса на калция и фосфора в организма. Дотук нищо страшно. 
E452: Polyphosphates (полифосфати) - калиев, натриев и калциев - те са вещества срещащи се натурално в човешкото тяло. Не виждам проблем.
E471: Mono & di glycerides of fatty acids (Моно и диглицериди на мастни киселини) - без известни странични ефекти.
E551: Silicon dioxide (Силициев диоксид) - без известни странични ефекти.

Единственото твърдение на етикета е: “Витамините от група В са нужни за освобождаването на енергия от в организма” Твърдението е вярно, но завишеният им прием няма да доведе до свръх производство на енергия.

Като цяло имаме комбинация от кафе и Витамини от група В възлизащи на 15% от дневната дажба за пакет според САЩ стандарта. Ако напитката се разтваря в топла, а не във вряла вода, както е указано не би следвало да има затруднения в усвояването на В-тата.

Приливът на енергия се дължи на кофеина, който тук е неизвестен фактор. За човек пиещ по 2 кафета дневно, ще е пресилено да говорим за “прилив”. Утре заран ще ги изпия, за да усетя тази рекламирана вълна.

Днес хляб “Бонус” липсваше в Пикадили. Чувам от познати, че от две седмици не може да бъде намерен никъде. Някой да го е мяркал в търговската мрежа?

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 06.01.09 20:54.

07.01.09
06:59

Въпросният хляб и аз не съм го виждала вече от доста време ( не само в Пикадилитата ) може би месец - предположих, че е зареди смяна на опаковката или нещо подобно... Казаха ми, че са спрели вноса му, той нали не се пройзвежда в България...

Мнението беше редактирано от Ambriel на 07.01.09 10:30.

07.01.09
07:20

Аз искам да запитам за хранителния състав на изварата ” Мероне ” - до сега не съм го виждала  никъде! Нито на самия продукт, нито в сайта им..., а предполагам , никой няма да оспори (поне който я е консумирал), че е доста добра на вкус. Възможно ли е да се дължи на мойте вкусови предпочитания или е овкусена по някакъв начин и с какво?
Свързах се с пройзводителите по e-mail, но отговора беше следния:
Съдържание в 100 гр. продукт:
Сухо вещество 22,0 %
Мазнини 0,6 %
Сол 0,0 %
Енергийност 58 кcal

Какво влиза в т.н. “сухо вещество” - защото това беше повод да пиша и 2ри път, но без да получа отговор!? Има ли овкусители, консерванти ( има и по дълъг срок на годност от други )?

Поздрави! :)

07.01.09
09:31

Интересува ме Цеденото кисело мляко на Роса и дали неговя състав отговаря на написаното на опаковката. Сайтът, който е упоменан на нея ( fama.bg ), e под конструкция откакто го посетих за 1път отпреди 5-6 месеца.

ВН

07.01.09
12:50

казано от The_Detonator на 07.01.09, 09:31:

Интересува ме Цеденото кисело мляко на Роса и дали неговя състав отговаря на написаното на опаковката. Сайтът, който е упоменан на нея ( fama.bg ), e под конструкция откакто го посетих за 1път отпреди 5-6 месеца.

Ето какво са изследвали в БНАП: http://www.bnap.org/2006/05/19/kiselo-mlqko/ Уви, изследването е от доста отдавна. Не намерих по-нови изследвания. Протеиновото съдържание обаче, както и лактозата рядко са предмет на изследване.

ВН

07.01.09
12:53

казано от Cedar на 07.01.09, 07:20:

Аз искам да запитам за хранителния състав на изварата ” Мероне ” - до сега не съм го виждала  никъде! Нито на самия продукт, нито в сайта им..., а предполагам , никой няма да оспори (поне който я е консумирал), че е доста добра на вкус. Възможно ли е да се дължи на мойте вкусови предпочитания или е овкусена по някакъв начин и с какво?
Сухо вещество 22,0 %
Мазнини 0,6 %
Сол 0,0 %
Енергийност 58 кcal

Какво влиза в т.н. “сухо вещество” - защото това беше повод да пиша и 2ри път, но без да получа отговор!? Има ли овкусители, консерванти ( има и по дълъг срок на годност от други )?

Ако производителя не може да ти каже % на протеина в продукта си, или го смята за търговска тайна или сам не е наясно какво произвежда. Овкусителите трябва да са отбелязани на етикета. Нали не говорим за насипна извара? Там съставът е “както дойде”.
Моля, за линк или приложена снимка на етикет!

07.01.09
13:07

За хляба “Бонус” знам, че фирмата производител обяви фалит още през декември и затова от тогава тези хлябове не се намират из търговската мрежа.

07.01.09
13:26

казано от Владимир Недков на 07.01.09, 12:53:

казано от Cedar на 07.01.09, 07:20:

Сухо вещество 22,0 %
Мазнини 0,6 %
Сол 0,0 %
Енергийност 58 кcal

Ако производителя не може да ти каже % на протеина в продукта си, или го смята за търговска тайна или сам не е наясно какво произвежда. Овкусителите трябва да са отбелязани на етикета. Нали не говорим за насипна извара? Там съставът е “както дойде”.
Моля, за линк или приложена снимка на етикет!

Не не става дума за насипна - в пакетчета е ( бомбички ). Колкото до етикета - не са описани основните хран. вещества, какво да говорим за консерванти...
Ето линк:  http://www.merone.bg/?lang=bg&go=2.2

07.01.09
14:00

При всички положения тези 22% сухо вещество не могат да са всичките с хранителна стойност, понеже ако са въглехидрати и/или белтъчини, калориите шяха да бъдат около 92 (22х4+0.6х9). Изглежда не им е чиста работата. :)

Мнението беше редактирано от TRIARII на 07.01.09 14:25.

PR

07.01.09
21:24

Имам въпроси за киселото мляко като цяло. Тъй като обичам доста мляко проблем ли е да го вместваме в храненията ( трябва ли да знаем нещо за него извън етикета, можем ли да го считаме като нормална храна при смятане на калории, белтъчини и тн. приемайки само това, което е на етикета). За кои хранителни режими е подходящо (сваляне , поддържане, качване). Каква е разликата между киселото и прясното мляко ( освен изписаните на етикетите въглехидрати, белтъчини и тн.)? Тъй като е най-лесно достъпната, бърза за изяждане хране, когато нямаме време или изникне нещо. Въпроса ми е с 2 кисели млека и 50 гр ядки можем ли да заместим сериозно хранене?

Мнението беше редактирано от Predmisnica на 07.01.09 21:26.

Едно процедурно предложение - темата е интересна и според мен е нещо повече от въпроси и отговори. Вярвам, че ще е полезно за всички ни да прочетем подробни анализи за посочените продукти, но ако сметнете за добре, създавайте отделна тема за продукт Х, продукт У и т.н.. Предполагам, че и на Владо (както и на останалите с позиция) ще е по-удобно да проследят развитието на дискусиите.

07.01.09
23:35

Може би е по-добре да се отвори един подраздел в който за всеки продукт да има отделна тема, иначе малко ще се обърка владо, а пък след време темата ще стане доста дълга и ще е трудно да се търси в нея. Мисля че интерес определено има...

09.01.09
17:42

Има едни италиански пилешко-пуешки кремвирши “Wudy”. На етикета пише колко процента от кое месо се съдържа,но не и хранителните стойности ! Понеже ги ям сравнително често, тъй като не мога от 7 сутринта да почна да пека пържоли, има ли начин да се разбере какви са стойностите на протеини/мазнини/въглехидрати ? Ето и две снимки на самия продукт и етикета от близо :
http://i298.photobucket.com/albums/mm251/votolom87/DSC02711.jpg
http://i298.photobucket.com/albums/mm251/votolom87/DSC02710.jpg

Мнението беше редактирано от votolom на 09.01.09 17:44.

ВН

11.01.09
22:14

Здрасти!
votolom, прерових цялата мрежа, включително сайта на производителите, но не намерих информацията, която те интересува. Все още няма единен европейски каталог за храните произведени в ЕС. Няма и единен стандарт за етикетиране, изискващ в етикета да се изпише хранителния състав на продукта.

12.01.09
07:43

Кофти..Аз все си мисля, че за набавянето на протеин при закуска би трябвало да стават, ама пък доста често ги ям вече и затова се притеснявам какво ли бухат вътре...

12.01.09
11:03

казано от votolom на 12.01.09, 07:43:

Кофти..Аз все си мисля, че за набавянето на протеин при закуска би трябвало да стават, ама пък доста често ги ям вече и затова се притеснявам какво ли бухат вътре...

Мини на яйца.

12.01.09
15:25

А какво стана с изварата на Мероне?

18.01.09
09:24

Преди няколко дни от Била реших да опитам произволно някое сирене и случайно попаднах на това и отзад. Още с първото отрязано парче, а после изядох доста голямо количество сирене за да се уверя дали не са случайност ето тези твърди парченца. Имам и клипче как ги мачкам с пръсти и те не се размекват, а останат ли малко на въздух и се втвърдяват още повече. На сутринта реших, че ще изям проклетото сирене като го метна в тигана намачкано с яйцата, е няма да ви обяснявам - най-отвратителните яйца ядох заради постоянното хрупане на тези парчетийки.
Съвет: не си купувайте такова сирене :)

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.01.09 09:31.

20.01.09
13:55

Някой знае ли какви са хранителните стойности на “Народна кайма” дето се продава в пакетчета по 250 гр.Има я в разновидности “За скара” “За принцеси”. Вкусна е и си хапвам от нея от време на време :) На опаковката обаче не пише колко процента са белтъчините, мазнините и въглехидратите нито колко е съдържанието на соя. Някой има ли информация по въпроса?

20.01.09
15:26

Никой не знае, дори и производителите.Няма смисъл да се проучва.

20.01.09
19:58

Това е марка на Белла.
( http://www.bella.bg/bg/brands/Naroden/kaima.htm ) Съдържание на каймата..друг път. Сигурно е голямата им тайна.
Странно ми е, че някой е решил да продава кайма в непрозрачни пакети.

SE

20.01.09
21:25

казано от С7АЛК3Р на 20.01.09, 19:58:

Това е марка на Белла.
( http://www.bella.bg/bg/brands/Naroden/kaima.htm ) Съдържание на каймата..друг път. Сигурно е голямата им тайна.
Странно ми е, че някой е решил да продава кайма в непрозрачни пакети.

“Балкана пази своите тайни” :lol:

Мнението беше редактирано от SelBy на 20.01.09 21:26.

29.01.09
08:17

Здравейте :)

искам да попитам, мислите ли че този хляб Вита със 100 % ръж е наистина така ? Някой проверявал ли го е?

30.01.09
05:58

Хм...обикновено го оцветяват с канела...

30.01.09
09:14

Ами другите разноводности на хляба Вита? Дали няма някакви шашми и при тях?

30.01.09
11:01

100% има. Почти не използвам хляб вече - на 2 седмици 1-2 филийки пълнозърнест по случайност...

31.01.09
08:40

Ами намира ли се хляб със доказано 100% качество? Имам и един въпрос на палмовото масло в Била. На опаковката от 1кг пише, че съдържа 100% нехидрогенирано палмово масло. Дали наистина е така?

SE

31.01.09
12:49

Дори да е така според мен не го използвай. Съдържа предимно наситени мазнини и не е полезно..

02.02.09
09:55

риба тон от консерви (Arriva foods) преписвам от опаковката
Риба тон в растително масло
състав: филета от риба тон, растително олио, СОЛ; нето тегло 110гр
за 100грама : 183 калории
Б 25 В 0 М 9.3
цена 1.90лв
какво мислите за този продукт и как е най-добре да си набавям риба тон

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1