Набиране и/или скрипец ?

30.01.09
19:27

Един бърз въпрос - набирания зад врат или вертикален скрипец зад врат ? Едното алтернатива ли е на другото и ако да, кое смятате за по-доброто упражнение ?

30.01.09
19:39

набиране разбира се.

Мнението беше редактирано от DanCho0o0o0 на 30.01.09 19:40.

30.01.09
19:49

Само че до гърди. Не зад врат.

30.01.09
20:06

Петко, това до гърдите ясно, него не го пропускам... Зад врат се чудя дали да го правя вместо скрипеца... Докато бях спрял залата ходех на лостове точно 8 месеца и ми се отрази добре на плътността на гърба, затова сега се чудя дали само един вид набирания в тренировката за гръб са достатъчни...

30.01.09
21:48

Не е задължително да е един вид, може да редуваш хватове - надхват, подхват, широк, тесен, успореден и т.н. При скрипеца също.

30.01.09
22:45

скрипеца не е заместител на набиранията

31.01.09
07:27

И бира, чедо и бира......

т.е. и набирания и скрипец, едното изобщо не замества другото.

TQ

31.01.09
09:42

Искам само да ви предупредя,че преди когато правих набирания зад врат,после имах контузия на рамото!!И на други мои приятели се е случвало,такаче препоръчвам или да се загрява много добре рамото,или въобще да не се прави това упражнение!!!А и искам да попитам-каква е разликата между скрипеца зад врат и скрипеца пред гърди??

31.01.09
10:24

Е ти сам си отговори

31.01.09
20:36

А комбинирането на набирания и скрипец (до гърди) как ще се отрази на разтежа на гърба ??

31.01.09
21:42

Набиране бе, хора!!! Това е упражнението за гръб.

DI

31.01.09
22:51

Тежък съм още... закачам на скрипеца 80килограма, за да са чисти повторенията и това е.. Надявам се след това лято, да мога набиранки ;)
Разбирасе че набирането е по добро от скрипеца, но който неможе набирания, именно скрипеца се явява като ЗАМЕСТИТЕЛ на набиранките.

31.01.09
23:01

Разбира се, ако си някой мазен чичко! Не можеш да се набираш? Ми научи се! Лека полека ще увеличиш набиранките, това идва с времето все пак. Не може за 1 месец да започнеш да се набираш с допълнителни тежести. И аз в началото не може да се набера 1 път и то с тесен хват! Сега, 4 месеца по-късно си правя първата серия набиране с широк хват без проблем. След това разбира се, повторенията намаляват, но в рамките на 6-7 повторения си я правя последната 4-та серия. Трябва да имаш воля и желание и всичко се постига! ;) Желая ти спорни тренировки и успешно изграждане на тялото ти!

IB

31.01.09
23:58

@ LttS
Абе не е точно така, що да е “мазен чичко”... едно е да се набираш, ако си 60-70 кг, друго ако си 100++ и сравнително начинаещ. Във втория случай скрипеца е алтернативата, докато позаякнеш... :)

01.02.09
10:40

Понеже, никога не съм използвал скрипец, нито горен, нито долен ...дори и през няколкото си посещения във фитнес залата, но поради голямата си симпатия към набиранията...
Не виждам, какъв е проблема да се набираш високо...не до брадичката, а до раменете или до гърдите. При повече желание, набиранията може да ги правиш и до пъпа си - получава се, нещо като гребане, ама със собствена тежест.
Набиранията зад врат са ми силно неестествени. Опитвал съм на няколко пъти и ги чувствам много неприятни. Странно, че същото започва да важи и за раменните преси зад врат, които ми бяха основно упражнение ..преди. :)

А за хората, които имат проблем с набиранията, съветвам ги да правят набирания. Да си монтират един лост вкъщи и да се набират, когато им скимне. Това, освен че съм го чел съм го опитал на собствен гръб, години преди  да се замисля за ...фитнес - действа. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 01.02.09 10:41.

01.02.09
11:54

казано от Петко К на 30.01.09, 21:48:

Не е задължително да е един вид, може да редуваш хватове - надхват, подхват, широк, тесен, успореден и т.н. При скрипеца също.

Тесен хват то това отива към по голямо натоварване на бицепса от колкото  гръб ?

OH

02.02.09
13:32

А защо не пробваш да правиш набирания колкото можеш и след това веднага да довършваш сериите на скрипеца с по-малко килограми? Освен това упражненията зад рамо са много рискови и в разрез с биомеханиката. Прави набиранията отпред до гърдите.

02.02.09
13:44

казано от Borko на 01.02.09, 11:54:

казано от Петко К на 30.01.09, 21:48:

Тесен хват то това отива към по голямо натоварване на бицепса от колкото  гръб ?

Ръцете се придърпват към торса от гърдите и гърба,затова какъвто и хват да използваш,набиранията натоварват предимно гърба.

02.02.09
14:06

казано от Borko на 01.02.09, 11:54:

След набиране до гърдите с тесен подхват усещам повече натоварване в целия гръб, от колкото с широк хват. И е логично да е така, като се замислиш.
П.П. Разбира се, до някъде е въпрос на техника дали товариш повече бицепса или гърба.

Мнението беше редактирано от Петко К на 02.02.09 14:11.

02.02.09
14:54

на тесен хват аз натварвам бицепса най-много и за тва попитах

02.02.09
18:08

за тесния хват има значение дали се сгъва от лакътя или от рамото..незн дали ме разбрахте
За бицепс когато лакътя е сттичен и се сгъва като за бицепс
За гръб повече от рамото, лакътя не е  статичен, наподобява гребане
Петко го каза въпрос на техника и усет

02.02.09
19:08

Кви са тия глупости сега

Как ще ти работи бицепса пък лакътя ти ще стои неподвижно(статичен)(По скоро как ще се набираш без да си сгъваш лакътя).
Не може да сгънеш само лакътя или само рамото при набиране.
Не знам как ги усещаш тея работи

Мнението беше редактирано от Nikolay на 02.02.09 19:09.

02.02.09
20:02

хахах какво е това набиране без да се згъва лакътя ?

03.02.09
13:06

Ами за бицепс, просто предмишницата е  статична, сгъването става подобно на скотово
а за гръб, казах като гребане, лакътя пак се сгъва но “движението” е изместено към рамото

Не мога да го обесня както трябва, но съм го правил и се усеща къде се натоварва

BU

03.02.09
17:20

Аз го разбрах какво има предвид. :) Обяснява разликата между “дърпане” и “сгъване”,защото не е едно и също сгъване в лакътя,бицепсът работи по-слабо ,когато завлачиш с рамо,трапец и широки гръбни лактите назад.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 03.02.09 17:21.

03.02.09
21:34

Тръгваш нагоре с гърба, а ръцете се включват една накрая, за да те издърпат над лоста. Ако можеш да допреш гърдите до лоста и да съкратиш в това положение гърба (и да събереш плешките) най-добре ще го усетиш.
При тесния хват амплитудата е по-голяма, от там разтягането, съответно и натоварването върху широкия гръбен мускул по цялата му дължина.

03.02.09
21:52

Демек набирането с тесен хват е по-добро?!

03.02.09
22:00

Зависи какво целиш. Широкия надхват товари повече тересите, тесния удря повече в латисимуса.

03.02.09
22:18

Както каза Петко,набирането с тесен хват е по-добро,тъй като движение с по-голяма амплитуда е по-ефикасно за трениране на даден мускул(в случая латисимуса).Затова забравете “за широк гръб - с широк хват” и пр.Същото се отнася и за лежанката и ширината на хвата там - широкия хват ограничава амплитудата на движение и оттам - по неефективно натоварва гърдите от тесния.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1