03.02.09
00:46
Моля хора,които имат голям опит зад гърба си да дадат своето мнение за моя начин и философия на трениране...На 23 години сам,занимавал съм се активно(8-9 години) със баскетбол,но не тренирам вече от около година и половина и се захванах сериозно със фитнес.От доста години имах мерак да ходя на фитнес но тренировките ни по баскетбол бяха много изтощителни(често двуразови) и нямаше как.Преди да ви представя самата програма искам да доуточня няколко неща.Имам много добра издръжливост и се възстановявам от физически натоварвания по-бързо от повечето хора(дори такива ,които тренират активно).Качвам и свалям килограми лесно(при хубаво хранене и почивка качвам веднага,но почна ли да тичам или някакъв друг вид кардио-тренировка и свалям много бързо).За в близко бъдеще смятам да оставя на страна всякакъв вид кардио дейност и при една добра диета и здраво трениране в залата смятам че ще кача качествен мускул.Висок съм 173 см и в момента тежа 75 кг,имам добре развито хармонично тяло,но целта ми е да достигна някаде около 82-83 кг постоянно тегло,а след това възможно колкото се може по-добър релеф.Смятам диетата ми най-вече да е от месо,яйца,мляко,сирене,овесени ядки,мед,макарони,спагети,ориз и картофи разпределени в 5-6 хранения на ден.Ще се постарая по възможност да купувам продукти домашно производство(наи-вече яйцата,млякото,меда и месото).Хранителни добавки не съм зимал до сега но смятам да си купя:Протеин,Креатин,Трибестан и Аминокиселини.В тренировките смятам да използвам наи-вече базови упражнения със свободни тежести,поне в началото.От опита,който имам до сега,смятам да тренирам така:първите 5-6 седмици,с леки тежести с много повторения с малко почивка между сериите.Вторите 5-6 седмици умерени тежести и повторения и почивки между сериите.Третите 5-6 седмици с големи тежести,малко повторения и повече почивка между сериите. Смятам също да сменям често упражненията и да натоварвам мускулите под различни ъгли.
Понеделник:Гърди(5 упражнения),Бицепс(3 упражнения),Корем(2 упражнения)
Вторник:Бедра(4 упражнения),Прасци(2 упр.),Рамо(4 упражнения)
Сряда:Гръб(5 упр.),Трицепс(3 упр.),Трапец(2 упр.),Корем(2 упр.)
Четвъртък:Като понеделник
Петък:Като вторник
Събота:Като сряда
Неделя:Почивка
Това е.Знам че програмата е много тежка и повечето хора само биха пренатренирали от нея,но мисля,че мога да се справя.Единствения по-сериозен проблем са ми финансите,защото диетата и добавките+карта за фитнес излизат доста солено,но с каквото успявам да изкарвам и помощ от наи-близките ми се надявам че ще се справя.Моля още веднъж,хора със сериозен опит зад себе си,да дадат мнения,препоръки и савети,ако трябва да променям или добавям нещо....
А не може ли да се изкажат и тези с неголям стаж, но можещи да помогнат?
но не тренирам вече от около година и половина и се захванах сериозно със фитнес.
Да се разбира ли това, че не си начинаещ?
Кардиото не го оставяй съвсем.Може да правиш интервални спринтове, дори и рядко.Все пак и сърцето трябва да се тренира.А и няма да повлиаят на качването ти.
Да, при здраво трениране и добро възстановяване няма начин да не качиш.
За целта ти с килограмите и релефа - първо качи горе доло малко над исканото тегло после изчисти.Не се опитвай да правиш и двете неща едновременно, не че не невъзможно, но е трудно.
За яденето - 5-6 хранения са добре, разпределението и съдържанието им са важни.
В тренировките смятам да използвам наи-вече базови упражнения със свободни тежести,поне в началото.
Не в началото - винаги!Прави ги тежко, а изолиращите и оформящи движения ги намали в периода на качване.
Ако си начинаещ - да, почваш с леко, но лично мнение не и с тази програма.Ако имаш някакъв стаж, я промени.
Мускула расте когато почива, а тренировката е просто стимул за разтежа -> почивай повече.Това че имаш добра възстановимост от натоварвания в комбинация с добавките е добре, но пак лично мнение - направи сплита четиридневен тогава.
Важно е с какви упражнения тренираш групите мускули, а 5 таква за гърди ми се струват много.Да не говорим за рамото.Идва ти да тренираш корема 4 пъти седмично.Сигурно пак са обичайните преси и повдигания на краката от еди къде си.
Смятам също да сменям често упражненията и да натоварвам мускулите под различни ъгли.
Добре! Но пак казвам наблягай на базовите.
Промени програмата! Това са 6 дни, сигурно Колман тренира с толкова :) .
Кажи упражненията, в съответните дни.
казано от Sadeyes.1985 на 03.02.09, 00:46:
Понеделник:Гърди(5 упражнения),Бицепс(3 упражнения),Корем(2 упражнения)
Вторник:Бедра(4 упражнения),Прасци(2 упр.),Рамо(4 упражнения)
Сряда:Гръб(5 упр.),Трицепс(3 упр.),Трапец(2 упр.),Корем(2 упр.)
Четвъртък:Като понеделник
Петък:Като вторник
Събота:Като сряда
Неделя:Почивка
Само няколко думи ще кажа!
1. Много упражнения! 5 за голяма мускулна група и 3 за малката...
2. Рамото ти е в деня след гърдите, където правиш 5 упражнения, а за рамо още 4!!!
3. 6 дневен сплит?!??!?!?!?!?! Ти да не си Арнолд, или Рони, или пък дори Маркус? Не, не може да си един от тях. Те едва ли тренират 6 дни в седмицата!
В сайта има примерни програми. Избери си една от тях, преработи я, пусни я тук и заедно всички ще ти помогнем да я направим що-годе добра за теб.
Брат занимавал си се активно доста време с баскет,но все пак пресилваш нещата с тези 6 дни в седмицата.Аз тренирам 5 от 7,при тебе мисля,че 4 и 5 дена в седмицата ще ти се отразяват перфектно.Ако ходиш 5 от 7 си тренирай всяка МГ отделно!Лично моя съвет е да не ходиш 6 дена от 7-ще прекалиш.
Намали броя упражнения за гърди и гръб (трапеца си е част от гърба) максимум на 4, на 3 е по-добре. Сложи си различни упражнения в 1 и 2 тренировка за мускулна група.
Не стигай до отказ.
Не сменяй упражненията по-често от 6 седмици.
Успех!
03.02.09
20:21
Благодаря на всички за мненията!Знам че 4 упражнения са мн за рамо,но като започнах наи-много от всичко исках да направя големи рамене и ги тренирах 2 пъти в седмицата(двете тренировки бяха с различни упр.) по 4 упражнения.Резултатите бяха зашеметяващи-раменете ми бяха като нови-големи и с много добър релеф,само за няколко месеца.Фигурата ми изглежда много по-внушително така и сам мн доволен от този начин за трениране на раменете и за сега не смятам да го променям(не казвам че не съм сагласен с вашите мнения,просто мисля че за мен този начин за трениране на раменете е повече от добър).Гърба също ми е много добре развит(дори преди да започна с фитнеса,защото чат-пат правех набираня),но гърдите и предмишницата ми са трагични ...митака101,плана ми се покрива почти идеално с твоите съвети-различни упражнения за тренировка 1 и 2 и не до отказ,а за трапеца си прав,но мисля гърба да го оставя така,за гърдите виж...изостават много,тренирах ги по 3-4 упр на тренировка и за това викам да добавя още едно упр,но пък може и да се получи обратен ефект и да ги пренатренирам,та за тях се колебая много...
Брат,аз да ти кажа тренирах преди година горе долу по сходен начин и бях доволен поне докато имах време да възтановявам както трябва.... значи програмта ми беше:
ден 1 - гърди 4 упражнения по 3 серии и бицепс 2 упражнения по 4 серии
ден 2 - гръб 4 упражнения + задно рамо и трицепс 3 упражнения по 3 серии
ден 3 - крака 3 упражнения по 3 серии (като клека ми само е 8-9 сериии) и прасец 6 серии до отказ след това рамо само преси 4-5 серии и трапец 5-6 серии
ден 4 - почивка
ден 5 - като 1
ден 6 - като 2
ден 7 - като 3 и т.н...
Тва е препорачвам ти ако имаш възможност да ги разделиш двуразово да ти не идва нанагорно и яко ядене и възтановяване тва е надявам се да съм ти бил полезен.
ДЕРЗАИ! :)
05.02.09
10:25
6еfа, благодарско за съветите и се радвам че още някой е опитал 6 дневен сплит и е имал добри резултати при това!Ако имах време задължително щях да тренирам двуразово но поне за момента това е невъзможно,понеже трябва да се ходи и на работа,сиренцето в магазина не го дават без пари...Иначе цялото ми свободно време го използвам за почивка и възтановяване и сън колкото мога повече...Ще съм благодарен ако някой ми каже още храни към тези които сам споменал,които да са подходящи за моите цели и да са ЕВТИНИ...
Мнението беше редактирано от Sadeyes.1985 на 05.02.09 12:36.
05.02.09
15:51
6efa,и аз бях на подобна програма,но рамото ми започна много да изостава.Сега му отделих една тренировка и се получи четири дни трен. един почивка,четири дни една почивка и т.н.Много съм доволен,защото когато тренираш същият мускул на шестият ден е напълно отпочинал!Sadeyes.1985,за храни не му е тук мястото,но ти препоръчвам:
1Една много добра рецепта която видях във форума-В една купа 1 кисело мляко,1-2 банана,200-300гр. извара,малко захар и канела.Разбиваш с пасатора става за няколко минути и изобщо не е скъпо!
2Половин кило дробчета,200-300гр сирене(препоръчвам датско),може и по-малко въпрос на вкус,ако имаш варени домати(300-400мл бурканче),става по вкусно(с пресни не съм пробвал).Подправки на вкус.Всичко се разбърква.Съдържа уникално много протеини(към 100 от дробчетата и още към 50 от сиренето) и също е ефтино(кило дроб към 3 лева)В микровълнова за към 15 минути,като на всеки пет бъркай :)Яж го на няколко пъти,за да може организма ти да го усвои.
3Сирене по шопски.Слагаш в една купа 200 грама сирене и 300-400мл вавени домати(отново с пресни не съм пробвал:Д).Бъркаш ги и отгоре няколко жълтъка и повечко белтъци.Пак в микровълнова,става за около 10 мин.
Препопъчвам ти ги,защото през годините,те са се доказали като много удобни и ефикасни.Ефтино,бързо и полезно :)
Последните две рецепти са мое творение,така че ако не са подходящи,мола да ме коригирате:)
ПС:Ако тези ти харесат,пиши ще ти кажа още :Д
Мнението беше редактирано от Ronnie-Coleman на 05.02.09 17:35.
06.02.09
19:23
След дълъг период без сериозна физическа активност се започва с т.нар. “кръгови тренировки” - 3 пъти седмично цялото се тренира цялото тяло с по едно упражнение.След около месец се започва сплит тренировка и докато се стигне до една мускулна група седмично след около 2 месеца.За всеки времето на вработване е строго индивидуално.Но ако се избърза се стига до претрениране и контузия.Просто трябва търпение.Иначе системата е проста - 5 хранения на ден през 3 часа.Протеин - суроватъчен преди и след трунировка както и глутамин и креятин 30 мин преди и веднага след тренировка.Това е класическа система. ;-)
06.02.09
20:39
bojinatora,благодаря за саветите!Само че,аз не сам спирал физическата активност нито за минута.Спрях баскетбола но почнах с фитнес а и лятото често потичвах,а за добавките незнам утре би трябвало да взема заплата и да си набавя необходимото.Парвоначално мислех да си взема и трибестан към останалите неща,но говорих с човека в магазина за хранители добавки и той каза че съм нямал нужда от него...от друга страна има много положителни отзиви във форума за трибестана...