Съвет за програма

10.02.09
08:42

Та значи тъкмо свърших кръговите тренировки (1 месец) и сега съм се ориентирал към 4-дневна тренировка (не съм пълен начинаещ, имам и от преди това 5 месеца стаж). Тренирам по следния начин:
Пон - Гръб и Корем:
2x5 набирания с широк хват (за загрявка)
3x10 Придърпване на вертикален скрипец
3x10 Придърпване на долен скрипец
3x10 гребане с дъмбел
3x15 гръбни преси
3x25 коремни преси
3x20 повдигане на крака от водоравен лег
3x25 сгъване тип “колена-лакти” на машина
3x15 разновидност на коремна преса, от лег с крака на повдигнат лост и свиване на горната част на тялото към коленете

Вторник - почивка

Сряда - Бицепс и Трицепс:
2x5 набиране с тесен хват за загрявка
3x10 Бицепсово сгъване с дъмбели
3x10 Скотово
3x10 Бицепсово сгъване на скрипец
3x10 Трицепсово разгъване на горен скрипец
3x10 Френска преса
3x10 Разгъване на дъмбел зад глава

Четвъртък - почивка

Петък - Крака и Корем
3x10 Хакен Клек на машина
3x10 Лег преса
3x10 Клекове с щанга зад врат
3x10 Бедрено разгъване
3x10 на глутеус машината
и корема както в понеделник с изключение на пресата от лег.

Събота - Гърди и Рамо
2x5 набирания с широк хват за загрявка
3x8 изтласкване на щанга от лег
3x6 изтласкване на щанга от полулег
3x8 изтласкване на щанга от обратен лег
3x10 избутване на машина за гръдни мускули
3x10 Повдигане на ръцете напред с дъмбел
3x10 Раменни Преси
3x10 Издърпване на долен скрипец между краката.

Та въпроса ми е дали по следната тренировъчна програма мога да очаквам някакъв напредък? Както казах не съм съвсем начинаещ, така че си мисля че тази програма е удачна за мен...? На 17 години съм, 175 висок и 66 килограма тежък.

Бедрените мускули не са само предно бедро и дупе. Има и прасец и задно бедро, но явно са ти преразвити и няма нужда да ги правиш :)
Клекът ти е чак трето - това говори, че просто от кръста надолу си супер, минал си отдавна половин тон в клека и затова използваш принципа на предварителната умора, като изморяваш краката с 2 упражнения преди да стигнеш до клека.
Хакеновото не се прави никога първо, а само след добре загрети мускули, стави и връзки - 2-ро, а в най-добрия случай се изпълнява дори 3-то в комплекса за бедра. В противен случай рискуваш травма в коленете.
Гърбът също явно ти е преразвит, щом си махнал добрите упражнения за него (тяга, набиране, мечка, чукчета)...
За гърди по-добре загрявай с лицеви упори. Добре е и едното от вдиганията от лег да е с дъмбели, или редувай щанга 2-3 пъти и веднъж - дъмбели.
За корем правиш много, сигурно си от тези, дето могат да качват мускули и в същото време да свалят сланини от корема. Аз не съм виждал такива, професионалните културисти също не познават такива феномени, но щом ти можеш - супер :)
Бицепса и трицепса ги сложи на мястото на гърдите и обратното - все пак нека голямата група (гърди) е след почивен ден, а не след деня за крака.
Като цяло програмата (с малка преработка) е за човек с 15 месечен стаж (поне). По нея ще имаш напредък откъм прекарани месеци в залата със сигурност, но дали ще има ефект върху мускулатурата ти - това вече зависи от как се храниш и почиваш.

10.02.09
10:47

С други думи, да си правя нова по-лека програма или да преработя тази и да продължавам по нея...?

казано от Атанаско на 10.02.09, 10:47:

С други думи, да си правя нова по-лека програма или да преработя тази и да продължавам по нея...?

И двата варианта става - ти избираш.
Успех!

10.02.09
16:45

Мерси :). Ще я преработя, и като измъдря нещо с повече “щанги” :D ще пиша :).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1