09.02.09
22:54
Значи програмата ми за гръб е
4х8-10 на вертикален.
3х8-10 хоризонтален или на една друга машина наподобяваща го.
3х8-10 гребане с дъмбел или пак на машина наподобяваща гребането.
Значи въпросът ми е има ли смисъл от тази тренировка ,и много ли губя като не ги правя ,също и клекове с щанга не правя за крака.И трябва ли да ги включа в тренировките си задължително.
Аз не ги правя защото ме е страх да не се контузя в кръста.
Тренирам от 4 месеца редовно като сам тренирал преди това близо година и половина но разпокъсано.
09.02.09
23:25
Хехе,ама ти не си махнал само тягата.Махнал си:
-набирания
-мечка
-повдигане на щанга за трапец
-гребане с щанга
-пул-даун
-тяга
И т.н...ти всъщност какво правиш ? И да,трябва да включиш клек с щанга,освен ако не се измъкнеш с някакво скопосано и силно пресилено заболяване/травма.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.02.09 23:25.
Смисъл от тази тренировка има дотолкова, доколкото е по-добре от нищо, все пак. Не много по-добре, но... То няма едно истинско упражнение, мани тягата ... виж горе какво ти изброиха. Само някакви скрипци и машини, и то за гръб.. да са гърди разбирам, ама гърба е важен.
Колкото до клек и тяга (писал съм го това и преди по други теми и изобщо е дискутирано, но..) - не правиш сериозните упражнения за да не си контузиш кръста? Убягва ми смисъла - хем не искаш да си контузиш кръста (или нещо друго), хем не го заздравяваш за да намалиш риска? То не става само с искане, всички искат да са здрави, ама трябва и да се работи по въпроса. Дали знаеш, че колкото по-здраво е едно място, толкова по-трудно се контузва? Всяко упражнение носи риск в някаква степен, особено ако не внимаваш (в този ред на мисли - лежанката всякак погледнато носи доста по-голям такъв от тягата, ама нея 100% я правиш, нали?), но ти нетренирания си кръст можеш да го контузиш и извън залата ;) И то не можеш да си представиш колко лесно става ако нямаш двигателната култура да вдигаш неща от земята (която ти дава тягата) и елементарна здравина на пояса,задника и lower back (които, отново, ти дава тягата).
И не са празни приказки, защото съм го виждал лично. Защото познавам доста плажни билдъри, на които ръцете им иначе са колкото главата ми, ама като сме на море не могат да си извадят саковете от колата без да изохкат за кръстчетата си. Ако на такива хора искаш да приличаш - да, дори и с тази тренировка можеш да направиш мускули. Ама ще са “аll show, no go” дето има една призказка...
Та, мисли и тренирай така, че да има смисъл от тренировките ти за здравето и правилното функциониране на тялото. Тренирането на скрипци и машини не носи много ползи за тези неща, нетренирането на най-важните части - също. Айде, успех.
Мнението беше редактирано от G33K на 10.02.09 06:41.
Моя съвет е да вкараш тягата за гръб,гребане с щанга.Прави клекове.....Щом те е страх от контузия,гледай да ги правиш максимално правилно,не си давай много зор(не прекалявай с тежестите).С времето ще усетиш разликата +Клекове,тяга и ...Успех...