09.03.09
11:51
Здравейте!
От вчера си имам кростренажр вкъщи с идеята да вляза във форма. Но възникват доста въпроси в мен, относно храненето преди и след тренировка, трябва ли да приемам някакви допълнителни добавки. Четох доста из форума, както и статиите, но вместо да се ориентирам се обърках повече. :(
Ако някой може да ми помогне, че иначе се обезмисля всичко...
Благодаря Ви предварително.
09.03.09
12:12
Хух...добре, да кажем, че до сега не съм тренирала, преди 2-3 години ходих малко на фитнес...докато не ми омръзна, а сега нямам много време. Сега искам да смъкна излишните килограми и да постегна малко тялото. Висока съм 170 и тежа около 65 кг (поне горе-долу толкова показва кантара). И да го кажа като цяло съм малко пухкава. А и лятото не е далече...искам да не се срамувам от себе си..
Мнението беше редактирано от led4e на 09.03.09 12:14.
09.03.09
14:43
Според мен почни да си тренираш да свикнеш с тренировките парвият път прави 20 мин и така на 2 дена примерно качваи по 5 мин докато не стигнеш 40-45 мин.Храната отначало гледаи да ядеш по-малко и преди лягане да не ядеш.След месец вече може да си направиш някаква диетка и да си земиш Л-Карнин да пиеш и ще се получат нещата ;)
казано от Aleksandar на 09.03.09, 14:43:
Храната отначало гледаи да ядеш по-малко и преди лягане да не ядеш...
Какво значи по-малко. Всяко едно рязко понижаване на калориите, ще доведе до забавяне на метаболизма. Приди лягане точно, не, но късното хранене е важно за да не остава организмът дълго без необходимите му вещества. Следобед и особено вечер, ограничи или изобщо махни въглехидратите. Но пак е много важно колко искаш да свалиш. Бих казал, при тези параметри , не много. Не мисля, че е нужно да предприемаш драстични диети. Наблегни на кростренажора, и се храни здравословно. Сметни си ОКБ - раздел за понижаване на теглото има цяла тема. Не е необходимо да бъхтиш по 40 мин. на тренажора, пробвай да сменяш натоварването - върти напред, назад, с различни съпротивления, кратки почивки с интензивни серии и т.н. Има тема, пиши кардио в търсачката или отиди на раздел Упражнения. При кардиотренировка, най-важно е да поддържаш оптимален пулс 200 - годините умножено по 60 - 75 %. Състави си накакво примерно меню и го пусни, ще се намери кой да го коментира. Успех!
09.03.09
17:48
Мога да кажа, че гледам да си похапвам повече зеленчуци, особено сега, плодове, пия по 1,5 л. вода на ден и зелен чай, не ям хляб, нито пържено или прекалено мазно. Тази сутрин се мъчих на кростренажора 15 мин....като за начало...И това е като цяло.. А преди като ходех на фитнес ми бяха направили една програма, която не знам дали ще мога да изпълнявам в домашни условия...Що се отнася до вечерята не ям по-късно от 18-18:30.
Мнението беше редактирано от led4e на 09.03.09 17:52.
яж. по малко, но често. след 16 избягвай всякакви въглехидрати, вкл и плодове. яж и час преди лягане, но само месо и/или белтъци. поразрови се из нета и прочети за въртенето на въглехидратите - не е толкова строга диета и относително лесно се свиква с нея. и достатъчно мотивация, няма непостижими неща. успех ;)
11.03.09
14:07
Благодаря за съветите... Аз все пак ще попитам за една диета, сигурно няма вече някой да не я е чувал - Д-р Пиер Дюкан. Не знам защо всички са луднали по нея и говорят за някакви си невероятни резултати. Състои се от четири етапа.
Ударен етап - ЕТАП НА УДАРНО СВАЛЯНЕ
Хранене: САМО белтъчини (протеини).
Смесен етап - ЕТАП НА СЪЩИНСКО ОТСЛАБВАНЕ
Хранене: Следва редуване на дни, в които можете да ядете и зеленчуци, и на такива, които отново изкарвате само на протеини. Препоръчително според доктор Дюкан е дo 5 дни да ядете смесено и също толкова само чисти протеини, но можете да увеличите и до седмица, ако ви е по-удобно. Не скъсявайте периода под три дни обаче, ако имате повече излишно тегло.
Преходен етап - ЕТАП НА ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕГЛОТО
Хранене: Този етап е доста по-лесен и разнообазен. Освен добавянето на нови храни, има и добра новина - две гала вечери - каквото си поискате, дори десерт и чаша вино, но трябва да спазвате някои правила. Не преяждайте и не прекалявайте - не бъркайте 2 хранения седмично с 2 дни в седмицата. Освен това те не трябва да са последователни.
Веднъж седмично обаче имате нужда от ден за разпускане, който трябва да изкарвате изцяло на белтъчини. Така си гарантирате работещ метаболизъм, който енергично и правилно усвоява храната, а не я натрупва като мазнини.
Стабилизиращ етап - ЕТАП ДО КРАЯ НА ЖИВОТА
Хранене: Всичко, освен едни ден от седмицата, в който трябва да консумирате само чисти белътчини.
Бавно и постепенно можете да се върнете към пълноценното хранене с достатъчно количество въглехидрати. Не забравяйте обаче, че трябва да ги приемате предимно в първата половина на деня, а не вечер.
И така и тука четох за НВД, та да видим кое най-добре....
Придържайте се към малки порции храна, избягвайте тестените и мазните храни и сладкишите. Ако започнете да се тъпчете с всякакви храни, рискувате да се върнете там, от където сте почнали. А нищо чудно – и по-назад.
Мнението беше редактирано от led4e на 11.03.09 14:09.
Протеините не са добър източник на енергия. Те не са и предвидени, тялото ги изплозва за градивен материал(миозина и актина в мускулните клетки например). За да могат да се използват за енергия трябва да се превърнат в глюкоза. Това става чрез процеса глюконеогенеза, при който се отделят много отпадни вещества. Както сигурно знаеш молекулата на аминокиселините(съставна част на протеина) има аминна група и карбоксилна група. Карбоксилната група отива за направа на глюкоза, а аминната група става амоняк, който се преработва до урея или друго подобно вещество и се изхвърля чрез урината.
Нали се сещаш какво става при високи концентрации на подобни вещества - черният дроб и бъбреците се товарят яко. Това може да доведе до увреждане на последните или до нещо от рода на подагра.
В крайна сметка какъв е смисъла да се храним само с белтъци, при положение че те се превръщат в захар, чрез един вреден процес?
Диетата на Дюкан може да си е направо опасна!
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 11.03.09 14:55.
11.03.09
17:12
Аз затова и с много недоверие се отнесох към нея. В един форум пишеше, че имало случаи на бъбречни кризи. Затова реших да събера повече информация, а не да се впускам в бурните вълни.
кето диетата (първия етап) е много ефективна, но не бих го препоръчал на несъстезатели - за мен е откачена работа. втория етап ... по-добре е НВД. третия етап за мен си е чисто “въртене на въглехидратите”, което съчетано със отрицателен калориен баланс ще доведе до много добри резултати, но по-бавно, обаче е много “по-удобна” диета за спазване