Кофички с тежест като базово упражнение

08.03.09
17:12

Мислех си онзи ден дали да не оставя малко вдигането от лег да си почива и да сменя базовото упражнение за гърди. Мислех си и го пробвах във вчерашната си тренировка за гърди, която изглеждаше ето така:
кофички 2х10 собствено тегло (загрявка) 2х10 +20кг и 2х6 +30кг
флайс 3х8 20 кг дъмбел
горен флайс 3х10 15кг дъмбел
пулоувър 3х12 с 20 кг дъмбел (леко, за разтягане)

Днес имам вълшебна мускулна треска, явно смяната на упражненията доста е стресирала мускулатурата.
Според вас това може ли да е ефективен метод за изграждане мускулатурата на гърдите? Лично аз усещам превъзходно тези кофички, а пък и утежнението е достатъчно голямо, за да бъде това упражнение моето базово за гърди, мисля си аз :P

Темата беше редактирана от Voyager на 08.03.09 17:12.

08.03.09
19:06

Като им свикнеш и на тях ще се върнеш при лежанката, иначе е добро моментно решение, според мен.

08.03.09
19:11

Напълно те подкрепям.Аз от доста време съм ги направил основното си упражнение за гърди.

10.03.09
08:48

Може би ще правя 2 седмици кофички, 3 седмици лежанка. Как ви се струва?

10.03.09
13:09

Аз лично кофичките ги правя обикновено като трето упражнение след лежанка и дъмбели или хоризонтална и наклонена лежанка. Не ми се струват удачни за основно упражнение - все пак векторът на изтласкване сочи надолу и не се натоварват целите гърди, а само долната част.

10.03.09
19:59

Това вярно е минус в случая, но пък сериозен плюс е, че упражнението е многоставно като лежанката, но позволява поне в моя случай по-голяма тежест. Например от лег вдигам 90кг едва два пъти, докато при кофичките личното ми тегло 70+30 доп тегло = 100 кг за няколко повторения. Ако не за развитие на целия гръден мускул, то според мене е идеално за базовата сила на бутащите мускули.

10.03.09
20:49

С тия флайсове, не ми е ясна идеята.
Иначе, кофичките много ги тача, даже днес съм с мт точно от тях.

10.03.09
20:55

казано от Voyager на 10.03.09, 19:59:

Това вярно е минус в случая, но пък сериозен плюс е, че упражнението е многоставно като лежанката, но позволява поне в моя случай по-голяма тежест. Например от лег вдигам 90кг едва два пъти, докато при кофичките личното ми тегло 70+30 доп тегло = 100 кг за няколко повторения. Ако не за развитие на целия гръден мускул, то според мене е идеално за базовата сила на бутащите мускули.

Кофичките са супер, но имай предвид, че не буташ цялата си тежест, така че сметката ти със 100-те кг не е много вярно :)

ГН

11.03.09
12:13

При мене също кофичките са ми много по-ефективно уплажнение. Имам ограничения в механиката на движението при лежанката, които отпадат при кофичките, и при тегло 92 кг мога да правя с 40 кг тежест, което отговаря на поне 120 кг лежанка, но там няма да мога да правя с толкова серия.
До човека си е, но твърдя че кофичките с тежест са в пъти по-добро упражнение от лежанката за НЯКОИ хора.

11.03.09
13:39

Не знам защо ги противопоставяте - кофичките и лежанката са различни упражнения.

11.03.09
14:59

Защото става дума за основно упражнение за гърдите

12.03.09
07:08

казано от Nikolay на 11.03.09, 14:59:

Защото става дума за основно упражнение за гърдите

И какво от това? Нищо не пречи и лежанка, и кофички да се правят в една тренировка.

12.03.09
11:58

Не си мислете, че кофичките ги правите с по 100 килограма, когато на лежанката не можете да ги вдигнете толкова.
Както каза Петко, има значение кое е упражнението защото различният ъгъл на бутане/дърпане оказва влияние на тежестта.
При кофичките не избутвате цялото това тегло. Имаше една тема, където имаше ориентировъчен процент на тежестта, която влиза в различните движения: лицеви, кофи, etc…

RO

13.03.09
23:33

Според мен това не е добра идея и няма смисал да го правиш. По добре размени някоя упражнение за гърди , направи някое разнобразие , но не махай базата ...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1