11.03.09
22:15
Според вас добре ли е за човек на месец и половина стаж в залата да почва да прави мъртва тяга? Според мен е по-добре да прави още няколко месеца хипер екстензии за да му заздравеят мускулите които се тренират с тягата, човека е със слабо телосложение и трудно качва. Инструктора в залата ми твърди, че нищо не пречело, че е начинаещ. Тъй като мене в началото преди ми казваха да я избягвам за да не се контузя.
Темата беше редактирана от qCeka на 11.03.09 22:17.
нищо не пречи с малки тежести да се тренира поне техниката ако се страхува от контузии,а и така ще се свикне с натоварването
Няма проблеми. Да я почва, но да намери човек, който да го научи на правилната техника. Защото повечето не го могат.
А хиперекстензиите не могат да го подготвят за тягата. Те тренират малка част от участващите мускули, и при това изолирано и под друг ъгъл.
казано от Петко К на 11.03.09, 22:49:
Няма проблеми. Да я почва, но да намери човек, който да го научи на правилната техника. Защото повечето не го могат.
А хиперекстензиите не могат да го подготвят за тягата. Те тренират малка част от участващите мускули, и при това изолирано и под друг ъгъл.
А кое тогава може да го подготви ?
казано от korpusito на 12.03.09, 13:07:
казано от Петко К на 11.03.09, 22:49:
А хиперекстензиите не могат да го подготвят за тягата. Те тренират малка част от участващите мускули, и при това изолирано и под друг ъгъл.А кое тогава може да го подготви ?
За тягата може да го подготви тягата. Няма нужда да започва с голяма тежест, отначало по-кротко, с много внимание към техниката.
Аз съм за твърдо НЕ ! когато 4овек е на4инае6т неможе да осе6та тялото си правилно о6те.Когато е трениран знае кога да се откаже,кога да овели4и,кога да направи суперсерия,кога евентуално може да се контузи.При хора с стъбилен опит тези работи се осее6тат,а при положение 4е тягата е от упражненията с пови6ен риск от контузия за на4инае6т според мен НЕ е добре да се прави.За месец и половина мускулите о6те неса навикнали към тренировките,дали 6те се прави тяга или упражнения на скрепец ,гърба 6те се натовари достатъ4но добре.Аз ти препоръ4вам наи-рано .. 4 месец
12.03.09
18:05
Чакай сега,ако един начинаещ не прави тяга...какво прави ? Аз я почнах от втората си тренировка. На малка тежест трудно се нацелва техниката,ако движението е ново за теб.С увеличаването на килограмите се изправя и техниката,защото мускулите,които участват най-много заякват и щеш-нещеш ги ползваш по предназначение.Искам да кажа,че ако няма дисбаланс е по-лесно да се спазва техниката. Колкото по-рано започнеш,толкова по-добре.Лично аз не виждам как се тренира без тяга/клек...това е като да ядеш безсолно ястие...нещо му липсва и не е вкусно. :)
ПС:Охх,гладен съм...
Мнението беше редактирано от BusyMan на 12.03.09 18:06.
НиколаИ - имам .... някакъв опит и съм си докарвал контузии от всякакви други упражнения, но НИКОГА от тяга. и как така реши, че 4 месеца стаж са достатъчни за това “страшно” упражнение? личните ми наблюдения показват, че повече контузии от тяга си докарват “напредналите” защото подхождат малко несериозно
Мхм, значи е въпрос на избор вече тали той ще си почне. Защото аз година и 6-7 месеца си карах на хипер екстензии с тежести и някак си ми беше по сигурно тогава да започна тягата, докато тоя моя човек който тренира от месец и половина, вече видя резултата от фитнеса и започна да се надъхва много, но много от упражненията не ги прави както трябва и трябва все да има някой да го следи. Та това ми беше главно идеята, инъче ако си спазва техниката няма да има проблеми, но исках да чуя и други мнения.
12.03.09
21:08
Ако има кой да го научи да я прави абсолютно правилно - нека. Ако няма - прави си гребане и други упражнения за гръб пък за тягата има време.
Гребането според мен е по-опасно в случая (гребане с щанга, мечка). Там също се изисква доста техника, повече от тягата, плюс че кръста е в по-неизгодна позиция и се товари повече.
казано от Петко К на 12.03.09, 22:23:
Гребането според мен е по-опасно в случая (гребане с щанга, мечка). Там също се изисква доста техника, повече от тягата, плюс че кръста е в по-неизгодна позиция и се товари повече.
Твърдо +1, прав си при гребането с щанга техниката е много по.... да я нарека тънка. Задължително някой трябва да покаже на този момко със стаж 1 месец и половина как се изпълнява ПРАВИЛНО deadlift :).
Успех
13.03.09
23:24
Момчето да прави мъртва тяга , но внимателно както пишат по горе колегите. Тъй като бавно качва килограми ще му е много полезно , тягата и от клековете много добре действат на килата и на цялостната сила на организма.
Успех на пича !