26.03.09
20:01
Какво мислите по въпроса? Аз съм на 15 год.,177см, 75кг, тренирам от 2 години, но правя тяга от 2 месеца и имам огромен напредък.Гърба, кръста и седалището ми станаха много по-яки.сега правя тягата с пирамида 4х8 и като започвам от 50 кг и качвам с по 5 кг на серия. Но взе да ми омръзва от това упражнение има ли някакъв вариант с който мога да я заменя ?
26.03.09
20:07
ами радо виж в раздел Упражнения - Там има много опции опрж за долната 4аст на гърба.
26.03.09
20:08
Ами незнам дали с проста дума казано можеш да замениш мъртвата тяга, защото секи човек е различен и някой му действа по хубаво мъртва тяга на друг хипер ектензйи. Аз ти препоръчвам хиперекстензйите да пробваш но аз не бих заминил мъртва тяга с никво друго упражнение за кръста и седалището. Късмет!!
Мнението беше редактирано от Cholakoff III на 26.03.09 20:09.
26.03.09
20:28
е аз и мъртва тяга и хиперекстензйите
Мнението беше редактирано от Кристиан Георгиев на 26.03.09 20:29.
правя тяга от 2 месеца и имам огромен напредък.Гърба, кръста и седалището ми станаха много по-яки.
Но взе да ми омръзва
:ahhh: ?
26.03.09
20:43
омръзва ми в смисъл че ми товари прекалено много кръста и понякога като правя в малко по-тежко ме наболва на другия ден кръста
Мнението беше редактирано от radostin radev на 26.03.09 20:43.
26.03.09
20:47
казано от radostin radev на 26.03.09, 20:43:
омръзва ми в смисъл че ми товари прекалено много кръста и понякога като правя в малко по-тежко ме наболва на другия ден кръста
мисля 4е е гре6на техника.
При стегнат корем, работещо дупе и достатъчна гъвкавост не би трябвало да усещаш напрежение в кръста дори непосредствено след серията, камо ли на другия ден.
Липсата на някое от тези три неща води до кофти техника, натоварване на кръста и евентуално лоши последствия след някакво време. Затова, или научаваш техниката (намираш специалист, който да ти я покаже, друг начин няма) или караш на хиперекстензии + goodmorning (не че там няма тънкости по техниката, но е доста по-лесно и може да се научи и без чужда помощ). Но тягата си е тяга, затова ти препоръчвам първия вариант.
Не може да замениш Мъртвата тяга с хиперекстензии. Два различни типа управнения са и натоварват различни мускули. Още повече, че Мъртвата тяга е комплексно упражнение.
Щом толкова ти е омръзнала можеш да ги редуваш. Едната седмица Мъртва тяга, другата - хиперекстензии, но както вече ти казах, едното не замества на 100% другото. Успех!!!
казано от Rafael на 27.03.09, 08:44:
Не може да замениш Мъртвата тяга с хиперекстензии. Два различни типа управнения са и натоварват различни мускули. Още повече, че Мъртвата тяга е комплексно упражнение.
Щом толкова ти е омръзнала можеш да ги редуваш. Едната седмица Мъртва тяга, другата - хиперекстензии, но както вече ти казах, едното не замества на 100% другото. Успех!!!
... има 2 мнения по въпроса.... http://www.ironmanmagazine.com/site/?p=1240 ,във видеото си флекс например,залага на хиперекстензии вместо на тяга
казано от G33K на 26.03.09, 21:11:
При стегнат корем, работещо дупе и достатъчна гъвкавост не би трябвало да усещаш напрежение в кръста дори непосредствено след серията, камо ли на другия ден.
Липсата на някое от тези три неща води до кофти техника, натоварване на кръста и евентуално лоши последствия след някакво време. Затова, или научаваш техниката (намираш специалист, който да ти я покаже, друг начин няма) или караш на хиперекстензии + goodmorning (не че там няма тънкости по техниката, но е доста по-лесно и може да се научи и без чужда помощ). Но тягата си е тяга, затова ти препоръчвам първия вариант.
добре,щом не усеща напрежение в кръстта въобще закакво прави тяга??Нали трябва кръстта да се натоварва?(питам,не го приемай като...агресивно спамене)
Иначе дори и да я правиш правилно,кръст пак боли,но от мускулна треска и тн,просто намали натоварването и си я прави...а ако ти я омръзнала просто не я прави няколкото седмици.Все пак КЛЕК+МЪРТВА ТЯГА(разумни килограми+правилна техника)=щастлив бодибилдър :-P
казано от Zlatin на 27.03.09, 19:50:
добре,щом не усеща напрежение в кръстта въобще закакво прави тяга??Нали трябва кръстта да се натоварва?(питам,не го приемай като...агресивно спамене)
Може да усеща натоварване в еректорите (lower back) по време на упражнението. Все пак те стабилизират и те държат прав по време на упражнението. Може дори да има и мускулна треска там, макар това да е много вероятно да е показател че не работи с дупето както трябва (по принцип то би трябвало да отнася повече работа, ако ще има треска там по-добре да е - все пак еректорите само стабилизират, реално не е добре с тях да дърпаш). Еректорите обаче са едно, а кръста е друго. Именно за да не се натоварва кръста се стягат корем и дупе.
И изобщо, кръста е добре да го пазиш, защото е важен. Както и по принцип, добре е да се натоварват само мускули, а не стави.
27.03.09
20:13
Абе най просто казано, мъртвата тяга неможе да се замени с никое друго упражнение... :)
Гръб може да се направи и без тяга, но мускулите около кръста - еректорите - не могат без упражнение като тяга, добро утро или екстензии.
27.03.09
20:22
Именно..
27.03.09
20:33
ти си на 15 години къв гръб искаш според мен няма смисъл да се хвърляш на тая тяга и да си прецакаш кръста нещо... твоя си работа
27.03.09
21:05
казано от DevilHealer на 27.03.09, 20:33:
ти си на 15 години къв гръб искаш според мен няма смисъл да се хвърляш на тая тяга и да си прецакаш кръста нещо... твоя си работа
- Ина4е много правилен отговор.
Да кара на по леко упрж за кръста. И пак щте има ефект според мен.
27.03.09
21:36
мислите ли че тягата влияе върху разтежа ? след всяка серия тяга вися на лост и се разтягам
казано от radostin radev на 27.03.09, 21:36:
мислите ли че тягата влияе върху разтежа ? след всяка серия тяга вися на лост и се разтягам
Стига бе човек, това са щуротии! Ще ме прощаваш, но то това е все едно да питаш дали от много секс ще ти стане по-тънък...
Продължавай да висиш от лост! Така разтоварваш претоварените дискове, между прешлените. Даваш им възможност да се хидратират след сериозната компресия на тягата.
А тягата НЕ влияе отрицателно на разтежа, дори може да ти помогне. Хормонът на разтежа може само да се увеличи от такива упражнения.
казано от radostin radev на 27.03.09, 21:36:
Всяка тежка тренировка попринцип спира растежа, висенето на лост няама да ти помогне коститети да пораснат!
28.03.09
10:06
мисля че може да има малко набиване, но въпреки това съм висок колкото баща ми. А някъде бях чел че може да станеш с около 5-6 см по висок от най-високия си родител. В рода също няма високи хора всичките ми роднини са около 170-175 см
30.03.09
20:27
Аз съм 185-6 см ,татко е 178, а майка е има няма 170 .. прави си изводи .. порастнах точно,когато започнах с тяга и клек ...
А и това, че тежката тренировка спира растежа .. искам да го видя в научна статия и се съгласявам без да кажа нищо повече ;)
По-здрави !
Мнението беше редактирано от Freak_of_nature на 30.03.09 20:28.