25.01.05
19:24
Тренирам от 2 години и половина . 186 см - 90 кг
Гърдите ми винаги са били с едно ниво по-слаби от останалите части на тялото . Ако някои има препоръки нека каже.
Програмата ми е следната:
1ден : Гърди и бицепс
2 ден : крака
3ден пичивка
4ден гръб и трицепс
5ден рамо
6ден почивка
Първата забележка която би направил всеки е “Защо не тренирам гърдите сами ” Бицепса ми върви много добре и затова го тренирам само с 2 упражнения - по 3-4 серии и пак ми расте отлично.
Защо не направиш една специализация за гърдите. Поне два пъти седмично, с повече упражнения, клекове с пуловър, разнообразие..
незмам какви упражнения правиш но пробваи да стресираш мускула направи примерно на лежанката единици и двойки с max килограми или обратно повече повторения с леко просто вкараи малко рарнообразие :wink: 8)
Би било добре да правиш някакви предизтощаващи упражнения преди започнеш същинската тренировка.Примерно кросовър,пек-дек или флайс
26.01.05
20:26
Опиши тренировката ти за гърди де ?! Серии,повторения , килограми и т.н. Пробвал ли си да смениш деня на гърдите примерно вместо 1ви да го сложиш 5(примерно) ? Коя част по-точно ти изостава от гърдите ?
Да опиши я може и да претренираш може и да я недотренирваш като задавате въпроси бъдете конкретни
Пробваи със суперсерии при мен дава добър резултат но всичко индивидуално.Може да въртиш упражнениата тава е допълнителен стрес.
Изостава ми горната част главно. Обикновено почвам с преси или флаис на наклонена лежанка 4 серии по 10-12. След това 4 серии по 8 на наклонена леанка с лост . И довършвам с 2-3 серии по 6-8 или на хоризонтална лежанка с лост или пек-дек . В първата година която вдигах започвах с хоризонтална лежанка ато всеки начинаещ но тогава ефект определено нямаше . Откакто започвам с преси или флайс порастнаха малко . Но в сравнение с останалите части определено растат по бавно .
Tова е в 80% от хората които тренират.Всеки се стреми да прави кила на лег а не обтъща внимание на тази по-деликатна и по-трудно тренираща се част на пекторалиса.Добре е да забравиш хоризонталния лег за сега и да наблегнеш на полулега.Започни с кросовър обаче от долен скрипец за предизтощаване на горната част и след това прави преси от полулег и флайс.Прави това поне 2месеца,като само в някой ден вкарай хоризонтален лег :wink:
Хоризонталния лег сум го забравил от около година . Оставен е накрая 2 серии . Отдавна го разбрах аз тва че с него гърди не се правят . И все пак ми изостават . От всичките предложения мисля да избера изтощителни серии с малко кг или супер серии да правя ,защото не ми се иска да ги тренирам 2 пъти седмично
[quote author=“NIkav”]Хоризонталния лег сум го забравил от около година . Оставен е накрая 2 серии . Отдавна го разбрах аз тва че с него гърди не се правят . И все пак ми изостават . От всичките предложения мисля да избера изтощителни серии с малко кг или супер серии да правя ,защото не ми се иска да ги тренирам 2 пъти седмично
Прави се маса с хоризонтален лег защо мислиш че не прави освен това и плътнос прибавя на мускула но бие в средната и далната част на гърдите,не прави маса в горната част.Комбинация от двете е добро за цялостно развитие на гърдите.Даваш приоритет на горната част като изоставаща но да не правиш хоризонтален лег си е грешка
Диджорджо е много прав,но моя съвет е да отделиш наистина гърдите сами в отделен ден.Поне при мене това се оказа доста добър вариант.Така може да ги атакуваш от всички ъгли и да ги натовариш максимално
Едно е djgorgio-ASTOR да ми каже че се качва маса и плътност с хоризонтален лег . Съвсем друго е аз да кажа че не ми действа след едногодишна проба .Като не става - не става които и да ми го каже . Между другото голяма част от културистите на правят хоризонтален лег .
Ха как не можеш да качваш,значи не правиш нещо правилно що не се замислиш по тоя въпрос просто не си прав да си мислиш че това упражнение не работи при теб може да е по малък ефекта но да не работи сори но не е така.Виж къде грешиш може и да е в повечето трениране може да ти трябва по малко упражнения може и повече да ти трябват може да не почиваш достатъчно може да почиваш прекалено дълго има нещо което ти пречи и трябва да го откриеш ако се наложи и 6 месеца да ти отнеме няма значение важното е да го избетнеш някак си
П.С. Къде прочете че повечето културисти не тренират хоризонтален лег
за хоризонталния лег е вярно, че много билдъри не го правят или поне не постоянно. Nikav, хоризонталният лег, макар и универсално упражнение, съвсем не е най-доброто,защото не всички го усещат хубаво в гърдите, така че да не ти пука, че не го правиш.
Джорджио, растежът не е някаква константна величина, едни качват само като помиришат щангата, други може да се мъчат с години. Мога да ти дам десетки примери за това. И тук въпросът е не кое е правилно или грешно, а дали един човек има генетиката за гърди или не.
Знам, че не си голям фен на генетиката като причина за успех или неуспеха, но повечето трениращи, да не кажа 80-90%, имат изоставащи групи, като причината рядко са тренировъчни грешки. Просто тялото е така устроено, че реагира по различен начин на тренировките за отделните групи и постепенно се получват диспропорциите. Ако гърдите изостават причините могат да бъдат наистина много - ти спомена броя на упражненията,продължителността на почивките. Но не това е главното според мен, защото хората все пак се раждат с различен брой мускулни влакна в гърдите, едни имат повече от други и съвсем естествено е растежът при тях да е по-голям и по-бърз,от колкото при други.
С други думи ако нещо не вървяло до сега, то няма шанс да тръгне да тича. В случая на Nikav предполагам, че с чести смени в упражненията и включване на повече стречинг- и изолиращи упр. ще успее да изкара чисто по сантим на година в най-добрия случай.