Тест на Купър - как да се подобри резултата?

12.04.09
10:41

Здр.

Наскоро попаднах, докато се ровех из нета, на теста на Купър. Казано накратко, това е 12-минутно аеробно упражнение, като през това време изпълняващият го се стреми да изтича максимално дълго разстояние. Ето линк - (click).

Откакто се стопли, си тичам на стадиона, а преди седмица някъде, след като открих на теста, реших да се пробвам.

Тежичко си е...

Вчера успях да постигна най-добрите си резултати досега. 2200 и 2400 метра от 2 опита.

Интересно ми е дали тук има пишещи, които са успявали да го направят, така че да постигнат “Very good” резултат, според таблицата в Уикипедия. Ако да - споделете някои пиниз, тактика или каквото и да е, което мислите, че би било от полза.

Темата беше редактирана от morley1 на 12.04.09 10:59.

12.04.09
11:37

Ами, ако за 12 минути означава да избягам 3000+ метра, значи аз имам very good. За 12 мин. бягам около 3500 м. , но това не е кой знае какво постижение може и по-добре.

Мнението беше редактирано от difference на 12.04.09 11:41.

12.04.09
13:44

3500 метра е доста, доста. Под 80 кг ли си?

И няколко въпроса само:
- С равномерно темпо ли тичаш, или не?
- С дишането как се справяш?

12.04.09
14:49

Равномерно темпо, равномерно дишане(не плитко) и моментрно тегло 87 кг.(бях 90, но сега ще свалям и така ...).

Мнението беше редактирано от difference на 12.04.09 14:50.

12.04.09
14:54

Интересно.

На тия кила е наистина впечатляващо да се постигне такъв резултат.

12.04.09
16:25

1 - Поработи върху техниката си. Може да ти прозвучи смешно, но много хора хич не бягат както трябват. Наблюдава се особено прижените, едно изхвърляне на краката в страни, все едно са кални и искат да отърсят калта от тях. Погледай малко бегачи на подобни дистанции, виж как им се движат ръцете, стойката на тялото, начина по който си движат краката - има голяма разлика между движенията в спринта, кроса за здраве и сътезателното бягане на по-дълги дистанции. Дишането е адски важно - всеки знае, вдишва се през носа и се издива пре устата, поемането на въздух е бавно и максимално, а изкарването е рязко, може и с лек вик задължително на крачка, т.е. когато стъпиш. Вероятно има и др. неща, надали ги знам всичките, но освен всичко това няма как да си подобриш резултата с няколко бягания. Потренрай поне 1-2, може и 3 месеца и тогава ще усетиш разликата.

12.04.09
17:20

Може ли едно малко отклонение?
Как с точност измервате колко метра сте избягали?

12.04.09
18:08

казано от LttS на 12.04.09, 17:20:

Може ли едно малко отклонение?
Как с точност измервате колко метра сте избягали?

GPS :D

13.04.09
05:47

На стадион е най-лесно. 400 метра са една обиколка.

-до sportist:
Честно казано, това, което ме спира да направя над 2500 метра, е единствено дишането. В един момент въздуха просто не стига. Ще взема един авер-атлет някой път да покаже тънкости в дишането :)

13.04.09
10:59

Недостигът на въздух се дължи на факта, че аеробните процеси не могат да се справят с енергийните нужди => организмът се нуждае от повече кислород, за да го набави увеличава честотата на дишането - задъхваш се. В един момент, обаче не може да доставя повече кислород до работещите мускули. Това се нарича максимална кислородна консумация, МКК се подобрява най-добре с интервали. По-ниско интензивни дейности също повдигат нивото на МКК, но малко по-бавно.

Техниката на дишане не е от първостепенна важност :)

13.04.09
11:12

“Недостигът на въздух се дължи на факта, че аеробните процеси не могат да се справят с енергийните нужди => организмът се нуждае от повече кислород, за да го набави увеличава честотата на дишането - задъхваш се. В един момент, обаче не може да доставя повече кислород до работещите мускули. Това се нарича максимална кислородна консумация, МКК се подобрява най-добре с интервали. По-ниско интензивни дейности също повдигат нивото на МКК, но малко по-бавно.

Техниката на дишане не е от първостепенна важност “

С първия абзац съм 100% съгласен, но втория си го изтрий преди да го прочете някой друг. То по тази логика няма значение и техниката на вдигане на щангата, нали е важно мускулите да работят максимално, пък как вдигаш няма значение.

Мнението беше редактирано от sportist на 13.04.09 11:14.

13.04.09
11:19

С интервално, значи. По принцип съм го правил няколко пъти, включвайки 100 метрови спринтове на двете прави на трак-а, но не знаех, че именно от това се подобрява т.нар. МКК. Най-добре е да имах още един чифт дробове...

13.04.09
11:47

Не се подобрява само от интервали. Просто при спринтове се достига МКК, а при по-ниско интензивно бягане се работи под този предел. Нещо като вдигане на тежести. Като вдигаш големи тежести, съответно малко повторения, ставаш силен, като вдигаш по-леко, с повече повторения, пак ставаш силен ама по-бавно.

20.04.09
03:52

казано от usgsus на 13.04.09, 11:47:

Не се подобрява само от интервали. Просто при спринтове се достига МКК, а при по-ниско интензивно бягане се работи под този предел. Нещо като вдигане на тежести. Като вдигаш големи тежести, съответно малко повторения, ставаш силен, като вдигаш по-леко, с повече повторения, пак ставаш силен ама по-бавно.

:D:D Желязно изказване....

20.04.09
13:36

казано от lyubs на 20.04.09, 03:52:

:D:D Желязно изказване....

Нещо грешно ли казвам?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1