Релеф или Маса?

22.04.09
14:40

Здрасти! Аз съм момче,наскоро навърших 17, 186 см съм висок и тежа около 70 кила,но все пак тялото ми има някаква форма тъй като почнах да тренирам от преди 2 години,но си дадох няколко месеца почивка,ударих го на кардио и НВД отслабнах ужасно много...
Наскоро пак почнах да тренирам и сега се чудя - до юни месец кое би било по - добре, да се концентрирам върху натрупването на възможно повече мускулна маса или да пробвам да изчистя останалите мазнини?Мерси предварително :)

22.04.09
14:47

Доста относително и в крайна сметка въпрос на личен избор. Според мен на 186см и 70кг ти си слабичък. Няма какво да чистиш. Не можеш да изкараш хубав релеф тъй като няма какво да се покаже отдолу. Аз съм подобен случай. 185см 80кг и си мислех да чистя, но си викам... тези размери с който съм сега не ме задоволяват, а представям си ако фана да чистя какво ще стане. Качи кг мани го тва чистене. Пак ще се повторя, за да имаш хубав релеф, а не “футболистки” трябва да имаш ММ която при нисък процент мазнини да се покаже. Под футболистки релеф разбирай просто очертани плочки, който всъщност въобще не са добре развити, просто се вижда че ги има тъй като % мазнини е нисък. И пак казвам - въпрос на вкус.

22.04.09
16:17

качвай. стани 100кг и тогава чисти. представи си как ще изглеждаш - 186/65кг ;)

RO

22.04.09
16:29

Добре е да си релефен,ако има какво да покажеш ;)

МАСА!

22.04.09
16:36

Аз също искам да попитам моя случай е подобед  ВИСОК: 1.77 ТЕЖА:80 кг тъй като за 1 година свалих малко повече от 20 кг в момента има доста мазнина по мене от която искам да се освободя тренирам от 6 месеца като досега тренирах за маса от тази седмица започнах релеф... като увеличих серийте и повторенията... от понеделник започвам взимането на Анимъл Кътс..... какво ще кажете добре ли е да продължавам с релефа за да мога да премахна колкото мога повече мазнини от моето тяло и да сваля още 7-8 кг ..... :?

22.04.09
16:37

Маса. Много, много маса. Вените после.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 22.04.09 16:38.

22.04.09
16:53

казано от Thrashmetal на 22.04.09, 16:37:

Ти с тая маса да не би ще ставаш сумис...прави мас до 90 кг после ще имаш хубаво тяло като изчистиш :)

22.04.09
17:04

казано от Petar Cholakov на 22.04.09, 16:53:

Ти с тая маса да не би ще ставаш сумис...прави мас до 90 кг после ще имаш хубаво тяло като изчистиш :)

Ти разлика между мас и маса правиш ли ?! Аз при тегло от 110 кг не смятам, че приличам на сумист (разгледай снимки ;) ).Започнах като бях 55 кг и докато не станах 100 не се и бях замислял да свалям ,паднах на 90 после и се харесвах ,сега последно бях 110 кг като започнах да чистя - в момента съм 103-4 и се харесвам как изглеждам .Според мен при ръст над 180 см няма как да изглеждаш добре (мускулест), ако си 70 кила ... и моето мнение е да качиш маса ..

По-здрави !

22.04.09
17:58

казано от Petar Cholakov на 22.04.09, 16:53:

Ти си у шок бе...

22.04.09
19:21

Аз съм 190см 92-93 кг трябва ли да чистя ?

Зависи даи снимки така не можем да ти кажем бая си висок  и не ти знаем генетиката :)

22.04.09
20:24

Личното ми мнение за активно спортуващ човек е, че от ръста трябва да се извади числото 90 и тогава ще се получим килограмите които трябва да бъдем. Пример: ръст 185 кг.-90 = 95 кг. Това би било чудесно тегло - хем маса и същевременно релеф.

MA

22.04.09
20:33

От 7 месеца качвам и още не съм напълно доволен :)

04.06.11
20:39

Искате да кажете че трябва първо да се направи маса после релеф ?
Имам един въпрос каква продължителност трябва да правим маса .. Да речем 7-8 седмици маса
7-8 седмици релеф ?
Тъй като скъсах преди 3 месеца минискус и качих доста килограми няма ли да е по-добре да направя малко релеф за сваляне на маса , или трябва да започна първо маса ? Сега съм около 184 см. 98 кг.
Някакви савети моля :)

04.06.11
20:42

Културистите трупат маса с години, а чистят със седмици. Сам си прави изводите, но общо взето всичко е въпрос на вътрешно усещане.

Мнението беше редактирано от Fallen на 04.06.11 20:44.

04.06.11
20:47

казано от Емил Петров на 04.06.11, 20:39:

Искате да кажете че трябва първо да се направи маса после релеф ?
Имам един въпрос каква продължителност трябва да правим маса .. Да речем 7-8 седмици маса
7-8 седмици релеф ?
Тъй като скъсах преди 3 месеца минискус и качих доста килограми няма ли да е по-добре да направя малко релеф за сваляне на маса , или трябва да започна първо маса ? Сега съм около 184 см. 98 кг.
Някакви савети моля :)

Как да ти кажа.. Чистенето е да изглеждаш добре за басейните. Ако не искаш да ти се смеят на коремчето, действай! И ако смяташ че нямаш нужда от повече маса - насочи се към функционално трениране - хем ще се изчистиш и орелефиш, хем ще придобиеш много по-добри качества от обикновените бодибилдъри. В такъв случай виж кросфит раздела. А ако си слаб и нямаш маса - качвай :)

P&

04.06.11
20:47

Най-важно е как изглеждаш наистина, а не как мислиш, че изглеждаш.

04.06.11
20:48

Да съгласен съм :) Но просто някъде бях чел да речем 8 седмици маса .. 4 седмици релеф тоез маса 2 месеца релеф 1 месец .

P&

04.06.11
20:49

За два месеца може да качиш няколко кила мускул, а за 1 месец ще свалиш двойно повече, т.е. 80-90% от годината ти отиват в здравно трениране и хранене и накрая за 1,2 месеца яко чистене.

TN

04.06.11
21:21

Пробвай да качиш маса,обаче гледай да е бавно,за да е в НАЙ-ГОЛЕМИЯТ си процент мускулна маса! Само ще спечелиш :)

04.06.11
21:29

казано от Емил Петров на 04.06.11, 20:39:

Да речем 7-8 седмици маса
7-8 седмици релеф ?

5-6 години маса, 7-8 месеца релеф ;)

Абсурдно е да променяш целите си през 8 седмици (2 месеца все пак е това, нищо време), на 8 седмици дори програма е рано да сменяш, камо ли генерално целите.
То за натурално трениращи като цяло подходът “зимата маса, на пролет - релеф” е безумен. Просто мускули се правят с години и те са важните - когато ги имаш, орязваш храненето и мазнините ще паднат преди да се усетиш. Ако нямаш мускули така нареченото “чистене” ще е едно тотално издевателство, в хода на което ще изгориш каченото в последно време и в крайна сметка ще стане като в оня виц “оти ручахме жабето”. “Периодите” за маса и релеф ги остави на не дотам натуралните пичове, на теб ти трябват години за да стигнеш една тяхна зима ;)

05.06.11
04:52

Тога искате да кажете че ако искам да имам по-добър ефект , трябва повече кардио и да продължавам да правя маса :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1