Овесени ядки/трици

06.04.09
11:25

Здравейте,

Навярно много пъти ви се е налагало да отговаряте на въпроси, свързани с овесените ядки, но моят въпрос е по-различен от другите.

Интересувам се дали овесените ядки, които се продават в магазина, преминават през някаква термична обработка в процеса на производството им. Ако не, то изобщо каква през какво преминават - пресоване ли само?

Благодаря предвалително,

Ski

24.04.09
13:04

Здравей, значи отговора на въпроса ти е и да и не и сега малко инфо:

Овесените ядки не са  преминавали термична обработка ако визираш в това варене паране и т.н.  няма и да видиш защото едно от условията за съхранение е да са сухи.
Овесените ядки както повечето зърнени култури  допълнително се  дехидратират(изсушават)  поради горната причина - съхранение и дълготрайност.


Сега в магазините има няколко вида овесени ядки а именно:

-Натюр ( за пример  на фирма Никола) т.е.  цели неполирани овесени  ядки.
-Финно натрошени  полирани/неполирани - най-често срещаните.
-Полирани  цели леко смачкани с цел  по-бързо  да омекнат  и да станат по-бързо готови за консумация.
-Осесени трици.

Полирани овесени ядки са такива,  при който се маха трицита от зрънцето:) т.е.  100 гр. полирани са по-калорични и с по-малко влакнини от  100 гр. натюр ядки.

За мен най-добрия избор е на фирма Никола  поради, че не  им е отделяно нищо от тях и  са си напълно пълноценни.
Естествено всичко е въпрос на вкус .

Поздрави. Емо

24.04.09
13:32

Много благодаря за полезната информация, Емо.

Лек ден.

24.04.09
13:50

Само да допълня, че има разлика и в гликемичния индекс на фините и нормалните ядки с около 5-7, тоест на фините 55, а на едрите 50 или нещо от сорта. Това пак се получава заради допълнителната обработка, но не е чак от такова значение според мен, чак пък толкова да се вглеждаме ... :)

Мнението беше редактирано от difference на 24.04.09 18:02.

24.04.09
14:19

Не е ли обратното?Едрите са с по-нисък ГИ,защото се усвояват по-бавно?

24.04.09
18:02

Да, извинявам се това имах предвид, но съм се объркал в бързината(като ги писах и ... но вече е поправено)  :shut:

Мнението беше редактирано от difference на 24.04.09 18:03.

24.04.09
18:47

Напоследък си папам предимно няколко вида трици. Всичко прекалено обработено - вземете лющения ориз, рафинираната захар, олио и т.н. не ти дават поти нищо ... даже ти вземат. Появили са се и някакви “екструдирани” мюслита - по-екзотични са на вкус, но просто усещаш химията между зъбите си ...

15.05.09
16:26

zdr.e ima li razlika mejdu ovesenite qdki i ovesenite trici i kakva e tq???

15.05.09
16:46

Ами има , ти само като ги погледнеш ще я видиш разликата. Триците са като брашно , а овесените ядки са като зърна. В хранителен план , триците са по-малко калорични .

SE

15.05.09
20:13

Има голяма разлика. Въглехидратите в триците са предимно фибри и не се усвояват(помагат за 00), докато тези в ядките си се усвояват.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1