06.04.09
11:25
Здравейте,
Навярно много пъти ви се е налагало да отговаряте на въпроси, свързани с овесените ядки, но моят въпрос е по-различен от другите.
Интересувам се дали овесените ядки, които се продават в магазина, преминават през някаква термична обработка в процеса на производството им. Ако не, то изобщо каква през какво преминават - пресоване ли само?
Благодаря предвалително,
Ski
Здравей, значи отговора на въпроса ти е и да и не и сега малко инфо:
Овесените ядки не са преминавали термична обработка ако визираш в това варене паране и т.н. няма и да видиш защото едно от условията за съхранение е да са сухи.
Овесените ядки както повечето зърнени култури допълнително се дехидратират(изсушават) поради горната причина - съхранение и дълготрайност.
Сега в магазините има няколко вида овесени ядки а именно:
-Натюр ( за пример на фирма Никола) т.е. цели неполирани овесени ядки.
-Финно натрошени полирани/неполирани - най-често срещаните.
-Полирани цели леко смачкани с цел по-бързо да омекнат и да станат по-бързо готови за консумация.
-Осесени трици.
Полирани овесени ядки са такива, при който се маха трицита от зрънцето:) т.е. 100 гр. полирани са по-калорични и с по-малко влакнини от 100 гр. натюр ядки.
За мен най-добрия избор е на фирма Никола поради, че не им е отделяно нищо от тях и са си напълно пълноценни.
Естествено всичко е въпрос на вкус .
Поздрави. Емо
24.04.09
13:50
#3
Само да допълня, че има разлика и в гликемичния индекс на фините и нормалните ядки с около 5-7, тоест на фините 55, а на едрите 50 или нещо от сорта. Това пак се получава заради допълнителната обработка, но не е чак от такова значение според мен, чак пък толкова да се вглеждаме ... :)
Мнението беше редактирано от difference на 24.04.09 18:02.
24.04.09
18:02
#5
Да, извинявам се това имах предвид, но съм се объркал в бързината(като ги писах и ... но вече е поправено) :shut:
Мнението беше редактирано от difference на 24.04.09 18:03.
24.04.09
18:47
#6
Напоследък си папам предимно няколко вида трици. Всичко прекалено обработено - вземете лющения ориз, рафинираната захар, олио и т.н. не ти дават поти нищо ... даже ти вземат. Появили са се и някакви “екструдирани” мюслита - по-екзотични са на вкус, но просто усещаш химията между зъбите си ...
zdr.e ima li razlika mejdu ovesenite qdki i ovesenite trici i kakva e tq???
Ами има , ти само като ги погледнеш ще я видиш разликата. Триците са като брашно , а овесените ядки са като зърна. В хранителен план , триците са по-малко калорични .
15.05.09
20:13
#9
Има голяма разлика. Въглехидратите в триците са предимно фибри и не се усвояват(помагат за 00), докато тези в ядките си се усвояват.