За и против тягата???

07.12.04
23:47

Кои е За и против това упражнение и с какво то е по добро от другите упражнения за гръб?А опасността от травми по голяма ли е?Трябва ли да го правим или това са само митове? :roll:

08.12.04
00:58

Смятам ,че тяга е едно добро опражнения стига да не сме преоморени и да сме добре загряли! Аз лично го правя но рядко защото има възможност от претрениране. А и при културистични тренировки смятам ,че не бива да се прави при всяка тренировка за гръб !
по-здрави

08.12.04
01:04

Мисля, че упражнението е много добро и повечето ми познати също го казват, аз съм трибоец и ми е задължително..... :lol:

08.12.04
01:09

Без това упражнение не можеш да изградиш плътна мускулна маса в гърба. Както казва emil_mlo не трябва да се прави при всяка тренировка.опасноста от контузия е доста голяма гръбначния стълб е податлив на контузии,затова загрей много добре преди да почнеш и рядко отивай на мах ако не си трибоец изобщо не ходи на мах.Внимавай във всяка една точка на изпълнението защото доста контузии съм си нанесъл с това

08.12.04
01:37

Без това упражнение не можеш да изградиш плътна мускулна маса в гърба.

:(
Аз това упражнение не мога да си позволя да го правя по здравословни причини  :( и дилемат би трябвало да отпадне... но пак ме изкушава...

08.12.04
11:20

Пак за тая тяга значи. Ще напиша какво съм чел и опитал в резюме. Ако е нужно ще цитирам и доста капацитети, но засега ще се въздържа, защото трбва да зи запиша точните думи...
Инфото - всички (почти) треньори и билдери са единодушни, че упражнението е основно за изграждане на мускулите не само на гърба, а и на цялото тяло (введно с клякането). Което ме навежда на мисълта (дори убеждението), че тяга трябва да се прави (когато разбира се нямаш здравословни проблеми, които да възпрепятстват движението). За опасността - да, опасно е! Изпълнено неправилно, упражнението е (може би) най-опасното от всички. Но и тук единодушието е налице - при спазване на изрядна техника и някои други подробности, рискът е минимален (като при всички други упражнения). Страхотно впечатление ми прави всеобщото мнение - най-полезно/най-опасно! Обърнете внимание на тази зависимост. Според мен тя важи за всички упражнения в нашия спорт.
За опита ми - тягата ми помага да качвам маса не само на гърба. Просто използваната тежест (при това упражнение, при нормално силово развитие, сме в състояние да работим с най-голяма работна тежест) предизвиква разтеж в почти всички мускули на тялото. И не само това.... но ще се отклоним от темата. Вследствие на изпълнението на мъртва тяга се “запознах” с нови (огромни за мен) тежести. Това ми даде увереност и обща сила. Между другото посредством тежки 15ски тяга си изправих стойката. Тежката тяга ми дава възможност да греба с огромни за мен тежести -  и още, и още.......
Вредата - нямам време и желание за много подробности, но ето какво: Правейки тяга се контузих в кръста преди време. И то така, че ми се наложи да седя извън залата около 10 месеца. Искам да подчертая, че за това съм си виновен единствено аз самия, а не упражнеието. Да споделя как си излекувах контузията от тягата - правейки тяга. Изводите нека всеки си направи сам. Искам само да си кажа мнението - а то е, че аз вярвам в ползите от тягата и смятам, че при спазване на правилата за правене на упражнението, рискът е минимален. След като се върнах към тренировките, отново правя тяга редовно. Все още си лекувам контузията, но до момента приблеми намам (в момента съм на около 100кг работна тежест). Имам огромното желание да напиша една хубава статия по въпроса, но нямам време. Проблема е в това, че по темата може да се напише цяла книга, а инфото трябва да се предаде в по-малък обем. Мога (доста труд ще ми струва и не знам кога ще стане) да цитирам доста капацитети от натуралния и ненатуралния културизъм и пауърлифтинг по въпроса, но не мисля, че е нужно. Дали може да се изгради добър гръб без тяга - може но не го смятам за уместно. И за да съм съвсем честен, ще кажа, че доста от капацитетите не препоръчват упражнението за начинаещи(до 4-6 месеца стаж), но от друга страна, останалите го препоръчват. Факта го излагам с цел яснота.
Толкова мога да отделя засега!  Бъдете здрави (посредством мъртва тяга)  :D

Няма за и против, братле. Във фитнеса всяко упражнение може да бъде опасно. Колкото по - ефективно е дадено упражнение, толкова по опасно е то.
Тягата например е много опасно упражнение.
Клека и той е много опасен.
Лежанката хич не е безопасна.
И т.н.
Лафът за мечките и гората и тук важи с пълна сила. Просто трябва да се внимава и да се поставят умерени цели, както и на първо място да се внимава за здравето, а на второ за мускулите, най - малкото защото на болния мускулите му не растат.
Или пък да се правят само по - слабо ефикасни упражнения.

08.12.04
20:05

Да обобщим и да приключваме темата значи всеки който няма здравословни проблеми и има стаж в залата (над 6 месеца) да прави тяга НО при правилна форма и контрол над тежеста във всяка една точка от движението.Тягата,Клека, и пресите от лег са задължителни няма какво да ги замести

MI

20.01.05
13:33

тягата е много добра но трябва да се внимава много!травмите не са хубаво нещо както знаете!мога само да ви кажа ,че да страдаш от кръст е ужасно!!! така че бъдете внимателни!

22.01.05
16:33

ако правиш мъртва тяга трябва да знаеш точно как се изпълнява иначе има голяма вероятност да получиш някоя травма :wink:

31.01.05
00:22

Къде може да се види илюстрирано изпълнението му(1во,2ро и т.н.)Като по възможност да пише и нещо от сорта на - дръжте кръста прав,хванете лоста със смесен хват(едната длан към пода,др. към тавана),вдигнете бавно,плъзгайки лоста близо до краката.Стигнете ли до пълно изправяне...,започнете плавно спускане обратно надолу.
Нещо такова!И аз поназнайвам туй-онуй за тая тяга,ма...СТРАХ бе братлета!Заради него още и в гората не съм ходил. :P

31.01.05
01:04

Евалата Martin :) след такъв отговор просто как да не ти се зарадва човек просто си изчерпал максимално темата. искам само да споделя че благодарение на тягата си оправих стоиката преди ходех доста прегърбен  и с рамена навътре. тягата е яко упражнение и умната с нея щото съм виждал човек след травма от тяга година и половина да не стапи в залата

31.01.05
01:12

тяга - задължителна, но внимателно и с акъл...

31.01.05
02:06

Тягата ми е едно от любимите упражнения, но всяка тренировка не върви!!!

31.01.05
03:12

Може би съм в грешка, но при положение, че товариш към 80% от максимума си на тягата, защо да не я правиш всяка тренировка? както и набиранията се правят всяка тренировка.

31.01.05
09:20

Лесно можеш да претренираш тъка!
по-здрави

31.01.05
09:59

NoDude!, просто стресът за тялото, вследствие на мъртвата тяга е много по-голям отколкото от кое да е друго упражнение. И човек има нужда от повече време за възстановяване. (Теоретично.) А и зависи какво е за теб “всяка тренировка”. Не е уточнено.
Поздрави! :)

Всяка тренировка за гръб?
Еми завсии от целите, но няма причина да не се прави тяга според мен.

31.01.05
12:39

В културистичната тренировка не бих ти препоръчал да правиш тяга във всяка тренировка за гръб! Сигорно ви е познато, че изолацията е един от фондаменталните принципи при културистичната тренировка. Точно тази тема съм засегнал в новата статия, а дано я качат скоро!
по-здрави

31.01.05
14:24

[quote author=“emil_mlo”]В културистичната тренировка не бих ти препоръчал да правиш тяга във всяка тренировка за гръб! Сигорно ви е познато, че изолацията е един от фондаменталните принципи при културистичната тренировка. Точно тази тема съм засегнал в новата статия, а дано я качат скоро!
по-здрави

Емо може и да си прав братле, ама гледам че почти всички култористи я правят?! а иначе ако имаш акъл и не си лаком за килограми тягате може да е едно незаменимо упражнение за гръб. :)

31.01.05
14:29

Кои са тия почти всички братле? И смяташ ли че я правят постоянно тая тяга и то с висока интензивност за саркоплазмена хипертрофия?
по-здрави

31.01.05
14:35

ми няма от къде да знам дали я правят всяка тренировка, но иначе Рони, Дориан и Франко Коломбо са единодушни че тягата е незаменимо упражнение.. :)

31.01.05
14:39

Ок да разгледаме примера ти. Значи точно тези, които си ги дал не правят тягата в чистият трибойски вид! Смяташ ли че това я прави тяга или някакво модифицирано гребане :)  :lol: . Въпреки многото стероиди, растежен хормон и инсолин, които са поели смятам, че са наясно, че тягата ги преоморява ако е испълнена във всяка тренировка. Не напразно топ билдерите с най-добрите пропорции като Флекс Уилар, Шон Рей и Франк Зейн не са били превърженици на тягата. Е то си е до биомеханика все пак Дориан не е бил много висок, а и не е сгъвал краката много.
по-здрави

31.01.05
18:19

То и не трябва да се прави в трибоиски вид нали сме културисти уж.А и аз от опит да ви кажа че през трениовка я правя и си качвам килограми стабилно така,отколкото всяка тренировка да се прави

31.01.05
19:05

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]То и не трябва да се прави в трибоиски вид нали сме културисти уж.А и аз от опит да ви кажа че през трениовка я правя и си качвам килограми стабилно така,отколкото всяка тренировка да се прави

Аз честно да си кажа правех яко тяга, но циклично. 2 седмици правех 2 не правех. И никога не сгъвах много краката за да мога да осетя гърба яко натоварен. Иначе сега съм се насочил повече към сила и я правя в чистият и трибойски вариянт.
по-здрави

01.02.05
09:36

Джорджо и аз смятам, че за напреднали през тренировка е оптималния вариант. Или с други думи - вднъж на 10-15 дни. Но всичко си зависи от целите и особеностите на конкретния човек.

:)
Аз пък знам тренировка за гръб в цикъл от едиколко си седмици, в която тренировката за гръб може да е само тяга. Примерно 10 серии, и то със сравнително голям брой повторения....

01.02.05
11:26

Мда и аз това имах предвид, след което 1-2 месеца (примерно) правиш други упражнения... Бе то варианти да искаш...

01.02.05
15:46

Много мнения прочетох за тягата, но като отделен човек и аз имам мнение..... За мен тягата е незаменимо упражнение за гръб... изпълнено с внимание и с 80% от макса за 8-10 повторения е може би най-ефективното упражнение за гръб и може би за разлика от повечето от вас аз правя тяга всяка тренировка за гръб и ИМА ефект... така че моя извод е че без тяга много трудно може да се направи хубав и плътен гръб  :twisted:

WO

01.02.05
18:06

[quote author=“x_3_mar”] благодарение на тягата си оправих стоиката преди ходех доста прегърбен  и с рамена навътре.

и при мене беше така-когато почвах да тренирам, инструкторът ми направи програма с много тяга и клек.от тва имаше 2 основни следствия - разширих и изправих гърба  и намразих клека  :wink:
лично мнение - твърдо за тягата, но внимателно

01.02.05
19:38

Аз лично правя тяга веднъж на всеки 2-3 тренировки за  гръб .Но на тези които казват че без нея не може да се изгради добър гръб ще кажа , че няма невъзможни неща. Миналогодишния абсолютен шампион на България - Иван Милков - Киборга има тежка травма на гърба , защото още на 16 години е клякал с над 200 кг . Заради тази травма тои не прави не само тяга а също така и чукчета , мечка и всички останали които силно натоварват кръста. Изградил е гърба си главно с уреди с цел да покаже че няма невъзможни неща.  :!:

01.02.05
19:38

[quote author=“Joro_Killara”]Много мнения прочетох за тягата, но като отделен човек и аз имам мнение..... За мен тягата е незаменимо упражнение за гръб... изпълнено с внимание и с 80% от макса за 8-10 повторения е може би най-ефективното упражнение за гръб и може би за разлика от повечето от вас аз правя тяга всяка тренировка за гръб и ИМА ефект... така че моя извод е че без тяга много трудно може да се направи хубав и плътен гръб  :twisted:

Моето мнение е същото,това единственето упражнение което при изпълнието му чувствам гърба изтински напомпан,колкото и странно и не логично да звучи!

01.02.05
20:27

по-добро упражнение за мен НЯМА! Това е упражнение за цялото тяло между другото, а не само за гърба!

SK

01.02.05
20:33

че тягата е от основните и от най-добрите упражнения,къде без нея??

01.02.05
22:00

Офтопик: Ае последните ви няколко мнения са пълен спам. Защото това, което вие казвате повърхностно с две думи аз и другите, които имаха желаните и времето да пишат подробно го бяха казали.
По топика: Ще видите подробно ифно по въпроса в статията.
по-здрави

02.02.05
19:37

[quote author=“emil_mlo”]Ок да разгледаме примера ти. Значи точно тези, които си ги дал не правят тягата в чистият трибойски вид! Смяташ ли че това я прави тяга или някакво модифицирано гребане :)  :lol: . Въпреки многото стероиди, растежен хормон и инсолин, които са поели смятам, че са наясно, че тягата ги преоморява ако е испълнена във всяка тренировка. Не напразно топ билдерите с най-добрите пропорции като Флекс Уилар, Шон Рей и Франк Зейн не са били превърженици на тягата. Е то си е до биомеханика все пак Дориан не е бил много висок, а и не е сгъвал краката много.
по-здрави

ми аз си мисля че неможе да се нарече “модифицирано гребане” предвид че няма никакво придърпване с ръцете и въобще немога да намеря толкова прилика между тягата, била тя в чистия и 3бойски вид или не, и гребанията. но все пак ме поправи ако греша, защото аз просто така си го усмислям :)

02.02.05
20:07

Еми аз гледах гребането на Дориан и тягата му и неможах да намеря разлика честно казано :))) .
по-здрави

03.02.05
12:10

Емо, така изглежда наистина отстрани. Но при гребането Дориан напъва с перките, а при тягата с дългия гръбен мускул. И двете ги е модифицирал така, че изглеждат по един и същ начин :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1