Аз след като си извадих рамото (и то не цялостно) спокойно мога да кажа, че при набиране широк хват, ме боля после 2 месеца и нещо. И то само при набиране при другите упражнения които правя болката отшумя по-рано... Пробвай с по-тесен хват набираня, с подхват и т.н. поне при мен при тях нямах проблеми...
казано от Lenks на 01.05.09, 14:38:
Аз след като си извадих рамото (и то не цялостно) спокойно мога да кажа, че при набиране широк хват, ме боля после 2 месеца и нещо. И то само при набиране при другите упражнения които правя болката отшумя по-рано... Пробвай с по-тесен хват набираня, с подхват и т.н. поне при мен при тях нямах проблеми...
Здрасти, Lenks!
Моите ги извадих през 1991, на лежанка със щанга 100 кг (тогава тежах 70 кг и 100 кг беше свръх моите възможности). Първо извадих дясното. Направо се побърках. В началото дори не можех да се обличам сам. Бях решил, че тотално съм прецакал състезателната ми кариера в сърфа, но след 1 седмица вече бутах от лежанка със силен мост. След още една седмица изкарах и лявото, вероятно несъзнателно съм прехвърлял натоварването върху него... Тъп, но упорит... :shut: И 6 месеца забравих за раменни преси. Гаден период. Но набирания си правех всякакви и в огромни количества и никога не съм имал проблеми. Затова се изненадах от странната болка вчера. Днес съм ок, но набирания ще правя най-рано следващия четвъртък, за да възстановя.
Aми явно контузийте са различни :) Аз мойто го извадих на френско, като скобата от 1-та страна изпусна тежестите и лоста в почти горно положение почна да се криви и се чу 1 гадно хрус в дясното рамо... Не ме болеше изобщо и като ми го наместиха още в залата и целия ден после. Но след 1-2 дена болката дойде. 2 седмици изобщо не ходих на фитнес, а като се върнах не можех да се набирам яко болка имаше с времето отшумя, още не правя горни гърди от полулег от страх, както и френско :) Аз и от преди си бях прецакал нещо това рамо от рамените преси с лост, тъй като стойката в нашия фитнес е адски неудобна и ми е супер трудно да поема лоста първоначално, затова и спрях и сега правя с дъмбели...
Събота, 02.05.2009.
Тренировка: Кросфит + силова (рамо и трицепс).
Избрах кросфит комплекс “Gwen”
15-12-9 повт от следното:
Clean & Jerk, 60 kg
(нямаш право да отпускаш щангата на земята или да наместваш хвата, само докосваш пода и продължаваш новото движение)
Без ограничаване на почивката, моята беше около 70-80 сек. Доволен съм. Даже може да пробвам със 70 кг. следващия път.
Продължих със следното:
Рамена:
Power Clean & Push press
1 сер, 80 кг - 1 повт
3 сер, 100 кг - 1 повт
Раменни “Арнолд” преси с дъмбели
1 сер, 2х22 кг - 10 повт
1 сер, 2х32 кг - 8 повт
Въртолет, тясна успоредна ръкохватка, скрипец. Дланите в надхват, завъртяни навътре една срещу друга - кокълчета срещу кокълчета. За първи път правя подобен хват, много добре се получи, така ще е занапред.
1 сер, 20 кг - 10 повт
1 сер, 40 кг - 10 повт
1 сер, 50 кг - 10 повт
Трицепс:
Горен скрипец, въжена ръкохватка:
1 сер, 20 кг - 10 повт
1 сер, 30 кг - 10 повт
1 сер, 40 кг - 10 повт
1 сер, 50 кг - 8 повт
1 сер, 60 кг - 6 повт
Разтваряне на дъмбел над глава с една ръка:
1 сер, 22 кг - 5 повт на ръка
Корем:
Молитва (различни вариации - на колене, прав, прав с гръб опрян на скрипеца)
Хубава тренировка - доволен съм :coolsmirk: !
Нямах апетит цял ден. Почти насила се хранех. Единствено на вечеря се хранех с охота.
Толкова. Лека нощ!
Мнението беше редактирано от Vic на 02.05.09 23:38.
02.05.09
20:09
казано от Владимир92 на 02.05.09, 20:08:
Абе как така винаги тренираш сам ;)
Като скръцне със зъби и те хората от залата бягат хехех :)
казано от Владимир92 на 02.05.09, 20:08:
Абе как така винаги тренираш сам ;) Да не би това да е у вас ? :ohh:
Имам късмета да работя в сериозна фирма, където спорта се уважава и има фитнес зала. Не е голяма, но си има всичко основно. Половината железа са лично мои, другите съм поръчвал чрез фирмата. Горе-долу 80% от времето тренирам сам, но понякога се случва да се съберем 5-6 човека и става малко пренаселено... ;-)
Странно... 2-ри ден нямам апетит. Храня се почти насила. Не се чувствам зле, не съм вземал никакви лекарства или добавки.
Енергийния статус е ОК. Да видим как ще продължи това...
03.05.09
12:00
Еххх Vic пари съм готов да дам за да се чувствам като теб.
03.05.09
13:18
казано от Иван Шишманов на 03.05.09, 12:00:
Еххх Vic пари съм готов да дам за да се чувствам като теб.
Ти луд ли си ?Липсата на апетит е много кофти нещо.Вероятно нещо не е добре ВИК
03.05.09
13:32
Здравей Вик, изчетох началото на дневника ти, и последните 3-4 страници от него. Гледах ти целите от начало (да стегниш тялото си като цяло) и беше с нормален сплит, а сега май имаш нова мания (Кросфит). Въпроса ми е, ще можеш ли да постигнеш целите си от началото на дневника чрез кросфита, или кросфита е повечето за издръжливост?
казано от Petar Cholakov на 03.05.09, 13:32:
Здравей Вик, изчетох началото на дневника ти, и последните 3-4 страници от него. Гледах ти целите от начало (да стегниш тялото си като цяло) и беше с нормален сплит, а сега май имаш нова мания (Кросфит). Въпроса ми е, ще можеш ли да постигнеш целите си от началото на дневника чрез кросфита, или кросфита е повечето за издръжливост?
Здрасти!
Целта ми не се е променила въобще - качествена и функционална мускулатура, сила и силова издръжливост.
За кросфита - мания и още как! И как няма да е мания? Такова предизвикателство не съм имал от години. Преди да опитам кросфит, не помня откога не ми се беше случвало да драпам със зъби и нокти за завърша упражнение... И издръжливостта е само част от това. Комплексът “Linda” например - за около половин час съм вдигнал 17 600 кг... никога преди не бях минавал през нещо подобно! Или пък “King Kong” - колко мъже са в състояние да се справят с това? Ако ти е интересно - всички направени от мен комплекси ги имам описани в дневника ми и в кросфит темата (линк в подписа), а повечето съм заснел.
Кросфитът изисква много повече отдаване и по-сериозен режим от всичко, което съм правил досега.
Ако си се зачел в дневника, ще видиш, че от 4 силови тренировки седмично, 2 съм посветил на стандартна фитнес тренировка и 2 на кросфит, като се старая кросфит комплексите да имат насоченост към мускулните групи, които обичайно тренирам в тези дни. В резултат - силата е тук (даже май се е повишила!) и по-голяма силова издръжливост. Научих и усъвършенствам нови движения, а плочките на корема постепенно се очертават пак. Като цяло съм на мнение, че точно кросфит е правилния път към моята цел.
03.05.09
23:19
Ще ти отговоря още от сега! Да, заинтересован съм от Кросфита, но искам да натрупам малко стаж с нормалните режими и фитнес упражнения за поне 3 години, после даже ще е излязла още повече информация за Кросфита от сега, и тогава ще го опитам 100%. BTW: Ще следя дневника ти от сега нататъка с интерес, да научя за нови комплекси и комбинаций от упражнения. Успех!! :)
Вербуваш здраво Вики...само така...току виж на лято сме си организирали...“Crossfit Weekend Varna 2009”..:))))))...добре звучи, нали..
Понеделник 04.05.2009
Много работа в офиса днес. Тренировката започна доста късно и беше сравнително кратка, но... интересна и успешна!
Силовата тренировка:
Мускулни групи: Гърди и бицепс
За разнообразие днес започнах нестандартно:
1.Преса на хоризонтална лежанка, щанга, тесен хват.
2 сер 60 кг - 10 повт
1 сер 90 кг - 6 повт
1 сер 120 кг - 6 повт
(бях се приготвил за макс 3-4 повторения, но определено имах сила и реших да продължа с единици)
1 сер 130 кг - 1 повт
1 сер 140 кг - 1 повт
(Тежко, но много чисто повторение!Съжалявам, че не го заснех. Може да се каже, че е личен рекорд. Сега вече мога със сигурност да твърдя, че имам прираст на сила. Ако продължавам така, съвсем скоро може да атакувам 170 кг на широк хват!)
2. Преса с дъмбели от наклонена лежанка.
1 сер, 2х32 кг - 10 повт
1 сер, 2х42 кг - 8 повт
3. Преса на хоризонтална лежанка, щанга, широк хват.
1 сер, 120 кг - 4 повт (е, уморих се...)
4. Чуково сгъване с дъмбели за бицепс от стоеж.
1 сер, 2х22 кг - 10 повт на ръка
1 сер, 2х32 кг - 6 повт на ръка (още нещо, което правя за първи път!)
5. Концентрирано сгъване с дъмбел:
1 сер, 22 кг - 10 повт на ръка
6. Корем
Римско столче
Трети ден апетита е много зле... Откъде вадя тази сила, не ми е ясно. Хапвам пушено месо, разни сирена и кашкавали, кис. мляко и малко зеленчуци, всичко в относително малки количества. Единствените въглехидрати са от лъжицата мед в цеденото кис. мляко Роса сутринта. Не се чувстван заслабнал. Направих си снимки, не виждам някаква фрапираща промяна.
За днес стига. Лека вечер.
Мнението беше редактирано от Vic на 04.05.09 19:24.
Вторник, 05.05.2009
Отново на работа от ранни зори... даже се очертава да ходя с катер на рейда да оформям изпращането на един кораб към полунощ.
Откраднах 1 час за тренировката: Кросфит + крака & долна част на гърба
“Complex C”
6 серии от следното:
- deadlift (мъртва тяга) - 6 повт
- high pull (комбинация от тяга и въртолет, движението започва от земя и завършва под брадичката) - 6 повт
- squat clean (обръщане с клек) - 6 повт
- military press (военна преса) - 6 повт
- jump lunge - alternating legs (right+left=1) (напади със скок и смена на краката, ляв+десен=1 повт) - 6 повт
30 сек почивка меду сериите, щанга 40 кг.
Определено напредвам. Сериите и почивките бяха стриктно изпълнени. Пак си бях разглобен накрая, но много по-бързо живнах.
След 10 мин почивка продължих:
Squat clean:
5 сер, 60/70/80/90/100 кг - 1 повт
Мъртва тяга:
2 сер, 120/150 кг - 5 повт
3 сер, 180 кг - 3 повт
Корем:
- повдигане на крака от лег
- повдигане на крака от вис
Апетитът е значително по-добре днес. Но с това денонощно работене утре ще съм парцал... Поне не е скучно :roll:
Толкова за днес.
На Георгиевците и Герганите - да им е честит именния ден утре и да са живи и здрави! И да борят ламята!
казано от slavko на 05.05.09, 16:18:
Вики този комплекс откъде го видя, определено ще го пробвам утре...
Венци ми го препоръча в началото, като се запалих по кросфит, а после Лимка го изрови от някакъв сайт и го постна. Има го описан на първа страница на Кросфит темата, заедно с още няколко с имена A, B, C, D…
Първият път едва го завърших...
Мнението беше редактирано от Vic на 05.05.09 16:23.
Четвъртък, 07.05.2009
Трябваше да е стандартна тренировка за гръб, но Емо Начев ми припомни един клип с кросфит комплекс и... Тренировката стана кросфит :coolgrin:!
“The Barbell Complex”
щанга 60 кг,
6 суперсерии х 6 повт от следното
- dead lift (мъртва тяга)
- bent over row (гребане от наклон)
- hang power clean (обръщане от стоеж)
- front squat (преден клек)
- push press (пуш преси)
- back squat (заден клек)
- push ups (лицеви опори)
Много тежък комплекс. Планирах почивки по 30 сек, но след втора серия ги направих по 90 сек. Най-трудна беше 4-та серия, бях на границата да се откажа. Като цяло комплекса прилича на усложнена и утежнена версия на The Bear Complex.
Нямах нито време, нито сили да правя нещо друго след това.
Хайде, лека вечер!
Мнението беше редактирано от Vic на 07.05.09 20:15.
07.05.09
19:53
Vic ти си машина !!! Този клип с тази музика ....много ме надъхаха честно, благодаря ти. БТВ днеска и аз опитах тяга и то точно този вид с който започва комплекса ти в началото не ми хареса, но мисля че е доста ефективно упражнение.
Страшен си !!
Евалата, машина си ! Това съм го правил с 50 кила и без лицевите и наистина е доста натоварващо изпълнение.
Само ще си позволя една малка критика към техниката на hang power clean-а. Струва ми се, че го правиш (почти) изцяло с ръце (в един момент твоето движение леко наподобява на кубинска преса, при 60 кила на щангата не е много добре), което би могло да ти прецака рамото. Ако искаш някой път пробвай друго - както си прав с щангата в ръцете последователно се изправи на пръсти, изправи в коленете, като дадеш експлозивност от таза (дупето работи като при тяга горе-долу) и си вдигни раменете максимално нагоре с помощтта на трапеца и upper back-а (ръцете остават почти като въжета, а рамената би трябвало да отидат почти до ушите). Ако го направиш рязко и експлозивно щангата ще получи достатъчно ускорение и със съвсем леко приклякане ще я уловиш в горна позиция. По принцип това е техниката, вика му се тройна екстензия (triple extension), и понеже едва ли съм го описал както трябва -> http://www.youtube.com/watch?v=4_qPWiFhQUg, нещо такова би трябвало да става, с тази разлика, че твоята щанга ще е около средата на бедрото, иначе самото движение е добре да е нещо такова. За да се избегне излишен стрес върху рамото, не за друго - 60 кила на т.нар rotator cuff (не съм много напред с тия работи, ама е за това става дума - http://en.wikipedia.org/wiki/Rotator_cuff) има опасност да им дойдат в повече, а това би било кофти контузия, която при щангистката техника не рискуваш да получиш по никакъв начин.
Поздрави и продължавай да мачкаш!
Мнението беше редактирано от G33K на 08.05.09 07:15.
казано от G33K на 08.05.09, 07:14:
Евалата, машина си !
.......
Само ще си позволя една малка критика към техниката на hang power clean-а....
......
Здрасти, G33K!
И аз почувствах, че Hang clean твърде силово го правя.
Изгледах няколко клипчета на Cuban Press, защото, признавам си, досега не бях го чувал :long:.
Cuban Press - video!
Ще поработя над обръщането, мисля, че главното за мен е да си наложа да дръпна с трапеца в началото. В Power Clean и Squat Clean се справям доста сносно вече, но Hang Clean почти не съм правил.
Винаги се включваш компетентно, за което благодаря!
Събота, 09.05.2009
Ден за кросфит + рамена § трицепс!
Почнах да се чувствам уверен в усета си за натоварване в кросфита и реших да пробвам мой комплекс:
1. “Squat Clean & Thruster (Combo)”
15-12-9, щанга 60 кг, почивка колкото е необходима.
Движението започва като обръщане с клек и при изправянето преминава в Thruster. Експлозивно и мощно. Много ми допадна, смятам да го усложня с бърпет и да го направя във вторник (по възможност ще го заснема).
Продължих със следното:
2. Power Clean & Push press (силово обръщане и пуш преса)
3 сер, 100 кг - 1 повт
3. Cuban Press (кубинска преса)
1 сер, 20 кг (лоста) - 10 повт
2 сер, 30 кг - 8 повт
Такова особено натоварване не бях усещал в рамената. Смятам да го правя редовно!
4. Френска преса с прав лост от стоеж:
1 сер, 30 кг - 10 повт
1 сер, 50 кг - 7 повт
5. Френска преса с прав лост от лег:
1 сер, 50 кг - 10 повт
6. Коремно избутване
Доволен съм от тренировката.
Лека вечер!
10.05.09
08:52
Покажи малко яденеее :) :cheese:
Мнението беше редактирано от Преслав Додев на 10.05.09 08:52.
10.05.09
08:58
казано от aMneSia на 10.05.09, 08:52:
И аз отдавна се каня да го питам, но понеже знам, че е много зает все се въздържам :).
казано от aMneSia на 10.05.09, 08:52:
Здрасти!
Сложна работа... забравям какво съм ял :red: ... одъртявам :lol:
От месец и нещо съм на ВМ НВД. Родих се направо! Явно съм се мъчил преди това с въглехидратите. Въобще не ми се яде сладко. Чувствам се силен и издръжлив, което едва ли се дължи само на диетата, но определено имам достатъчно енергия за супер интензивните кросфит тренировки, както и за стандартните фитнес тренировки.
Може да възобновя описването на храната, щом е интересно. Ще помисля.
Да и на мен ще ми е интересно. Още повече в момента щом разбрах че се храниш ВМ НВД :) Аз също съм се “родил” както и още няколко съфорумници.
10.05.09
16:50
Vic извинявай, че ти оспамвам дневника, но ме интересува колко време се адаптирахте към тази диета, аз се опитвам да съм на нея ама в почивните дни нещо не ми понася :) май май са ми много почивни почивните дни хихи :)
казано от Иван Шишманов на 10.05.09, 16:50:
Vic извинявай, че ти оспамвам дневника, но ме интересува колко време се адаптирахте към тази диета, аз се опитвам да съм на нея ама в почивните дни нещо не ми понася :) май май са ми много почивни почивните дни хихи :)
Индивидуално е, аз не съм имал такъв период на адаптация.. По принцип първоначално няколко седмици, но за цялостното може би година ...
казано от Иван Шишманов на 10.05.09, 16:50:
Здрасти, Иване!
При мен нещата се получиха от самосебе си. Без титанични усилия на волята. Но има една особеност - не ми е за пръв път. Докато бях в Морското 5 год (1990-1995), инстинктивно съм се хранил по този начин. Без тортички, хляб и шоколади. Тогава се състезавах, тренирах тежко, бях релефен и се чувствах отлично. Смятам да върна лентата назад доколкото е възможно ;-). След 2-3 месеца ще имам по-добра представа как ми се отразява като цяло.
Мнението беше редактирано от Vic на 10.05.09 18:07.
казано от slavko на 10.05.09, 18:07:
Вики, в какво си се сътезавал...
Основно бордсейлинг (уиндсърфинг), виж 1-ва стр. на дневника... :coolsmirk:
От 1985 до 1998 г., не е малко време :)
Мнението беше редактирано от Vic на 10.05.09 18:21.
10.05.09
19:06
казано от Vic на 10.05.09, 18:17:
казано от slavko на 10.05.09, 18:07:
Вики, в какво си се сътезавал...
Основно бордсейлинг (уиндсърфинг), виж 1-ва стр. на дневника... :coolsmirk:
От 1985 до 1998 г., не е малко време :)
Абе морски спорт :)
Понеделник 11.05.2009
Силовата тренировка:
1.Преса на хоризонтална лежанка, щанга, широк хват.
2 сер 60 кг - 10 повт
1 сер 90 кг - 6 повт
1 сер 120 кг - 6 повт
1 сер 130 кг - 1 повт
1 сер 140 кг - 1 повт
1 сер 150 кг - 1 повт
(следват 3 неуспешни опита на 160 кг, не бях на 100% съсредоточен, напразно похабих сила)
2. Преса на хоризонтална лежанка, щанга, тесен хват.
3 сер, 90 кг - 6 повт
3. Преса с дъмбели от наклонена лежанка.
1 сер, 2х32 кг - 6 повт
1 сер, 2х52 кг - 6 повт
4. Сгъване с EZ лост за бицепс
1 сер, 32 кг - 10 повт
1 сер, 42 кг - 10 повт
5. Чуково сгъване с дъмбели за бицепс от стоеж.
2 сер, 2х32 кг - 6 повт на ръка
6. Корем
Повдигане на краката от вис
Лека вечер.
Мнението беше редактирано от Vic на 11.05.09 20:58.
казано от Vic на 11.05.09, 20:58:
(следват 3 неуспешни опита на 160 кг, не бях на 100% съсредоточен, напразно похабих сила)
А, и неуспешните опити допринасят, не си похабил сила според мен.
...
Това е упражнение, което аз лично не правя, но принципно не е ли за трицепс все пак?
казано от Boby_ на 12.05.09, 05:28:
А, и неуспешните опити допринасят, не си похабил сила според мен.
Аз съм на принципа, че човек се учи от успехите си, не от грешките ;-).
казано от Boby_ на 12.05.09, 05:28:
Това е упражнение, което аз лично не правя, но принципно не е ли за трицепс все пак?
Така пише в дебелите книги, но при мен влиза чудесно и в гърдите. Преди няколко години имах сериозна травма в рамото и от пресите можех да правя само с тесен хват. Когато най-накрая се възстанових, се оказа, че съм вдигнал постиженията на пресата като цяло. Оттогава тесния хват винаги присъства в тренировката ми за гърди.
казано от Vic на 12.05.09, 05:36:
... но при мен влиза чудесно и в гърдите...
Мдам, точно това е и причината да не го правя в изолирана тренировка за трицепс. :)
Вторник, 12.05.2009
Tренировката: Кросфит + крака & долна част на гърба
“Complex B/SC/Th (Burpee + Squat Clean + Thruster (Combo))”
(моя идея!)
15-12-9
Комбинация с преливане от следното - Burpee (бърпет) + Squat Clean (обръщане с клек) + Thruster (Тръстър)
Щанга 40 кг, почивка между сериите - колкото е необходимо.
Комбинацията Squat Clean + Thruster я правих в събота с 60 кг и се чувствах супер. След като добавих и Burpee обаче, се получи сериозно натоварване и 60 кг станаха неочаквано тежки. Всъщност, направих 2 серии по 7-8 повт със 60 кг и реших, че за да завърша успешно се налага да сваля кг от щангата. Не мога да си обясня, как това на пръв поглед “леко и просто” упражнение “Бърпет”, толкова утежнява комплексите.
След 10 мин почивка продължих:
Squat clean (обръщане с клек):
5 сер, 60/70/80/90/100 кг - 1 повт (+ 1 неуспешен опит на 100 кг, заради загуба на равновесие)
Мъртва тяга:
5 сер, 100/120/140/160/180 кг - 3 повт
Толкова за днес. Лека вечер/нощ!
Мнението беше редактирано от Vic на 12.05.09 21:39.