02.02.09
09:29
И такааа...
Реших, че е време за дневник. Малко за мен – казвам се Виктор от Варна, на 37 г., от които 25 активно спортуване. Бивш шампион по сърф и член на националния отбор. От 1990 наред с другите спортове, се занимавам сериозно и с бодибилдинг, без прекъсвания по-големи от 2 седмици. Започнах от ръст 174 см / 66 кг, в момента към 100 кг, активна маса. Много против анаболните стероиди и никога не съм пробвал.
Състезателна дейност прекратих 1998, знаете как е – задължения, семейство, работа...
Ето и някои от силовите постижения валидни към настоящето ми състояние:
- лежанка – 160 кг
- мъртва тяга – 200 кг
- клек – 150 кг
- набиране с 50 кг тежест, умерено широк надхват
Размери ще добавя по-късно.
Цели:
1. За толкова години трениране, никога не съм водил дневник. Реших да пробвам, да видим как ще ми се отрази ;-)
2. Оттук нататък май е безсмислено да гоня по-големи размери, тъй че на преден план е качеството на мускулатурата, силата и силовата издържливост.
3. Като продължение на т.2, смятам да придобия „по-корав” вид, т.е. по-изчистен, с плочките, както си бяха преди години и без паласки и подобни замазвания.
При възможност ще качвам снимки, за да следя прогреса. Тези от галерията за скоро правени.
Тренирам с тежести 4 пъти седмично, а сутрин бягам. Сплитът изглежда така:
Първи ден (понеделник): Гърди, бицепс
Втори ден: Крака и долна част на гърба
Трети ден: Почивка
Четвърти ден: Гръб
Пети ден: Рамо и трицепс
Събота и неделя: почивка, по възможност ветроходство и др. подобни.
Днес е понеделник, значи довечера или утре сутрин ще съм описал днешната си тренировка в дневника :)
Темата беше редактирана от Vic на 04.08.14 15:19.
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимДобре дошъл в отбора на (от)четниците!
И на мен ще ми е интересно какво ще излезе от дневника :-)
Здрасти Виткоре! От човек с толкова опит ще ми е интересно и приоритетно да изсмуча максимално потребна информация! Ще следя с интерес дневника. Ще споделяш ли хранителен режим, понеже сме на 1 килограми и ми е много любопитно :)
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 02.02.09 10:39.
казано от Стоянчо на 02.02.09, 10:38:
Здрасти Виткоре! От човек с толкова опит ще ми е интересно и приоритетно да изсмуча максимално потребна информация! Ще следя с интерес дневника. Ще споделяш ли хранителен режим, понеже сме на 1 килограми и ми е много любопитно :)
Поздрави!
Здравей, Стоянчо!
Хехе! Ще се учим взаимно! Аз съм на принципа, че винаги можеш да научиш нещо ценно в режима или в тренировката на другите. За храната не съм решил още, но май е добра идея да понаписвам и нея.
Ето я тренировката от днес:
Мускулни групи: Гърди и бицепс
Загрявка и лек стречинг - 5 мин
Гърди:
1. Преса с дъмбели от наклонена лежанка
2 сер (загряващи) 2х22 кг, 12 повт
1 сер, 2х32 кг - 10 повт
1 сер, 2х42 кг - 10 повт
1 сер (основна, до отказ) 2х52 кг, 5 повт
Последната серия беше неочаквано слаба за мен, бях се подготвил за поне 6-7 повторения :(
2. Преса на хоризонтална лежанка, щанга, широк хват.
1 сер (загряваща) 60 кг - 10 повт
1 сер, 90 кг - 10 повт
1 сер, 120 кг - 5 повт (отново неприятна изненада :(... явно днес силата не е на 100%)
3. Преса на хоризонтална лежанка, тесен хват (знам, че ще скочите веднага, че това е упр. за трицепс, но при мен се получава отлично помпене и на гърдите и от 2 години съм го преместил в тренировката за гърди)
1 сер, 90 кг (до отказ) - 8 повт
1 сер, 60 кг (донапомпваща, изпълнявам я без почивка, колкото да сваля 2 диска по 15 кг и се мятам на лежанката) - 10 повт
4. Пуловър
1 сер, дъмбел 52 кг - 8 повт.
Бицепс:
1. Крив лост:
1 сер, 28 кг - 10 повт
1 сер, 38 кг - 10 повт
1 сер, 48 кг - 10 повт
2. Чуково сгъване, дъмбели
2 сер, 2х22 кг - 8 повт на ръка
Съкратих малко серии от бицепса и въобще не тренирах корем, че леко закъснявах вече да си прибирам любимото “природно бедствие” от училище. Корема ще го наваксам утре сутрин след бягането :)))
Това е за днес... При първа възможност ще хвана сантиметъра за началните данни в дневника.
Добро утро!
Денят започна с бягане по стълбите на паметника над гимназиите, варненци се сещат :) Брутално натоварване, повече прилича на серии спринтове, отколкото на чисто кардио. Повечето, които тренират там, предпочитат само да ходят или редуват ходене и бягане. Аз само бягам.
Успях и да се замеря:
- предмишница 35 см
- бицепс 45-46 см
- гръдна обиколка 129-130 см
- талия 93 см (тук ще се работи здраво!)
- ханш 106 см (тук също!)
- бедро 67 см
- прасец 43-43 см
всички мерки са в стегнато, но студено състояние.
Мнението беше редактирано от Vic на 12.08.09 06:22.
Като всеки новопокръстен писач на дневник, бързам да опиша днешната тренировка.
Мускулни групи:
Крака и долна част на гърба
1. Клекове:
2 сер, 60 кг - 12 повт
1 сер, 80 кг - 10 повт
1 сер, 100 кг - 10 повт
1 сер, 130 кг - 3 повт
2. Бедрени разгъвания:
1 сер, 20 кг - 20 повт
1 сер, 35 кг - 20 повт
1 сер, 50 кг - 15 повт
3. Мъртва тяга (любимото ми!)
1 сер, 60 кг - 12 повт
1 сер, 90 кг - 10 повт
1 сер, 120 кг - 10 повт
1 сер, 150 кг - 10 повт
Обожавам го това упр.! :)
4. Бедрени сгъвания (Leg curls)
1 сер, 20 кг - 10 повт
1 сер, 30 кг - 8 повт
1 сер, 35 кг - 6 повт
Общо време 35 мин.
Добро утро!
Тази сутрин кардиото беше 20 мин гребане на тренажор. Бягането след тренировка за крака е леко невъзможно - крачката тежат и болят (така и трябва да е! ;-))
В тази връзка, ако някой иска да се отърве от гребния си тренажор в добро състояние, отворен съм за оферти, че моя нещо не издържа вече, а и съседите скоро ще ме намразят заради скърцането в 06.30 сутринта.
Лек ден и успешни тренировки!
Уф, и на мен днес сутринта ми беше зор колелото след снощните крачка (при това тренировката ми въобще не може да се сравни с твоята като интензивност)...Да видим като се върна на бягането как ще го боря това разстояние... Малко офф..извинете :) Почувствах се съпричастна ;)
казано от Limka на 04.02.09, 07:49:
Уф, и на мен днес сутринта ми беше зор колелото след снощните крачка (при това тренировката ми въобще не може да се сравни с твоята като интензивност)...Да видим като се върна на бягането как ще го боря това разстояние... Малко офф..извинете :) Почувствах се съпричастна ;)
Хайде, хайде! Не можела да се сравнява :-) ! Аз ако направя обем на тренировката като твоя, накрая ще ме изнасят с носилка... :)
Vic, не ти ли идва твърде тежко да правиш тяга след клек? Аз лично предпочитам с гърба да правя тяга.
казано от Boby_ на 04.02.09, 08:58:
Vic, не ти ли идва твърде тежко да правиш тяга след клек? Аз лично предпочитам с гърба да правя тяга.
Здрасти, Боби!
Да ти кажа, не ми е тежко. Тягата си ми е любимо упражнение и дори когата я прехвърлям при гърба през лятото, пак е последно упражнение. Щото след нея трудно се прави каквото и да е :). Ако я сложа преди клековете, рискувам повече, според мен - силата ми при тягата е очевидно по-голяма в сравнение с клека. Здравите гръб и кръст са ми “наследство” от сърфа и лостовете. Въпреки това много внимавам да е чисто движението. В петъчната тренировка правя едно друго любимо упражнеие (за рамо), в което голяма роля играе тягата. За него по нататък... ;-)
казано от Vic на 04.02.09, 09:17:
В петъчната тренировка правя едно друго любимо упражнеие (за рамо), в което голяма роля играе тягата. За него по нататък... ;-)
Ще чакам. :)
Иначе дневникът ти се очертава като един от тези, които ще следя с интерес тук, въпреки че стартовите ни позиции и целите ни се различават доста. :)
казано от Boby_ на 04.02.09, 09:20:
Ще чакам. :)
Иначе дневникът ти се очертава като един от тези, които ще следя с интерес тук, въпреки че стартовите ни позиции и целите ни се различават доста. :)
Боби, ето го упражнението - http://www.vbox7.com/play:bd04a87f (аз съм на клипа, 2008 лятото е правен)
Не знам как да го нарека, сам си го измислих. Прилича малко на щангисткото движение “изтласкване”, но без клякането. Правя следната схема:
2 сер. 60 кг (загрявка)
1 сер. 80 кг (загрявка)
1 сер. 90 кг (загрявка)
5 сер. 100 кг (основни)
Всичките серии са по 1 повторение.
Вече ми е твърде лесно със 100 кг и вече 2 пъти пробвам със 110 кг, но явно имам психологическа бариера някаква. Изхвърлям до гърди, а не мога да изпъна добре ръцете. Ще ги сборя тия 110 кг, но явно изисква време.
Иначе идеята за това упр. ми дойде от времето, когато нямах стойки за клякане и си вземах щангата от земя, извърлях я до гърди, прехвърлях я на гърба и кляках... ето и клипче на клякане със 100 кг http://www.vbox7.com/play:e0fbf26e
Та тук тягата е много полезна. Всъщност, без добра тяга, няма да мога да “изтласкам” :).
казано от Vic на 04.02.09, 12:11:
Боби, ето го упражнението - http://www.vbox7.com/play:bd04a87f (аз съм на клипа, 2008 лятото е правен)
Не знам как да го нарека, сам си го измислих.
Clean&Press; - обръщане и изтласкване.
Има си име, т.е., измислено е отдавна ;) И аз съм го правил.
казано от Петко К на 04.02.09, 12:36:
казано от Vic на 04.02.09, 12:11:
Не знам как да го нарека, сам си го измислих.Clean&Press; - обръщане и изтласкване.
Има си име, т.е., измислено е отдавна ;) И аз съм го правил.
Благодаря, Петко!
Clean & Press… ясно! А има ли клякане към него (като при щангистите) или е както аз го правя?
Мисля че оригинала е с приклякане, но може и по двата начина. Самото изтласкване с приклякане се нарича Puss press, а без приклякане си е стандартна военна раменна преса.
казано от Петко К на 04.02.09, 12:53:
Мисля че оригинала е с приклякане, но може и по двата начина. Самото изтласкване с приклякане се нарича Puss press, а без приклякане си е стандартна военна раменна преса.
Аха! Значи правилното име ще е “Clean & Push press”. Благодаря още веднъж!
По принцип clean е с много приклякане, както при щангистите и като цяло по-малко ползване на ръцете (само с upper back се дърпа и с клякането се скъсява движението за да се вдига повече), а power clean e същото, но без много приклякане (по-малко кила, повече ряз трябва). Тук ми се струва, че прекалено много си ползваш ръцете за да го кръстим clean, но иначе идеята е същата.
С приклякане преди бутането нагоре е push press. С приклякане и след самото изтласкване е jerk (като при щангистите, реално се скъсява движението и се увеличава експлозивността).
Много терминология за нищо :lol: Но си е добро упражнението, а и гледам с нелоши кила го правиш (и не само него) така че евала. Продължавай само така ;)
казано от G33K на 04.02.09, 13:10:
По принцип clean е с много приклякане, както при щангистите и като цяло по-малко ползване на ръцете (само с upper back се дърпа и с клякането се скъсява движението за да се вдига повече), а power clean e същото, но без много приклякане (по-малко кила, повече ряз трябва). Тук ми се струва, че прекалено много си ползваш ръцете за да го кръстим clean, но иначе идеята е същата.
С приклякане преди бутането нагоре е push press. С приклякане и след самото изтласкване е jerk (като при щангистите, реално се скъсява движението и се увеличава експлозивността).
Много терминология за нищо :lol: Но си е добро упражнението, а и гледам с нелоши кила го правиш (и не само него) така че евала. Продължавай само така ;)
:)
Цяла лекция! Благодаря G33K!
Последно се спирам на Clean & Push press, че докато го дефинирам, ще забравя как се вдига ;-) Тези движения ги правя инстинктивно, с опит трупан през годините, но тъй като през 95% от времето тренирам сам, явно терминологията ми бяга.
Oх, абе и стълбите на паметника са ми много близко, споменах на Лимка че живея над Делфинариума, ама :) страх ме там да ходя, честно да ти кажа.....ти кога ходиш, е ти си мъж де, но....имах в предвид сутрин ли ходиш или...кога?
казано от vessi на 04.02.09, 13:39:
Oх, абе и стълбите на паметника са ми много близко, споменах на Лимка че живея над Делфинариума, ама :) страх ме там да ходя, честно да ти кажа.....ти кога ходиш, е ти си мъж де, но....имах в предвид сутрин ли ходиш или...кога?
Аз ходя към 07.30 до 08.00 сутринта. Няма от какво да се притесняваш и други момичета идват. Ако не си бягала отдавна, не е лошо 1-2 седмици да го правиш в Градината, иначе стълбите идват малко тежко... Аз имах желание да си изплюя дробовете в началото, че и сега от време на време ми идва тежко... А, да - изгрева е много красив!
Мнението беше редактирано от Vic на 04.02.09 14:09.
Vic, остави ти другите момичета.... Обясни й какви младежи ходят да тичат там...
Веси, аз ходех лятото на паментика (малко по-рано, обаче)....като се метнат 10 на младежи по шорти на тия стълби... изгревът остава на заден план if u know what i mean… Мнооого тестостерон има на това място... ;)
То си е едно общество, много е хубаво :-) Само дето и на това му свикнах...е,и коленете взеха да се обаждат...
Добро утро!
Днес кардиото пак е бягане по стълби... ако въобще минава за кардио, но така го броя ;-). Тежко беше, явно краката не са съвсем “олекнали” от тренировката във вторник и пружинираха с по-голямо усилие.
Времето се постопли и вече не съм самотния бегач - стълбищната банда постепенно се увеличава с познати и непознати лица :)
Лек ден и по-малко нерви!
:) привет от мен, Vic да ти се похваля и на теб, от днес официално съм в бандата на бегачите в градината. Абе то много яко, супер се чувствам сега :)
казано от vessi на 05.02.09, 08:20:
:) привет от мен, Vic да ти се похваля и на теб, от днес официално съм в бандата на бегачите в градината. Абе то много яко, супер се чувствам сега :)
Супер си! Само така :)
казано от Vic на 05.02.09, 08:03:
Времето се постопли и вече не съм самотния бегач - стълбищната банда постепенно се увеличава с познати и непознати лица :)
За бегачите не знам, но вчера в залата, в която тренирам и която обикновено е спокойно и приятно място, дойде пролетта, т. е. беше пълно до пръсване с хора, за които фитнесът е сезонно занимание и се прави само в периода между средата на февруари и началото на юни. Хипопотамите се събудиха от зимен сън, казано хиперболично. :-)
казано от Boby_ на 05.02.09, 09:16:
Хипопотамите се събудиха от зимен сън, казано хиперболично. :-)
Хаха! Така е! :-D
Обикновено тренирам в залата на офиса, където работя (малка е, но си има всичко основно - половината железа са лично мои, останалите аз съм ги избирал ;-)) и този проблем не го усещам много. Повечето време съм съвсем сам, най много 3-4 да се засечем наведнъж. Но ти съчувствам! Недолюбвам тълпите като цяло :(
Хахаха! Една снимка от буйната ми младост - тук съм 15 год по-млад (22 г.) и 25 кг по-лек (75 кг)! Такива състезателни плочки не знам дали ще докарам пак, но поне ще опитам. :)
Четвъртък - ден за гръб!
Ето и тренировката!
Мускулни групи: Гръб
1. Набирания:
- 5 сер х 10-12 повт
(днес не съм закачал допълнителна тежест)
2. Долен скрипец, широка ръкохватка
1 сер 40 кг х 12 повт
1 сер 60 кг х 12 повт
1 сер 80 кг х 12 повт
1 сер 100 кг х 12 повт (последните две чийтинг от кръста)
3. Горен скрипец, тясна ръкохватка
1 сер 80 кг х 10 повт
1 сер 100 кг х 8 повт
4. Корем
суперсерия с повишаване на натоварването 4 х 10 повт на уред
Толкова за днес. Лека вечер!
05.02.09
19:38
Невероятен дневник,супер си бате имаш солиден опит и тренираш с интересна методика, а тази снимка дето е от младоста показва че имаш опит както в голямата маса ,така и в дьлбокия релеф
казано от Wrestling_pro на 05.02.09, 19:38:
Невероятен дневник,супер си бате имаш солиден опит и тренираш с интересна методика, а тази снимка дето е от младоста показва че имаш опит както в голямата маса ,така и в дьлбокия релеф
Wrestling_pro, благодаря!
Още прохождам в този форум и дневниците като цяло. Но ще се учим взаимно :)
Добро утро!
Започнах деня със стълбите, разбира се.
Чувствах се неоправдано свеж и силен и се втурнах твърде агресивно към върха. В резултат, на финала на 7-мия спринт дишах като стадо китове, а краката осезаемо трепереха. Оставих се на гравитацията да ме довлече до колата...
Е, как да не се чувстваш щастлив след това!
Лек ден и бъдете здрави!
казано от Vic на 06.02.09, 07:59:
Добро утро!
Чувствах се неоправдано свеж и силен и се втурнах твърде агресивно към върха. В резултат, на финала на 7-мия спринт дишах като стадо китове, а краката осезаемо трепереха. Оставих се на гравитацията да ме довлече до колата...
Лек ден и бъдете здрави!
Никога не съм разбирал удоволствието от аеробното натоварване. :) Практикувам го на сила и с неудоволствие. Щастлив си, че ти носи радост. :)
казано от Boby_ на 06.02.09, 08:13:
Никога не съм разбирал удоволствието от аеробното натоварване. :) Практикувам го на сила и с неудоволствие. Щастлив си, че ти носи радост. :)
Има радост! Повярвай! Най-вече в усещането на преодоляното предизвикателство.
Аз пък не съм голям фен на клековете, но ги правя и ще ги правя винаги. Най-вече заради чувството, когато се изправяш с пределна тежест и преминеш критичната точка, след която си сигурен, че си се изправил. Победа над себе си, над мързела и инертността.
Ха... много филисофски се получи. Но е вярно.
казано от Boby_ на 06.02.09, 08:13:
казано от Vic на 06.02.09, 07:59:
Добро утро!
Лек ден и бъдете здрави!Никога не съм разбирал удоволствието от аеробното натоварване. :) Практикувам го на сила и с неудоволствие. Щастлив си, че ти носи радост. :)
На всеки спортист му е слабост различен вид натоварване, аз също съм върла фенка на аеробното натоварване, :)
Разни хора, разни идеали :)
Vic, тази сутрин отново тичах в градината, много удоволствие, свеж въздух, и т.н.....е тук там и някой пес дето ме стряскаше, но.....инъче е страхотно сутрин да се тонизираш така :)
казано от vessi на 06.02.09, 08:41:
Vic, тази сутрин отново тичах в градината, много удоволствие, свеж въздух, и т.н.....е тук там и някой пес дето ме стряскаше, но.....инъче е страхотно сутрин да се тонизираш така :)
Браво! Само така!
Харесвам бягането - е, ако трябва да избирам между него и залата, винаги ще предпочета залата, но определено ми е приятно. Стряскат те кучетата? Хм...песовете в градината са свикнали с бегачите. Не помня да съм имал проблем с тях. Носи си 2-3 кучешки бисквитки в джоба и ще ти станат верни приятели ;-), дори ще си имаш кучешки екскорт докато бягаш :lol:
казано от Vic на 06.02.09, 09:06:
Носи си 2-3 кучешки бисквитки в джоба и ще ти станат верни приятели ;-), дори ще си имаш кучешки екскорт докато бягаш :lol:
Аз не бих направила такова нещо :) Аз по принцип обичам кучета много и не ме е страх като ги видя, т.е. не се опитвам да ги избягвам...В този смисъл, имам няколко хубавци, на които съм се радвала (без да съм ги хранила), и не само, че ме ескортират, ами ми се радват и скачат върху мен...Излишно да казвам, че ставам до ушите в кал.... ;)
казано от Limka на 06.02.09, 09:18:
казано от Vic на 06.02.09, 09:06:
Носи си 2-3 кучешки бисквитки в джоба и ще ти станат верни приятели ;-), дори ще си имаш кучешки екскорт докато бягаш :lol:
Аз не бих направила такова нещо :) Аз по принцип обичам кучета много и не ме е страх като ги видя, т.е. не се опитвам да ги избягвам...В този смисъл, имам няколко хубавци, на които съм се радвала (без да съм ги хранила), и не само, че ме ескортират, ами ми се радват и скачат върху мен...Излишно да казвам, че ставам до ушите в кал.... ;)
Аз също обичам кучета и съм на принципа “уважавай ги и те ще те уважават”. Ако се почувстват застрашени от теб, тогава е твърде възможно да се разлаят и дори да нападнат. Но ако не тичаш твърде близо или не се движиш директно срещу тях, не би трябвало да имаш проблеми. Ако все пак са агресивни, безсмислено е да се опитваш да избягаш. Аз лично в такъв момент спирам и се обръщам с лице към тях. Обикновено това е достатъчно да се разколебаят. Още нещо, този път за кучетата със стопани - някой от тях се дразнят ако минаваш между тях и стопанина или тичаш срещу стопанина. Приемат га като атака и скачат да го защитават. Намалено темпо или ходом и заобикаляне на двойката е най-добрия избор.
Съгласна съм и с двама ви, аз просто се изплаших от появата им до крачола на анцунга ми, те бяха дружелюбно настроени, защото въртяха опашлюнки, но аз просто се панирах и те май усетиха това :) инъче и аз обичам животинките :) не ме разбирайте поглрешно :)
Vic, извинявай че така в дневникати говорим за това, сори :red:
Мнението беше редактирано от Vess на 06.02.09 09:54.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече