За тези, които не обичат изварата (вкусно и калорично)

12.05.09
06:44

За съжаление рецептата не е никак съвместима с диетата ми, която изключва мазнини и въглехидрати.

Необходима е обезмаслена извара, краве масло, захар (или мед), какао. Изварата заедно с какаото трябва да се направи на абсолютно гладък крем (какаото служи за индикатор доколко добре е разбита изварата, не трябва да се забелязват отделни частици извара), след което към нея се прибавят захарта и маслото. Около 50-60 грама масло трябва да са достатъчни за половин килограм извара, а захарта е на вкус. Какаото също е на вкус, но поне една препълнена лъжица на половин килограм извара. Може да се замести с ванилия. Кремът се оставя да стегне в хладилник, след което е готов за консумация. Ако някой не знае какво има в него едва ли ще се досети, че е направен основно от извара.

12.05.09
07:49

Пич, погледни имаш наситени мазнини + прости въглехидрати  тове е моята забележка

12.05.09
08:16

Идеята не е моя, просто съм ял нещо подобно, та реших да опитам да повторя рецептата. Не всеки се безпокои от мазнините и въглехидратите, дори на мен ми се е случвало да ям такова нещо докато съм на сериозна нисковъглехидратна диета. Иначе и аз залагам предимно на растителните мазнини.

Съдържанието за 100 г. е приблизително следното:

Протеин: 18 (при 22 в изварата)
Въглехидрати 10 (захар или мед)
Мазнини 9 (80% от маслото + 1% от изварата)

(Към това трябва да се добави какаото, освен ако не се използва друг овкусител като ванилия.)

Мнението беше редактирано от moonclub на 12.05.09 08:19.

12.05.09
08:19

Ясно колко сериозна е била диетата  :lol:
Сега сериозно,не че не става за ядене,но има МНОГО ПО-ДОБРИ варианти за консумацията на извара.Мерси.

12.05.09
08:31

Е, ако вместо захар използваш подсладител, какво пък, вероятно е доста добро на вкус - и без въгл.

12.05.09
09:23

казано от inis9 на 12.05.09, 08:31:

Е, ако вместо захар използваш подсладител, какво пък, вероятно е доста добро на вкус - и без въгл.

Да

12.05.09
13:06

Ползвам, ама не става толкова вкусно. Без мазнина и захар изварата е някак грапава. А това, което написах е рецепта типична за руските “сырки”. Когато за първи път ги опитах останах възхитен, а ако някой ден ми се намират малко повече пари ще проуча дали няма да е добре да се произвеждат и в България.

http://komo.ua/images/syrky_big.jpg

12.05.09
13:39

Проблема е, че наблягаш повече на вкуса от колкото на съдържанието.

12.05.09
13:51

а пробвали ли сте просто извара с кетчуп ?
аз доста време така си я хапвах :)

12.05.09
14:46

казано от LittleDevil на 12.05.09, 13:51:

Сaмо, ако кетчупа е Heinz (за съжаление има прости захари в него) ;)

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 12.05.09 14:46.

12.05.09
14:55

казано от Thrashmetal на 12.05.09, 13:39:

Проблема е, че наблягаш повече на вкуса от колкото на съдържанието.

В конкретната рецепта е така. Рецептата е крайно неподходяща за хора, които броят всяка калория като мен, но от друга страна тези, които искат да качат някой килограм и не се страхуват да се омазнят могат спокойно да ядат стотина грама дневно.

Както споменах съотношението на хранителните вещества (б/в/м) без какао е 18/10/9, с какаото може да стане 17/12/10. (възможни са леки грешки при изчисленията)

Потърсих в интернет информация за протеиновите вафли, които пишещите тук от време на време употребяват. Първият продукт, за който намерих конкретни стойности на хранителните вещества е SNAC BAR.

В една вафла (32 грама) съотношението б/в/м е 12/24/3.

Ако изравним протеиновото съдържание (също с известна неточност, понеже ще приема протеина за 18 грама, но за сметка на това ще увелича и дяла на въглехидратите до 12) се се окаже, че в 66 грама от продукта и в една протеинова вафла има по 12 грама протеин.

Във вафлата има 24 грама въглехидрати и 3 грама мазнини, в изварата 8 грама въглехидрати и 8 грама мазнини.

Енергийна стойност: (Б+В)х4 килокалории за грам + Мх9 килокалории за грам. За вафлата (12+24)х4+3х9 = 171 килокалории. За изварата: (12+8)х4+8х9= 152 килокалории при еднакво белтъчно съдържание.

Следователно като енергийна стойност рецептата е напълно задоволителна алтернатива на някои протеинови продукти, стига да не ви притеснява по-голямото количество мазнини.

Цената на 1 вафла в опаковка от 24 броя е 4.60

Линк: (разделен на 2, за да се събере на екрана) silabg.com/bg/product/detail/cid/20/id/25/na/
CHAMPION%20NUTRITION%20-%20SNAC%20BAR%20-%2024%20%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%8F

Мнението беше редактирано от moonclub на 12.05.09 14:56.

12.05.09
19:59

казано от Стоянчо на 12.05.09, 14:46:

казано от LittleDevil на 12.05.09, 13:51:

Сaмо, ако кетчупа е Heinz (за съжаление има прости захари в него) ;)

В кой няма?Предлагам ви със чили сос ,хем така ще има термоефект и ще горите повече.

RO

13.05.09
10:15

казано от moonclub на 12.05.09, 13:06:

Ползвам, ама не става толкова вкусно. Без мазнина и захар изварата е някак грапава. А това, което написах е рецепта типична за руските “сырки”. Когато за първи път ги опитах останах възхитен, а ако някой ден ми се намират малко повече пари ще проуча дали няма да е добре да се произвеждат и в България.

http://komo.ua/images/syrky_big.jpg

Произвеждат се,ако не се лъжа и се казваха Cheesus
http://stostoki.com/product_info.php?cPath=58&products_id=465 ->можеш да поръчаш от тук!

пробвайте - извара + вода ги разбървкате в шейкър и пиете айрян - преди не можех да изям 100гр извара, сега изпивам по 300гр извара за 2мин

21.06.09
20:27

Разбира се,че една рецепта трябва да е най-вече вкусна !!! В тази рецепта маслото може да се замени с прясно мляко-на около 1/2кг 1ч.чаша прясно мляко/сметана за готвена,ако обичате по-мазничко или квасена сметана-1/4кг извара,100гр квасена сметана.Може да сложите сладък плод като банан,за да се намали бялата захар.И накрая може да се пробва солен вариант с малко сиренце и леко сготвени зеленчуци.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1