13.05.09
21:18
Здравейте! На 20г. съм, 95кг, 186см, 8 месеца стаж. От 2 седмици смених програмата, но усещам умора, като че ли тялото вече се е претренирало. Следователно почвам да търся решение. Ето я сегашната ми програмата:
1 ден: гърди, бицепс
изтласкване на щанга от лег 4 серии, 6-8 повторения
изтласкване на щанга от полулег 4 серии, 6-8 повторения
флайс 4 серии, 6-8 повторения
кросоувър 4 серии, 6-8 повторения
бицепсово сгъване с щанга 3 серии, 6-8 повторения
бицепсово сгъване с дъмбели от седеж 3 серии, 6-8 повторения
концентрично сгъване 2 серии, 6-8 повторения
2 ден: гръб, трапец, трицепс
тяга 4 серии, 6-8 повторения
гребане 4 серии, 6-8 повторения
долен скрипец 4 серии, 6-8 повторения
горен скрипец 4 серии, 6-8 повторения
трапецовидно повдигане на рамена 3 серии, 6-8 повторения
френско 3 серии, 6-8 повторения
трапецовидно разгъване на горен скрипец 3 серии, 6-8 повторения
разгъване на дъмбели от лег 3 серии, 6-8 повторения
3 ден: рамо, предмишница, крака
повдигане на щанга до брадата 4 серии, 6-8 повторения
повддигане на ръце встраница 4 серии, 6-8 повторения
пронирано разгъване в китки 4 серии, 6-8 повторения
повдигане на лост 4 серии, 6-8 повторения
разтваряне на пек-бек машина 4 серии, 6-8 повторения
бедрено разгъване 4 серии, 6-8 повторения
бедрено сгъване 4 серии, 6-8 повторения
Обикновено до час и половина съм готов. Сега се чудя кое е по-добре - дали да започна 4 дневен сплит или да намаля сериите, за да мога да кача сила и маса. Какво бихте ми препоръчали?
13.05.09
21:24
Почни 4-ри дневния сплит,обаче намали повечето упражнения на 3 серии, само прави по 4 серии на базовите. Успех! :)
14.05.09
05:19
Защо пък всичко ти е 6-8 повторения,това предполага доста тежко,особено за начинаещ ,по-добре 8-10 базовите и 10-12 изолираните,пък и с много тежко можеш да се контузиш мн”тежко”.Това е добре ,но на тебе цялата ти тренировка изглежда че е доста тежичка и май възстановяването те озорва вече.Намали и малко сериите както ти казаха и мини на 4 дневна че тука ти се насъбират по 7-8 упражнения на ден и с тея многото серии...
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 14.05.09 05:20.
Благодаря ви за отговорите. Наистина мисля да мина в четиридневен сплит. Ето каква програма мисля да следвам:
1 Гръб 1 Грбане с щанга 4
2 Мъртва тяга 4
3 Придърпване на долен скрипец 3
4 Придърпване на вертикален скрипец 3
Трапец 5 Трапецовидно повдигане на рамене 3
Корем 6 Вертикални коремно-тазобедрени повдигания 3
7 Коремни преси 3
3 Рамо 1 Повдигане на щанга до брадата 3
2 Раменни преси 3
3 Повдигане на ръце встрани 3
4 Кросоувър 3
Трицепс 5 Френско разгъване 3
6 Трицепсово разгъване на горен скрипец 3
7 Кик-бек 2
4 Гърди 1 Изтласкване на щанга от лег 4
2 Изтласкване на щана от полулег 3
3 Флайс 3
4 Кросоувър 3
Корем 5 Вертикални коремно-тазобедрени повдигания 3
6 Коремни преси 3
6 Бицепс 1 Бицепсово сгъване с лост 3
2 Бицепсово сгъване с дъмбели от седеж 3
3 Скотово сгъване 2
Предмишница 4 Сгъване за предмишници с щанга 3
Крака 5 Бедрено разгъване 3
6 Бедрено сгъване 3
Намалих сериите на 3, като за базовите упражнения ги оставих 4. Какво мислите?
14.05.09
11:56
Значи правиш ден 1(понделник??): гръб,трапец,корем, ден3(сряда??):рамо,трицепс, ден4(четвъртък??):гърди, корем, ден6(събота??):бицепс предмишница крака. Така ли? Ако е така, чесно да ти кажя не ми добада комбинацията мускулните групи, например бицепс с крака или рамо с трицепс. + това няма да се въстановяваш качствено зареди накъсаните дни. По-добре прави, понеделник+вторник тренировка, сряда почиваш, четвъртък+петък тренировка, и събота+неделя почивка. Също да добавя можеш да разместиш мускулните групи да се “вързват” по-добре, например така: понеделник:гръб+трапец, вторник:гърди+корем, четвъртък:крака+рамо+корем, петък:бицепс+трицеп+предмишница. Така по-добре се връват мускулните групи, и сигорно по-добре ще ги натовариш. Успех ти пожелявам!! ;)
Мнението беше редактирано от Cholakoff III на 14.05.09 11:56.
14.05.09
12:06
В ден 6 е добре краката да са преди бицепса. И, разбира се, да има клек! Ти сега ще правиш 3 упражнения за бицепс и 2 за крака?!?
Рич Гаспари например често пускаше серии клек за да...налее с кръв бицепсите преди да започне тежката тренировка за тях. Предизвикалият доста полемики Стюарт МакРоберт също съветва да клякаш за бицепс.
След рамото и трицепс ще ти е трудно да правиш гърди на следващия ден. Ако така ти останат мускулните групи ще трябва в Ден1 да са гърдите, Ден3 идва гърбът, Ден4 - рамото и краката в Ден6.
Друго, което може да направиш е да сложиш бицепса при гърдите и краката да са си отделно.
След години, в които разтежът на ръцете ти ще е като увеличението на пенсиите в бг ще разбереш, че бицепсът е малка група и се тренира по-малко от големите групи като крака, гърди и гръб, но все пак ти пожелавам успех!
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 14.05.09 12:06.