РАЗТЯГАНЕ?

14.05.09
14:10

Хора много съм чувал за разтягането.Но още не ми е ясно за какво точно се отнася.Някои казват,че като разтягаш ставаш по бърз.Други казват,че растеж на височина...Бихте ли казали за какво помага и трябва ли да ги включвам изобщо в програмата като упражнение,а не само при загрявка...

Темата беше редактирана от no_smoking на 14.05.09 14:14.

Разтягане на кое?
Защото ако си разтягаш бицепса след серия скотово едва ли ще има ефект върху височината ти, нали ;)

14.05.09
14:53

Да прав си,не уточних..Имах в предвид разтягане на краката в шпагат и по другите начини.

14.05.09
18:32

Благодаря....Доста сте активни...

S7

14.05.09
18:53

Аз лично преди тренировки по волейбол задължително отделям доста време за разтягане на краката. Чувствам се по по-подвижен, по-бърз и скачам доста повече. Задължително разтягам и след тренировка - от треньорите знам, че помага за по-доброто възстановяване.

За височина не съм чувал да помага и не мога да ти кажа нищо по въпроса.

Мнението беше редактирано от S7oMaN40 на 14.05.09 18:54.

ЦЕ

15.05.09
03:30

Тренирал съм таекон - до 2 години и си правех мъжки и женски шпагат пълен, воубще супер разтегнат бях, но уви, нисък си останах хахаха. ;)

15.05.09
03:41

разтягането се използва да загрееш мускула,за да не се травмираш по време на тренировка

15.05.09
05:07

казано от ilko на 15.05.09, 03:41:

разтягането се използва да загрееш мускула,за да не се травмираш по време на тренировка

Разтягането не прави нищо против травмите, а преди тренировка е дори е противопоказно.
Не може да кажеш мускулите си да се отпуснат, а после да ги караш да се стягат срещу съпротивление. Не е продуктивно.

ЦЕ

15.05.09
05:31

казано от usgsus на 15.05.09, 05:07:

Разтягането не прави нищо против травмите, а преди тренировка е дори е противопоказно.
Не може да кажеш мускулите си да се отпуснат, а после да ги караш да се стягат срещу съпротивление. Не е продуктивно.

Значи казваш, че примерно преди един спаринг не е хубаво да разтегнеш?

казано от Цеков на 15.05.09, 05:31:

Значи казваш, че примерно преди един спаринг не е хубаво да разтегнеш?

Форумът е за бодибилдинг, така че под ‘тренировка’ се има впредвид типичната бб тренировка с тежести, а не спаринга при бойните изкуства.
Разтягането (ПРАВИЛНОТО!) на мускула според някои автори спомага да се удължи малко мускула. При еднакво напречно сечение по-дългият мускул е по-силен, а и по-естетичен според мнозина (други предпочитат по-къси бицепси...).
Днес много културисти разтягат гърба след тежките серии за него, нещо, водещо началото си от времето на Стийв Рийвс.
Има системи с упражнения, които предимно са за момиченца, желаещи да пробият като манекенки, които включват разтягане предимно на бедрените мускули с цел да се издължат. Странно, но не са известни в страната, дето 92% от момчетата мечтаят да станат мутри, а 93% от момичетата - манекенки.
При всички положения при лоша генетика и най-вече попрехвърлени годинки на индивида от разтягането ще има полза само за шпагат, но няма да стане по-висок :)
Както и много други системи: всичко трябва да си се изпита индивидуално, така че независимо от мненията - разтягай, щом искаш височина...
Интересно дали Суперменът вчера е забравил да разтегне преди да разцъка футболчето, та сега нямаме кой да ни пази и спасява от злините :)

15.05.09
07:57

Аз пък си мисля,че мускулите няма как да се издължат,освен ако не ти се издължат самите крайници

15.05.09
08:11

Чувал съм, че разтягайки фасцията (обвивката) на мускула помага за по-лесното му напомпване и растеж.
Лично аз разтягам крака,кръст и гърди..

WI

15.05.09
08:17

При разтягане,стречинг или го наричайте както искате мускула се подготвя за натоварване и може да се справи с по-големи натоварвания.

А ти май не си спортувал никога?

Мнението беше редактирано от winround на 15.05.09 08:18.

15.05.09
09:17

казано от winround на 15.05.09, 08:17:

При разтягане,стречинг или го наричайте както искате мускула се подготвя за натоварване и може да се справи с по-големи натоварвания.

А ти май не си спортувал никога?

Ехе, а ти пък много знаеш...Преди трен. се загрява, стречинга е за след тренировка - когато мускулът се е напълнил с кръв, за да се избегне загубата на еластичност, демек да си останеш гъвкав, а не да ставаш по-тромав ;)

ЦЕ

15.05.09
10:31

Еми незнам значи дали е вредно разтягането преди тренировка(СИЛОВА), но ако не разтегна хубаво преди тренировка(СИЛОВА) задължително ме болят кръста, рамената и чат пат междоребрените нерви ми се обаждат. За удължаване на бицепса не ми се вярва, разтягам го всяка тренировка и си седи не много дълъг, даже може да се каже, че като го стегна изглежда като залепен за ръката. Всичко е до генетика...

15.05.09
11:08

Защо повечето хора не могат да направят шпагат? Когато мускулът достигне определена дължина мозъкът решава, че можете да се контузите и се задейства stretch рефлексът, който “блокира” мускулите. Целта на разтягането е да убеди stretch рефлекса, че и по-голяма дължина е безопасна.
В този ред на мисли “разтягане” никак не е правилната дума, защото мускулите вече имат нужната дължина, просто мозъкът не ни позволява да я използваме.

Когато разтягаме преди тренировка stretch рефлексът става по-пасивен и на мускулите им е по трудно да се съкратят. Все пак досега сте ги убеждавали, че трябва да се отпуснат. Стречинг е разрешен само когато не може да се достигне желаният обхват в дадено движение.

Цеков, правиш ли ставни ротации?

ЦЕ

15.05.09
11:34

казано от usgsus на 15.05.09, 11:08:

Защо повечето хора не могат да направят шпагат? Когато мускулът достигне определена дължина мозъкът решава, че можете да се контузите и се задейства stretch рефлексът, който “блокира” мускулите. Целта на разтягането е да убеди stretch рефлекса, че и по-голяма дължина е безопасна.
В този ред на мисли “разтягане” никак не е правилната дума, защото мускулите вече имат нужната дължина, просто мозъкът не ни позволява да я използваме.

Когато разтягаме преди тренировка stretch рефлексът става по-пасивен и на мускулите им е по трудно да се съкратят. Все пак досега сте ги убеждавали, че трябва да се отпуснат. Стречинг е разрешен само когато не може да се достигне желаният обхват в дадено движение.

Цеков, правиш ли ставни ротации?

Правя да. Шпагат отдавна вече немога, но преди клекове, лег преси и тн. поразтягам колкото мога. Ставни ротации правя щот иначе рамената веднага ще се обадят, кръста, колената, китките и тн. Преди и аз не разтягах преди силова тренировка и си получих 1-2 травми които ми наложиха принудителна почивка, та разтягайте нема да се излъжете за тия 5-10 мин.

15.05.09
12:04

Ето полезен материал http://www.bb-team.org/articles/1050/

15.05.09
12:39

добре,а някой ще каже ли какво друго да разтягам и по какъв начин,освен краката...

15.05.09
15:27

Статия

Добре е да се разтягат гръдните мускули.

15.05.09
19:42

казано от Цеков на 15.05.09, 11:34:

Преди и аз не разтягах преди силова тренировка и си получих 1-2 травми които ми наложиха принудителна почивка, та разтягайте нема да се излъжете за тия 5-10 мин.

Какво се разбира под разтягане - динамичен или статичен стречинг? Понеже за шпагат става дума, предполагам статичен, затова ще питам - защо мислиш, че травмите са от липсата на статично разтягане преди силовата тренировка и как според теб ако си го бил правил е щяло да предотврати? За мен статичен стречинг преди щанги - няма смисъл. Виж, динамичен + упражнения за активация - да, дори повече от 5-10 минути !

ЦЕ

15.05.09
20:20

Принципно най - хубаво ми е докато тичам и да правя разтяганията. Нз как точно да го формулирам, но и статичен стречинг правя зимата. Просто ставите трябва да се раздвижат преди всяка тренировка, кръста много хубаво трябва да се раздвижи. Поне за мен има смисал, чуствам се по - добре когато съм разтегнал преди тренировка и така. А за травмите мисля, че са се получили от липса на хубаво разтягане защото като се върнах в залата след възстановителния период не правих разтягания и осетих болки по време на тренировката. Следващите тренировки реших да пробвам с разтягане преди тренировка и резултатът беше налице.

Мнението беше редактирано от Цеков на 15.05.09 20:25.

PA

17.05.09
20:45

може ли и аз да питам нещо.
тук говорите само за мускулите, няма ли някакво влияние и върху костите този стречинг, примерно гръбначния стълб (нямам предвид шпагат, има различни упражнения предполагам)
напоследър все имам чувството, че се изгърбвам и ако има някакви такива упражнения превантивно да ги правя (надявам се да не говоря глупости в момента, че от мускули ви хвърлих на кости...)

18.05.09
08:17

Какво влияние да има? Чрез стречинг учиш мускулите си да се отпускат в пълната си дължина.
Щом имаш чувството, че се изгърбваш просто не го прави. Това води само до лошо.

22.05.09
15:09

казано от Passion_dance на 17.05.09, 20:45:

може ли и аз да питам нещо.
тук говорите само за мускулите, няма ли някакво влияние и върху костите този стречинг, примерно гръбначния стълб (нямам предвид шпагат, има различни упражнения предполагам)
напоследър все имам чувството, че се изгърбвам и ако има някакви такива упражнения превантивно да ги правя (надявам се да не говоря глупости в момента, че от мускули ви хвърлих на кости...)

Масажи и/или йога биха ти свършили чудесна работа.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1