Разликата при обикновенната лажанка и тази от полу-лег?

29.01.05
11:20

Искам да попитам дали има ГОЛЯМА разлика при това коя прави6-обикновенната и другата която е леко наклонена(полу-лег или не знам точно как се казва),защото вчера слушах един разговор от хора които от доста време тренират и всичко се въртеше около това,че обикновенната не струва и по-добре хич да не се прави,докато  наклонената е истината и на нея трябва да се набляга.Вярно ли е това???

MI

29.01.05
12:01

Не е вярно.Разбира се че има разлика.Хоризонталния лег не е за пренебрегване .Подобни изказвания , че не струва обикновенната лежанка са напълно неверни.Възможно е при някой да не се получава желания ефект от обикновения лег, но е абсурдно да се правят подобни заключения.
по-здрави

хоризонталният лег е основно упражнение за гърди,тои им придава маса,изглежда ония определено не са били в час...разбира се,че трябва да го правиш

29.01.05
13:36

[quote author=“vatchev”] обикновенната не струва и по-добре хич да не се прави,докато  наклонената е истината .Вярно ли е това???

Мен такива изказвания много ме дразнят на някакви самозванци,които гледат само да се оправдаят за да не правят упражнението,което не им харесва.Както MI5 каза лежанката от хоризонтален лег е основно(базово) упражнение,което винаги трябва да присъства в програмата.Наклонената лежанка също е основно за горната част,а бе изобщо и двете упражнения трябва да се правят!

29.01.05
17:06

а пък според мене трябва и двете
но все пак зависи от човека и от мусколите на някой им започват по от горе а на някой по от долу и зависи от самите гърди (може и да греша но аз така мисля)

казваики че хоризонталния лег е задължителен,не съм казал нищо против полулега.напротив- и 2те са задължителни ако искате да имате хубави гърди,само да спомена,полулег за горни гърди е задължителен,докато за долни гърди има доста упражнения които биха могли да го заместят

30.01.05
23:01

Много културисти с течение на времето откриват,че полу легът има по-добро въздействие върху тях от лега.Например 6 пъти Мистър Олимпия Дориян Йетц.Но това са индивидуални особености,открити от всеки един спортист във времето.

30.01.05
23:07

Аз написах статия за бодибуилдинга без светата тройца (лек, клек и тяга) за и против. И там съм дал малко инфо дали трябва да се робува на тези три упражнения. Иначе има разлика общо взето колкото по-вече се вдига облегалката т.е. се намалява ъгала упразнението става за рамена. Но някой хора твърдят, че полу лега натоварва по-добре гардите им отколкото хоризонталният. И това е така зареди намаленото участие на гърбат и краката или просто зареди тяхната генетика и биомеханика.
по-здрави

30.01.05
23:09

[quote author=“MisHkiN”]Много културисти с течение на времето откриват,че полу легът има по-добро въздействие върху тях от лега.Например 6 пъти Мистър Олимпия Дориян Йетц.Но това са индивидуални особености,открити от всеки един спортист във времето.

обръщат се към полулег защото с течение на времето почти при всеки горните гърди изостават и за да се избегне т.н. “провиснали” гърди. а не че едното е по добро от другото. :)

30.01.05
23:13

Ами дам хоризонталният лег, като базово упражнение е по-добро за натрупване на маса. И в последствие идва по-изолираните упражнения, като полу легат, флаиса и т.н. .
по-здрави

30.01.05
23:16

И аз имам проблем с горните гърди, и затова от няколко месеца изобщо не правя лег, а само наклонена лежанка. Но това не значи, че хоризонталния лег е по - лош от наклонения, и двете упражнения  трябва да се прилагат според целите.

30.01.05
23:58

И аз препоръчвах в една друга тема да не изоставя човека хоризонталния лег но той беше убеден че не може да порастне от него.

31.01.05
10:10

Голяма разика според мен няма. Но все пак има някаква разлика. И когато 10 години (примерно) си правил само хоризонтален лег, разликата вече си казва думата. Но това не е причина да се плюе най-доброто (според мен) упражнение за развиване на горната част на тялото.
Поздрави :)

[quote author=“vatchev”]Искам да попитам дали има ГОЛЯМА разлика при това коя прави6-обикновенната и другата която е леко наклонена(полу-лег или не знам точно как се казва),защото вчера слушах един разговор от хора които от доста време тренират и всичко се въртеше около това,че обикновенната не струва и по-добре хич да не се прави,докато  наклонената е истината и на нея трябва да се набляга.Вярно ли е това???

Еми братле, отговорът е прост.
Не, не е вярно, че от хоризонталната лежанка полза няма, напротив, дори бих казал, че дава по - бързо резултати от другата.
Но вече когато някой е напреднал достатъчно, нормалната лежанка спира да му дава резултат(за хипертрофия). И минава на наклонената с предимство, която за изненада продължава да дава по - добри резултати, предимно защото преди това горната част на гърдите му не е била толкова развита, колкото долната....

31.01.05
12:43

Дзвер немога да е се съглася с твоето мнение! Защото противоречи на моите разбирания. Които са, че натоварването в една част или глава на мускул е минимално по-голямо според упражнението, но много много много минимално по-голямо. Даже мога да подкрепа мненията, че неможе да се получи повече хипертрофия или натоварване в една част от мускула!
по-здрави

31.01.05
12:51

Мерси много на всички за help-a,сега смятам че и двете упражнения са еднакво важни и ще гледам да не ги пренебрегвам.

31.01.05
15:01

[quote author=“emil_mlo”]Които са, че натоварването  Даже мога да подкрепа мненията, че неможе да се получи повече хипертрофия или натоварване в една част от мускула!
по-здрави

Е да де но това са различни глави на мускула.Все едно да кажеш,че
не може да ударши трите глави на трицепса,или на бицепа,или най-вече на краката.За рамото и гърба да не говориме.

31.01.05
15:05

Всичките глави можеш да ги одариш и това въобще не искам да го отричам :))) .
Но казвам, че неможеш да натовариш една глава повече от друга. Поне това удряне няма да е много голямо. Все пак целият мускул се съкращава, а не само част от него. И всички мускулни влакна поемат натоварването. Доколкото може би може да се получат микро раскъсвания в една част, но вземи да удряш бицепса яко кадето искаш и ефекта ще е същият :) . И все пак споделям мнението, че неможе да се акцентира върху част от мускула. И всичките такива опити са просто смешни, и противоречат на учебниците по анатомия и медицина.
по-здрави

31.01.05
18:16

Eмо мисля че грешиш и то по специално за трицепса там може да се акцентира например на дългата глава с няколко упражнения (не чи и другите не участват по малко) и в продължителен период ако се прави така (5-6 месеца че и по малко) ще се види чи дългата глава е изпъкнала повече от другите две.вече за гърдите е съвсем друго там доколкото знам няма глави а е един мускул и там акцентираме на части които не можем да изолираме както на трицепса главите които си имат различни залавни места

31.01.05
19:09

Еми това е спор в, който има две мнение. Едното е, че може да се акцентира на някоя част или глава и да се получи ефект, а другата е, че неможе. Но и да може братле според мен доста повече от 6 месеца ще трябват за да се види ефект. Аз лично за 5години не успях да докажа, че може да се акцентира върху някоя глава.
по-здрави

31.01.05
21:57

Е главите на мускулите не са ли точно за да може да изпълняваш различни движения???Ако не беше така,
природата нямаше ли да ни направи с един мускул за цялото тяло??
С бицепса сгъваш,ама имаш 10000 положения на дланта.Легни на машината за крака и виж как малко да завъртиш краката и те удря в различна част на бедрата

31.01.05
22:43

Ами братле има две теории. Сега се ровя в някви си мускулни атласи и в някой има описани различните глави, какво действие извървшват в другите ги няма. Еми общо взето спорове, които съм чел стигат до становището, че ефекта върхо част от мускула ще е малка както пак ви повтарям за ентипът.
по-здрави

31.01.05
23:13

Абе и аз смятам, че формата на отделните мускули не може да се промени, понеже зависи от мястото на захващане към сухожилията, а това е зададено генетично, но в случая ставаше въпрос за хоризонтална и наклонена лежанка.
А горните гърди са отделен мускул - погледнете някой мускулен атлас. А след като е отделен мускул, би могло да се акцентира върху него. Поне при мен, ако правя наклонена лежанка, чувствам натоварването точно в горната част на гърдите, за разлика от хоризонталната.
Дълго време и за смятах, че е безсмислено да правя разнообразни упражнения, понеже не може да се промени формата на мускулите, но в момента примерно горните ми гърди ги няма никакви, докато гърдите ми като цяло са големи. А според теорията би трябвало и те да се развият синхронно от хоризонталната лежанка ;)
Примерно краката можете да ги развиете само с клякане, понеже се задействат всички мускули на бедрото при него, но не при всички мускули е така. За по - малките мускули, като бицепсите и прасците това също важи, понеже основните упражнения ги задействат цялостно (или почти цялостно).
Но просто хоризонталната лежанка не задейства достатъчно горните гърди.
За гръб също смятам, че са необходими движения в две равнини - хоризонтална (набиране) и вертикална (гребане), за да се развие цялостно, понеже няма упражнение, което да го задейства в целия възможен обхват на движение.

01.02.05
08:35

Абе сериозно ли, били различни мускули ве?
по-здрави

01.02.05
09:32

Да бе Емо, различни са, виж пак в атласа. Горния гръден мускул (или както там се казва) си е отделен. Обаче той доста активно участва и хоризонталния лег. Та за лежанките можеш да правиш наклонена с цел по-различно натоварване. Това, което е грешно е, че може да се изолира външната или вътрешната част на гръдните мускули.
Поздрави  :)

01.02.05
09:38

А да тъка е то там има бая мускулчета, но пекторалисите са два дам. И все пак аз мислих, че пекторалис еди къв си бил от два части или нещо такова абе няма значение има си ги в атласа. Та значи стигнахме до разбирателство!
по-здрави

Хм. Няма атлас пред себе си и може да бъркам, но мисля, че пак грешиш. МИсля, че пекторалис майор и минор са един върху друг, като майор покрива цялата площ, а минор - долната част на гърдите... А това, за което говорим, е нещо като отделна част от пекторалис майор - негова глава, която действително има отделна захватна точка.
Но е точно така братле. Може да се акцентира върху определена част. Нали толкова статии изписахме за множеството моторни влакна в мускулите, които не се включват едновременно във всяко движение, е - където са действащите моторни влакна, там е и акцентът върху мускула. А при това моторните влакна хептен не са отделни мускули, а по - скоро функционални части на един мускул....

01.02.05
11:47

Точно така е Дзвер, двете глави на пекторалиса имат различни захватни точки. И затова би трябвало да има известна разлика при движенията. То и затова се води теоретичния спор, защото били две глави на един мускул, а не един цял.

01.02.05
13:05

http://www.exrx.net/Muscles/PectoralisClavicular.html

Според това тук, горната част на големия гръден мускул (Pectoralis Major) се води като отделна глава, тоест, би трябвало да има различни точки на закрепване. Не съм съвсем сигурен каква е разликата между отделна глава и отделен мускул. Но факт е (поне за мен), че наклонената лежанка ми товари точно тази горната част, докато при хоризноталната лежанка се товари долната -

http://www.exrx.net/Muscles/PectoralisSternal.html

Малкия гръден мускул (Pectoralis Minor) е под големия.

http://www.exrx.net/Muscles/PectoralisMinor.html

01.02.05
13:12

Така де , Петко, и тъй и тъй си тука, да те питам нещо. Понеже явно си се замислял за проблема с горната част на гръдния мускул. На мен ми се струва, че точното място (най-горната час от мускула) се товари най-добре при някои по-странни упражнения като например: полулег с тесен хват и 60-70градуса наклон; раменни преси с дъмбели от лек наклон, като хватът е чуков, а дъмбелите минават отпред; полулег, един дъмбел, хванат с две ръце и вдигаме за предно рамо, като не сгъваме в лактите и др. Това са упражнения предимно за рамо, но ми се струва, че товарят до голяма степен най-високо разположените влакна на горната част на гръдния мускул. Ти как мислиш?

01.02.05
15:50

Естествено, че раменните преси от гърди товарят и гърдите. Това е базово упражнение, и натоварва много мускули. Аз раменните преси с дъмбели ги правя на наклон около 80 градуса, така ги чувствам най - добре. Ако се изправя максимално (90 гр.) и държа дъмбелите встрани, се изолират повече раменете, но аз съм свикнал по първия начин. Това с дъмбела напред не съм го правил, и не мога да ти кажа дали горните гърди взимат участие, но така като пробвам “на сухо” се съкращават и те, нормално е.
Гърдите, раменете и трицепсите са бутателни мускули и при всички видове преси участват и трите заедно.
Изобщо изолираното трениране на отделните мускули в тялото е много трудна задача. Мускулите винаги работят в синхрон и си помагат взаимно, дори и при изолирани упражнения.

01.02.05
15:57

Аз го правя при 50-60 градуса (без мостове) щото при повече чувсвам натоварването в рамената

01.02.05
16:39

Абе за горни гърди 30 градуса стигат, при 45 и повече раменете започват да взимат превес.

01.02.05
22:06

Ae незнаех, че дзвер е писал статии, но нищо! Та братле сорка, но да си чел други теории пък да знаеш, че има и друго мнение.
по-здрави

01.02.05
23:50

[quote author=”Петко К”]Абе за горни гърди 30 градуса стигат, при 45 и повече раменете започват да взимат превес.

Точно така аз не съобразих правилно градусите

02.02.05
10:04

Хайде сега, няма и за геометрия да спорим :lol:

02.02.05
15:53

Всичка трябва да е уточнено понеже и начинаещи четат и ще вземат да се мъчат на 70 градуса да си пържат раменете  :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1