23.05.09
12:29
Привет!
Преди 8 месеца скъсах медиален менискус. Не съм опериран, мястото още е чувствително и често боли. Въпреки това ще почна да тренирам. Събирам идеи за методика на трениране, трикове или ако някой има опит в тази насока, нека сподели.
За сега обмислям тренировка с наколенник, упражнения почти изцяло на машини, пълно отсъствие на тренировка за крака. Упражненията не трябва да използват краката за стабилизатори (поне до колкото е възможно). За съжаление и кардиото не е възможен вариант.
Тренировъчен стаж 3+ години, но от 2 не съм тренирал, така че може да се смята за нулев (в началото).
23.05.09
14:02
Аз имах усукани / разтегнати връзки на коляното (лекарите така и не миказа какво точно им има) и общо взето 5 месеца никакви упражнения за крака и като цяло правих упражненията за горната част на тялото от седнало/легнало положение. Като цяло избягвах дългото вървене, носене на тежко, изкачване на стълби... всичко, което може по някакъв начин да ми навреди. Най-трудно ми беше при тренировките за гръб, защото там базовите упражнения са със свободна тежест.
Като почна да отминава болката започнах и леки тренировки и така се възстанових напълно. Възстанови се с времето контузията, но на всяка тренировка си превързвах коляното с ластичен бинт за да няма гафове :)
Общо взето всички лекари ми казваха, че фитнеса не препоръчителен, но аз си ходих :) . Ако тренираш с партньор може да го помолиш да ти слага тежести или да ти ги подава, защото дори и да не стоиш прав по време на дадено упражнение, като си слагаш тежест или като си вземеш дъмбел се товари и коляното.
23.05.09
14:12
Аз ходих на ядрено-магнитен резонанс. Няма усукване, няма разтягане - направо е скъсан на две... Ти пак като си продължил да тренираш е добре - значи пак не те боли много :) И аз най-вече проблемите ги виждам в тренирането на ръцете и товаренето на щангите.. затова и съм се спрял все на машини с фиксиране на тежестта.
23.05.09
15:45
Аз имам почти пълно скъсване на двата менискуса, десният беше много зле, на ръба, а левия малко по-добре. Получих го при хак клякане с щанга, още на загрявката. Изгубих страшно много от обиколката на бедрата, а и досега десният ми крак е видимо по-малък от левия. Докторът каза, че няма да остана инвалид само защото съм млад, искаше да ми прави операция, а после да ми бият инжекции с хиалуронова киселина в ставата, но отказах. Пих хондропротектори, от които нямаше никаква полза, а после минах на хомеопатични и постепенно се възстанових. Имам лекарска забрана да тренирам крака, а си клякам вече със 120, това е около две години след травмата. Първите месеци след контузията правих следната тренировка за крака, задължително с наколенки
1. Бедрени разгъвания 5х15 с 5 кг
2. Глутеус машина по 5 серии за външна, вътрешна и задна част по 15 повторения с 10-15кг
Това можех да правя, дори да клекна без тежест ми причиняваше болка, както и ходенето пеша, дори стоенето прав дълго време. Трябваше около 7-8 месеца преди да почна да тренирам сериозно, но все пак моите менискуси не бяха напълно скъсани, така че в твоя случай не знам как ще е. През цялото време бях сигурен, че е по-добре съвсем леко да тренирам, колкото да влиза кръв, вместо да си дам пълна почивка и да атрофират мускулите. Желая ти успех и бързо възстановяване. Аз като излязох от лекарския кабинет след като ми съобщи диагнозата, едвам не се разплаках, ама няма как, случват се и такива неща.
П.С. Никакво кардио не съм правил съвсем до скоро, защото макар че кляках, не можех да завъртя и един път педалите на колелото, камо ли да бягам. Мъртва тяга не съм спирал да правя, но много по-леко го давах там и с наколенки.
Мнението беше редактирано от Ultima Ratio на 23.05.09 15:48.
23.05.09
16:13
Това, че не си си направил операция, може би е добре. Понякога лекарите въобще не знаят за какво става въпрос. Втория лекар, при когото ходих беше спортен, специализиран в областта. Същия субект ми каза, че коляното ми е здраво и проблема бил в кръста и разбираш ли имам дискова херния :). След като си направих снимка излезе, че на кръста му няма абсолютно нищо.
26.05.09
21:34
@Ultima Ratio мерси за инфото. При мен положението е по-зле .. аз и без тежест не мога да клекна. А моментът със съобщаването на диагнозата ... да, не се забравя :(
@S7oMaN40 за лекарите нямам съмнения. Най-добрите са ме съветвали и мнението не е от едно място. Да не говорим че имам ядрено-магнитна снимка на коляното - еднозначно доказателсто. Такива работи си правят даже само футболистите, понеже е скъпо, а като цяло не помага. Операция не бързам да правя, но предполагам до 2 години ще се навия.
На мен като цяло въпросите ми бяха за тренировките на горната част на тялото. Под кръста да тренирам е абсурд. Значи си оставам с моите убеждения - машини; неща, където не се налага да товаря много щанги; фиксирани траектории на движенията; упражнения къде краката най-малко участват като стабилизатори.
Обмисли варианта за по-ранна операция.
Разпитай подробно и за евентуални усложнения от забавяне на операцията.
Мнението беше редактирано от exstasy на 27.05.09 00:07.
27.05.09
10:21
казано от exstasy на 26.05.09, 23:53:
Обмисли варианта за по-ранна операция.
Разпитай подробно и за евентуални усложнения от забавяне на операцията.
И това ще направя, но покрай ученето не ми остава време и затова се въздържам да я правя сега. Иначе до колкото знам 2-3 години съвсем безнаказано може да се отлага..