25.05.09
09:37
Здравейте, от всичко което прочетох, не ми стана ясно къде греша. Момиче съм и тренирам за сваляне на тегло. На ден изяждам 2 филии черен хляб и парче обезсолено сирене или варено месо на обед, а през останалата част от деня - плодове и зеленчуци. На всеки 2-3 дена, като не тренирам, ям повече въглехидрати, но такива като кафяв ориз, варен картоф и май тва е всичко. На тренировки правя много кардио - 40 - 45 мин велоергометър, 5 пъти седмично, а също и тренирам за всяка част от тялото с уреди и гирички.
Проблема ми е че първите 2 седмици като започнах, свалих общо 4-5 кг. Третата седмица (в края на която съм сега) свалих само половин килограм. На какво се дължи тази рязка промяна, нормална ли е или се дължи на грешка в диетата?
Не взимам хран. добавки, висока съм 170 и сега тежа 72кг.
По принцип в началото на диетата се изхвърля вода - за това и така си свалила рязко няколко кг. И винаги със задълбочаването на диетата нещата стават все по трудни и трудни :)
Но като гледам храненето ти е доста малко стреми се да хапваш повечко като се храни балансирано. Наблегни на месо, ядки, яйца, риба ... от въглехидратите - кафяв ориз, овесени ядки...
Също така според мен 5 тренировки седмично е много, не оставаш на организма да се възстанови достатъчно и много лесно ще изпаднеш в застои.
Успех.
казано от Vessi на 25.05.09, 10:04:
Този ориз и картофи в коя част на деня ги похапваш ?
Хапвам ги на обед или в ранния следобeд, вечер съм само на салата.
25.05.09
15:29
Ако си на -500ккал. 1/2 кг. е нормалното сваляне за една седмица, така че so far so good. Няма от какво да се притесняваш. Пък и не гледай седмица за седмица, а месец за месец. Освен ако не спазваш строга диета и не тренираш 3-4 пъти на ден отслабването ще протече сравнително бавно. Две месеца - 5-6кг. Това е напълно в реда на нещата. Иначе както каза колегата тези -5кг. първите 2 седмици се обясняват с голямото количество вода което първоначално се губи.
Така е, не е задължително всяка седмица да сваляш точно по един и същ начин- една седмица може да си свалила малко повече от следващата или обратното, то са индивидуални нещата. Трябва ти само повече търпение. ;-)
26.05.09
16:20
Може би това че не сваляш килограми с очакваните темпове се дължи на факта, че трупаш мускулна маса за сметка на мазнините?
Но все пак не е важно колко тежиш, а как изглеждаш, нали? Една по-стегната фигура е по-важна от цифрите на кантара.
А лятото по принцип е благоприятен период за премахване на излишните килограми, така че горе главата, скоро сигурно ще влезеш в идеалната си форма. :-)
казано от mellifluous на 26.05.09, 16:20:
Може би това че не сваляш килограми с очакваните темпове се дължи на факта, че трупаш мускулна маса за сметка на мазнините?
Но все пак не е важно колко тежиш, а как изглеждаш, нали? Една по-стегната фигура е по-важна от цифрите на кантара.А лятото по принцип е благоприятен период за премахване на излишните килограми, така че горе главата, скоро сигурно ще влезеш в идеалната си форма. :-)
Тя ако трупаше маса щеще да стане по-тежка, отколкото да сваля. Все пак мускулите тежат повече от мазнините, пък и за една жена е доста по-трудно да качи маса, отколкото един мъж.
казано от mellifluous на 26.05.09, 16:20:
Но все пак не е важно колко тежиш, а как изглеждаш, нали? Една по-стегната фигура е по-важна от цифрите на кантара.А лятото по принцип е благоприятен период за премахване на излишните килограми, така че горе главата, скоро сигурно ще влезеш в идеалната си форма. :-)
Ами и на мен ми мина през акъла дали не трупам мускулна маса за сметка на мазнините, ама едва ли 3-те килограма от втората седмица, през третата са станали мускули. ;-) Пък и аз не се храня по начин, който позволява трупане на мускули.
казано от COOLbaby на 26.05.09, 18:38:
Ами и на мен ми мина през акъла дали не трупам мускулна маса за сметка на мазнините, ама едва ли 3-те килограма от втората седмица, през третата са станали мускули. ;-) Пък и аз не се храня по начин, който позволява трупане на мускули.
И аз това се загледах ей сега - парче варено месо, парче сирене, 2 филийки хляб, в добавка с плодове и зеленчуци - прилича на глад и голям калориен дефицит, макар да ги няма количествата в поста ти...Смятала ли си колко ккал приемаш на тази диета? Ако не ти е съгласно ОКБ, а е по-малко, това е чудесна причина за всякакъв застой.
27.05.09
04:11
Кантара не е достатъчно мерило дали сваляш или не,особенно при начинаещите.Огледало и сантиметър.Другото е,че правиш грешка която я прявят всички начинаещи,които искат да свалят кг и най-често жените.Приемаш повече въглехидрати за сметка на белтъчини.Въглехидратите ги приемай в часовете преди тренировка и те да са около 1гр на кг.Останалата храна да е високо белтъчна.Относно мазнините-жените имат нужда от малко повече мазнини отколкото въглехидрати,затова можеш да си позволиш малко повече-до около 1гр на кг.,но само полезни(ядки,зехтин)Започваш тренировката с 40-50 мин тежести,а не както правят повечето първо кардио и след това тежести.Кардиото е до 30мин след тренировката или сутрин на гладно.
казано от inis9 на 26.05.09, 21:31:
И аз това се загледах ей сега - парче варено месо, парче сирене, 2 филийки хляб, в добавка с плодове и зеленчуци - прилича на глад и голям калориен дефицит, макар да ги няма количествата в поста ти...Смятала ли си колко ккал приемаш на тази диета? Ако не ти е съгласно ОКБ, а е по-малко, това е чудесна причина за всякакъв застой.
Инис, твоят пост окончателно ме накара да си сметна ОКБ, а винаги съм била скарана с таблиците и цифрите и бавно загрявам що се отнася до тях, защото принципно не им вярвам. Но сега ще карам като по книга, за да ми е всичко точно.
ОКБ-то ми е 1893
В досегашната си диета в един обикновен ден съм приемала
въглехидрати 60 гр
белтъчини 100 гр
мазнини (получени чрез зехтин) 20 гр
Или в калории 820 (без калориите от плодове и зеленчуци)
Излиза че действително имам голям калориен дефицит. Значи е възможно заради това да се появи застой, така ли? Като изключим, разбира се, нормалното рязко отслабване в началото. А нормално ли е да има застой след втората седмица, той не се ли появява след месец - 2?
А както е според правилата на НВД, трябва да приемам :
белтъчини 180 гр
въгл. 70 гр
мазнини 100 гр
и така се получава ОКБ-то ми
казано от 666_Deni_666 на 27.05.09, 04:11:
Кантара не е достатъчно мерило дали сваляш или не,особенно при начинаещите.Огледало и сантиметър.Другото е,че правиш грешка която я прявят всички начинаещи,които искат да свалят кг и най-често жените.Приемаш повече въглехидрати за сметка на белтъчини.Въглехидратите ги приемай в часовете преди тренировка и те да са около 1гр на кг.Останалата храна да е високо белтъчна.Относно мазнините-жените имат нужда от малко повече мазнини отколкото въглехидрати,затова можеш да си позволиш малко повече-до около 1гр на кг.,но само полезни(ядки,зехтин)Започваш тренировката с 40-50 мин тежести,а не както правят повечето първо кардио и след това тежести.Кардиото е до 30мин след тренировката или сутрин на гладно.
Дени, на този етап при мене сантиметъра и кантара са на почти едно и също мнение и единия като покаже застой, и другия го показва. Само огледалото показва по-различно и то е по-стегнато тяло. Имам един въпрос относно тренировката - кардиото го разделям на 2 - преди и след тренировката. Причината е, че е толкова интензивно, че не го успявам наведнъж. Има ли важни последици от това?
Ще съм благодарна на мнение относно въпросите ми и приема на храната преди и сега, фитнеса си е сложна работа :)
В крайна сметка ако всичко е ок мисля да опитам новата ми НВД и да видя резултата до седмица - 2
28.05.09
05:06
Преди тренировка е безмислено.Ще изгориш част от гликогена без да пипнеш мазнините и тренировката ако продължи по-дълго ще рзграждаш мускул защото някъде по средата ще изгориш малкото гликоген останъл в черния дроб,а този разпад на мускул е различен от този при хипертрофия.Мускула се използва за енергия.Затова преди тренировка мойеш 5 минути на велоуаргометъра за загрявака,но не и кардио.А итензивно кардио се прави не повече от 20-30 минути.Ти си избери след тренировка или сутрин на гладно.Един и същ ефект ще има.НВД-то е ОК.
И при мен имаше точно такова нещо с свалянето....не е страшно, задръж така още 2-3 седмици и ще видиш. НО - непременно, подчертавам дебело, непременно качи мазнините - поне 1гр. на кг. телесно тегло. Ти в случая просто трябва да ядеш повече мазнини. 1000 ккал. дневно е грешка и загуба на време и нерви покрай гладуването - няма ефект. Качи ккал, наблегни на мазнините.
Двуразово кардио преди и след тренировка си е лошо, както и да го погледнеш. Аз съм правила същата грешка, няма смисъл да я повтаряш. Както пише по-горе - след тренировка само.
Успех и