29.05.09
21:02
искам да променя малко програмата си за краката.
кога и по колко на седмица мога да правя спринтове?какъв обем ще е адекватен за стимулиране на бързина,експлозивност,мм и сила?
имам си наум няколко потребителя които се надявам да отговорят.очаквам профеионални отговори :)
поздрави
Темата беше редактирана от tra^la^la на 29.05.09 21:09.
Маса може да се качи инцидентно, в резултат на новото натоварване. На сайта има програма за маса чрез спринтов, но не смятам, че може да се очакват особенни резултати.
Иначе за експлозивност 50-60 метра максимално възможно темпо, поне 4-5 мин почика между отделните бягания, като усетиш, че темпото намаля в следствие на умора прекратяваш тренировката. Вероятно в следствие на по голямата експлозивност ще ти нарасне и силата, но не колкото от истинска силова тренировка.
Спринтът, според мен, е добро суплиментиращо упражнение за всеки, който не е спринтьор. Пробвай да видиш как ще ти се отрази.
казано от usgsus на 30.05.09, 11:55:
... но не смятам, че може да се очакват особенни резултати.
.
А тези ти “очаквания” от какво са породени? Не мислиш ли, че е по-добре да четеш по въпроса, да пробваш, да четеш, да пробваш.. поне няколко пъти и чак тогава да даваш някакви радикални изказвания... Аз познавам спринтьори с доста маса в краката, без да са правили щанги, за разлика от масовите спринтьори, което пак не означава, че е абсолютна истина.
към автора на темата: Имаше някъде по темата програми и на Ерик Креси, поне само за това се сещам в момента, иначе 100% има много материал...
казано от jalokin на 30.05.09, 18:53:
към автора на темата: Имаше някъде по темата програми и на Ерик Креси, поне само за това се сещам в момента, иначе 100% има много материал...
Има доста информация,но е обща-сила,експлозивност,бързина.в няколко теми намерих комплекси от упражнения включващи и спринт-а,но нищо което да ме ориентира.Не съм доволен от това което намерих във форума обаче.Смятам да тренирам краката основно с тяга и спринтове.какво би било адекватното натоварване за стимулиране на мускула при положение,че досега тренирах краката във фитнеса с машини и свободни тежести? :)
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 30.05.09 21:12.
казано от tra^la^la на 30.05.09, 19:40:
Има доста информация,но е обща-сила,експлозивност,бързина.в няколко теми намерих комплекси от упражнения включващи и спринт-а,но нищо което да ме ориентира.Не съм доволен от това което намерих във форума обаче.Смятам да тренирам краката основно с тяга и спринтове.какво би било адекватното натоварване за стимулиране на мускула при положение,че досега тренирах краката във фитнеса с машини и свободни тежести? :)
Ами нормално във форума да няма, по-голямата аудитория тук се влечат от културизма->тренират като културисти-> малко тичане, главно кросове. Има има информация за спринтове, търси нещо за бойни атлети или нещо на новите кондиционери отвъд океана.
Съжалявам, че се намесвам в темата с моя въпрос, но бих искал да попитам следното нещо: Тренирам за мм и в момента усещам, че качвам добре. Но последно време забелязвам, че краката ми, които от една страна растат стават и по- мазни и така в крайна сметка крака ми става доста голям. Мазнините ми се натрупват в горната част на бедрото и наистина в момента не ми харесва, но не искам да спирам програмата си за мм, само заради краката. Тренирам от 3 месеца, на 18 години съм и предвид лятото искам да си пооправя краката, поне доколкото е възможно. Чудих се дали ако правя 2 пъти в седмицата кардио (примерно на колело) или да тичам ще се поизчистят и пооправят малко краката. В тези дни възнамерявам да приемам повечко ядки, за да компенсирам в известна степен загубените калории. Какво мислите за идеята и дали би била успешна?
31.05.09
09:11
Мисля, че 3 тренировки на седмица са добре след като няма да правиш тренировка за крака(само мъртва тяга де, но ...). След това като обем мисля, че сoвалките са подходящи за твоята цел. Нещо от рода на 6х50 или пък 10х25 последвани от почивка от рода на 5-10 мин, като с всяка следваща тренировка увеличаваш разтоянието докато стигнеш до 50м. . И това го повтаряш 3 пъти да кажем. Друга тренировка, за която се сещам е спринтираш 100 метра след това се връщаш до началната позиция с ходене и го повтаряш 10 пъти с 2 мин. почивка на 5 спринта или пък 5 пъти така по 200 метра с 2мин. почивка на 3 спринта, може и да ги комбинираш 5х100 и 3х200. Виж тази статия също може да ти помогне http://figureathlete.tmuscle.com/readArticle.do?id=1509385 . Общо взето това е, което се сещам, което съм прочел като тренировка и може да ти свърши работа. Мисля, че няма нужда от обща информация ...
Мнението беше редактирано от difference на 31.05.09 09:14.
Статията е перфектна.нещо такова ми трябваше,как съм я пропуснал в т-нейшъна не знам.мерси
31.05.09
20:18
човек съществува и такъв вариян да не разбираш английски :) затова ще те помоля да преведете...и на мен много ми трябва адекватен отговор за спринтовете...благодаря предварително
програмата е
-10х25 метра спринт
-почивка 1 минута между отделните псринтчета
-почиваш 10 минути
-и пак правиш 10х25 метра спринт с 1 минута почивка между тях’
загряваш добре преди началото,и всеки спринт го започваш бягайки вече леко-не ти трябва стоящия старт на спринтьорите
също казват,че това би заместило адекватна тренировка на краката в залата.ако тренираш крака на всеки 5 дни,значи ще правиш спринтове на 10 дни.
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 31.05.09 21:10.