03.02.05
14:17
не знам дали на тая тема мястото й е тука, но според мен е важна..искам да ви питам кво мислите за мускулната треска - знак за добра и стойностна тренировка или пък за претрениране....понеже аз невинаги усещам кога е “добра” и кога “лоша”, реших да ви питам вас ??? :?:
Има много теми за мускулната треска. Там е изписано доста. Лично моето мнение е да не и обръщаш внимание.
Мускулната треска означава че се е отделила много млечна киселина в мускулите. Млечната киселина се образува от разграждането на глюкозата (наричана още кръвна захар, е главния въглехидратен източник на тялото). Увеличеното ниво на млечната киселина в кръвта значи, че навлизането и в кръвообращението надвишава нивото на изхвърлянето и. При тренировка с тежести се използва голям капацитет енергия на тялото (над 50%), тогава тялото разчита за гориво въглехидратите, а колкото повече от тях ползва, толкова повече и млечна киселина се използва :( Не знам защо хората взимат аспирин след тренировка “за да намалят мускулната треска/млечната киселина”, като от химията знам, че киселина не се неутрализира от киселина :? ) Всъщност самата млечна киселина не е причината за мускулната треска. По време на упражнения нервната система предпазва тялото от преразход на кислород, след като усети че едикъдеси кислорода намалява, тя намалява притока на кръв там, следователно се получава и умора. На това същото място по време на тренировка се повреждат мускулните влакна и от самата им повреда идва мускулната треска. Млечната киселина не се задържа в мускулите - тя работи по време на упражненията като гориво, образувано от глюкозата!
Правилната програма може да направи млечната киселина полезна, тъй като е по-добре да се стимулира производството и, защото се използва за гориво. В някои енергиини напитки също се задържа. Водата с глюкоза по време на тренировка също помага! При аеробни упражнения (енергиен капацитет под 50% )трудно ще имаш мускулна треска (освен ако не изпълняваш упражненията правилно), защото при дълги бягания например се поддържа едно темпо и нивото на млечната киселина е високо, но нивото и е балансирано, защото капацитетът и на използване е равен на капацитета и на изчерпване! “Добрата” мускулна треска означава да не се претоварваш прекалено много, т.е. да имаш треска не повече от ден два. Ако след този период продължваш с нея значи има нещо нередно (или си се претренирал прекалено много или отиди на лекар). За да намалиш болката възстановявай добре - протеин, амино, здрава храна, сън и т.н.
Не знам дали стана много ясно, но е горе-долу това!!! Ако бъркам нещо някой да ме поправи!
03.02.05
15:24
доста беше изчерпателен,YODA… :) мисля, че вече съм наясно 8) Благодаря