12.06.09
15:03
Въпроса е следния: каква е разликата м/у двете упражнения - изтласкване на щанга от хоризонтален лег и същото упражнение на смита?
На смит машината правя с 80кг. 4 повторения като личен рекорд, на лежанката не е така - 75 ми е 1rep max-a. Затова тренирам с лоста вече, не на машината - просто ми се струва, че има нещо нередно. Усещам гърдите еднакво добре тренирани както със свободни тежести, така и от машината.
Смита е машина, щангата е свободна тежест. Разликата е, че на машината изключваш стабилизиращите мускули от играта, понеже не се налага да стабилизираш щангата, само движиш нагоре-надолу. Също така, на смит машината имаш една фиксирана траектория (право нагоре), докато при лоста щангата се движи по-скоро по дъга, т.е., имаш едно естествено движение, според структурата си, докато смита те ограничава.
12.06.09
15:26
Разликата мисля, че е в това, че на смит машината не трябва да се стремиш да балансираш лоста, откъдето идва и по-голямата сила. Аз лично не съм тренирал със смит машина, но така съм чел/гледал.
ЕДИТ: Опа, Петко К ме изпревари, а го е обяснил и по-изчерпателно.
Мнението беше редактирано от UltraVisioN на 12.06.09 15:28.
Тренирай на Смит машината когато си сам и няма кой да ти помага,иначе със свободни тежести е за предпочитане.
казано от Петко К на 12.06.09, 15:21:
Смита е машина, щангата е свободна тежест. Разликата е, че на машината изключваш стабилизиращите мускули от играта, понеже не се налага да стабилизираш щангата, само движиш нагоре-надолу. Също така, на смит машината имаш една фиксирана траектория (право нагоре), докато при лоста щангата се движи по-скоро по дъга, т.е., имаш едно естествено движение, според структурата си, докато смита те ограничава.
Тоест смит изолира гърдите от останалите помощни мускули, което се отразява добре на качването на маса? Ако искам повече сила, да си тренирам със свободна тежест - лост.
На смит се използват по-големи тежести и стабилизиращите мускули не могат да се справят. Тяхната задача е да стабилизират и ставите, не само тежестта. Това особенно важи за рамото. Когато цялата сила падне върху ставната капсула не е добре, това е структура, която не бива да се деформира.