11.05.09
11:01
Тренирам вече 7 месеца и като цяло почти всички мускулни групи се развиват с изключение на горната част на гърдите и седи някак си хлътнало и не изглежда много добре.Изчетох доста теми по въпроса,но искам конкретно да попитам дали предното рамо в случая пречи на развитието на горната част на гърдите.Наистина при мен рамото ми е доста развито(най-развития мускул от тялото ми) и ако наистина пречи,да спра ли да го тренирам(поне предно рамо).
11.05.09
11:58
Не мисля, че рамото би могло по някакъв начин да пречи на развитието на гърдите, по-вероятно е горната част да ти е слабата мускулна група(всеки има такава), просто наблегни повече на нея в тренировките, няма начин да не се развие :)
Рамото не ти пречи на развитието на гръдните мускули. Започвай тренировката си за гърди с полулег. Ако правиш флайс, той също нека бъде от полулег.
Може да пречи, ако на наклонена лежанка буташ повече с предното рамо и трицепса, вместо с гърдите. Увери се, че плешките са ти събрани назад, гърдите са изпъчени и лоста пада точно над ключиците. И спускай задължително до долу. Прави същото и с дъмбели. И се увери, че горната част на гърдите работи. Ако не чувстваш, че работи, значи ти куца техниката.
11.05.09
14:57
Изглежда и техниката не ми е много правилна,защото наистина чувствам много силно натоварване на рамото при полулега.Ще взема предвид препоръките и ще пробвам да се коригирам.
Съставих си програма с приоритет горна част на гърди,но не знам дали е много подходяща.
1.Полулег с лост (малко по-тесен хват с лактите навън)
2.Полулег с дъмбели
3.Тука се чудя дали да сложа тилен лег или кофички
4.Флайс (редуване на горен,тилен и долен лег)
Много исках да сложа пек дек или кросоувер,но в залата където ходя няма нито уред за пек дек,нито портален скрипец.След месец това ще се промени.
03.07.09
21:30
Подновявам темата,за да не отварям нова.Повода е нещо,което четох в книжката на Арнолд за гърдите.Там той дава пример с някакъв културист(не мога да се сетя име),който има твърде развити делтовидни мускули и специално за гърди е правил Полулег с дъмбели.Интересно ми е как ще тълкувате думите на Арнолд след като пише,че онзи е правил “...a lot of incline dumbbel press” и само това(цитирам по памет).Какво означава това?Примерно мога ли да увелича сериите на полулега с дъмбели,за сметка на други упражнения?
аз си мисля че е нормално да ти е по назад горната гърда ... щото когато почнеш да развиваш гърди парво се развива външната част и долната .... аз не бях обарнал много внимание на горната гърда и ми изостава кат теб и почнах да прая с дамбели полулег... и след няколко месеца .. се осети доста ефект ! само от дамбелите ся редувам и с щанга ! правя кам 3-4 серии 10-8 повторения !
Мнението беше редактирано от radoslav1 на 03.07.09 21:38.
казано от RogerF на 03.07.09, 21:30:
Какво означава това?Примерно мога ли да увелича сериите на полулега с дъмбели,за сметка на други упражнения?
Може, разбира се.
04.07.09
11:18
Добре тогава,какво ще ме посъветвате?Досега правих 14 серии за гърди(7 за горна и 7 за долна част).Примерно ако си променя програмата така:
10 серии Полулег с дъмбели
3 серии за долна част на гърдите(кофички или кросоувър)
Така дали ще претренирам?
Ако всичко останало расте, а гърдите не растат има 2 причини - или ги претренираш, или не ги тренираш - буташ основно с рамо и трицепс. По-горе в темата Петко е писал за правилната техника. Ако вече си оправил този проблем и пак няма ефект явно претренираш. Не си споменал стаж, но като цяло мисля, че 14 серии са доста за гърди, които въобще не са чак толкова голяма мускулна група, колкото много хора мислят.
Според мен правилна техника, подходящи работни тежести и 3 упражнения в 9-10 работни серии е напълно достатъчно. За твоите нужди - 4 серии полулег, 3 серии лег и 3 серии флайс от полулег мисля, че ще бъде ок. Внимаваш да буташ с гърди, пълна амплитуда и си вдигаш работните тежести и резултатите няма да закъснеят.
04.07.09
13:01
Написал съм 14 серии,но винаги правя една загряваща,не знам дали загряващите трябва да се броят?Правил съм и с 10 серии и чувството е сякаш изобщо не съм тренирал.
Техниката мисля,че я усвоих,правя точно както описанието на ПеткоК.Но мисля,че нямам просто възможност да изолирам предното рамо.Толкова много се разви гадюхата му,че имам чувството,че заема част от мястото,което се полага на гръдните мускули :)
Иначе ъгъла не знам как е.Когато мога правя на фиксираните наклонени лежанки за лостове.Kогато изпозлвам пейка не повдигам много,така че не мисля,че ъгъла е голям.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 04.07.09 13:48.