08.07.09
14:04
Ами имам тренировка за гърди в понеделник. Тя включва следните упражнения:
Вдигане от лег с дъмбели/щанги
Флайс от полулег с дъмбели/щанги
Флайс от тилен лег с дъмбели/щанги
Вдигане на дъмбели с наклон назад (имам го по програма, но в залата няма уред с наклон от 30 градуса и го пропускам )
Тренирам с тази програма от 2 месеца, но не ми харесват резултатите. Увеличил съм кг. само на флайс а на лежанката не съм увеличавал с нито един кг. и затова си помислих да вмъкна някои упражнения и в петък - тренирам понеделник, сряда и петък.
Та какви упражнения мога да вмъкна в петък ? Пак ли същите да са или примерно кофички и лежанка само ?
08.07.09
14:35
Колко стаж имаш в залата ? До колкото разбрах искаш да тренираш 2 пъти седмично гърди ? и аз преди така тренирах но ефект не видях.... тренирай гърдите 1 път седмично, оправи си яденето може и креатин да си купиш, прави пирамида на лежанката, примерно 10,8,6,4 повторения на полулега също така... ако искаш вкарай кофички, и накрая 1 флайс 3 серий 10-12 повт. Айде успех :)
казано от Никола на 08.07.09, 14:39:
И аз обичам флайса с щанги...
:D просто така е написано в програмата, тя е на компютъра и само копирах от там ...
Тренирам от 2 месеца с тази програма, но проблемът е че пирамида малко трудно ще направя защото тежестите са малки. Не взимам никъкви хапчета и нямам намерение да го правя.
начи пирамидата както ти казаха траибва се прай така 10 , 8 ,6 ,и колкото можеш ! ще гледаш да свагаш подходящи кг ... парвата серия с малко кг колкто да разгрешш мускулите и после си преценяш ! и малко по малко ще избутваш повече ... макса ще почнеш да го буташ повече повторения
08.07.09
15:04
Вдигай с по 4 кила на лежанката на всяка серия колкото да можеш да направиш серията.
праив лег и полулег с дамбели или щанга редувай ги ! и останалтоо флайс раоти кофи ... няма нужда 2 тренировки .... така няма да напреднеш
1 тренировка е предостатъчна. В нея да фигурират - полулег, хоризонтален лег и флайс. Флайса го разнообразявай с кросоувър или пек-дек.
Ами лежанката като упражнение не ми допада особенно, защото не изолира много гърдите. В смисъл за упражнението се изисква и рамо и трицепс и гърди. За това си мислех да вкарам в петък друго упражнение за гърди което да е като кофички или подобно което да изолира гърдите повече.
А можете ли да ми препоръчате упражнения с които да заместя старите за да си променя леко програмата, защото наистина за гърдите не виждам голям ефект от тази тренировка, а другите части от тялото ми смятам че се развиват добре. Написал съм в първият си пост каква ми е програмата за гърди.
08.07.09
21:52
Нищо не може да замени пълноценно “лежанката”
казано от Траян Атанасов на 08.07.09, 21:52:
Нищо не може да замени пълноценно “лежанката”
Да, ако си трибоец.
Иначе, ако става въпрос за развитие на гърдите, доста хора не извличат полза от лежанката, и според мен е доста надценено упражнение. Там хората само се мъчат да бутат големи тежести с половин амплитуда, с мост и с помощ от приятел :)
Спокойно може да се мине и без нея и да се смени с наклонена лежанка, изпълнявана с перфектна техника разбира се. Плюс едни кофички и флайс е ефекта върху гърдите ще е отличен. Разбира се, ако се прави правилно и лежанката е отлично упражнение, но все пак си има много пълноценни заместители.
Вчера като бях в залата ми беше малко мързеливо и се загледаш кой до къде бута лоста специално за лег.Повече от половината ‘мъчещите се” сваляха лоста до едва половината от възможната амплитуда,но пък пъшкането и дисковете отстрани на лоста бяха с различни цветове и доста.Има ли смисъл от 3-4 некачесветни повторения,с риск да се претрепеш с хубавата тежест и вкрайна сметка да си натоварил само ръцете?
Гръдните мускули работят най-много в долната част на движението, като избутваш лоста от гърдите до към средата. След това трицепса добутва тежестта. Сами си правете сметката.
09.07.09
17:18
казано от Петко К на 09.07.09, 09:20:
Гръдните мускули работят най-много в долната част на движението, като избутваш лоста от гърдите до към средата. След това трицепса добутва тежестта. Сами си правете сметката.
Тоест, ако се тренира достатъчно добре трицепса, на лег-а спокойно може да се вдига до половината или до 2/3 от амплитудата, за да се избегне възможно претрениране или по-скоро некачествено възстановяване, което може да се получи при допълнителното натоварване на трицепса. И може ли същото да се прилага при движенията с дъмбели от лег и полулег?
П.П. Зададох въпроса малко като идиот, но винаги съм се чудил за това :roll:
09.07.09
17:49
Отговорът е,че възстановяването на трицепса не се диктува от тренировките,а от храненето и почивката.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.07.09 17:49.
казано от Петко К на 09.07.09, 09:20:
А това важи ли за лицевите опори? След като слеза напълно до доло, като почна да избутвам от начало гърдите, докато ръцете ми образуват 25-30 градуса ъгъл, и после трицепсите довършват изправянето на ръцете напълно в лактите, докато се изправя напълно?
Да, същото е. И при кофичките и при пресите с дъмбели. Което не значи, че трябва да правим половинки.
казано от Петко К на 09.07.09, 18:12:
Да, същото е. И при кофичките и при пресите с дъмбели. Което не значи, че трябва да правим половинки.
Това означава ли (както в моя случай), че като тренирам гърди и трицепс в 1 ден, и тренирам гърдите преди трицепсите, трябва да правя 2 упражнения за трицепс, вместо 3, защото трицепса е умерено натоварен от предишните упражнения за гърди?
09.07.09
18:41
казано от Pandiz на 09.07.09, 18:20:
казано от Петко К на 09.07.09, 18:12:
Това означава ли (както в моя случай), че като тренирам гърди и трицепс в 1 ден, и тренирам гърдите преди трицепсите, трябва да правя 2 упражнения за трицепс, вместо 3, защото трицепса е умерено натоварен от предишните упражнения за гърди?
“Трябва” е относително,прави каквото искаш.Иначе да,2 упражнения след като си бутал на кофички и на лежанка му стигат.Аз трицепс и бицепс директно не съм тренирал не помня от кога...
Ами благодаря на всички изгазали се по темата.
Имам само още един въпрос. Тъй като обратният лег се затруднявам да го правя а кофичките са ми още по-трудни можете ли да ми кажете упражнение за долната част на гърдите ?
чакай малко ся... тва че нещо ти е трудно не значи че не траибва да го правиш... има друго упражнение флайс на обратен лег ... ама ти се мъчи да праиш кофи и обратен лег щанга .. щото лесна работа в фитнеса няма сичко е зор
Кофичките винаги се мъча да ги правя. Днес имах, но мога да направя само 1-2 и рамената ме заболяват. А на обратен лег ми е трудно да ги правя заради трицепса. Когато дадено упражнение ми е трудно просто свалям тежестта за да мога да го направя правилно, но при кофичките немога да сваля тежест а при обратният лег я правя с една машина при която щангата се движи само нагоре и надолу ( забравих й името ) и там ми е трудно когато се спусне надолу. Проблемът идва от това че няма отделна машина за обратен лег във фитнеса и когато използвам една стойка за да легна на обратно е много неудобна.
еми кофите праиш 1-2 ... после на друг трен пробваш 2-3 и така... пък за обратния лег що го праиш правилно с колкто кила можеш то лека по лека ще качваш тежести ,не може дадено упражнеения което ти е трудно изведнаж да праиш с много тежести или да почнеш да праиш кофи изведнаж
Ами там е проблема че на обратния лег го правя без тежести дори, самата машина има съпротивление предполагам защото не ми изглежда чак толкова тежък самият лост. Странното е че първите 2 месеца които ми бяха редовни можех да направя 4-5 кофички една след друга, след това имах 1 седмица почивка ( бяха минали 3 седмици трениране ) и още 2 седмици пропуснах и сега като се помъча дори 1 ми е трудно и ме заболяват раменете.
Доколкото си спомням и Пулоувър пак беше за долната част на гърдите .. та наистина ли е за там ?
13.07.09
19:51
Сигурен ли си, че имаш гърди, че да се безпокоиш за долната им част?
Ами не искам просто да изостават от другата част на тялото по развитие, защото по програма имам да тренирам долната част, но тъй като немога да си направя упражнението и се чудих за друго такова.
14.07.09
05:46
Мисля ,че Oranje имаше предвид щом го правиш без тежести дали имаш изобщо развити гърди за да се притесняваш за всяка тяхна част. Пулоувъра е алтернатива ,но той не влияе само на гърдите така ,че внимавай да не ги сложиш близо до гърба.
дай най-добре една снимчица да ти видим гърдите за кво става върпрос каде са ти развити ....
казано от radoslav1 на 13.07.09, 19:25:
еми кофите праиш 1-2 ... после на друг трен пробваш 2-3 и така...
По твоята логика, аз след 50 тренировки за гърди, трябва да правя по 100 кофички... :D
Точно това е логиката, макар че до 100 може и никога да не стигнеш. Но все пак никой не е почнал направо със 100, нещата стават постепенно.
казано от Петко К на 14.07.09, 09:30:
до 100 може и никога да не стигнеш. .
Как го каза все едно съм някакъв изтрапняк бе мамау. Може пак и да стигна.. Трябва оптимистично да гледам!:D:P
14.07.09
14:53
Верно гледай оптимистично и утре искам снимки как дигаш 200 от лежанка за разгрявка.
14.07.09
15:26
казано от Pandiz на 14.07.09, 11:58:
казано от Петко К на 14.07.09, 09:30:
до 100 може и никога да не стигнеш. .
Как го каза все едно съм някакъв изтрапняк бе мамау. Може пак и да стигна.. Трябва оптимистично да гледам!:D:P
След много години стаж и хиляди кофи зад гърба ти,можеш и да стигнеш до 100.Иначе си постави по-реални цели :)