14.07.09
11:58
Можем ли да правим гърди с набирания на лост? Стана ми чудно, понеже един познат ми каза че прави гърди като се набира, а това противоречи на всякакви логики усвоени за 2 години и 6 месеца в залата. Какво ви е мнението по въпроса...
14.07.09
11:59
Принципно при набиранията придърпваш,в случая тялото към лост.Действат гръб и бицепс.При гърдите избутваш.Не виждам логика в твърдението му :)
казано от qCeka на 14.07.09, 11:58:
Можем ли да правим гърди с набирания на лост? Стана ми чудно, понеже един познат ми каза че прави гърди като се набира, а това противоречи на всякакви логики усвоени за 2 години и 6 месеца в залата. Какво ви е мнението по въпроса...
Напълно възможно, не рядко си напомпвам гърдите след набирания, но за мускулна треска неможе и да става дума.
Мнението беше редактирано от El padre на 23.11.09 10:33.
http://hardstylebg.blogspot.com/2009/07/rafter-pull-up.html
Виж снимките най-долу. За да можеш да се задържиш през цялото набиране, трябва да се мъчиш да си приближиш ръцете една към друга, силният хват е недостатъчен. Именно в това “приближаване” гърдите работят здраво статично.
14.07.09
12:46
Oсвен това описано в горния пост, има и още един начин.При набиране вдигаш краката така че коленете да отидат възможно най-близо до гърдите.Има напомпване определено.Действа най-добре с длани към теб и ширина на хвата малко под ширината на раменете( поне при мен ).
Хохохоохох.,..,как 6те се набира6 и 6те прави6 гърди...изтласква6т мускул неможе да предърпва..пък и навсякаде се говори 4е набиранията са едно от наи предпо4итаните упражнения за гръб... като 4овек тренира6т този спорт..е срамно да задава6 тои въпрос.. :(
Мнението беше редактирано от Николаи на 14.07.09 17:24.
казано от Николаи на 14.07.09, 17:22:
Хохохоохох.,..,как 6те се набира6 и 6те прави6 гърди...изтласква6т мускул неможе да предърпва..пък и навсякаде се говори 4е набиранията са едно от наи предпо4итаните упражнения за гръб... като 4овек тренира6т този спорт..е срамно да задава6 тои въпрос.. :(
Само да добавя поста ти, като човек трениращ с 2 години и 6 месеца стаж!!
Естествено, че гръдите също се товарят при набиранията (предимно имат стабилизираща функция), все пак това е едно от най-комплесните упраженения за горната част на тялото изобщо!
При набирания с широк хват, както и тези с тесен подхват, участват следните мускули: трапецовиден, задни делтовидни, голям гръден, бицепс, брахиорадиалис, широк гръбен. Не са за подценяване и негативните набирания. Разбира се набиранията са основно упражнение за гръбните мускули, както и за бицепса/предмишницата (при набирания с тесен подхват).
Мнението беше редактирано от perlsite на 14.07.09 17:46.
Айде и аз да споделя нещо.От известно време не ходя на зала а само се набирам.Правя набиранията с фитили с широк хват по широк от раменете пред врат и зад врат.Правя ги максимално чисто като извивам гърба и усещам как се товари.Но напоследък след 4 такива серии по 10-12 повторения,освен че се е напомпил яко гърба и бицепсите ми,гърдите ми също яко ще гръмнат,все едно съм правил лежанка.Не знам какво става.
Когато мускул се стяга много силно мускулите около него също се стягат, дори и да не участват в движението. Това е една от причините многоставните упражнения да са по-ефективни. Представи си набиране - бицепсите се стягат, латисимусите се стягат, ако ги правиш правилно трябва да си стегнал и корем, глутеуси. Най-просто казано гърдите прихващат от напрежението.
казано от usgsus на 14.07.09, 18:42:
Когато мускул се стяга много силно мускулите около него също се стягат, дори и да не участват в движението. Това е една от причините многоставните упражнения да са по-ефективни. Представи си набиране - бицепсите се стягат, латисимусите се стягат, ако ги правиш правилно трябва да си стегнал и корем, глутеуси. Най-просто казано гърдите прихващат от напрежението.
Ами да,на корема също имам яка треска от набирането зад врат най вече.Но гърдите не знам,напомпени са колкото гърба,не е много нормално като че ли.
14.07.09
18:57
Ами и аз не намирам логика, но определено е възможно. 1-2 пъти съм имал лека мускулна треска на гърдите след набирания..
http://www.exrx.net/WeightExercises/LatissimusDorsi/WtPullup.html
Оказва се, че и гърдите участват малко в набиранията :)
Предполагам, че помагат при завършване на движението и може би при започване, а по средата не играят значима роля. Така или иначе основният мускул си остава Latissimus Dorsi.
Странно е колко неща можеш да научиш ако някой просто повдигне въпроса :ohh:
Мнението беше редактирано от usgsus на 14.07.09 19:45.
Мдаа... не всичко е черно или бяло. Аз също съм усещал напрежение в гърдите особено при широк надхват. :)
И леко офтопик...
А в момента експериментирам и с доста тесен надхват при набиранията, уж да ударя вътрешната горна част на гърба... дано да има ефект. Мнения по въпроса ?...
14.07.09
22:06
Аз незнам колко участват гърдите в набиранията,ама за мощни гърди,лежанки и кофички.Все още не съм чул някой да казва че е направил големи гърди само от набирания :) По скоро говорим за стабилизиращи мускули
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 14.07.09 22:08.
17.07.09
06:31
Винаги след набирания имам мускулна треска на гърдите....
Мнението беше редактирано от RocknRolla на 17.07.09 06:31.
Нормално е да участват - все пак функцията на гърдите и гърба е не толкова избутване/издърпване, а по-скоро придърпване на мишницата към торса.Но чак да си мислиш,че тренираш гърдите така е малко глупаво мисля.
17.07.09
11:53
казано от RocknRolla на 17.07.09, 06:31:
Винаги след набирания имам мускулна треска на гърдите....
х2
19.09.09
12:37
Попринцип и мойте гърди си мислят че са от фитнес но не са..първите няколко пъти коагато се набирах наистина имаше голямо натоварване върху гърдите ми.. попринцип правя всякакъв вид упражнения на лостове и успоредки..и колкото по широк хват толкова по те разтяга :)
Мисля, че въпроса беше друг. Момчето е тренирало гърди само чрез набиране,
(може да е имал предвид кофички - все пак набира тялото си)
Освен кофички не знам дали има друга алтернатива :)
няма начин да не се натварват гърдите чрез набиранията (особено ако са пред врат), но нали се сещате, че много по-бързо ще се натварят предмишниците, гърба, рамото и бицепсите от колокто гърдите ;]
Мнението беше редактирано от Casi0 на 02.07.10 20:49.
Първиятпът когато се качих на лоста за набирания имах мускулна треска. Влизат за гърди, но много малко.
03.07.10
19:30
Нещо сте се побъркали!!!!!!!!!!!
Какви гърди, какво 555 лева, това е най-тъпата тема, която съм виждал! НЯМАТ НИКАКВА роля в набиранията, не говорете глупости! Извинявам се! Аз съм човек, който обожава набиранията!
казано от Георги Николаев на 03.07.10, 19:30:
Нещо сте се побъркали!!!!!!!!!!!
Какви гърди, какво 555 лева, това е най-тъпата тема, която съм виждал! НЯМАТ НИКАКВА роля в набиранията, не говорете глупости! Извинявам се! Аз съм човек, който обожава набиранията!
Затова имаш такива гърди нали, направил си ги с набирания. :D
Ем не наистина ебаси майката и малоумна тема....... Сигурно можеш да направиш прасец от концентрично, щото нали си облягаш ръката на крака и се малко ще влезе - сега трябва 2-3 фена да напишат, че имат треска на прасеца от концентрично и работата е готова.
Конкретно на въпроса, да, може да се тренират гърди на лост, нооооооо само ако набирането по някакъв начин наподобява пулоувър,т.е. някакъв вариант на силовото набиране,но с изпънати в цялото движение ръце .... не лека задача :) . И пак няма да е изолирано само за гърди ;) .
Това последното го правя, но е абсолютно несериозно за гърди. Дали се товарят - да, товарят се, но по-малко от корема (правете си вече сметка). Дали може да се разчита на това за развитие на гърдите - определено не.
Е , това беше само теоретичен вариант :) .....а не предложение за тренировъчна програма. Все пак, за да се усетят гърдите, е необходимо да се работи с разумна тежест, а не вярвам някой да прави пулоувър с дъмбел= на собственото му тегло....или поне без да хване мускулна треска дори и на прасците от стягане :D
03.07.10
21:42
Като сме започнали с тъпите теми. Аз имах колега и приятел, на когото му се помпеше предмишницата, когато клякаше с щанга на рамене.
Какво ще кажете а? :)
казано от Камен Илиев на 03.07.10, 21:42:
Като сме започнали с тъпите теми. Аз имах колега и приятел, на когото му се помпеше предмишницата, когато клякаше с щанга на рамене.
Какво ще кажете а? :)
Ще кажа, че явно е стискал яко щангата вместо само да я придържа :)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 03.07.10 22:45.
04.07.10
15:02
Набиранията нямат нищо общо с гърдите, освен че гърдите може да докосват лоста.
04.07.10
15:12
Един по-обстоен поглед на синергистите, участващи в набирането, би забелязал сред изброените и гръдните мускули ;)