Като за начало..

16.07.09
10:52

На 15 съм.Чудя се с каква програма да започна на фитнес.До сега никога не съм ходил, но съм тренирал вкъщи лицеви,дъмбели,за трицепс,коремни и така нататък.Та, дайте некоя свястна програма като за начало ;)

мислех си за ето това - http://www.bb-team.org/workout/1281/
Какво ще кажете.И ако ги разделя на дни да кажем 1ви ден бицепс,гърди ,2ри ден гръб,трицепс, тези упражнения няма ли да са прекалено малко?Или това трябва да го правя 3-те дни в седмицата?

мм..или това : http://www.bb-team.org/workout/1283/?

друго: http://www.bb-team.org/workout/1291/

:))

Темата беше редактирана от archlord на 16.07.09 10:58.

16.07.09
13:24

Малък си, пич! Едва след една година почвай да тренираш и трябва да почнеш да тренираш на кръгова, не директно да разделиш отделните групи.
После, искаш хората да ти кажат дали е добре за теб съответната програма като си посочил само годините си - еми не става. Дай килограми, височина, снимка евентуално...
Личният ми съвет към теб е да тренираш на собствено тегло замомента - лицеви опори, коремни преси и т.н. и БЕЗ добавки
Успех!

Мнението беше редактирано от Милов на 16.07.09 13:25.

16.07.09
13:33

Защо да е малък и какво ще се промени след една година? И защо да тренира със собствено тегло, вместо с щанги?
Прочети, има доста програми и информация в сайта. Първата е доста претрупана с упражнения, но като цяло е по-подходяща от втората. Третата също става, но аз лично бих избрал други упражнения и като цяло бих я съкратил доста.

16.07.09
15:49

ами аз четох и сега питам за съвет.Тогава първата и това е ? :)
няма да се товаря толкоз.Долу горе сам около 1.70 ,50кг
:))

16.07.09
18:53

Здрасти, pehob! Винаги съм много радостен когато видя някой на твоята възраст да се интересува от спорт... Аз самия в къщи имам 15 годишен образ който за съжаление не мога да го накарам да си мръдне пръста :)... Милов донякъде е прав ,че си малък но не съвсем. Дал ти е съвет и за упражнения със собствено тегло но понякога те са от най-трудните за начинаещи. Важно е единствено да знаеш какво, как, колко и защо така се прави... За пример тук в Канада до 18 години няма кой да те пусне в залата да тренираш САМ... Може единствено с персонален треньор и според мен има голям смисъл в това.
Както и да е... За начало на теб ти трябва да знаеш най-общо структурата на една тренировка. Какво включва тя и последователноста в нея. Винаги загрявай мускулите и ставите преди тренировка! Работи върху мускулната си издържливост в началото. Това включва серии с повече от 12 повторения до към 20… НИКОГА не тренираай до отказ на мускула. Нека последното повторение да е изпълнено с усилие но да не е до отказ. ВИНАГИ включвай към тренировката си и аеробни натоварвания... Може и в отделен ден да ги правиш. ВИНАГИ прави стречинг(разтягане на мускула) след тренировката.
Успех!

16.07.09
20:49

благодаря за изчерпателния отговор.Но просто съм предпазлив и значи да избера първата програма поне за първите 1-2 месеца.Също да попитам като почна 1 път лошо ли е да спра, защото през следваща пролет ще съм втора смяна- ще съм на училище от обяд и нема как претрепан от фитнеса да ходя на училище, а ще ходя на плуване.А за есента мисля да ходя и на плуване и на фитнес?хмм..И кажете дали първата програма е добре :))

16.07.09
21:32

Първата програма ако се попреработи е добра. Намали упражненията до 10-12. За големите мускулни групи :бедра, гръб, гърди остави по две а ръце, рамена, прасци, корем по едно упражнение. Не мога да ти препоръчам упражнения защото не знам какви уреди има в залата където ходиш. Сериите нека бъдат по две за упражнение а повторенията не по-малко от 12. Загрей добре 10 минути на колело или пътечка преди да почнеш. После след силовата тренировка пак направи 10 минути аеробика и накрая разтягай. Три пъти в седмицата е добре... И помни НИКОГА до отказ на мускула.. Нека след последното повторение в серията да имаш запас за поне още едно-две...
Не е проблем да спреш но за кратко време... Ако е за по дълго тялото по естествен път се връща към старото си нетренирано състояние и после пак се почва отначало малко по малко... И освен това не е необходимо да се претрепваш във фитнеса. Човек може да изразходи енергия във фитнеса, може и да се зареди с такава. :)

16.07.09
21:35

ок, благодаря много помогна. ами за това, че ще спра сигурно с фитнеса пролетта заради невъзможността да ходя и това че ходя на плуване?

16.07.09
21:39

в една друга тема видях тази програма:
ден-1
гърди , бицепс и корем
1- изблутване на щанга от хоризонтална лежанка 3х8
2-избутване на дъмбели от лег с наклон 3х8
3-флайс 3х8 (ако има у залата ти портален скрипец за кросоувар е за предпочитане според мен)
4-бицепсово сгъване на EZ лост 3х8
5-чуково цгъване на дъмбели 3х8
6-коремни преси 3х20-30
7-повдигане на крака от вис 3х20
ден 2 -почивка

ден 3 гръб,трицепс,трапец и предмишница
1-придърпване на вертикален скрипец пред врат 3х8
2-придърпване на хоризонтал скрипец 3х8
3-избутване на щанга от лег тесен хват 3х8
4-френско разгъване на лост 3х8 (ако почнат да те болят лактите го смени с трицепсово придърпване на скрипец)
5-трицепсовидно повдигане на щанга 3х10-15
6- за преднишница накарай някой да ти покаже едно упражнение защото наименование на упражнение за предмишница не знам 3х8

ден 4-почивка

ден 5 рамо,крака и корем
1-повдигане на дъмбели напред  3х8
2-повдигане на дъмбели в страни 3х8
3-бедрено разгъване 3х15
4-бедрено сгъване 3х15
5-клек с щанга 3х10
6-коремни преси 3х20-30
7-повдигане на крака от вис-3х20

ден 6- почивка
ден 7-почивка

какво ще кажете за нея?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1