За една седмица без тренировки, мускулите се стопяват

28.07.09
08:15

Задавам един въпрос от името на брат ми.
Той е 19-годишен, 180/71 кг, чист ектоморф и с много нисък % подкожни мазнини.
По принцип има мускули върху себе си, но от 2 месеца тренира по-активно, за да ги увиличи. Прави кръгови тренировки 3 пъти седмично, като програмата му е следната:

гърди - лежанка - лек и полулек с дъмбели и щанга
гръб - скрипец и с щанга
рамо - раменни преси с щанга
трицепс - френска преса
бицепс - с щанга
и крака - бедрено сгъване и разгъване

Проблема му е, че понякога му се налага да прекъсне тренировки за седмица. Тогава губи всичко, което е построил за 1-2 месеца назад. Твърди, че само новите мускули се топят, а тези които ги има отпреди да си поднови тренировките (преди 2 месеца), не мърдат. Следователно най-вероятно не ги помпа както трябва, защото не е нормално да ги губи само за седмица.

Има ли някакво решение, възможно ли е като направиш прекъсване от 1 седмица, да не погубиш резултата от 1-2 месеца назад? И как?

28.07.09
08:29

Еми ако не се храни както трябва ..

28.07.09
08:46

може и от режима на хранене да е... ако спреш да се храниш както когато е качвал ще отслабне не ами...

28.07.09
08:56

Ами той яде по един и същи начин, когато тренира - качва, когато не тренира - сваля.
На положителен калориен баланс е, приема много въглехидрати и протеини.
Напълно сигурно ли е, че е от храната или може и да има други фактори.
Ако е от храната, значи както си яде много, трябва да почне да яде мнооого.

TR

28.07.09
08:58

Напълно невъзможно да сваля килограми ако яде както трябва !!!

28.07.09
08:59

Ок, благодаря!

28.07.09
09:04

Нормално, за ектоморф. С 300 зора качва, за нула време губи прогреса. Посъветвай го да се храни доста обилно и в нетренировъчни дни, дори когато е прекъснал за няколко седмици.

28.07.09
09:53

И аз съм така губя мускули за нула време ако не ги помпам поне на 3 дни 1 път, а тренирам от 5 години.

_Z

28.07.09
12:58

Грешка е ектоморф да прави кръгови тренировки. С тях изгаря страшно много енергия - поне 2-но от обикновен сплит с по 1-2 мускула на тренировка. А това е много изразходвана енергия за ектоморф и много трудно ще я възстанови, особено ако храненето не е на ниво. При добро хранене и режим, тази 1 седмица почивка би била добре дошла - ще се превъзтанови и дори ще качи. Това което казва брат ти за новите мускули е в правилна насока. Когато клетката ( и мускулна и мастна) останат с един и същ размер за 90 дни, тялото ги приема като нормални и много трудно се губят размери после или се напълнява. Но ако брат ти прекъсва на 1-2 месеца, то няма как да стане.

Мнението беше редактирано от _ZOB_DOG_ на 28.07.09 13:00.

28.07.09
13:13

Първо за 2 месеца едва ли е направил толкова много със кръгови тренировки , че да има какво да загуби .Второ според мен едва ли точно губи , нормално е като не тренира да не се чуства толкова напомпан и при първата тренировка отново ще  се почуства напомпан съответно по здрав . По време на баловете и аз прекъснах за 10-тина дена в които само се наливах ( яденето ми беше на ниво ) и особенно към 6-7ия ден имах чуството че съм се върнал доста назад , но при първата тренировка отново си наваксах та дори се чуствах по-здрав отпреди .

ЛР

28.07.09
15:53

Виж, брат,

нямам желание да те разочаровам, но ако основно се помпаш, нито си свалил, нито си качил мускули преди това.

Да, напомпал си мускулите с глюкоген и вода. И да, като спреш да ги припомпваш редовно, водата оттича и крайниците ти изглеждат както преди.

За да изглеждаш по-голям и по-силен, единственият (натурален) начин е да станеш по-силен. Всичко останало ще ти изчезва за една седмица. А за да станеш по-силен, е важно да вдигаш по-големи железа. Т.е. бицепсовите сгъвания с 5кг за много бройки ги оставяш за край на тренировката като добавка към нещо тежко.

поздрави

ВЕ

28.07.09
16:51

С кръгови тренировки се повишава метаболизма, а за да качва килограми трябва да се забави. Това означва тренировки с големи тежести, малко повторения и по-дълга почивка. Както се казва “Размера следва силата”.
П.С. Това не означава, че трябва да се стига до контузии.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1