08.02.05
20:05
На 16 години съм и тренирам от около 5 месеца. От както започнах винаги тренирам гърба два пъти в седмицата като един път акцентирам на видовете скрипец, а следващия - тяга и чукове. В последно време се замислям дали не претенирам. Гърбът ми определено се развива, но ми е трудно да преценя дали достатъчно, защото няма с кой да се сравня. Ето нещо като примерна програма:
Гръб 1:
Вертикален скрипец отпред 3x8
Вертикален скрипец зад врата 3х8
Хоризонтален спкрипец (лодка) 3х8
+някоя друга мускулна група (рамо, трицепс, крака или бицепс)
Хиперекстензии 2х15
Гръб 2:
Мъртва тяга 3х8
Набирания (различни хватове) 3 серии по 8-10
Чукове надхват 3х8
Чукове подхват 3х8
+някоя друга мускулна група
Двете тренировки имат три дни почивка между себе си. Въпросът ми е дали има вероятност крайно да претенирам или си е горе-долу добре?
08.02.05
20:10
...
Мнението беше редактирано от maxx_muscular на 13.04.14 11:10.
От една страна, гърбът носи на доста натоварване. От друга страна, не винаги това, че държи на натоварване значи, че е необходимо да го товарим толкова.
Обема ти на тренировката не е чак толкова голям, та ти си прецени дали претенираш. Все пак имаш само 5 месечен стаж.
Аз все пак ти препоръчвам 3 пълни дни почивка между тренировките, тоест всеки четвърти ден да го тренираш (2 пъти на 8 дни, а не на 7), или ако го вместваш два път в седем дни, то нека първата тренировка след почивните дни да е тежката, със свободните тежест (тяга, набирания, чукове), а втората, след 2 дни да е със скрипците. Ако оставяш равни интервали почивка между двете тренировки, горното няма значение.
Аз съм имал успех когато след хиперекстензите съм правил коремче няколко серии.
по-здрави
То май точно три пълни дни се падат почивка, тъй като посещавам залата през ден, а гърбът се пада през тренировка.
maxx_muscular, аз по случайност общо взето започнах да тренирам гръб два пъти в седмицата, а в последствие прочетох едно интервю с Рони Колман, в което пишеше, че той тренира два пъти гърба. Точно това ме притесни и ме наведе на мисълта, че претренирам, защото все пак, той е абсолютен професионалист с много стаж, а аз с почти никакъв. Ще пробвам с повечето повторения.
Иначе ще си продължа да тренирам така, защото явно от вашине мнения, ми стана ясно, че не е чак толкова погрешно. Благодаря на всички.