10.08.09
19:55
До преди 4 седмици бях на програмата 5х5,днес следобяд като премерих бедрото установих,че е спаднало с 3 см,а колената започнаха да ме болят доста.Също смисъл от лег-а не виждам,всичко отива в предното рамо.Мисля,че няма какво повече да чакам и реших да сменя сплита.
Примерен сплит:
Понеделник:
Гърди
Бицепс
Вторник:
Гръб
Трицепс
Сряда:
Почивка
Четвъртък:
Крака
Петък:
Рамо и Трапец
3х8 или 4х8 да правя?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 11:23.
10.08.09
20:00
Сложи трапеца при гърба и краката при рамото. Така стават 3 дневен, но няма значение
3х8 или 4х8 .. виж кои на теб ти действа по-добре и прави него
И можеш да го направиш така
1 ден - Тренировка
2 ден - почивка
3 ден - тренировка
4 ден - почивка
5 ден - тренировка
6 и 7 ден- почивка ;)
Мнението беше редактирано от Питбула на 10.08.09 20:01.
10.08.09
20:10
И след като не виждаш смисъл от лоста на лег-а можеш да го замениш с дъмбели(тогава ще видиш разликата и няма да “отива в предно рамо”).
10.08.09
20:12
Определено дъмбелите са по-добрия вариант щом не чувстваш лоста.Ще напишеш ли и цялата програма с упражненията и сериите.Иначе тренирай 3х8.
Не пренебрегвай лоста обаче.Научи се да изпълняваш упражнението правилно и ако тогава няма ефект то редувай 2 или 3 трен с дъмбели, и 1 с лост.
С тази програма ръцете остават малко пренебрегнати по принцип, иначе е добре.Лега не отива в рамената а ти сам си прехвърляш там натоварването.Дъмбелите са добре но не смятам че натоварват по малко рамото при грешно изпълнение.
Ако направи рамо и крака в един ден, краката пак няма да вървят.
10.08.09
20:21
Защо пък кракта няма да му вървят с рамото?!
10.08.09
20:24
5x5 го тренирах:
1 ден:Клек;Тяга;Лег
2 ден:Почивка
3 ден:Клек;Рам. Преса;Гребане;Набиран.
4 ден:Почивка
5 ден:Клек;Полу-лег;Тяга
В 3 ден.клекът е 20% по-малко от първи ден,а в 5 ден е с повишаване на тежеста.
Другият вариант е,отделния ден за ръце,като правя при гърдите-предно рамо.гърба-задно,а при ръцете-средно.Трапеца при гърба и готово?
Иначе мисля,за 4 дневния да бъде:
Пон.
Полу-лег
Флайс
Кофи
Кросовер
Пек-дек
Воен. Преса
Втор.
Тяга
Набирания
Горен скрипец
Хамър
Лодка широк хват
Задно рамо
Сряда:
Почивка
Четвъртък:
Бедренно разгъване
Клек
Лег преса
Задно бедро
Прасец
Петък:
Тесен хват
френско
скрипец и/или кофички
бицепсово сгъване
чукове
скот
1 серия 21
Мнението беше редактирано от Сами на 10.08.09 20:30.
казано от p17bull на 10.08.09, 20:21:
Защо пък кракта няма да му вървят с рамото?!
Защото краката са ти половината тяло, тренират се яко и изразходват много енергия.Ако правиш рамо преди това в някаква степен вече ще си изтощен, няма да си надъхан, няма да си концентриран и далеч няма да постигаш резултати като в отделен ден.Когато са в един ден се получава по скоро подържане отколкото прогрес.
10.08.09
20:37
Това си зависи от всеки човек индивидуално според мен ;)
10.08.09
20:37
В крайна сметка разделяш сплита според нуждите си.Щом искаш крака, ще ги правиш в отделен ден.Примерно в моя сплит правих крака и рамо, защото не исках и двете групи да растат на онзи етап :)
Рогерф е прав в случая,наблягаш на това което искаш в даден момент.Ако правиш крака с над 100 кг и рамени преси с над 60 ще разбереш защо няма да ги искаш в един ден.
10.08.09
20:49
А това че ако искаш да растът и само тях трябва да ги тренираш важи ли за
гърдите, гърба, ръцете и т.н ?
10.08.09
21:10
Какво разбираш под това само тях трябва да тренираш.В повечето случаи ако тренираш много само дадена мускулна груба най-вероятно ще претренираш и ефекта ще е негативен.Това зависи много от програмата ти.Ако е класически сплит в три,четири или пет дена,тогава мускулните групи се тренират един път в седмицата.Има други методики като например да тренираш цялото тяло в един,разделяне на горна и долна част,бутащи и дърпащи мускули и още много системи,комбинации,програми и т.н.В случаите които изброих в един ден тренираш повече мускулни групи или цялото тяло за сметка на по-малко упражнения.Иначе ако правиш хиляда упражнения два или три пъти в седмицата,ще се чувстваш като нещо повече от сопол.
10.08.09
21:15
защото не исках и двете групи да растат на онзи етап
Един път в седмицата, но да се на отделна тренировка само 1 мускулна група
За мен втората група в тренировката винаги е претупана отколкото тренирана.Когато хванеш някой сплит не означава да се държиш за него нон стоп, тренираш , извличаш максимума и сменяш приоритета.
10.08.09
21:21
Питбул нещо не мога да те разбера, или ми се спи много заради късния час или днешната тренировка ме е смазала толкова, че мозъка ми да дава систем ерорс на моменти.
Владо това е вярно, но зависи как тренираш.Ако тренираш крака и рамо, тогава втората мускулна група ще те озори.При мен ефекта е бил същия и когато съм тренирал бицепс след гръб,трицепс след гърди и рамо след гърди.
Аз ако правя крака преди рамо, направо ще си кажа че ще е само крака тренировката :)
Що се отнася до автора реши кое искаш да ти е на преден план и така тренирай.Това решение го вземи на база на това как ти вървят отделните групи.Ако имаш слаби ръце наблягаш на тях в 1 ден.Ако не ти върви рамото го правиш на един, не на три дни.Ако искаш краката, не ги правиш след рамо и така.След време сменяш ако се променят нещата.
11.08.09
06:45
За 4-дневния сплит. Прави краката във вторник, а гърба и трицепса в четвъртък, за по-добро възтановяване на бицепс и трицепс иначе 3*8 според мен без загряващите е добре.
За гърдите за да ги усетиш се убеди че изпълняваш правелно лежанката и наблегни на основни упражнения, например
полулег
лег
флайс от полулег
кофи
като можеш да редуваш веднъж лег с дъмбели полулег с лост и обратно
Мнението беше редактирано от dr.dolittle на 11.08.09 07:02.
казано от Сами на 10.08.09, 19:55:
Също смисъл от лег-а не виждам,всичко отива в предното рамо.
Ще ти препоръчам да оставиш лоста известно време и да изпозлваш дъмбели, там гърдите работят по-чисто и рамото по-лесно се изолира (доколкото може да се изолира изобщо).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 11.08.09 07:09.
11.08.09
08:12
казано от Сами на 10.08.09, 19:55:
До преди 4 седмици бях на програмата 5х5,днес следобяд като премерих бедрото установих,че е спаднало с 3 см,а колената започнаха да ме болят доста.Също смисъл от лег-а не виждам,всичко отива в предното рамо.Мисля,че няма какво повече да чакам и реших да сменя сплита.
Примерен сплит:
Понеделник:
Гърди
БицепсВторник:
Гръб
Трицепс
Сряда:
ПочивкаЧетвъртък:
Крака
Петък:
Рамо и Трапец3х8 или 4х8 да правя?
Премести ръцете в отделен ден , а рамената ги разпредели с гърдите и гърба. Предната и средната част с гърди, а трапеца и задната с гръб. За гърдите пробвай смит машина или машини със свободни тежести. Така няма да си съсредоточен в равновесието на тежеста, а изцяло върху изпълненеието на движението.
Мнението беше редактирано от Велизар на 11.08.09 08:15.
11.08.09
08:41
Целта ми е да наблегна на ръце и рамо.Утре ще пробвам ръце в отделен ден да видя как ги чувствам.Най-вероятно ще бъде:
Гърди,Предно и Средно рамо
Гръб,Трапец,Задно
Почивка
Крака
Ръце
Почивка
Почивка
Гърдите са ми доста изоставаща мус. група.Тренировката ще е:
Полу лег смит машина
Флайс от полу-лег
Лег на смит машина/дъмбели
Кросовер
Кофи
Пек дек
6 упр. за гърди дали са много?
11.08.09
08:50
6 упражнения и за крака дори са много :)
Ако искаш да специализираш дадена група, то другите се тренират с малко серийки за поддържане. Но и тогава 6 серии за гърди пак идват в повече. А и освен това ще наблягаш и на ръце, и на рамо...
И след 6 упражнения за гърди не знам какво предно рамо ще правиш.
11.08.09
08:56
Ако може някой да предложи някаква програма?
Тази тренировка с 6 упражнения с цел да изчезнат гърдите ли ще я правиш :)
Няма нужда да измисляш нови сплитове,при всяко мнение.За гърдите специално се ограничи до 3-4 упражнения с до 10- 12 серии с 8-10 повторения.Тоест избираш кое колко серии да бъде.Прави полулег,лег и върти флайс, кофички,кросоувар през тренировка.
Примерно: Полулег 4 серии х8, лег 4 серии х 8 флайс 4х8
втори вариант: полулег 3х10, лег 3х10,флайс 3х10, кофи 3х10
трети вариант:полулег 4х8, лег 4х8,кросоувар 4х10 (тука може да го разделиш в 2 упражнения на 2х10)
Не те знам правил ли си ги 6 упражнения но съм почти сигурен че ако ги направиш ще имаш 4-5 дневна сковаваща мускулна треска, че и не само на гърдите ами и на рамото.
11.08.09
17:23
Избрах 5 дневен сплит.Ето как ще бъде:
Понеделник
Гърди,корем:
Флайс от полу-лег 3х12
Полу-лег на смит машина 3х8
Кросоувер 3х12
Кофи 3х8
Горна част на корема 3х20
Долна част на корема 3х20
Вторник
Гръб:
Гребане 3x10
Набирания 3x10
Мъртва тяга 3x10
Верт. скрипец 3x10
Хамър или лодка 3x10
Сряда
Крака:
Бедренно разгъване 3х12
Клек 3х10
Лег преса 3х10
Бедренно сгъване 3х10
Прасец 3х15
Четвъртък
Рамо,трапец,корем:
Повдигане дъмбели от наклон 3х8
Военна преса 3х8
Задно рамо 3х8
Подвигане на рамената за трапец 3х10
Повдигане на рамената зад гърба 3х10
Петък
Ръце:
Лежанка тесен хват 3х8
Френска преса 3х8
Разгъване на скрипец 3х8
Бицепсово сгъване от стоеж 3х8
Сгъване с дъмбели от наклон 3х8
Скотово сгъване 3х8
21-1 серия
Сгъването с дъмбели от наклон ли да бъде или облекалката на пейката да е на 90 градуса и къде е най-правилно да пада лоста на полу-лега?
При полулега, лоста пада на горната част на гърдите.Гледай наклона на пейката да е 30 градуса.За бицепса го прави от малък наклон
и ръцете да не са отпуснати надолу а леко издадени напред близо до тялото с тежест която можеш да вдигаш10 пъти без да мърдаш от рамото.
11.08.09
18:39
Попринцип полулега е 45 градуса.
Попринцип е както си го настроиш и за мен 45 градуса е нещо между гърди и предно рамо, колкото повече увеличаваш толкова повече включваш рамото в избутването.Начертай си на един лист един квадрат, дръпни един диагонал и виж какъв наклон е 45 градуса.
Мнението беше редактирано от vlad-o на 11.08.09 18:53.