Посъветвайте ме за гърдите

BM

14.06.09
15:08

Здравейте. При мен гърдите като че ли са най-изоставащата от всички групи. Напоследък започнах постоянно да сменям упражненията и забелязах малък напредък (преди това бях затънал много дълго време на едно ниво) и сега съм в търсене на най-ефективната за мен програма преди морето за да напредна максимално следващите 2 месеца. Не съм голям специалист обаче и изключително много се нуждая от съвети и препоръките ви. Четох наскоро за принцип на предварителната умора при тренировката за гърди. Не ми стана ясно обаче как точно да го приложа. В статията пишеше, че трябва да правя да кажем флайс или пекдек като първо упражнение за да уморя предварително гърдите. Това означава ли че правя директно 3те или колкото са там серии флайс/пекдек и чак след това започвам същинската тренировка? Другото което искам да попитам е какви упражнения да включа след това първо ‘изтощаващо’. По принцип сега искам да правя нормален лег, след това изтласкване дъмбели от наклон и да завърша с флайс. Така тренировката ще добие някакъв подобен вид.
1.Предварително упражнение / като ми кажете как го правя и по колко
2.Хоризонтален лег
3. Дъмбели от наклон
4. Флайс (евентуално от наклон)
Всичките упражнения ги правя 3 серии по 8-10 повторения. Ще съм мн благодарен на хората, които ми дадат съвет и ме насочат в правилната посока. Благодаря Ви ! :))

Темата беше редактирана от bmw__x5 на 14.06.09 15:09.

14.06.09
15:26

Ти сам си си отговорил на въпроса:Принцип на предварителната умора!
Сега много хора ще излязат с мнения,”ми играй гърди 2 пъти,ми смени упражненията”
Да,ама не-начина не е да тренираш повече.Трябва да се подходи много внимателно,за да не стане от тренировка на претренировка.
Конкретно за принципа-прави едно изолиращо упражнение последвано с базово.Фактически това ще ти е тренировката за гърди в седмицата,тъйкато се изисква повече възстановителен период!

BM

15.06.09
08:08

Финдо мерси. Аз обаче правя гърдите самостоятелно в отделен ден, така че това няма ли да ми дойде малко с тези 2 упражнения.? Толкова ли ще претренирам ако правя нещата както ги описах по-горе?

15.06.09
08:16

Не е важно, колко тренираш а как тренираш, моята тренировка за гърди е съставена само от две упражнения по 1 серия, свършвам за 10 минути, гърдите ми след това са напомпани полудели и мускулната ми треска е не по малко от 5 дни, с всяка следваща тренировка съм по-силен. Важно е да тренираш интензивно а не обемно.

15.06.09
09:06

казано от bmw__x5 на 15.06.09, 08:08:

Финдо мерси. Аз обаче правя гърдите самостоятелно в отделен ден, така че това няма ли да ми дойде малко с тези 2 упражнения.? Толкова ли ще претренирам ако правя нещата както ги описах по-горе?

Няма да е малко.А за мен начина,който си описал по-горе не е за подобряване на изоставащи МГ.
По-интензивно,може и дроп серии да вкараш при лежанката(в случея базовото).Ще изтласкаш максимално кръв към гърдите,ще “събудиш” повече мускулни влакна!

15.06.09
15:55

И сега е момента да си кажете колко зобите, че правите  ДВЕ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ГОЛЯМА ГРУПА КАТО ГЪРДИТЕ. Това са пълни глупости. Съветите ви за гръб също ли ще са ДВЕ упражнения ??? Съжалявам за хейта, но просто не се здържах. Та това да не ви е бицепс ?

ЦЕ

15.06.09
16:19

казано от lubolubo на 15.06.09, 15:55:

И сега е момента да си кажете колко зобите, че правите  ДВЕ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ГОЛЯМА ГРУПА КАТО ГЪРДИТЕ. Това са пълни глупости. Съветите ви за гръб също ли ще са ДВЕ упражнения ??? Съжалявам за хейта, но просто не се здържах. Та това да не ви е бицепс ?

Гърдите не са голяма мусколна група. Междодругото и гърба може да се тренира с 2 упражнения. Всичко зависи от тренировачните принципи на човек.

15.06.09
16:37

казано от lubolubo на 15.06.09, 15:55:

Зобя предимно яйца и свинско :lol:
Гърдите почти винаги съм ги тренирал с по 1-2 упражнения в тренировка и са ми най-развитата мускулна група.

15.06.09
16:50

ех сега 1-2 упражнения, не стигат за гърдите трябва поне 3 и ето ти примерно
1. Хоризонтален лег
2. Полулег
3. Флайс или Кофички или пък Пек Дек
но за мен е най-добре флайса.Можеш и да сложиш още едно ,ако искаш

15.06.09
17:49

Винаги ми е било чудно защо трябват 100000+ упражнения за един мускул :) По гърба има повече мускули и трябват повече упражнения, но гърдите са един мускул. Или се свива или не се свива.

15.06.09
17:54

казано от usgsus на 15.06.09, 17:49:

Винаги ми е било чудно защо трябват 100000+ упражнения за един мускул :) По гърба има повече мускули и трябват повече упражнения, но гърдите са един мускул. Или се свива или не се свива.

Голям майтап :) Чакай не са ли 2 мускула ? :) Лява и дясна гърда : :lol:  :coolsmile:

Мнението беше редактирано от Мирослав на 15.06.09 17:55.

15.06.09
17:57

Всъщност, два мускула са - горна и долна част. Така че две упражнения могат да се покрият целите гърди. Примерно наклонен лег и кофи. Или лежанка и бутане с дъмбели от наклон.

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.06.09 17:57.

15.06.09
18:24

Изобщо не съм съгласен с вас. Може да са горна и долна част ... но само лег и полуген не стига.... задалжително траибжа да има флайс ... и кофи .... и основното лег и полугел

15.06.09
18:30

Защо изкривявате темата не мога да разбера?!
Човека има проблем и се дават решения за него!
Тук не става дума как да се тренират попринцип гърдите!Дали трябват 3 упражнения или 300.

15.06.09
18:41

Финдо прав си...
Аз мисля че ...  траибва да почнеш с нормалния лег които е задалжителен... после с полулег с дамбели или щанга , после флайс и накрая кофи .... така смятам че е по добре...

15.06.09
21:15

Петко ти пък какво участие имаш? Както и да е.

Аз лично в момента правя:

лег с щанга 4х8
горна лежанка пак с щанга 4х8
кофи 4х10-12
пек дек 3х10

правилно неправилно ако ща и 700 упражнения ще вкарам, стига да го усещам добре и не можете да ме убедите в обратното.

И до арниман : моля те прати ми снимка на лс. интересно ми е да видя какви резултати имаш с 2те упражнения х1 серия. бях чел в списание за такова нещо. но това е за доста напреднали и май беше с повече от 1 тренировка за гърди в седмицата ...

Мнението беше редактирано от lubolubo на 15.06.09 21:17.

15.06.09
22:40

казано от radoslav1 на 15.06.09, 18:41:

Финдо прав си...
Аз мисля че ...  траибва да почнеш с нормалния лег които е задалжителен... после с полулег с дамбели или щанга , после флайс и накрая кофи .... така смятам че е по добре...

казано от radoslav1 на 15.06.09, 18:24:

Изобщо не съм съгласен с вас. Може да са горна и долна част ... но само лег и полуген не стига.... задалжително траибжа да има флайс ... и кофи .... и основното лег и полугел

Няма нищо задължително, аз примерно флайс не правя ;)
Както и лежанка.

казано от lubolubo на 15.06.09, 21:15:

Петко ти пък какво участие имаш? Както и да е.

Когато искам - пиша и си казвам мнението. Както и да е :)

Ето няколко примерни тренировки, ако се тренират гърди само веднъж седмично:

1. Лег
2. Полулег с дъмбели
3. Кофи
При добро желание се добавя и флайс.
Втори вариант.
1. Наклонена лежанка
2. Кофи
3. Флайс или пуловер
Трети вариант - акцент на горната част.
1. Наклонена лежанка
2. Същото с дъмбели
3. Пуловер или флайс или кофи

Сериите в първото упражнение - 4-5 х 4-6 повторения.
Другите са с по 3 серии по 6-10 повторения, на флайса може и по 12.
И разбира се, натоварването и интензивността (тежестите) трябва да е такова, че последната серия в упражнението наистина да е последна, а не да можете да направите още 5 със същата тежест. Също така, техниката е по-важна от упражненията и броят им. Много малко хора вдигат за гърди с добра техника и затова повечето нямат резултати.
П.П. Също така в стремежа си за много упражнения, забравяте да прогресирате с тежестите :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.06.09 22:58.

BM

16.06.09
10:32

да но вижте. аз не попитах по принцип как се тренира за гърди, защото знам как се тренират и стандартните варианти. това че мога да правя нормална или наклонена лежанка, след това дъмбели, и накрая кофи, или флайс и тн.. мога сам да се досетя, защото не съм начинаещ. въпросът ми беше по конкретно за предварителната умора. исках да разбера колко упражнения да правя след първото “измарящо” така да се каже., когато прилагам този принцип, и кои е най-добре да бъдат те. Благодаря на тези които са се опитали да отговорят на моите въпроси, а не са разсъждавали върхут темата ‘как се тренират по принцип гърди’. ако някой има да добави нещо и да отправи някакъв по специален съвет към мен относно моя случай  мерси много :) успех на всички

16.06.09
10:42

Просто флайса идва първо, другото си е същото, както съм го написал.

DI

17.06.09
16:09

никой ли не прави лег с обратен наклон.Аз също правя по повече упражнения и нямам според мен добър ефект затова не бих спорил с петко а и той има много повече опит от нас

GO

17.06.09
17:31

Офф , аз лега с обратен наклон не съм го правил от както съм на диета..
По темата , на мен винаги ми казват да ползвам БАЗОВИ опръжнения , пробвай и ти “bmw__x5”

BM

19.06.09
10:21

а според вас прекалено често ли ще е ако ги тренирам през 5 дни ?

GO

19.06.09
10:56

Според мен ще е добре , защо да е често??

11.08.09
21:51

5.06.2009, 10:16
нагоре

Не е важно, колко тренираш а как тренираш, моята тренировка за гърди е съставена само от две упражнения по 1 серия, свършвам за 10 минути, гърдите ми след това са напомпани полудели и мускулната ми треска е не по малко от 5 дни, с всяка следваща тренировка съм по-силен. Важно е да тренираш интензивно а не обемно.

Като ти гледам гърдите,мисля че наистина са “полудели и напомпани” обаче това ако са гърди..
Мисля,че много малко хора правят гърдите правилно !

11.08.09
22:06

Хаха незнам що ама намерих смях в това изказване :) Пича с 2 упражнения с 1 серия, ако наистина смята че е направил гърди с 5 дневна мускулна треска, кога се възстановява изобщо.Мускулната треска освен че значи добра тренировка, може и да значи точно обратното, особено когато е силна и продължителна.Това за правилното трениране се получава, когато намериш своя си начин да ги правиш.

Мнението беше редактирано от vlad-o на 11.08.09 22:08.

12.08.09
05:56

И на мен две упражнения ми се струват твърде малък обем, но пък съм пробвал така да ги тренирам и имаше успех, но е задължително интензивността да е много висока.

Доколкото мога да ти дам съвет за излизане от застой. Ако базовото упражнение за гърди винаги ти е било лег, смени го. Това е твърде прехвалено упражнение, вероятно защото е от най-известните, всеки като тръгне да влиза в залата първо се залепва за него, щото после като го питат “колко дига” трябва да каже нещо над 100 кила. (Да не говориме как повече хора по залите го изпълняват, бутайки с краката описват дъга в кръста и оставят щангата да отскача от гърдите им за първоначална засилка). На неговото място сложи изтласкване с дъмбели, за мен това е доста по-ефективно от лежанката - поради по-широката амплитуда на движение, липсата на стабилността на щангата и сравнително високите килограми на тежестите (не че трябва да се прекалява с тях).

BU

12.08.09
08:17

Абе много ми е интересно след 2 многоставни упражнения и като изолирате,доколкото е възможно гърдите,какво правите после ?! Този флайс за какъв чеп ви е ? Тоя скрипец защо е необходим ?! То тялото си е изтощило най-големите моторни единици,какво правим после,помпим мускула? :)

казано от DeadManWalking на 12.08.09, 08:17:

Абе много ми е интересно след 2 многоставни упражнения и като изолирате,доколкото е възможно гърдите,какво правите после ?! Този флайс за какъв чеп ви е ? Тоя скрипец защо е необходим ?! То тялото си е изтощило най-големите моторни единици,какво правим после,помпим мускула? :)

Погледни само кои са любимите упражнения на този тип билдери - кросоувър, пек-дек, кик-бек, лег-преса, флайс, скрипец за гръб, концентрично... Не че са лоши упражнения, но всячески бягат от тежката щанга и после защо нямало растеж.
Ако се направи анкета поне 50% ще отговорят, че напомпеният добре мускул ще порасте. И работят по въпроса. Странно защо не използват толкова често дроп-серии или стотици - тогава със сигурност ще се пръснат по шевовете :)

12.08.09
09:18

Накрая се “помпи” мускула за да навлязат в него хранителни вещества ( ако ги има ) за да започне по-брзо възстановителния процес.
Няма да засягам отпускането на мускула..

12.08.09
09:19

казано от Oranje на 12.08.09, 08:23:

казано от DeadManWalking на 12.08.09, 08:17:

Погледни само кои са любимите упражнения на този тип билдери - кросоувър, пек-дек, кик-бек, лег-преса, флайс, скрипец за гръб, концентрично... Не че са лоши упражнения, но всячески бягат от тежката щанга и после защо нямало растеж.
Ако се направи анкета поне 50% ще отговорят, че напомпеният добре мускул ще порасте. И работят по въпроса. Странно защо не използват толкова често дроп-серии или стотици - тогава със сигурност ще се пръснат по шевовете :)

Нали всички искат бързи резултати, напомпването създава илюзията за такова нещо. От друга страна не е лошо малко флашинг в края на тренировката, за да можеш да насочиш възможно най-много кръв на точното място. Ама ако си помпаме цяла тренировка не бива да има големи очаквания!

12.08.09
10:26

казано от bmw__x5 на 14.06.09, 15:08:

Здравейте. При мен гърдите като че ли са най-изоставащата от всички групи. Напоследък започнах постоянно да сменям упражненията и забелязах малък напредък (преди това бях затънал много дълго време на едно ниво) и сега съм в търсене на най-ефективната за мен програма преди морето за да напредна максимално следващите 2 месеца. Не съм голям специалист обаче и изключително много се нуждая от съвети и препоръките ви. Четох наскоро за принцип на предварителната умора при тренировката за гърди. Не ми стана ясно обаче как точно да го приложа. В статията пишеше, че трябва да правя да кажем флайс или пекдек като първо упражнение за да уморя предварително гърдите. Това означава ли че правя директно 3те или колкото са там серии флайс/пекдек и чак след това започвам същинската тренировка? Другото което искам да попитам е какви упражнения да включа след това първо ‘изтощаващо’. По принцип сега искам да правя нормален лег, след това изтласкване дъмбели от наклон и да завърша с флайс. Така тренировката ще добие някакъв подобен вид.
1.Предварително упражнение / като ми кажете как го правя и по колко
2.Хоризонтален лег
3. Дъмбели от наклон
4. Флайс (евентуално от наклон)
Всичките упражнения ги правя 3 серии по 8-10 повторения. Ще съм мн благодарен на хората, които ми дадат съвет и ме насочат в правилната посока. Благодаря Ви ! :))

Не забравяй и добрите стари лицеви опори. Можеш да ги сложиш като “изтощаващо” /каквото и да означава това/, също в края на тренировката или в отделен ден, когато почувстваш че са починали гърдите.

12.08.09
12:07

Темата е стара, вазобнови я момчето писало над първия ми пост.Незнам кой е този който смята че 2 упражнения с 1 серия е достатъчно за гърди.Забележете упражненията не са написани.Тоест  ако направя 1 сериа флайс и една пуловар все едно не съм ги пипнал гърдите.С две упражнения може да ги тренираш, но с поне по 3 серии за да имаш все пак напомпване.Тоест базови като лег и полулег с лост или дъмбел са си достатъчни но не  и с по 1 серия.

12.08.09
16:58

в края на тренировката наисина е добре да се направят лицеви опори .. четох някъде че така се постига по голям обем

12.08.09
17:36

Може ли някой да ми обясни каква роля има тъпкането с кръв във мускулите в техния растеж? Или така нареченото ‘’напомпване”.
п.п. Не, няма сарказъм във въпроса.
п.п.2 Дали за всеки са достатъчни две упражнения - не знам, но след полу-лег като първо и хоризонтален лег като второ упражнение съм тренирал гърдите в рамките на 3-4 месеца, тези месеци преди Нова Година. Дори през този период на хаотично качване на маса гърдите ми са били по-напред от иначе широката ми талия.

Нека помислим така - след като гърдите са малка мускулна група (не, не е голяма, нищо че горилите по бодибилдърските списания имат чудовищни гърди) и дори три упражнения са достатъчни - какъв е проблема просто да се изключи последното упражнение, което поне сред момчетата в моя фитнес е 80% с цел pump.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 12.08.09 17:41.

12.08.09
18:01

казано от Thrashmetal на 12.08.09, 17:36:

Може ли някой да ми обясни каква роля има тъпкането с кръв във мускулите в техния растеж? Или така нареченото ‘’напомпване”.
п.п. Не, няма сарказъм във въпроса.
п.п.2 Дали за всеки са достатъчни две упражнения - не знам, но след полу-лег като първо и хоризонтален лег като второ упражнение съм тренирал гърдите в рамките на 3-4 месеца, тези месеци преди Нова Година. Дори през този период на хаотично качване на маса гърдите ми са били по-напред от иначе широката ми талия.

Нека помислим така - след като гърдите са малка мускулна група (не, не е голяма, нищо че горилите по бодибилдърските списания имат чудовищни гърди) и дори три упражнения са достатъчни - какъв е проблема просто да се изключи последното упражнение, което поне сред момчетата в моя фитнес е 80% с цел pump.

http://www.bb-team.org/articles/3453/

Това е линк към подробна статия за флашинга. Има разлика между простото напомпване в края на тренировката (тук по-скоро се засилва фокуса на кръвната циркулация, който е поставен от базовата тренировка, да си призная - не знам колко е ефективно) и методиката на флашинга. Освновната идея е, че засиленото кръвоснабдяване носи повече градивни елементи към мускулите, което спомага за тяхното възстановяване. До някъде може да се каже, че това е логиката и на азотните бустери.

12.08.09
18:42

Траш ти кажи правиш ли разлика между 2 упражнения с по 3-4 серии и 2 упражнения с по 1 серия.За мускулния растеж ти трябва стимулация.Тази стимулация се изразява в натоварване различно за мускула от обикновено, през тренировката го стимулираш и същевремено изчерпваш.Какво ще е това изчерпване с 1х10 на лежанка и 1х10 на нещо друго.Да извлечеш максимума от тренировката ще рече да се спреш там където ще преминеш от натоварване в претоварване.А не просто да отидеш да направиш нещо и да кажеш аз тренирах днес.Ако не си стимулирал мускула не ти трябва възстановяване и няма да има и растеж.Както няма да има растеж ако правиш и обратното да натоварваш но да не чакаш да възстановиш.Когато си стимулирал, възстановил тогава имаш предпоставки предрасполагащи тялото да се адаптира към по големи натоварвания и растеж.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1