16.08.09
10:35
Отскоро започнах да правя мъртва тяга.Засега е с леки килограми за да зауча техниката.Въпроса ми е къде “удря” това упражнение,къде трябва да чувтсвам че съм се натоварил след като съм правил тяга?
16.08.09
10:42
Тягата удря навсякаде при повечко килца и правилна техника.
От нея рестеш целия.
По принцип казват че удря в гърба, но аз имам мускулна след нея на крака, корем, ръце, рамо, гръб...
Много харесвам тяга, но заучаването на техниката е от голямо значение, ако не е усвоена добре няма никакъв смисъл да се мъчиш. Ще ти препоръчам да го правиш като последно упражнение, със съвсем малки килограми, даже 30-40 кила, за да схванеш правилно техника, така ПОНЕ един месец, като е в края на тренировката и вече си ударил някой мускулни групи ще почнеш да усещаш какво точно бива натоварено от движението. Тук сигурно ще има разногласия!
В общи линии тягата е много компексно упражнение, натоварва целия гръб, трапеца, както и краката - особено задното бедро, да не говорим за предмишниците.
Мнението беше редактирано от Santha на 16.08.09 10:52.
16.08.09
10:55
А нормално ли е да усещам нещо като....не знам как да го опиша,то не е болка,по-скоро съвсем слабо напрежение в кръста деня след като съм правил тяга?
16.08.09
11:04
казано от Revoluc на 16.08.09, 10:55:
А нормално ли е да усещам нещо като....не знам как да го опиша,то не е болка,по-скоро съвсем слабо напрежение в кръста деня след като съм правил тяга?
Нормално е, а и на по другия ден може да имаш пак това чуство. Лека тежест и загрятост.
Трябва да определиш кое точно те боли, дали са мускулите на кръста или самият кръст. При неправилно изпълнение шанса да се травмираш точно там е много голям. Лично на мен ми трябваше повече от два месеца, за да започна да усещам специфично напрежение в мускулите на гърба (освен ниско в кръста).
казано от Ivan Boichev на 16.08.09, 11:04:
казано от Revoluc на 16.08.09, 10:55:
Нормално е, а и на по другия ден може да имаш пак това чуство. Лека тежест и загрятост.
Даже аз лично преди да науча техниката (долу-горе) Пробрах мъртвата тяга, защотот не ми изглеждаше толкова трудно на пръв поглед, правех я с малко килограми, след тренировка бях прегърбен, и 2 седмици неможех да тренирам гръб, защотот постоянно ме болеше гръбнака... И от тогава не я правя.. Мн рядко, и внимателно.
16.08.09
11:49
от тежка тяга мен ме боли всичко - задно бедро, задник, гръб ...цялата задна част на тялото, че и бедрата отвътре. Внимавай с техниката обаче...
казано от Венцеслава Атилова на 16.08.09, 11:49:
от тежка тяга мен ме боли всичко - задно бедро, задник, гръб ...цялата задна част на тялото, че и бедрата отвътре. Внимавай с техниката обаче...
Еми все пак си момиче, крехка си, лека, мека.. Иначе тягата е едно комплексно упражнение, чудя са след тренировката за крака или за гръб да я сложя? Пробвал съм я и след 2-те, чувствам я по добре след крака? Какво ще кажете вие?
чувствам я по добре след крака
Тогава е ясно.
И Венци има 100 кг тяга не ми се вярва да е толкова мека...
16.08.09
12:03
Еми правил съм тягата и аз така като Pandiz,викам си какво толкова може да стане и след това 5 дена не мога да се сгъна в кръста от адска болка.От тогава вече разучих техниката и много внимателно я правя.Определено не е болка в кръста,много по-различна е,то дори не е болка ами по-скоро както каза Ivan,лека тежест.Нормално ли е че не чувствам чак толкова натоварен гърба,може би е от леката тежест 50 кг при лично тегло 65.
казано от Revoluc на 16.08.09, 12:03:
Еми правил съм тягата и аз така като Pandiz,викам си какво толкова може да стане и след това 5 дена не мога да се сгъна в кръста от адска болка.От тогава вече разучих техниката и много внимателно я правя.Определено не е болка в кръста,много по-различна е,то дори не е болка ами по-скоро както каза Ivan,лека тежест.Нормално ли е че не чувствам чак толкова натоварен гърба,може би е от леката тежест 50 кг при лично тегло 65.
Според мен, гледай да се натовариш от упражненията преди тягата, преди нея, да се натовариш на максимум интензивност, че да можеш едвам да я правиш, да се доизцедиш, все пак всяко упражнение натоварта 1 или 2 или малко повече основни мускула, и като си правил упражнения за мускулите си с различни упражнения, в края на тренировката една тяга, стяга всичките упражнения, които си правил преди нея, и изсмуква, вече натоварените мускули.. Гледай да натовариш гърба преди тягата, така че с нея да го доизцедиш..
казано от Pandiz на 16.08.09, 11:56:
Еми все пак си момиче, крехка си, лека, мека.. Иначе тягата е едно комплексно упражнение, чудя са след тренировката за крака или за гръб да я сложя? Пробвал съм я и след 2-те, чувствам я по добре след крака? Какво ще кажете вие?
Ще кажа, че най-вероятно тягата и е по-тежка от твоята, без да се обиждаш. :-P
След тренировката за крака, няма да е много гот. Ако си правил тежък клек, доста ще ти дойде на кръста.
В комбинация с тренировка на крака - римска тяга, но пак трябва да е с много добра техника.
Относно правенето на тяга, след като човек се е ‘уморил’ с други упражнения - аз съм на мнение, че е силно препоръчително, човек да е загрял, преди да започне да прави тяга, но не и уморен.
Даже, след тяга, винаги гледам да направя малко набирания или кофи, определено ми действат доста добре за следващия ден.
Мнението беше редактирано от 6th на 16.08.09 13:57.
казано от С7АЛК3Р на 16.08.09, 13:53:
казано от Pandiz на 16.08.09, 11:56:
Ще кажа, че най-вероятно тягата и е по-тежка от твоята, без да се обиждаш. :-P
Това сега обида ли беше бе шмергил.. :-P
добре де аз правя тяга като първо упражнение в деня за гръб , след продължителна загрявка.. правя я с максимални килограми като не правя повече от 5-6 повторения.. правя и единични повторения с макс килограми (но никога до отказ) .. преди я правех след набиранките но правя ли друго придърпващо упражнение преди нея хвата ми е измалял ...
сега клек и тяга ги пропускам заради болки в кръста, направо не ми се тренират крака и гръб като не правя тяга и клек но от другия месец отново ще почна да ги правя.. уникални упражнения
Тягата засяга повече вътрешната част на гърба.Продълговатите мускули около гръбнака (не помня точно как се казваха),кръста,трапеца,корема.На мен ми трябваха поне 4-5 месеца,докато я усвоя като хората и започна да я правя правилно.Е,чакането си струваше.Мускулна треска имам на целия гръб,може би само без широките гръбни,на косите коремни мускули и на трапеца.В краката не ми влиза толкова,защото не пускам щангата до долу,така влиза повече в гърба,но понякога имам мускулна треска в задното бедро.
Иначе на мен освен гърба,от правилната тяга ми дръпна много и корема,колкото и странно да не звучи.
19.08.09
15:53
Тягата,както всички останали комплексни упражнения,се усеща там,където трениращия е най-слаб,възможно е някоя мускулна група дори да не усети натоварването. :) Пък и бързо се свиква,аз не усещам на другия ден дори умора ,било след тяга или клек.
На въпроса къде “удря” ще се съглася със Стоянчо,еректори,задно бедро,задник,трапец.Но с едно уточнение - при слаб гъз ,кръста ще се опита да стабилизира и ще ти отиде повече натам упражнението,ако имаш стабилен задник няма да усещащ даже ,че кръста се товари. ;)
20.08.09
19:54
Не съм чел цялата тема, но като се прави тягата трябва ли гърба да е прав при навеждането, защото аз като тръгна да я правя се изгърбвам, и така има ли ефект или не?
казано от p17bull на 20.08.09, 19:54:
Не съм чел цялата тема, но като се прави тягата трябва ли гърба да е прав при навеждането, защото аз като тръгна да я правя се изгърбвам, и така има ли ефект или не?
Това е много опасно. Можеш сериозно да се контузиш. Гърба трябва да е максималко изправен, а погледа на пред. ( Изправен гръб не значи вертикален.. )
20.08.09
20:02
Утре ще упражнявам техниката без щанга, без нищо просто е така. Мерси за бързия отговор! :)
22.08.09
17:26
казано от p17bull на 20.08.09, 20:02:
Утре ще упражнявам техниката без щанга, без нищо просто е така. Мерси за бързия отговор! :)
По-скоро упражнявай техника само с щанга, така ще заучиш и захват, позициониране на ръце и т.н. Освен ако нямаш намерение да дърпаш тяга с дъмпбели разбира се... :)
казано от Raspberry Sauce на 22.08.09, 17:26:
казано от p17bull на 20.08.09, 20:02:
По-скоро упражнявай техника само с щанга, така ще заучиш и захват, позициониране на ръце и т.н. Освен ако нямаш намерение да дърпаш тяга с дъмпбели разбира се... :)
Тягата с дъмбели е различна от тази с щанга. И аз подкрепям че дори и някои друг диск си сложи за да усещаш движението. Не е толкова страшно, колкото митовете се носят по залите.
22.08.09
19:55
Вече като я правя съм почти изправен. Още малко и е супер ;)
казано от p17bull на 20.08.09, 19:54:
А дали не се изгърбваш от многото кг. които слагаш ? Аз уж я правя правилно, но преди като слагах повечко кг. и леко се изгърбвах, след това като почнах да се старая да правя упражненията правилно за сметка на тежестите не получавам такива проблеми, но и не ползвам много кг.
22.08.09
20:06
Не беше от килограмите, просто стойката не беше както трябва :Д