Гръб...

24.08.09
15:41

Реших да тренирам в един ден само гръб... и така искам да попитам какви упражнения да правя
аз си мисля нещо от сорта на:
набиране тесен хват
гребане
тяга
скрипец зад врат
пуловър

предложения...

24.08.09
15:43

аз ти предлагам нещо от сорта на :

набирания - широк хват
горен скрипец - тесен хват
гребане
тяга

Мнението беше редактирано от Kazaka на 24.08.09 15:44.

24.08.09
16:27

казано от Kazaka на 24.08.09, 15:43:

набирания - широк хват
гребане
тяга

Много е лека според мен,
Мойте тренировки за гръб варират нещо като.

набирания - широк хват
гребане с дъмбел
гребане с щанга/чукчета/мечка
гребане на долен скрипец
мъртва тяга

24.08.09
17:06

казано от Pandiz на 24.08.09, 16:27:

набирания - широк хват
гребане
тяга

Много е лека според мен,
Мойте тренировки за гръб варират нещо като.

набирания - широк хват
гребане с дъмбел
гребане с щанга/чукчета/мечка
гребане на долен скрипец
мъртва тяга

И  според мен е лека :D. Трябва да се махне скрипеца , и ще е идеално ...  И да се върне пуловъра..
Това е лично мнение и няма научна стойност, просто нямам вяра на скрипци ..

24.08.09
17:46

и все пак зависи на теб кое как ти деиства... моят съвет е да опиташ набиране с тесен захват...

24.08.09
19:13

аз предлагам :
набиране широк хват
набиране тесен хват
мечка
гребане - дамбел или щанга
тяга

24.08.09
19:16

казано от Pandiz на 24.08.09, 16:27:

набирания - широк хват
гребане
тяга

Много е лека според мен,

Не.
Добър е подбора на упражнения, просто да тренира аналогично на краката - не 100 упражнения, просто повече повторения към класическото 3-4 серии за 3-5 упражнения.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 24.08.09 19:17.

4 упражнения са напълно достатъчни!

Ето една добра тренировка близка до горното предложение.Само замени скрипеца с набиране подхват или успореден хват.

Набирания широк хват
Набирания тесен подхват/успореден хват
Гребане с щанга или дъмбели/Чукове
Мъртва тяга

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 24.08.09 19:22.

24.08.09
19:40

казано от RogerF на 24.08.09, 19:21:

Ето една добра тренировка близка до горното предложение.Само замени скрипеца с набиране подхват или успореден хват.

Набирания широк хват
Мъртва тяга

Поправи ме ако греша, моля, но гребане с щанга и чукове/чукчета не са ли едно и също нещо?

Аз знам , че са различни и че разликата е в наклона.

24.08.09
19:50

казано от Thrashmetal на 24.08.09, 19:40:

казано от RogerF на 24.08.09, 19:21:

Набирания широк хват
Мъртва тяга

Поправи ме ако греша, моля, но гребане с щанга и чукове/чукчета не са ли едно и също нещо?

Не - гребане с дъмбели и чукове е едно и също нещо.

И според мен тренировка от набиране с широк хват, набиране с подхват, гребане с щанга и мъртва тяга е убийствена, тая тренировка ще върви само, ако си на ефедрин или нещо друго подобно.

Според мен в зависимост от това каква ти е идеологията:
1. набирания с широк/тесен хват в ротация различните тренировки
2. гребане с щанга
3. горен скрипец
4. гребане с кабел
5. гръбно разтваряне на скрипец (?), общо взето някакъв изолат, който те напомпва добре.
Според мен горната тренировка е някаква за по-начинаещи, които просто искат да видя някакви резултати в гърба си

Ако се чувстваш по напреднал, прави:
1. набирания с широк хват с тежест
2. мъртва тяга

Това е моето мнение. :)

24.08.09
20:13

Добре момчета, дайте едно съветче тук и на мен сега, какво ще кажете..

набирания - широк хват
гребане с дъмбел
гребане с щанга - чукчета
гребане на долен скрипец
мъртва тяга

, Много се колебая и искам да вкарам мечката в тренировката си за гръб, ама много натоварено става, ако не махна нещо. Кое е добре да махна и да сложа на негово място гребане с едностранна щанга - мечка?

24.08.09
20:17

Махни гребане с дъмбел ако искаш мечка. Същата работа са.

S7

24.08.09
20:18

казано от Raspberry Sauce на 24.08.09, 19:50:

Не - гребане с дъмбели и чукове е едно и също нещо.

http://www.bb-team.org/exercise/1158/

Алеуя :)

24.08.09
20:47

казано от Thrashmetal на 24.08.09, 20:17:

Махни гребане с дъмбел ако искаш мечка. Същата работа са.

Ами то и 3те вида гребания са идентични (с дъмбел,чукове,скрипец), но мисля да махна чуковете, защото мечката товари гръбнака, и чуковете също, а след това мъртва тяга, много ми се вижда. Гребането с дъмбел не товари гръбначния стълб при правилна техника, а моята е желязо там, затова ще заменя чуковете с мечката, а от време на време може да ги разменям в тренировките, чукове/мечка/чукове/мечка и така :)

Мнението беше редактирано от El padre на 24.08.09 20:49.

24.08.09
20:50

Е, не са съвсем идентични. При гребане с Т щанга (мечка) влиза повече средната част на гърба, тази м/у перките ти. Същото се отнася и до гребането с дъмбел. Набиранията и чуковете (гребане с щанга) влизат повече в широките мускули на гърба, просто се натоварват от различен ъгъл. Като цяло всички тези упражнения товарят целия гръб, но просто акцентират повече на определени зони.

24.08.09
20:52

казано от Thrashmetal на 24.08.09, 20:50:

Е, не са съвсем идентични. При гребане с Т щанга (мечка) влиза повече средната част на гърба, тази м/у перките ти. Същото се отнася и до гребането с дъмбел. Набиранията и чуковете (гребане с щанга) влизат повече в широките мускули на гърба, просто се натоварват от различен ъгъл. Като цяло всички тези упражнения товарят целия гръб, но просто акцентират повече на определени зони.

Е въпреки това, така изглежда добре според мен.

1 Набиране широк хват
2 Гребане с Т щанга (мечка)
3 гребане с дъмбел
4 гребане на долен скрипец
5 мъртва тяга

24.08.09
21:05

Само две неща не харесвам - гребане на долен скрипец е първото. Гребане с щанга е в пъти по-добро, наистина. По добре го замени и го сложи веднага след набиранията. Набиранията са само загрявка за същинското упражнение за широките гръбни мускули, а именно гребане с щанга. Не, че ги изключвам като упражнение “за маса” на “перките”, просто е адски добро, но не и най-доброто, колкото и да се хвали. Може би прекалено много съдя по себе си, но аз лично друдно спазвам перфектна техника при набиранията с широк хват, но за сметка на това правя перфектно гребане с щанга на прилични 70-80 кила.

Второто нещо - това са мечката и гребането с дъмбел. Ако правиш 4 серии и на двете упражнения - все едно си направил 8 серии само на едното. Наистина не виждам смисъл в две упражнения, които натоварват един и същ сектор на гърба под един и същ ъгъл и в една и съща амплитуда.

По скоро, ако искаш 2 упражнения за тая част на гърба вместо мечката или гребането с дъмбел сложи набирания с тесен неутрален хват.

Хората правят грешка както с тренировките за гръб, така и с тези за останалите мускулни групи - вместо да наблегнат на повторенията, те добавят повече упражнения. Гърба специално се натоварва целия (и двата горни сектора - вътрешен и този на широките гръбни мускули - “перки”). Просто някои упражнения акцентират повече на една зона от гърба, а други упражнения акцентират повече друга зона. Но всички те натоварват и вътрешната и външната части, малко или много, според акцента. Но никоя част не може да остане изолирана и натоварвана без да се товари и другата. Поне не и при този подбор на упражнения.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 24.08.09 21:13.

24.08.09
21:14

Благодаря за съветите, много ми помогнаха :) живи и здрави!

24.08.09
21:19

казано от Thrashmetal на 24.08.09, 21:05:

Само две неща не харесвам - гребане на долен скрипец е първото. Гребане с щанга е в пъти по-добро, наистина. По добре го замени и го сложи веднага след набиранията. Набиранията са само загрявка за същинското упражнение за широките гръбни мускули, а именно гребане с щанга. Не, че ги изключвам като упражнение “за маса” на “перките”, просто е адски добро, но не и най-доброто, колкото и да се хвали. Може би прекалено много съдя по себе си, но аз лично друдно спазвам перфектна техника при набиранията с широк хват, но за сметка на това правя перфектно гребане с щанга на прилични 70-80 кила.

Второто нещо - това са мечката и гребането с дъмбел. Ако правиш 4 серии и на двете упражнения - все едно си направил 8 серии само на едното. Наистина не виждам смисъл в две упражнения, които натоварват един и същ сектор на гърба под един и същ ъгъл и в една и съща амплитуда.

По скоро, ако искаш 2 упражнения за тая част на гърба вместо мечката или гребането с дъмбел сложи набирания с тесен неутрален хват.

Хората правят грешка както с тренировките за гръб, така и с тези за останалите мускулни групи - вместо да наблегнат на повторенията, те добавят повече упражнения. Гърба специално се натоварва целия (и двата горни сектора - вътрешен и този на широките гръбни мускули - “перки”). Просто някои упражнения акцентират повече на една зона от гърба, а други упражнения акцентират повече друга зона. Но всички те натоварват и вътрешната и външната части, малко или много, според акцента. Но никоя част не може да остане изолирана и натоварвана без да се товари и другата. Поне не и при този подбор на упражнения.

Не забравяй, че едни упражнения разширяват перките а други им дават обем и маса. Скрипеца го слагам, защото при наличието на 4 базови упражнения, които вкарват в работа толкова много мускули, мисля, че е добре да се вкара едно по изолирано за гърба като скрипеца.. Написа добър пост но не даде пример, съвет..

1 Набиране широк хват
2 Чукове
3 Гребане с Т щанга (мечка)
4 Гребане на долен скрипец
5 Мъртва тяга

Така какво мислиш?..

24.08.09
21:25

Късно е, нямам цигари, нямам извара в хладилника да довърша деня -> не съм в настроение, затова не си давам зор с писането. Няма и да си дам, поне не докато не съм спал поне 10 часа след като си легна след малко.

Програмата в момента е тип-топ. Чудна. Бих тренирал точно така ако имах намерение да разделя всяка мускулна група в отделен ден, но това няма да стане. Но тренировката според мен е в най-правилния си вид така, както си я дал сега.

24.08.09
21:45

казано от Thrashmetal на 24.08.09, 21:25:

Късно е, нямам цигари, нямам извара в хладилника да довърша деня -> не съм в настроение, затова не си давам зор с писането. Няма и да си дам, поне не докато не съм спал поне 10 часа след като си легна след малко.

Програмата в момента е тип-топ. Чудна. Бих тренирал точно така ако имах намерение да разделя всяка мускулна група в отделен ден, но това няма да стане. Но тренировката според мен е в най-правилния си вид така, както си я дал сега.

Значи я оставаме и почваме да тренираме по нея, вече за сериите и повторенията ще ги кандардисаме някакси, 3-4 сериики 10-12 повторения, са добре.. Колкото до теб, цигари, извара, фитнес добра комбинация, удари една биричка и ще му замяза.. :D:D

ПИ

24.08.09
21:55

И аз ще я пробвам тая за гръб.

24.08.09
21:56

казано от p17bull на 24.08.09, 21:55:

И аз ще я пробвам тая за гръб.

Натоварва сериозно гръбначния стълб, в това съм сигурен, затова трябва или да имаш гръбнак като желязо, или техниката да ти е желязна, а най добре и от двете равномерно!! Иначе тренировката ми харесва и на мен, все пак е моя, благодаря трашметал, че ми помогна да си я оправя правилно и красивичко така, имаш едни цигари и една извара от мен.. :) :)

Мнението беше редактирано от El padre на 24.08.09 22:17.

24.08.09
22:40

Аз искам да попитам, защо, когато правиш мъртва тяга едната ръка хвата е прониран а на другата суприниран?

ВЕ

25.08.09
05:37

Защо мъртватя тяга е в края? Това е най тежкото упражненеи в цялата тренировка и трябва с него да се започва, аслед него да е гребането с щанга или чукове. Следкато сте изморени в края ще правите тяга с 20 кг ли ...смешно, по-добре изобщо не я правете. И как изолирани и оформящи упражнения ги слагате преди базовите? Все едно да започнете яденето от десерта.

Мнението беше редактирано от Велизар на 25.08.09 05:38.

25.08.09
07:24

казано от Велизар на 25.08.09, 05:37:

Защо мъртватя тяга е в края? Това е най тежкото упражненеи в цялата тренировка и трябва с него да се започва, аслед него да е гребането с щанга или чукове. Следкато сте изморени в края ще правите тяга с 20 кг ли ...смешно, по-добре изобщо не я правете. И как изолирани и оформящи упражнения ги слагате преди базовите? Все едно да започнете яденето от десерта.

Току що изядох един шоколад, а сега почвам пилето ..

Интересно ми е след като си правил Мъртва тяга, как ще си държиш кръста след това на гребането или мечка?И дали изобщо ще ти се тренира?

25.08.09
08:54

Мъртва тяга не се прави с лигави килограми - с височък процент от силата е добре да се прави, от там следва, че трябва да си добре загрял.
Колкото до хвата - все тая. Със смесен хват по-трудно се изпуска просто, затова много хора така правят.

п.п. Не пия бира докато не взема книжка, обещал съм си : )

25.08.09
08:56

казано от Thrashmetal на 25.08.09, 08:54:

Мъртва тяга не се прави с лигави килограми - с височък процент от силата е добре да се прави, от там следва, че трябва да си добре загрял.
Колкото до хвата - все тая. Със смесен хват по-трудно се изпуска просто, затова много хора така правят.

п.п. Не пия бира докато не взема книжка, обещал съм си : )

Така е, затова е в края на тренировката, всеки я прави по това време. От както се занимавам с бодибилдинг, колкото съм чел и гледал, винаги е на последно място, тренираш различните части на гърба с различните упражнения, и с нея в края на тренировката довършваш цялостно гърба..

послеотговор. Много хубаво сравнение, книжка - бира.. :П

Мнението беше редактирано от El padre на 25.08.09 08:58.

25.08.09
09:10

Т.е. вие момчета загрявате с набирания, чукове, гребане с т-щанга и скрипци и чак тогава, като усетите, че вече ви е вече загрят гърба, правите най-тежкото упражнение?

25.08.09
09:13

казано от Raspberry Sauce на 25.08.09, 09:10:

Т.е. вие момчета загрявате с набирания, чукове, гребане с т-щанга и скрипци и чак тогава, като усетите, че вече ви е вече загрят гърба, правите най-тежкото упражнение?

Тягата според мен е довършващо упражнение и доизсмукващо вече изтощените от различните упражнения гръб, с набиранията загряваш гърба, както и разширяваш перките, с чуковете работиш за горната част на гърба за маса и обем, с мечката за долната част, със скрипеца равномерно натоварваш вече 2те поотделно натоварени зони, и с мъртвата тяга обединяваш всичките натоварени по отделно и по различен начин гръбни мускули в 1 упражнение и ги довършваш! Ето аз как си обяснявам тренировката ми за гръб..

Ето така изглежда програмата ми за гръб:

1 Набиране широк надхват 4х12  
2 Гребане с щанга (чукчета) 4х8  
3 Гребане с Т-щанга (мечка) 4х8
4 Гребане на долен скрипец 4х8  
5 Мъртва тяга 3х6

Мнението беше редактирано от El padre на 25.08.09 09:39.

25.08.09
10:14

Днес имам тренировка за гръб и бицепс, и сега отивам да тренирам.. Ще изпробвам новата техника и ще пиша следобяд.. :)

25.08.09
10:57

казано от Raspberry Sauce на 25.08.09, 09:10:

Това е най-добрия вариант ако иска да прави тяга в деня за гръб. Такъв му беше въпроса. Моето лично мнение е, че най-добре в тренировката за крака да се сложи някаква вариация на тягата - (1) заден клек, (2) преден клек, (3) разгъване за задно бедро, (4) тяга, повдигане на пръсти от стоеж, повдигане на пръсти от седеж.
С (1), (2) загвряваме кръста, с (3) - задното бедро. А (4) е баш упражнението.

За тяга в деня за гръб и следната подредба е вариант:
Набирания/горен скрипец
Гребане с щанга
Тяга
Меца
Евентуално гребане с дъмбел

Когато се прави тяга в тренировка за гръб, може да се сложи и по средата на тренировката - след набиранията и чуковете например, тъй като тя не закача “перките” и те изстиват, а това не е проблем, тъй като тренировката ни за широки гръбни мускули е приключила с първите две упражнения. Правиме тягата без да сме товарили допълнително кръста, просто сме го загряли с чуковете. След това започваме да акцентираме в/у друга зона от гърба с мечката и гребането с дъмбел. Аз, както няколко пъти казах, не съм фен на две упражнения за средната част на гърба. Т.е. или само мечка, или само гребане с дъмбел. Ако избера гребане с дъмбел, тогава кръста не се товари толкова, колкото при мечката. Затова не е преуморен от тежките серии и няма опасност от слабо представяне или контузия при тягата когато тя е последно упражнение.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 25.08.09 10:59.

25.08.09
13:17

Е момчета върнах се наядох се изгледах едно сериалче и седнах, бях в залата 1:30 свърших близо 3:00, ето как изглеждаше тренировката ми, икструктора ми е личен приятел и ме посъветва да не правя тежка тяга след тежка мечка, и аз прецених да я сменя(мечката) с гребане с дъмбел, и ето как изглеждаше:

1 Придърпване на горен скрипец широк хват 4х12 (50 кг)
2 Гребане с щанга (чукчета) 4х8 (54 кг)
3 Гребане с дъмбел 4х8 (24кг дъмбел)
4 Гребане на долен скрипец 4х8 50(кг) 
5 Мъртва тяга 3х6 (78кг) (Аз съм 62 килограма)
6 Бицепсово сгъване с крива щанга 4х8
7 Концентрично сгъване 4х8  
8 Бицепсово сгъване с надхват 3х12
9 Сгъване за предмишници с дъмбел 3х12

Всички упражнения ги правя прилично изчистено и се концентрирам да вкарам напрежението там, където искам.

Мнението беше редактирано от El padre на 25.08.09 13:25.

S7

25.08.09
14:12

3 упражнения за бицепс след 5 такива за гръб  :gulp:

Сигурен ли си, че няма да го претренираш(бицепса) и че ще има прогрес?

Мнението беше редактирано от S7oMaN40 на 25.08.09 14:13.

25.08.09
14:13

Прав е. Дори в отделен ден да тренираш бицепса, пак повече от две упражнения са си много.

И прочутото концентрично сгъване, което да оформи 45 сантиметровия му бицепс :)

25.08.09
14:40

казано от S7oMaN40 на 25.08.09, 14:12:

3 упражнения за бицепс след 5 такива за гръб  :gulp:

Сигурен ли си, че няма да го претренираш(бицепса) и че ще има прогрес?

От упражненията за гръб, бицепса влиза много малко само в 3 от тях, имам 1 базово упражнение за бицепс, згъване с щанга, концентричното го правя като довършващо, а бицепсовото згъване с надхват, е за предмишница не за бицепс, той влиза незначително...

Мнението беше редактирано от El padre на 25.08.09 14:41.

S7

25.08.09
14:50

Имаш 3 базови(тежки) упражнения за гръб и още 2 придърпвания. И да не го усещаш много бицепсът си работи в 4 от тях. Не можеш да го изолираш напълно.

Все пак ти си преценяш :). Знаеш как се възстановяваш при различните натоварвания, затова си нагоди тренировката според това как ги усещаш и възстановяването. Пробваш така 2-3 седмици, ако няма прогрес намаляш упражнения/серии..

При мен бицепсът върви най-добре с 1 упражнение(сгъване с крив лост от стоеж) в 4серии по 6-8 повторения. Като го тренирам след 1 ден почивка от тренировката за гръб. Тоест сряда тренирам гръб, а в петък гърди + бицепс.

Мнението беше редактирано от S7oMaN40 на 25.08.09 14:51.

25.08.09
14:53

казано от S7oMaN40 на 25.08.09, 14:50:

Имаш 3 базови(тежки) упражнения за гръб и още 2 придърпвания. И да не го усещаш много бицепсът си работи в 4 от тях. Не можеш да го изолираш напълно.

Все пак ти си преценяш :). Знаеш как се възстановяваш при различните натоварвания, затова си нагоди тренировката според това как ги усещаш и възстановяването. Пробваш така 2-3 седмици, ако няма прогрес намаляш упражнения/серии..

При мен бицепсът върви най-добре с 1 упражнение(сгъване с крив лост от стоеж) в 4серии по 6-8 повторения. Като го тренирам след 1 ден почивка от тренировката за гръб. Тоест сряда тренирам гръб, а в петък гърди + бицепс.

Добре, темата не беше моя, извинявам се на автора, че си я “присвойх” и предлагам да се сложи край, ако той няма все още въпроси, като гледам май не. :)

Мнението беше редактирано от El padre на 25.08.09 14:53.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1