Отслабване - колко кг на месец?

01.09.09
23:03

Здравейте, на 23 години съм и имам наднормено тегло: 181/93 кг. Моята история накратко: бях слаб до 12 клас, отидох в Студентски град - качих 30 кг до 95 и преди две години отслабнах до 63 за шест месеца, като от 90 до 80-я кг беше само с ходене, а от 80-я надолу - с бягане. По различни причини (ясни за мен) напълнях до 93 кг. Единственото положително, което ми остана от предишното отслабване, е отказването от хляба.

Въпросът ми е 10 кг / 8 кг / 5 кг - съотв. 1, 2, 3 месец отслабване постижимо и здравословно ли е? Ефективно според вас ли е бягането вечер? Помага ли приемът на кофеин преди бягане?  Препоръчайте ми маратонки, предназначени за бягане (особено модел на марка - като снимка може би?).

Храненето - слабостта ми е Кока - Колата, не мога и поне без едно лайън кинг с кисело мляко на ден. Но ще се постарая все пак да се придържам към РБД: манджи (картофени, зеле, месни, боб, леща, салати). Освен това редно ли е след 18 часа да не се приема храна вече или е myth :)?

Всъщност повечето въпроси за себе си са ми ясни (знам на теория физиология, биохимия и т.н), но real-life опитът, който ви моля да споделите, и евентуални съвети ще са ми в полза.

TR

02.09.09
04:12

Значи гледай да си с отрицателен калориен баланс. Маратонки за бягане е глупаво да си купуваш , няма да ставаш бегач. По-добре да отделиш пари за качествена храна или качествени добавки за изгаряне на мазнини. Значи пий Кока-Кола Лайт щом неможеш да се откажеш от нея. А лайъна да е след тренировката ти. След 18 часа може да ядеш белтъчна храна - извара,кисело мляко(без лайъна !),меса,риби и т.н.

02.09.09
05:39

казано от Mabthera на 01.09.09, 23:03:

Въпросът ми е 10 кг / 8 кг / 5 кг - съотв. 1, 2, 3 месец отслабване постижимо и здравословно ли е? Ефективно според вас ли е бягането вечер? Помага ли приемът на кофеин преди бягане?  Препоръчайте ми маратонки, предназначени за бягане (особено модел на марка - като снимка може би?).

Храненето - слабостта ми е Кока - Колата, не мога и поне без едно лайън кинг с кисело мляко на ден. Но ще се постарая все пак да се придържам към РБД: манджи (картофени, зеле, месни, боб, леща, салати). Освен това редно ли е след 18 часа да не се приема храна вече или е myth :)?

Всъщност повечето въпроси за себе си са ми ясни (знам на теория физиология, биохимия и т.н), но real-life опитът, който ви моля да споделите, и евентуални съвети ще са ми в полза.

Повече от 5кг на месец, не е здравословно. Бягането по всяко време е ефективно, приемът на кофеин стимулира нервната система удачно е от към по-голяма издръжливост. Но когато приемаш кофеин трябва да приемаш и много вода. За маратонки не съм компетентен, но предполагам че като отидеш в един голям магазин в софия, на известните марки, консултантите ще те упътят доста добре. Аз ползвам NIKE - AIR. Пий си кола, лайт. Ако тичаш в 19;00 /например/ как няма да ядеш след това ;) Мит е ...

02.09.09
07:01

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/37078/ - това по въпроса за маратонките. Важни са.

02.09.09
08:25

Мерси за отговорите. А пропо - объркал съм без да искам раздела на темата; някой модератор, ако може, да я премести?

4-5кг на месец, не повече.
Поне пий кола-лайт, щом не можеш да я откажеш, а лайън-а - хапвай в първата половина на деня. Сигурна съм, обаче, че можеш да си наложиш и да ги ограничиш тези буклуци :) След време хич няма да ти се дояждат...

Маратонките за бягане са изключително важни, както вече са ти казали. Адидас, Асикс, Пума, Найки ... варианти и фирми много! Трябва да гледаш подметката.
Мога да дам повече информация за Найки, тъй като съм работила за тях. хубаво е да си вземеш обувка със система - въздушни камери или пружини - шокс. При обувките за тичане Найки, в средната подметка се използва моделирана пяна, която олекотява стъпването и се среща при почти всички running обувки. Външна подметка - да е от въглеродна каучукова смес, или прозрачен каучук.
Можеш да познаеш обувката за бягане по подметката - трябва да е “вафлена” - waffle, разграфена е на отделни сектори и е по-релефна.
Хубаво е да има поне една от следните технологии/системи:
-nike air -  антивибрационна технология, максимална защита от удар във всеки момент; издържа до края на живота на обувката. невидима е и е мека на усещане. намалява теглото на обувката
-air max - за спортисти с увеличено тегло. при тази технология камерите са видими на подметката
-zoom air - с по-малко телесно тегло,за бързина на движението и гъвкавост
-tune air-голяма телесна маса, увеличена стабилност

Обувки Shox (пружинки) - не се съдържа въздух във вътрешността на пилоните и са взаимствани на принципа на ресьорите. Има модел на Морис Грийн даже :) Shox 4 running.

Като цяло - “тормозиш” продавач-консултантите да ти препоръчат най-добрата маратонка за теб, пробвай и разтъпчи хубаво :)

02.09.09
11:02

казано от TrainHard на 02.09.09, 04:12:

Значи гледай да си с отрицателен калориен баланс. Маратонки за бягане е глупаво да си купуваш , няма да ставаш бегач. По-добре да отделиш пари за качествена храна или качествени добавки за изгаряне на мазнини. Значи пий Кока-Кола Лайт щом неможеш да се откажеш от нея. А лайъна да е след тренировката ти. След 18 часа може да ядеш белтъчна храна - извара,кисело мляко(без лайъна !),меса,риби и т.н.

Маратонки за бягане в никакъв случай НЕ е глупаво да си купиш! Още повече при бягане с наднормени килограми - поне малко ще смекчиш натоварването в ставите. Всяка добра спортна марка има разновидност за бягане.
Кока колата: вредното действие далеч не се изчерпва със съдържанието на захар, така че не те съветвам даже и лайт да приемаш.

Въглеродния диоксид, който се съдържа във всяка една газирана напитка няма място в стомаха ти, била тя и с по малко захар.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 02.09.09 11:06.

02.09.09
11:19

казано от Иван Шишманов на 02.09.09, 11:05:

Въглеродния диоксид, който се съдържа във всяка една газирана напитка няма място в стомаха ти, била тя и с по малко захар.

С никаква захар да бъдем точни,
но щом няма воля да я спре,
и лайта е компромисен вариант..

02.09.09
14:37

И с какво пречи въпросният диоксид? Понижава PH на стомаха ли :)

02.09.09
14:45

Кока Кола управлява :) Сладките работи също, така че няма да ги откажа - не съм привърженик на резките промени. Смятам да огранича сладкото, особено в късните часове. Мисля да си купя някакви сносни маратонки за ходене/бягане, тъй като със сегашните Сполдинг супер много ми натоварват ходилото (излизат и пришки, след като съм бягал с тях). Много мерси за съветите, особено за детайлното разяснение за маратонките. Всъщност, и аз съм един ахмак точно в края на лятото и през есента да искам да свалям кг, но се налага, тъй като мина ли 90 кг се появяват прехипертонични епизоди: я било 130/85, 140/90…. а и се изморявам лесно. Но много съм амбициран, тъй като миналия път отслабнах предимно със спорт и развих издържливостта си: в началото грохвах на 1500 м, докато стигна до момента, където развих аеробните си способности да мога да бягам над 8 км. Но започнах една работа, свързана с Интернет, а и поддържам немалък уебсайт и се застоях много пред лаптопа - оттам шоколади, биричка... и така. Едно поне научих: докато хранителният режим оказва влияние върху телесната маса, то физическата активност е в пъти по-ефективна за добро здраве и самочувствие.

02.09.09
14:51

казано от moonclub на 02.09.09, 14:37:

Принципно е отровен газ, пораженията върху организма са в зависимост от концентрацията.

02.09.09
14:54

По-скоро кока колата е вредна по няколко механизма

1. Количестото захар (глюкозо-фруктозен сироп) в нея
2. Пиячите на кола имат понижен прием на калций, магнезий, витамини А и С
3. Кока колата (както и портокаловият натурален сок) увреждат емайла на зъбите
4. Кофеинът в нея може да предизвика физическа зависимост

Лично аз не знам по-ниското й ph да вреди нещо на стомаха ;) Но кой знае :)

Margaritka, не е точно така - като пиеш газирани напитки, няма да се отровиш с CO2 ;)

Мнението беше редактирано от Mabthera на 02.09.09 14:59.

02.09.09
15:39

Както казах - в зависимост от концентрацията. Това че няма да се отровиш с 1, 2 или дори 3 литра Кока кола не прави СО2 по-малко отровен газ (нито пък прави Кока кола по-полезна)

Мнението беше редактирано от Margi на 02.09.09 15:40.

02.09.09
19:11

Ако бягаш на твърд терен и не искаш да си прецакаш глезените, естествено че трябва да имаш хубави маратонки!
Успех!

02.09.09
19:34

Абе стига бе, като ти се пие кола, просто си вземи лайт. Аз също съм пил, нищо не ми стана :) Въпроса е да не се прекалява с нея.

02.09.09
19:41

казано от Mabthera на 02.09.09, 14:54:

По-скоро кока колата е вредна по няколко механизма

1. Количестото захар (глюкозо-фруктозен сироп) в нея
2. Пиячите на кола имат понижен прием на калций, магнезий, витамини А и С
3. Кока колата (както и портокаловият натурален сок) увреждат емайла на зъбите

1. Пий Лайт
2. Нямам научни доказателства за да докажа противното, но от както се помня, буквално, пия по една двулитрова кока-кола лайт дневно и въпреки откаченото ми тийнейджърство, отново буквално, не съм дори пуквал лост
3. Вярно
4. Грешно.

02.09.09
22:56

казано от Thrashmetal на 02.09.09, 19:41:

казано от Mabthera на 02.09.09, 14:54:

4. Грешно.

Щом твърдиш... но кофеиновият абстинентен синдром е включен в МКБ-10 на СЗО - демек международната класификация на болестите. Има кофеинов абстинентен синдром. Ето ти четиво: http://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine#Tolerance_and_withdrawal

ST

03.09.09
16:00

Избягвай мазните храни и наблягай много на спорта.

03.09.09
21:08

казано от syn tze на 03.09.09, 16:00:

Избягвай мазните храни и наблягай много на спорта.

Защото ? По-принцип е хубаво да до уточниш кои мазни храни. Аз мисля, че имаш в предвид рафинираните мазнини.

MA

04.09.09
05:35

Нали знаеш ,че всеки е с мнението си. Ти като ядеш и наситените мазнини , еми яж си ги ,но не казвай на друг да го прави.

04.09.09
08:40

Най интересното и дразнещото е, че ставайки към 11.00, не изпитвам глад никакъв и т.е не закусвам. Само пия кафе. Глад има предимно следобед между 15 и 20 ч. И кво излиза - ям веднъж към 13, после към 17 и пак към 19-20 ;). Вчера храната ми се състоеше от чушчена манджа с яйца и доматен сос, доматени салати, пушеко филе, кебапчета. Сладкото, което консумирах бе - 1 палачинка с шоколад. Засега физическата ми активност се състои от ходене по пресечен терен - например по екопътеки, както и бързо ходене няколко км в града. Като се върна в София в средата на месеца, мисля да посещавам и НСА :). Докато на яденето не съм кой знае колко добър пример, се опитвам да имам по-добра физическа активност ;)

04.09.09
09:21

казано от Muhammad Ali на 04.09.09, 05:35:

Нали знаеш ,че всеки е с мнението си. Ти като ядеш и наситените мазнини , еми яж си ги ,но не казвай на друг да го прави.

А ти тогава на какво основание казваш на другите да ги ядат?

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.09.09 09:21.

Знам, че не е много по темата, но аз Mabthera бих те посъветвал да си направиш дневник на

http://www.bb-team.org/forums/viewforum/46/

описвай си храната тренировките и ще видиш колко неща в последствие ще промениш към по добро.Дамската част от форума са много задружни и със сигурност биха ти помогнали

04.09.09
09:53

Иван Шишманов, мерси за съвета. А в моето подобие на РБД грахът има ли място, и ако да - до колко часа?

04.09.09
10:06

Нека не се залъгваме с лайта.Лично аз не вярвам на етикета.Това,че е лайт,не означава,че не слагат подсладители и аспартам.
Едва ли ги е грижа за диабетиците,всичко е една спекула от страна на монополиста,където играят правилата на многото пари.

Мнението беше редактирано от Финдо на 04.09.09 10:09.

04.09.09
10:11

Евала ... насърчавайте човека да пие Лайт. Тва, че се трови с аспартам на кой му дреме.

Неща от сорта на не мога без кола или не мога без фафла не съществуват. Всичко е в главата. И аз си мислех, че не мога, но от човек поещ по 2 литра кола на ден и ядящ сникерси, шоколади и тн. по цял ден се превърнах в човек който не е консумирал въпросните боклуци половин година. Както казах всичко е в главата. Пътят към успеха също е там.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1