01.09.09
23:03
Здравейте, на 23 години съм и имам наднормено тегло: 181/93 кг. Моята история накратко: бях слаб до 12 клас, отидох в Студентски град - качих 30 кг до 95 и преди две години отслабнах до 63 за шест месеца, като от 90 до 80-я кг беше само с ходене, а от 80-я надолу - с бягане. По различни причини (ясни за мен) напълнях до 93 кг. Единственото положително, което ми остана от предишното отслабване, е отказването от хляба.
Въпросът ми е 10 кг / 8 кг / 5 кг - съотв. 1, 2, 3 месец отслабване постижимо и здравословно ли е? Ефективно според вас ли е бягането вечер? Помага ли приемът на кофеин преди бягане? Препоръчайте ми маратонки, предназначени за бягане (особено модел на марка - като снимка може би?).
Храненето - слабостта ми е Кока - Колата, не мога и поне без едно лайън кинг с кисело мляко на ден. Но ще се постарая все пак да се придържам към РБД: манджи (картофени, зеле, месни, боб, леща, салати). Освен това редно ли е след 18 часа да не се приема храна вече или е myth :)?
Всъщност повечето въпроси за себе си са ми ясни (знам на теория физиология, биохимия и т.н), но real-life опитът, който ви моля да споделите, и евентуални съвети ще са ми в полза.
02.09.09
04:12
Значи гледай да си с отрицателен калориен баланс. Маратонки за бягане е глупаво да си купуваш , няма да ставаш бегач. По-добре да отделиш пари за качествена храна или качествени добавки за изгаряне на мазнини. Значи пий Кока-Кола Лайт щом неможеш да се откажеш от нея. А лайъна да е след тренировката ти. След 18 часа може да ядеш белтъчна храна - извара,кисело мляко(без лайъна !),меса,риби и т.н.
казано от Mabthera на 01.09.09, 23:03:
Въпросът ми е 10 кг / 8 кг / 5 кг - съотв. 1, 2, 3 месец отслабване постижимо и здравословно ли е? Ефективно според вас ли е бягането вечер? Помага ли приемът на кофеин преди бягане? Препоръчайте ми маратонки, предназначени за бягане (особено модел на марка - като снимка може би?).
Храненето - слабостта ми е Кока - Колата, не мога и поне без едно лайън кинг с кисело мляко на ден. Но ще се постарая все пак да се придържам към РБД: манджи (картофени, зеле, месни, боб, леща, салати). Освен това редно ли е след 18 часа да не се приема храна вече или е myth :)?
Всъщност повечето въпроси за себе си са ми ясни (знам на теория физиология, биохимия и т.н), но real-life опитът, който ви моля да споделите, и евентуални съвети ще са ми в полза.
Повече от 5кг на месец, не е здравословно. Бягането по всяко време е ефективно, приемът на кофеин стимулира нервната система удачно е от към по-голяма издръжливост. Но когато приемаш кофеин трябва да приемаш и много вода. За маратонки не съм компетентен, но предполагам че като отидеш в един голям магазин в софия, на известните марки, консултантите ще те упътят доста добре. Аз ползвам NIKE - AIR. Пий си кола, лайт. Ако тичаш в 19;00 /например/ как няма да ядеш след това ;) Мит е ...
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/37078/ - това по въпроса за маратонките. Важни са.
Мерси за отговорите. А пропо - объркал съм без да искам раздела на темата; някой модератор, ако може, да я премести?
02.09.09
10:14
4-5кг на месец, не повече.
Поне пий кола-лайт, щом не можеш да я откажеш, а лайън-а - хапвай в първата половина на деня. Сигурна съм, обаче, че можеш да си наложиш и да ги ограничиш тези буклуци :) След време хич няма да ти се дояждат...
Маратонките за бягане са изключително важни, както вече са ти казали. Адидас, Асикс, Пума, Найки ... варианти и фирми много! Трябва да гледаш подметката.
Мога да дам повече информация за Найки, тъй като съм работила за тях. хубаво е да си вземеш обувка със система - въздушни камери или пружини - шокс. При обувките за тичане Найки, в средната подметка се използва моделирана пяна, която олекотява стъпването и се среща при почти всички running обувки. Външна подметка - да е от въглеродна каучукова смес, или прозрачен каучук.
Можеш да познаеш обувката за бягане по подметката - трябва да е “вафлена” - waffle, разграфена е на отделни сектори и е по-релефна.
Хубаво е да има поне една от следните технологии/системи:
-nike air - антивибрационна технология, максимална защита от удар във всеки момент; издържа до края на живота на обувката. невидима е и е мека на усещане. намалява теглото на обувката
-air max - за спортисти с увеличено тегло. при тази технология камерите са видими на подметката
-zoom air - с по-малко телесно тегло,за бързина на движението и гъвкавост
-tune air-голяма телесна маса, увеличена стабилност
Обувки Shox (пружинки) - не се съдържа въздух във вътрешността на пилоните и са взаимствани на принципа на ресьорите. Има модел на Морис Грийн даже :) Shox 4 running.
Като цяло - “тормозиш” продавач-консултантите да ти препоръчат най-добрата маратонка за теб, пробвай и разтъпчи хубаво :)
казано от TrainHard на 02.09.09, 04:12:
Значи гледай да си с отрицателен калориен баланс. Маратонки за бягане е глупаво да си купуваш , няма да ставаш бегач. По-добре да отделиш пари за качествена храна или качествени добавки за изгаряне на мазнини. Значи пий Кока-Кола Лайт щом неможеш да се откажеш от нея. А лайъна да е след тренировката ти. След 18 часа може да ядеш белтъчна храна - извара,кисело мляко(без лайъна !),меса,риби и т.н.
Маратонки за бягане в никакъв случай НЕ е глупаво да си купиш! Още повече при бягане с наднормени килограми - поне малко ще смекчиш натоварването в ставите. Всяка добра спортна марка има разновидност за бягане.
Кока колата: вредното действие далеч не се изчерпва със съдържанието на захар, така че не те съветвам даже и лайт да приемаш.
02.09.09
11:05
Въглеродния диоксид, който се съдържа във всяка една газирана напитка няма място в стомаха ти, била тя и с по малко захар.
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 02.09.09 11:06.
02.09.09
11:19
казано от Иван Шишманов на 02.09.09, 11:05:
Въглеродния диоксид, който се съдържа във всяка една газирана напитка няма място в стомаха ти, била тя и с по малко захар.
С никаква захар да бъдем точни,
но щом няма воля да я спре,
и лайта е компромисен вариант..
Кока Кола управлява :) Сладките работи също, така че няма да ги откажа - не съм привърженик на резките промени. Смятам да огранича сладкото, особено в късните часове. Мисля да си купя някакви сносни маратонки за ходене/бягане, тъй като със сегашните Сполдинг супер много ми натоварват ходилото (излизат и пришки, след като съм бягал с тях). Много мерси за съветите, особено за детайлното разяснение за маратонките. Всъщност, и аз съм един ахмак точно в края на лятото и през есента да искам да свалям кг, но се налага, тъй като мина ли 90 кг се появяват прехипертонични епизоди: я било 130/85, 140/90…. а и се изморявам лесно. Но много съм амбициран, тъй като миналия път отслабнах предимно със спорт и развих издържливостта си: в началото грохвах на 1500 м, докато стигна до момента, където развих аеробните си способности да мога да бягам над 8 км. Но започнах една работа, свързана с Интернет, а и поддържам немалък уебсайт и се застоях много пред лаптопа - оттам шоколади, биричка... и така. Едно поне научих: докато хранителният режим оказва влияние върху телесната маса, то физическата активност е в пъти по-ефективна за добро здраве и самочувствие.
казано от moonclub на 02.09.09, 14:37:
И с какво пречи въпросният диоксид? Понижава PH на стомаха ли :)
Принципно е отровен газ, пораженията върху организма са в зависимост от концентрацията.
По-скоро кока колата е вредна по няколко механизма
1. Количестото захар (глюкозо-фруктозен сироп) в нея
2. Пиячите на кола имат понижен прием на калций, магнезий, витамини А и С
3. Кока колата (както и портокаловият натурален сок) увреждат емайла на зъбите
4. Кофеинът в нея може да предизвика физическа зависимост
Лично аз не знам по-ниското й ph да вреди нещо на стомаха ;) Но кой знае :)
Margaritka, не е точно така - като пиеш газирани напитки, няма да се отровиш с CO2 ;)
Мнението беше редактирано от Mabthera на 02.09.09 14:59.
Както казах - в зависимост от концентрацията. Това че няма да се отровиш с 1, 2 или дори 3 литра Кока кола не прави СО2 по-малко отровен газ (нито пък прави Кока кола по-полезна)
Мнението беше редактирано от Margi на 02.09.09 15:40.
Ако бягаш на твърд терен и не искаш да си прецакаш глезените, естествено че трябва да имаш хубави маратонки!
Успех!
Абе стига бе, като ти се пие кола, просто си вземи лайт. Аз също съм пил, нищо не ми стана :) Въпроса е да не се прекалява с нея.
казано от Mabthera на 02.09.09, 14:54:
По-скоро кока колата е вредна по няколко механизма
1. Количестото захар (глюкозо-фруктозен сироп) в нея
2. Пиячите на кола имат понижен прием на калций, магнезий, витамини А и С
3. Кока колата (както и портокаловият натурален сок) увреждат емайла на зъбите
1. Пий Лайт
2. Нямам научни доказателства за да докажа противното, но от както се помня, буквално, пия по една двулитрова кока-кола лайт дневно и въпреки откаченото ми тийнейджърство, отново буквално, не съм дори пуквал лост
3. Вярно
4. Грешно.
казано от Thrashmetal на 02.09.09, 19:41:
казано от Mabthera на 02.09.09, 14:54:
4. Грешно.
Щом твърдиш... но кофеиновият абстинентен синдром е включен в МКБ-10 на СЗО - демек международната класификация на болестите. Има кофеинов абстинентен синдром. Ето ти четиво: http://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine#Tolerance_and_withdrawal
03.09.09
16:00
Избягвай мазните храни и наблягай много на спорта.
казано от syn tze на 03.09.09, 16:00:
Избягвай мазните храни и наблягай много на спорта.
Защото ? По-принцип е хубаво да до уточниш кои мазни храни. Аз мисля, че имаш в предвид рафинираните мазнини.
04.09.09
05:35
Нали знаеш ,че всеки е с мнението си. Ти като ядеш и наситените мазнини , еми яж си ги ,но не казвай на друг да го прави.
Най интересното и дразнещото е, че ставайки към 11.00, не изпитвам глад никакъв и т.е не закусвам. Само пия кафе. Глад има предимно следобед между 15 и 20 ч. И кво излиза - ям веднъж към 13, после към 17 и пак към 19-20 ;). Вчера храната ми се състоеше от чушчена манджа с яйца и доматен сос, доматени салати, пушеко филе, кебапчета. Сладкото, което консумирах бе - 1 палачинка с шоколад. Засега физическата ми активност се състои от ходене по пресечен терен - например по екопътеки, както и бързо ходене няколко км в града. Като се върна в София в средата на месеца, мисля да посещавам и НСА :). Докато на яденето не съм кой знае колко добър пример, се опитвам да имам по-добра физическа активност ;)
казано от Muhammad Ali на 04.09.09, 05:35:
Нали знаеш ,че всеки е с мнението си. Ти като ядеш и наситените мазнини , еми яж си ги ,но не казвай на друг да го прави.
А ти тогава на какво основание казваш на другите да ги ядат?
Мнението беше редактирано от Петко К на 04.09.09 09:21.
04.09.09
09:40
Знам, че не е много по темата, но аз Mabthera бих те посъветвал да си направиш дневник на
http://www.bb-team.org/forums/viewforum/46/
описвай си храната тренировките и ще видиш колко неща в последствие ще промениш към по добро.Дамската част от форума са много задружни и със сигурност биха ти помогнали
Иван Шишманов, мерси за съвета. А в моето подобие на РБД грахът има ли място, и ако да - до колко часа?
Нека не се залъгваме с лайта.Лично аз не вярвам на етикета.Това,че е лайт,не означава,че не слагат подсладители и аспартам.
Едва ли ги е грижа за диабетиците,всичко е една спекула от страна на монополиста,където играят правилата на многото пари.
Мнението беше редактирано от Финдо на 04.09.09 10:09.
Евала ... насърчавайте човека да пие Лайт. Тва, че се трови с аспартам на кой му дреме.
Неща от сорта на не мога без кола или не мога без фафла не съществуват. Всичко е в главата. И аз си мислех, че не мога, но от човек поещ по 2 литра кола на ден и ядящ сникерси, шоколади и тн. по цял ден се превърнах в човек който не е консумирал въпросните боклуци половин година. Както казах всичко е в главата. Пътят към успеха също е там.