Раменете-толкова ли са важни?

09.02.05
21:41

Днес бях на тренировка и наблюдавах инструкторът който си правеше упражненията.Правешв само рамо.Обяснението беше,че това е най-важната(или може би просто има по-голямо значение)за тялото,защото раменете били в основата на всичко-бицепс,трицепс и др.и ако не са развити тялото не струва(изглежда смешно)аз тренирам скоростно(доста сериозно)от около 3 месеца и досега обръщах внимание на груб,бицепс гърди и т.н.но пренебрегвах рамото.Въпросът ми е дали то наистина е толкова важно колкото ми го изкараха,и дали трябва да започна да се замислям по-сриозно и за него?

09.02.05
21:46

Е, чак най-важната едва ли е, защото няма най-важен мускул, всички са еднакво необходими на тялото и когаот някой “го няма” си е грозно.
Сега по върпоса: ДА, ДА, ДА, ДА, ДА, ДА ТРЯБВА да обърнеш внимание на рамото! Освен че е най-лесно за контузване (поради най-голямата си способност за движение), то наистина участва при повечето упражнения, но не може да се каже че бива тренирано добре от тях, така че ти трябва да си го тренираш.

09.02.05
21:49

Инструктурът ти сигурно е от фен-клуб “големи рамене”, не може да се каже че рамото е най-важния мускул, в основата на останалите.
Да тренираш рамо обаче е абсолютно задължително, не само заради несъмнената липса на хармония, която нетренирането му ще предизвика, но и заради участието му в много упражнения за други мускулни групи.
Един съвет от мен - не пренебрегвай задно рамо, ако го изоставиш сега, както правят доста начинаещи, после догонването не е лесно.
Гледам marzipan ме е изпреварил, но и той е казал същото, то и какво ли друго да кажеш :D .

09.02.05
22:51

делтоидеусите са едни от малкото мускулни групи които винаги си личът през дрехите ако са добре развити. а са че са важни то ясно но чак пук най-важни немисля пък и неможе да се каже такова нещо за никой мускул.. :)

09.02.05
23:11

Най важно в тренировката за рамената е да се тренира роторната група. Демек яко дъмбели! И щангата дава яко ефект, но аз залагам на дъмбелите, а и билдерите с най-добрите рамене залагат на дъмбели. Даже и лега с дъмбели и т.н. товари рамената по този начин.
по-здрави

09.02.05
23:36

Чак пък толкоз важни едва ли не без тях нищо не можете да постигнете но пък и да не им обръщаш внимание е другата крайност и двете не са за претдпочитане

10.02.05
00:15

Е, djgorgio-ASTOR, много ясно че и двете крайности не стават (то по принцип крайностите не с амного приложим приницип).
Иначе рамената са си задължителна част от тренировката и нетренирането им е грешка.
но не може да се каже че са най=важни. Най-важен мускул няма

10.02.05
09:53

Чак пък най-важното. Рамото се товари от доста движения, аз дори съм на мнение, че не трябва да се тренира много много. Но наистина има взаимовръзка между рамото и ръцете. Ако нямаш добра капиляризация около раменните мускули, трудно би направил такава относно бицепса и трицепса. А без това, няма и мускулна маса. Ама не се облягай много на тая теория :wink:

10.02.05
10:46

Нека ти кажа какво стана при мен, когато два поредни четвъртъка изпусках тренировката за рамо - просто като вдигах от лег след това имах мнооогооо лошо чувство в рамото, не болка, но неприятно чувство. Почнах след това пак да си го тренирам и веднага всичко се оправи. Освен това забелязвам, че с напредъка на рамото ми се качва и силата от ЛЕГ (логично) и като цяло чувствам тялото си по-добре.

10.02.05
10:47

Това е ако не най-важната,то е една от най-важните.Големите рамене,дават изключителен вид.Могат да направят една не дотам развита в други групи физика да изглежда впечетляващо,както и обратното,да развалят една мускулеста иначе физика .Много,много важна група.Иаз като Емо казвам -дъмбели,дъмбели ипак тежки преси с дъмбели :wink:

10.02.05
10:47

Как бе рамото е страшно важен мускул. Ако не е добре развито се губи хармонията, горните гърди също изостават, щото слабото рамо пречи на упражненията за г. гърди.
Нетренирането или слабото трениране на рамото НЕ може да се компенсира от другите упражнения, за разлика от предмишниците (въпреки коренно противоположното  мнение на повечето хора, относно последното).

VV

10.02.05
14:57

Според мен е най-важния от естетическа гледна точка, но със сигурност ни най-малко не трябва да се пренебрегва. Та нали раменете са основата на ръцете. Да си виждал хора с големи ръце и малки рамене - Аз не съм. И какво е това тяло без хубави големи рамене. Толкова много момчета съм виждал прават серии с по 100 лежанка, силни, яки и като се съблечат пълни ташаци. Да ги шибна зад врата ше им пляснат раменете отпред. Аз правя 70 серии лежанка 18 серии бицепс и т.н. ама изглеждам много по-добре от тях. Е верно че ми генетично големия гръден кош и рамене,но и хора без генетика могат да го постигнат. Няма значение колко дигаш а как изглеждаш

П.П. Ако си с тесни рамене не прави трапец, защото и такива ги има - Като къщурки са станали (още по-грозно е )

10.02.05
15:53

Раменете са важни, това е така. Но не трябва да се прекалява с тренировките им. Те отнасят голямо количество работа при абсолютно всички упражнения за горната част на тялото (и някои за долната). Раменните стави са най - подвижните, но и най - лесно ранимите.

Толкова много момчета съм виждал прават серии с по 100 лежанка, силни, яки и като се съблечат пълни ташаци. Да ги шибна зад врата ше им пляснат раменете отпред. Аз правя 70 серии лежанка 18 серии бицепс и т.н. ама изглеждам много по-добре от тях. Е верно че ми генетично големия гръден кош и рамене,но и хора без генетика могат да го постигнат. Няма значение колко дигаш а как изглеждаш

За мен пък е важно колко дигам. За какво са ми мускули без сила. А това за трапеца не е баш така.

VV

10.02.05
16:18

Е Петко са ако си решил да ставаш състезател може би за теб е важно. Ама на огледалото и на жените въобще не им пука колко дигаш. И Винченцо Ангелов прави 250 лежанка ама глей го ква дебела свиня е .

Е разбира се и ако искаш да се изфукаш пред приятели пак са важни постиженията

11.02.05
15:36

На един силов трибоец не му пука как изглежда,ако е първи.Също и  един културист не го интересува толкова колко вдига,ако е най-добрия(естествено всеки гони да постигне целите си).Е,вярно е,че и двете са малко или много свързани.За мен по-важното е как изглеждам.
Сега по темата:рамената не са най-важната мускулна група,нито гърдите,гърба и т.н.,просто защото такава няма(или всички са такива :) )Важни са до толкова до колкото ще се вържат с останалите мускули(симетрията).Не може на фона на тялото ти раменете да са ти бизонски,или пък някакви малки недъгави :)

11.02.05
16:24

Може единствено да се наблегне на рамената ако имате широка талия и голям трапец ,за визуален ефект

11.02.05
16:46

Никъде не съм казал, че не ме интересува как изглеждам. Казах, че ме интересува колко вдигам ;) Увеличаването на работните тежести е сигурен признак за прогрес.
Най - добрите културисти никога не са били слаби. Просто, за да се развият прилични мускули, са необходими и прилични тежести.
Стийв Рийвс е клякал със 140 - 160 кг в серии от по 12 повторения (а не е бил много голям по сегашните стандарти). Шварценегер е вдигал от лег над 220 кг. Дориян правеше чукчета със 200 кг. Рон Колман кляка със 300 кг (серии) и прави гребане с Т - щанга 280 кг и раменни преси с 90 килограмови дъмбели! Може силата да не им е била  приоритет, но със сигурност са се стремели да вдигат повече.
Ако без сериозни тежести можеха да се построят сериозни мускули, то изобщо нямаше да се налага да ходим в залата.

И понеже се отклонихме от темата - добре развитите рамене могат да ви променят цялостния облик, понеже се виждат във всякакви положения, дори през дрехите си личат. Но само с едни рамене няма да минете :) Трябва ви и тяло, на което да ги закачите :) На раменете не трябва да се отделя повече внимание, освен когато не изостават от останалите мускули. Тогава може да се пробва някой специализиран курс за тях. Но иначе трябва да си се тренират нормално, както и останалите мускули.

11.02.05
22:16

[quote author=“vvlestat”]И Винченцо Ангелов прави 250 лежанка ама глей го ква дебела свиня е .

————————-Offtopic—————————————
предварително се извинявам за обидния тон и това което ще напиша,
но съм сигурен че vvlestat е вбесил всички големи момчета във форума с горното изказване
.......................................................................
За мен Винченцо е най-големият легаджия в България.Отделно
няма въпрос на който не е отговорил.

Що не му кажеш в очите че е свиня.Ти в какво си първи та взе да умуваш кой бил свиня и кой не.

Аз съм  105 кила супер свиня.Ddjgorgio-ASTOR e най-голямото момче сред нас със 140 Кг и също има доста за сваляне.Винченцо е 140.Краси Митев и той там някъде.

Аз съм сигурен че ако ние 4етиримата застанеме до тебе ще изглеждаш като първолак и ще се напикаш от страх.За какво са ти тия козметични мускули.Като
те бие некой слаб на канадска ще ти се смеят два пъти повече.
Истинското винаги изпъква над фалшивото и позьорството.
Казах.

11.02.05
22:20

Айде сега аз съм 103-5 клг също а съм 180см. . А за Винченцо неща да коментирам и за Красимир. Абе тоя спорт стана мутренска история ве ебати смешковците дето са всички. И в тоя културизам еми то няма един дето не е мутра ве.
по-здрави

11.02.05
22:23

[quote author=”Петко К”]Никъде не съм казал, че не ме интересува как изглеждам. Казах, че ме интересува колко вдигам ;) Увеличаването на работните тежести е сигурен признак за прогрес.
Най - добрите културисти никога не са били слаби. Просто, за да се развият прилични мускули, са необходими и прилични тежести.
Стийв Рийвс е клякал със 140 - 160 кг в серии от по 12 повторения (а не е бил много голям по сегашните стандарти). Шварценегер е вдигал от лег над 220 кг. Дориян правеше чукчета със 200 кг. Рон Колман кляка със 300 кг (серии) и прави гребане с Т - щанга 280 кг и раменни преси с 90 килограмови дъмбели! Може силата да не им е била  приоритет, но със сигурност са се стремели да вдигат повече.
Ако без сериозни тежести можеха да се построят сериозни мускули, то изобщо нямаше да се налага да ходим в залата.

И понеже се отклонихме от темата - добре развитите рамене могат да ви променят цялостния облик, понеже се виждат във всякакви положения, дори през дрехите си личат. Но само с едни рамене няма да минете :) Трябва ви и тяло, на което да ги закачите :) На раменете не трябва да се отделя повече внимание, освен когато не изостават от останалите мускули. Тогава може да се пробва някой специализиран курс за тях. Но иначе трябва да си се тренират нормално, както и останалите мускули.

Ти вярваш ли си ,че всяка тренировка я провеждат както по филмчетата ? Нали знаеш ,че Арнолд е правил за пред камерите с по 50 килограма , а 25 кг са били максималните му серии в тренировките .
Силата не е равна на мускулната маса ... Малък съм да те уча и нямам опит като твоя ,но поне това съм разбрал от културизма ,ако искаш да ставаш трибоец .. друг е въпросът . Замисли се защо трибойците нямат тела на културисти ...
Колкото до раменете , те са изключително малък мускул и се претренират изключително лесно , за мен повече от 4 упражнения по 3 серии всяко са си чисто претрениране (болки ,мъки и т.н. ) .

11.02.05
22:28

Шапка свалям за това мнение на ShitHappen! Ето едно момче, което ти каза една абсолютна истина в очите! И само мога да питам защо ги пишеш тия работи и тия измислици по дяволите? То направо писва да се четат тия баластни мнения ве толкова няма тренировачна интуиция та поне да се осети правилно нещата
по-драви

12.02.05
12:53

Съжалявам, аз измислици не пиша. Който иска, да чете, аз си казвам мнението. 
Не съм казал, че силата е равна на мускулната маса. Може да се развие сила и без да се качва мускулна маса. И маса може да се качи, без съществено увеличаване на силата. Но за мен мускулна маса без съответстваща сила не си струва, по - добре да се развиват пропорционално и двете.
Трибойците нямат тела на културисти, защото не това им е целта.

На който му е интересно, да прочете откъс от една статия по темата -

Size vs. Strength
In general, bodybuilders are more muscular than powerlifters, but powerlifters are stronger. How does training with weights that are 90% of 1RM develop strength and power, but do very little for hypertrophy? Studies have shown an intense set of 5 reps involves more fibers than an intense set of 1rep. Research has shown that using loads in the 90% range causes failure to occur before a growth stimulus has been sent to the cells. Therefore other factors besides muscle fiber fatigue result in termination of the set. The muscle simply does not have sufficient time under tension to stimulate the growth process. High rep training produces high levels of phosphate and hydrogen Ions which enhance the growth process. Research has shown heavy lifting enhances neural efficiency ( improved motor recruitment, and firing rates) which enhances strength , but does not necessarily result in muscular growth.

With this information you can see why the strength, and size levels are different between bodybuilders and powerlifters. There are powerlifters that possess muscularity comparable to bodybuilders. There are also bodybuilders who have equal or greater strength than powerlifters. Do not misinterpret this article to mean there is no relationship between strength and size. If you gain 30lbs. of lean tissue you will probably become stronger. The basic idea presented in this article is there is a relationship between size and strength , but strength increases can occur due to other reasons. Just as size increase can occur with a non linear strength increase.

Взета от тук - http://www.maxcondition.com/

12.02.05
17:07

[quote author=“ShitHappen”] Ти вярваш ли си ,че всяка тренировка я провеждат както по филмчетата ? Нали знаеш ,че Арнолд е правил за пред камерите с по 50 килограма , а 25 кг са били максималните му с

Нали се сещаш че той не може да ги направи от нищото тия 50 кг?
Това че си сгъва на 50% си е негова работа,но нали е тренирал много
за да вдигне 50кг.Ти можеш ли сега да вдигнеш 200 лег за филм?Еми
не щото никога не си стигал.

13.02.05
01:01

[quote author=“ShitHappen”]Колкото до раменете , те са изключително малък мускул и се претренират изключително лесно , за мен повече от 4 упражнения по 3 серии всяко са си чисто претрениране (болки ,мъки и т.н. ) .

Никога не съм получавал мускулна треска на рамото, без значение от интензивността и тежестта на тренировката?
Това е единствения мускул, на който съм нямал ясно изявена преумора или мускулна треска (и не само аз)...

13.02.05
09:29

Тая статия можете да я броите към спама :)) и баласта. Защото в такива ситоации е важен опита на най-добрите билдери натуралисти и трениращи момчета. Е трябва да има отсяване на прочетеното защото бога ми, колко психопати има в тоя културизъм, а дори някои си мислят, че тренират културизъм :)))))) :))))) смех ве! Е техният опит показва, че тежеста има зависимуст към масата, но не и силата. Зависимоста няма нищо общо с тази при силачите. Е щом за теб е важна силата тренирай по, някоя добра силова програма и ще видиш как ще просперираш и ще вдигнеш лега,тягата и клека! При културистите обаче или т.н. бодибилдери ситоацията е следната:
Ако правиш лег с 50клг и имаш растеж на около 8-12пвт без стигане до отказ с голяма интензивност. То след еди колко си време ще трябва да правиш с 60клг на лег!
по-здрави и успех

13.02.05
11:55

Ами Емо, и аз това имах предвид. Увеличаването на тежестите е основен принцип в културизма - “принципа на прогресивното натоварване”. Този принцип е първия, в която и книга да отвориш, го има. Просто при културизма тежестите трябва да се увеличават в избрания диапазон на повторения (примерно 8 - 12). Почваш с 50 кг 8 повторения, и като направиш 12, вдигаш тежеста, за да може да останеш в определения интервал на повторенията.

VV

13.02.05
12:30

[quote author=“MisHkiN”]За мен Винченцо е най-големият легаджия в България.Отделно
няма въпрос на който не е отговорил.

Що не му кажеш в очите че е свиня.Ти в какво си първи та взе да умуваш кой бил свиня и кой не.

Аз съм  105 кила супер свиня.Ddjgorgio-ASTOR e най-голямото момче сред нас със 140 Кг и също има доста за сваляне.Винченцо е 140.Краси Митев и той там някъде.

Аз съм сигурен че ако ние 4етиримата застанеме до тебе ще изглеждаш като първолак и ще се напикаш от страх.За какво са ти тия козметични мускули.Като
те бие некой слаб на канадска ще ти се смеят два пъти повече.
Истинското винаги изпъква над фалшивото и позьорството.
Казах.

Тва че е най-големия легаджия няма спор. Ама май ни се раминават възгледите. Аз съм на първо място естет и за мен е важно как изглеждаш,а не колко дигаш и дали биеш децата пред блока на канадска та да не ти се смеят. И тия твойте истории с “канадската”, “да те бие некой слаб”, “да ти се смеят” ми мязат на комплексарски истории, но все още не съм достатъчно добър психолог та някой по от мен може да си даде компетентното мнение. И какво според теб е фалшивото и какво е позьорство. Красиво хармонично тяло без мазнини е фалшиво така ли? А канадската с децата не е ли един вид позьорство и доказване на себе си “Вижте ме кой съм аз” ? Щом решиш да оценяваш някого оцени го и с плюсовете и с минусите.
И специално АСТОР съм го виждал на снимка и изглежда доста по-добре от Ангелов.
И аз казах :)
Айде и със здраве.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1